Droogkast op warme (goedkope) lucht

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallokes,
Ikke weer, en als een echte ADHD'er loop ik weer met een hoofd vol gedachte. (soms ook wel idiote ideeen, maar toch.)

Hier op dit forum staat er een heel artikel over warme luchtpanelen. Ook hier heb ik lang oer nagedacht om dit te maken. Toch weet ik niet zo goed of het echt als verwarming kan benut worden. Voor een goed (verwarmde) ventilatie in huis is dit volgens mij wel ok.
Deze panelen zijn thans goedkoop zelf te maken. Daar niet van. Maar ik speel weer met de gedachte dat het mischien interesant zou zijn zo een warme luchtpaneel aan te sluiten op de droogkast. Oke, de lucht zal niet zo warm zijn als dat hij electrisch verwarmt. Maar dan doet hij er maar wat langer over. Want hoeveel dagen hebben we met wisselvallig weer dat de mensen hun was niet durven buiten te hangen voor een dreigende bui. Op die manier kan je de was toch drogen. Oke, dan heb je wel nog het verbruik van de motor, maar dat gaat niet zo heel veel zijn denk ik.

Alles, het zijn weer zotte ideen, maar ik had toch graag reacties gehad van mede-forum gebruikers.

Groeten, Jan

Reacties

Jan,

ook is zoeken op droogkast/kamer op dit forum, een kast die van de balansventilatie gebruik maakt om de was te drogen.
Als je de plaats hebt, een overdekte wasdraad, zeker in een veranda of serre, één grote warmeluchtcollector...
Er zit wel iets in dat idee, misschien een warmtewisselaar voor de luchtingang die de warmte uit de boiler haalt? Warmte uit de haard of zonnepaneel ipv elec...
Het omgekeerde principe is ook al bedacht, de wasdroger die de boiler met de warmte van de afvoerlucht voedt...
etc.

@Jan

Ik zie de geschiedenis zich herhalen, er zijn al voldoende oefingen geweest om warmte te recupereren en indien dit door een DIY boy or girl werd uitgevoerd was er al enig beperkt rendement echter niet op commerciëel vlak.
Met uitzondering misschien voor de doucherecuperatie indien je een kroostrijk gezin hebt.

BTW de koeltoren bij de centrales staan er niet voor niets. OK er is veel warmteoverschot maar niet van die aard dat men deze warmte kan recupereren om er iets bruikbaars mee te doen, zelfs niet voor verwarming. Er is een enorme hoeveelheid (1ste probleem) maar op een te lage temp (2de probleem) om er commercieel (3de probleem) een recuperatieinstallatie mee te betalen, laat staan te onderhouden (4de probleem). Zoniet zouden de elektriciteitsleveranciers allang actie ondernomen hebben om hun winst te verhogen.

Marc,

Sorry voor het off-topic gaan, maar zo'n uitspraken kan je niet zomaar laten passeren.

je schreef : "BTW de koeltoren bij de centrales staan er niet voor niets. OK er is veel warmteoverschot maar niet van die aard dat men deze warmte kan recupereren om er iets bruikbaars mee te doen, zelfs niet voor verwarming"

In Denemarken is het verwarmen van huizen met de afvalwarmte van el centrales de normaalste zaak van de wereld.
De kunst bestaat er in om de elektriciteit decentraal te produceren.

on-topic :

Mijn bijdrage over mijn "droge-kast" is blijkbaar uit het archief verdwenen ! ?????

Dirk

@dirk

onze centrales zijn gemaakt om elektriciteit te produceren, geen warmte

indien je het plaatje omkeert, is zo bij decentrale opwekking, dan wordt de centrale warmtevraag gestuurd en is deze van een heel ander type

geen appels en peren met elkaar vergelijken

ik blijf bij de stelling, het watervolume per uur in onze centrales is van zo'n grote hoeveelheid, het temp verschik zo beperkt dat je dit warmteoverschot niet zomaar kan gebruiken

"Mijn bijdrage over mijn "droge-kast" is blijkbaar uit het archief verdwenen ! ?????"

jep, de bijdrage over de droogkast die in samenwerking met een compaktgeraet de volledige warmtevraag van een PH op zich nam ook.
Er is een heleboel verdwenen, jammer.

O.T.:
'k stond ook op het punt om over die warmterecuperatie te twisten, er staan o.a. ook serres genoeg die op restwarmte werken.
De koeltorens zijn er ook gekomen uit besmettingsvrees ten opzichte van de straling, alhoewel die perfect vermeden wordt...
Is voor electrabel 'electrisch' rendement of economisch rendement (winst in verhouding tot de investering) van belang...?

Yannik