combinatie warmtepomp en zonnepanelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ga een nieuwe woning bouwen en ga die verwarmen dmv van
vloerverwarming en een warmtepomp. Het is de bedoeling dat ik volledig
onafhankelijk ben van een gas- of stookolieleverancier en enkel elektriciteit
afneem van een leverancier die 100% groene stroom levert (dat zal
waarschijnlijk ecopower worden). Binnen 5 jaar (verminderd btw-tarief) zal ik
ook photovoltaische panelen plaatsen, waardoor ik ook kan besparen op
elektriciteit. Vermits ik geen fossiele brandstoffen zal gebruiken wil ik de
warmwaterproductie ook laten gebeuren door de warmtepomp, eventueel
gecombineerd met een (water)zonnepaneel. Heeft iemand ervaring met deze
combinatie? Is het rendabel om een warmtepomp te gebruiken voor
warmwaterproductie? Gaat de verwarming niet te lang stilvallen wanneer er
warmwater geproduceerd wordt? Kent er iemand een firma die een
totaaloplossing (warmtepomp, zonneboiler, vloerverwarming én ventilatie)
aanbiedt (en er ook de knowhow voor in huis heeft)?

Reacties

Hallo,

Ik heb onlangs een productlaunch van Daikin gevolgd en zij willen komend jaar de markt veroveren met de altherma warmtepomp lucht water. Deze is ideaal voor uw toepassing (vloerverwarming, warm water, zonneboiler, optie koeling) enkel ventilatie zit niet in hun gamma. Meest van belang is uiteraard dat de woning goed geïsoleerd is meer info op het forum.

Hallo, we zijn met dezelfde vraag vorig weekend op zoek gegaan op Batibouw... En de enige echte totaaloplossing die ook nog een beetje professioneel overkwamen (en waar we in sloegen om een uitleg te krijgen) was Viessman. Je kan alles terugvinden op hun website

http://www.viessmann.be

Wij gaan voor hun systeem, combi warmtepomp en zonneboiler en balansventilatie (systeem D). We kregen er een terdege uitleg. Succes ermee! Dirk

Ziet er een ideaal systeem uit voor een passiefhuis!

Wat is het kostenplaatje van zo'n systeem?

De website zegt eveneens dat het systeem compleet gemonteerd en aansluitklaar is.

Iemand die hetzelde pad aan het bewandelen is als wij!!!
Wij zijn begonnen aan onze verbouwingen. Eerst en vooral goed isoleren, K30. We gaan voor de Altherma warmtepomp van Daikin (lucht-water), ook voor warm water (optie combiboiler). Vloerverwarming. Balansventilatie wordt door andere firma gedaan, hoeft niet noodzakelijk zelfde bedrijf te zijn, toch? Binnen enkele jaren willen we ook investeren in zonnepanelen. Wachten nog even af, prijs zal wat gedrukt worden en kwaliteit wordt alsmaar beter. Onze zoektocht heeft 5 maanden geduurd en nu zijn we echt overtuigd van onze keuze. Is het enige systeem dat financieel haalbaar, maar toch interessant is voor gewone werkmensen als wij. Prijskaartje: uiteindelijk niet zoveel duurder als nieuwe installatie met mazout... (behalve als je voor duurdere warmtepomp systemen kiest, zoals verticale boringen)

Heidi,

Ik sta volledig achter jullie keuze.

Het begint eindelijk bij sommige mensen door te dringen dat een lucht-water warmtepomp (en dat moet niet persé die altherma te zijn)een haalbaar en betaalbaar alternatief kan zijn voor gas- of mazoutverwarming.
Btw: lucht-luchtwarmtepompen zijn ook een heel spaarzaam alternatief.Lees de uitleg van Marc hieromtrent er maar eens op na.Bieden wel niet hetzelfde comfort, dat moet wel gezegd.

Laat je vooral niets wijsmaken ivm zogenaamde super-COP-waarden van water-watersystemen, deze zijn idd goed maar worden veel te duur verkocht/betaald!(20KEUR is geen zeldzaamheid->een schandalige prijs voor doodsimpele koeltechniek!) Reken het verschil maar eens uit, een keer met COP4 en een keer met COP5 voor een LEW. Eer je dat verschil(en jaja reken maar een verschil van min 7500 euro) hebt terugverdient zijn we 75 jaar verder!!

Een paar belangerijke opmerkingen over het altherma-systeem;

1. blijft nog altijd een relatief duur systeem, je betaald voor een groot stuk de naam en de daarbijhorende marketing.
Daikin is niet alleen op de markt met hun invertertechnologie!

2. Hun combiboiler is absoluut niet van hoge kwaliteit, heeft een zeer magere isolatieschaal en moet nog elektrisch worden bijverwarmd tot 60°. Bovendien heeft de boiler geen interne zonnewarmtewisselaar(wel een platenwisselaar buiten de boiler-> veel te omslachtig en duur!)

