Sunny boy extra koeling

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een Sunny boy is voorzien van een passieve koeling (een grote koelplaat met ribben; dus geen geforceerde koeling met ventilator). De omvormer en de koelplaat worden behoorlijk warm.
Weet iemand of het rendement van een omvormer beter wordt wanneer deze extra gekoeld wordt?

Algemeen: is het rendement van electronica hoger (of het verbruik lager) naarmate de temperatuur van de electronicacomponenten lager is?
("een TV in een kast verbruikt minder dan een TV op een kast omdat deze laatste beter gekoeld wordt?")

Dirk

Reacties

BEste Jok,

Op de site van SMA kan je sunnydesign downloaden, soft om dimesnionering te berekenen.

Vanaf januari mag je in Belgie nog slechts +-3600W injecteren per fase.

Joris,

2 omvormers geeft altijd minder rendement én het kost meer.
PAS OP! de 3300TL HC is een transformatorloze inverter dwz enkel te gebruiken op netwerk 3*400V TN dwz steeds neutre en fase nodig + net waarbij terre en neutre verbonden zijn!!!!

Mvg

JB

Beste jeroen,

kan je ons vertellen waar je van de maximum injectie gehoord/gelezen hebt?

bedankt,

rik

VAN EANDIS

mvg

JB

Ik heb een installatie met 2 omvormers van het merk Diehl,namelijk de Platinum 2100 en Platinum 3100, deze toestellen zijn bijna 1meter lang.Over de hele achterkant zijn het lange geprofileerde koelplaten die als het ware als voor een echt schouweffect zorgen.
Ik voel regelmatig naar de koelplaten bovenaan als het toestel bij heel zonnige dagen produceert en kan zeggen dat deze goed koel blijven.
Het feit dat deze koelplaten overgedimensioneerd zijn geeft een goede koeling,er is geen geforceerde extra koeling nodig die op zich dan ook weer energie gebruikt.
Het feit dat ze met een certificaat van de fabricant op papier met serienummer van de omvormer een garantie geven van 20 jaar is het bewijs dat ze zeker zijn van hun stuk...

Heeft er iemand een Nederlandstalige handleiding van een Sunny Boy SB 1700