epdm-koud dak geeft condens?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik raak er niet uit.
Ik heb mij al degelijk geïnformeerd op dit forum ivm het isoleren van mijn "zaagtand vormig" (=shed) dak.
De dakbedekking zou epdm kunnen zijn. In dat geval mag de isolatie niet aan de binnenkant tussen de spanten, volgens de installateur, ook niet als ik een degelijke damprem onder de 18 cm dikke spanten (die volledig opgevuld zouden worden met rockwool) plaats.
Er zou met de tijd condens op het osb onderdak komen...
Hij raad mij dus met klem aan om 6 (slechts 6) cm pur op de osb te leggen (dampscherm dan tusseb osb eb isolatie.

Hierbij wordt mijn dak echter een beetje te hoog tov de plannen (hoewel slechts enkele cm, maar toch, ... mochten de buren ooit de puntjes op de i willen ...). Rockwool kan ik ook zelf plaatsen, is milieuvriendelijker en is volgens jullie ook meer warmte-bufferend. Ook papiervlokken laten spuiten blijft een optie! (maar daar was de timmerman, die een erg bekwaam vakman is, dan weer volledig tegen ..., dit terzijde)

Heeft die bewering een grond van waarheid, of niet?
Ik moet nu beslissen natuurlijk.

Pascal

Reacties

Ik zou het advies opvolgen. Bij ons huizenrijtje zijn er problemen met condensatie. Zou jij alstublieft de informatie die hij hierover heeft kunnen Mailen.

gr Rudy

Pascal,

De dakdekker heeft wel op een zeker gebied gelijk.

Vermits de EPDM langs de buitenkant volledig dicht is kan er geen damp meer naar buiten uitademen.

Je zou kunnen stellen dat indien uw dampscherm langs binnen goed luchtdicht is, er normaal geen damp in kan. En er vervolgens weinig vocht aanwezig is die eventueel zou kunnen condenseren in het gebinte/isolatie of tegen de koude OSB buitenkant.

Het risico bestaat dan wel dat er, als er op een tijd toch een lek komt in het dampscherm of de dakbedekking en er raakt vocht/damp in de constructie, dat het dan zeer moeilijk kan uitdrogen/uitdampen. Gevaar voor grote schade als gevolg.

Dus vandaar dat het toch dikwijls afgeraden is.

Maar je kan van langs vanbinnen een damprem met variabele diffusiedichtheid die afhankelijk is van de vochtigheidsgraad. Bv (pro clima Intello+)

Dit is wel geschikt voor dampdichte daken.

Samen met papiervlokken is dit een goede vochtbuffering die zijn vocht opneemt en weer kan afgeven. Het kan de constructie laten ademen naar binnen toe.

Jullie antwoorden op een vraagje van mij die ik 4 jaar
geleden stelde! Ondertussen liggen er eterniet leien ipv
epdm. Is veel mooier ook ('t ging nogal een zicht zijn,
die epdm...).
Onder de eterniet: houtwol platen (3cm), en daaronder,
tussen de spanten: 18cm rockwool.
Ben heel tevreden over de isolatie.

bedankt!,
Pascal.

Bwaja, nu je het zegt! Is al van 2004, nooit niet gezien, 't stond ineens weer bovenaan.

Toch de max zo'n forum ?