Hoe besparen met spaarlampen/LED

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

daar je al spaalampen in je tuinverlichting hebt, heb je al een goede besparing gerealiseerd en is de investering voor de aankoop van LED niet meer een alternatief (besparing elektriciteit tov aankoop LED).

voor de keuken kan je deze inderdaad vervangen door dimbare spaarlampen, blijf echter bij merken als Sylvania, Osram, Megaman daar er veel onveilige lampen op de markt worden aangeboden aan dumpingprijzen, LED spots(nog niet dimbaar)zou ik nog niet aanraden daar de lichtopbrengst nihil is op het ogenblik en de hoek van de reflector zeer kein is max 20° zodoende ga je minder licht hebben op het vloerniveau(oplossing is lichtpunten bij installeren , maar niet altijd mogelijk), wat in een keuken niet de bedoeling is

voor de slaapkamer/badkamer zijn er alternatieven zoals je bij verschillende fabrikanten kan vinden maar zou bij spaarlampen (vb fast start Minilynx reeks van Sylvania, start vliegensvlug) blijven daar lichtopbrengst van LED nog niet op punt staat. goede raad: koop eerst enkele lampen en maak zeker dat ze 1)passen in je armatuur 2)je verwachting qua licht ook voldoende is, je kan nog altijd naar een hogere wattage overschakelen

nog een aanrader voor plaatsen waar je maar enkele seconden moet zijn (kelder, opslag etc...), is de Minilynx fast start van Sylvania een oplossing daar deze vliegensvlug opstart en je dadelijk licht hebt, tov van andere waar je eerst na 15, 20 sec licht hebt en je soms reeds de plaats ga verlaten

Reacties

LED's gevennu reeds meer lichtopbrengst per watt dan halogeen en ook iets meer dan TL of spaarlamp. Helaas lopen grote merken zoals Philips, Osram, ... steeds een beetje achter om de recentste LED's in hun producten te gebruiken.
Als electronicus ben ik gelukkig zelf in staat om met de recentste LED's te kunnen werken. Het volstaat de LED's los te kopen en zelf in te bouwen in bestaande armaturen. De evolutie in LED technologie gaat wel zeer snel. Dus ik verwacht binnen dit en één tot twee jaar een ware LED-revolutie, de gloeilamp gaat er onherroepelijk uit ! (behalve misschien diegene voor toepassing in een oven)

WJ

WJ,

Philips heeft een tijdje geleden de MASTER LED lamp uitgebracht:
http://www.philips.nl/about/news/press/20080407-philips_nieuwe_master_led_lampen.page
Nogal prijzig (ong. 40 euro)
"de gloeilamp gaat er onherroepelijk uit ! (behalve misschien diegene voor toepassing in een oven)": ook hiervoor is al 'iets' op de markt: een gloeilamp die 30% bespaart t.o.v. het traditionele exemplaar.
Verder zijn er dit jaar de zogenaamde 'fast-start' spaarlampen op de markt gekomen (Osram) die onmiddellijk (zoals een gloeilamp) hun volledige lichtsterkte geven en dus ook kunnen gebruikt worden op plaatsen waar het licht slechts kortere tijd brandt.

Eric
(PS: ik werk niet voor Philips of Osram maar ben wel zelf electronicus)

Ik heb deze zomer 5 LEDlampjes cree 3x2 Watt geïnstalleerd in de keuken ter vervanging van 5X20 Watt halogeen. Zoals in een andere topic reeds gesignaleerd werd geven ze wel wat minder zijstraling maar toch wel voldoende en aangenaam licht.
Kortom ik ben tevreden.

Nu het 's morgens wat donkerder is wanneer ik in de keuken kom merk ik dat mijn DAB radio uitvalt als ik het licht aansteek. Doe ik het licht uit dan heb ik klank, doe ik het licht aan valt de klank uit.

Kan er iemand helpen?

Wat is een DAB radio?
Is het een elektriciteitsstoornis of een radio-ontvangststoornis? Valt de klank weg of valt de radio volledig zonder stroom? Werkt een ander apparaat nog als je het in het stopcontact van de radio steekt?

Ivm de master LED serie van Philips: De bovenstaande link verwijst naar een marketing-webpagina, waar geen technische spec's op staan of dergelijk, dus de vergelijking is nogal moeilijk. Verder is de omzetter geïntergreerd in de lampvoet. Uit mijn ervaring kan alvast de conclusie trekken dat net deze omvormer sneuvelt. De LED is niet het probleem, maar de stuur-electronica in de lampvoet. Deze is niet in staat om de levensduur van de led te evenaren. Men moet de schakeling te compact opbouwen in een te kleine plaats waardoor met zekerheid warmte problemen ontstaan. Daar komt nog bij dat alle warmte die de led zelf produceert ook nog eens door de lampvoet gaat ( in hangende toepassing). Ik beveel steeds een aparte omzetter aan.
De Osram Ostar gaat tot 1120 lumen,...
http://www.led1.de/datasheet/Osram/LE_UW_E3B_Pb-free.pdf
Deze kost helaas een 60-tal euro, enkel voor de LED ! Je moet dan nog zelf aan de slag met electronica en inbouw, en niet te vergeten koellichamen. Dit is een 25Watt LED welke ruim de lichtopbrengst van een 50W halogeen verdubbelt.

Ik werk ook niet voor Osram.

WJ

DAB is digital audio braodcasting. De klank valt weg. De radio staat nog onder spanning maar ontvangt geen signaal meer. Doe ik de leds uit dan speelt hij verder.
Werken leds met radiogolven? In elk geval storen ze mijn radioontvangst. Hoe kan ik dit oplossen?

Hier kan ik niet veel op zeggen. Ik heb nog nooit gehoord dat leds radio zouden kunnen storen en snap ook niet hoe het zou werken. Het gaat om digitale ontvangst die niet gestoord kan worden in de zin van ruis en zwakker signaal e.d. Digitale signalen vallen wel volledig uit als ze te zwak worden (door een veel te lange kabel bijv.) Dan zouden de geïnstalleerde leds bijna als een schild moeten werken?? Een driver zit er niet tussen, en de elektronica in het GU10 voetje zie ik het niet doen.
Wel interessant om verder te onderzoeken; iemand die er meer van weet?

de electronica in de lampvoet is eigenlijk een schakelende voeding in miniatuurversie. Dit type van voeding gebruikt hoge frequenties. Wanneer je DAB uitvalt voldoet één van beide producten duidelijk niet aan de richtlijnen. Of je LED's Of je DAB.

WJ