Nog een belangrijke algemene opmerking; heel de huidige eco-revolutie is een zeer goede zaak voor het milieu én onze geldbeugel, MAAR weet wel dat er woekerwinsten worden verdient aan heel dit gebeuren!

Vergelijk maar eens de prijzen van hier met die van Duitsland van bepaalde producten(vooral zonneboilers).Its just business as usual voor de grote multinationals.Vele handelaars van hier kopen rechtstreeks vanuit Duitsland of zelfs China en verkopen deze dan op hun beurt met dikke winsten verder.

MAW het wordt stilaan tijd dat ecologische producten betaalbaar worden, ook voor de jonge bouwers onder ons.Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat vele deelnemers aan dit forum met 3kw-PVinstallaties 40+ zijn en hun schaapjes al lang op het droge hebben.

Vorige week op batibouw ging ik langs de stand van daikin. Ze vertelden me dat ze volgend jaar een nieuw systeem op de markt gingen brengen met CO2 als koelmiddel. Zo zouden er gemakkelijke hogere temperaturen kunnen gemaakt worden. Iemand daar bedenkingen bij? Bij Heliotherm wordt dit al gebruikt voor hun warmtepompen met dieptesondes. Nog niet echter voor hun lucht-water warmtepompen. Ik heb aan de beide ontwikkelaars gevraagd wat de concrete plannen zijn, maar nog geen reactie ontvangen

franky

wat zijn kwalitatief goede alternatieven voor een altherma.
Zou je het probleem met de boiler kunnen oplossen door bv extra isolatie aan te brengen?

Tom

Ik ben vorig weekend op batibouw geweest en heb van ALLE systemen
uitleg, berekeningen en offertes gevraagd. Deze zullen binnenkort
binnenvallen en vanaf dan kunnen we gaan vergelijken op technisch- en
prijzengebied. ik hou jullie zeker op de hoogte. Ik kan nu reeds opmerken
dat vooral de verkoper bij Dimplex zeer goed op de hoogte was van de
technische kant, en dat zij schijnbaar als enige de know-how aan boord
hebben om een warmtepomp en zonneboiler te combineren. Bij Buderis
hoorden ze het donderen (in het Frans, nog wel) toen ik daar die vraag
stelde.
De altherna van Daikin is zeker interessant maar hier moet je toch rekening
houden met de afwezigheid van premies en belastingaftrek. Bij de andere
systemen kan je die gewoon van de prijs aftrekken. Offertes vergelijken is
tegenwoordig meer dan prijzen en specificaties naast elkaar leggen. Het is
een boeiende materie maar je moet er wel tijd voor hebben

Hallo,

Ik heb een zonneboiler en wil nu ook een lucht/water warmtepomp installeren. Op specifieke ogenblikken zal ik warmte kunne vragen zowel van de zonneboiler als van de warmtepomp. Wat is nu eigenlijk het voordeligste? (i.e. welke warmtebron moet ik voorrang geven?)

Weet iemand hoe je dit berekend (rekening houdend met de verliezen in de warmtewisselaars)?

Groetjes

Dirk

Hallo,
ik ben zeer benieuwd naar wat je gaat binnen krijgen Mario, want bij goed geïsoleerde woning overweeg ik nu (vroeger zou ik dat nooit gedaan hebben) een luchtwarmtepomp.
Ook wij gaan bouwen en K30 en zonneboiler+wp en daarna panelen na enkele jaren is ook onze droom. Ik vraag me soms wel af of het verschil met passief niet goedkoper/interessanter wordt, aangezien dna installatiekost wegvalt.

Uit mijn ervaringen met warmtepompen enkele jaren terug, kan ik bevestigen dat VIESSMANN(is wel pak duurder dan de rest) enige is die er toen al mee bezig was en nu dus up to date is. Voor mij was verticale boring evidentie, maar gezien beperkte energievraag lijkt me luchtwp mss ook wel goed(koper)e optie.
Aangezien we door "koppelverkoop" een offertestudie hadden betaald, hebben we immers prijs gekregen voor dit systeem 54.000€ (inclusief totale installatie + vloerverwarming(250m2) + boring + toestel+zonneboiler+vat)dit was wel verschieten, aangezien ik ook uitging van 25k€. Maar aan de andere kant was de offertemaker er niet echt vertrouwd mee, zodat ik vermoed dat hier een serieuze marge is ingecalculeerd.

Enfin, ik heb in elk geval nog geen kribbel gezet en ben het evenmin van plan dit door hen te laten doen.

groetjes,

ivan

PS Dirk, logische lijkt me dat zonneboiler voorrang heeft. Belangrijker is echter dat je kan instellen wanneer de bijstook(of dat nu WP of...) nog moet opspringen. Met 40-50°C kan je ook douchen, afhankelijk van grootte boiler en aantal te douchen personen. Heeft hier iemand docu over ?