Plafondverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal,

Ik vroeg me af of het mogelijk is om plafondverwarming achter een klikplank plafond te hangen. Ik heb namelijk geen welfsels naar de zolder, maar houte bruggen en dacht of het mogelijk was om hiertussen een plafondverwarming te plaatsen. Mits natuurlijk een goede isloatielaag boven op de plafondverwarming. Ik heb hierover nog niet veel gevonden, maar dacht eerder aan iets als op deze link:
http://www.rnews.be/nl/life-and-style/wonen/vloer--muur---plafondverwarming/het-klimaatplafond-of-plafondverwarming/Artikel-1194436068840.html?p=1184682867312

Groetjes, Jan

Reacties

jan
plafondverwarming is stralingswarmte alles wat tussen het plafondverwarming en de ruimte steekt zal het warmtegevoel verminderen. Om hetzelfde warmtegevoel te krijgen zal je de temp moeten opdrijven van het water wat zal leiden tot een verwarmde zone tussen vals planfond en kamerplafond

Het warmtegevoel bij plafondstraling hangt af van de temperatuur van het plafond.
Ook als er tussen de plafondverwarming en de ruimte een paneel zit, werkt de plafondverwarming perfect indien er genoeg isolatie ACHTER de plafondverwarming zit.
Dan zouden het zelfs nog houten planchetten mogen zijn tussen de plafondverwarming en de ruimte.
Het vraagt dan wat meer tijd, maar ze komen wel op dezelfde temperatuur, en blijven ook langer in de buurt daarvan wanneer het systeem al is uitgeschakeld.

Rik

Is het ook niet zo dat door de plafond te verwarmen je een soort bariere maakt zodat de badkamer minder snel afkoeld?

Jan,

Het minder snel afkoelen komt door de hogere warmte-inhoud van datgene wat is opgewarmd en zich tussen de plafondverwarmingselementen en de ruimte bevindt.
Een barrière is het dus niet, wel een massa met warmte-inhoud.

Rik

Rik,
Dus als ik het goed begrijp is het wel een interesant idee om achter de houte klikplankjes een plafondverwarming te plaatsen op lagere temperatuur. Nu heb ik daar een radiator die op 35 a 40° draaid. In het strengste van de winter staat het ketelwater op 50°, maar komt zelden voor.

@ jan :

Ja, maar wat Marc zegt is ook waar : houten klikplankjes hebben ook een (voor aanwarming) te overwinnen warmteweerstand, en dat neigt dan naar wat hogere water-aanvoertemperatuur voor voldoende snelle aanwarming.

Rik

Jan,

Zou je plafondverwarming als bijkomende verwarming willen toepassen? Geeft de bestaande radiator onvoldoende warmte?

Dirk Bauwens

@Dirk
Nee hoor, mijn gewone radiator geeft wel voldoende warmte, maar ik ben van plan een zonneboiler te zetten met verwarmingsondersteuning. En vandaar die plafondverwarming. Als ik hiermee kan verwarmen dan gebruik ik de radiator enkel in koude, onzonnige tijden.

Jan

Jan,

Ondersteuning door de zon via een zonneboiler haalt in iedere opzicht vooral rendement bij zo laag mogelijke watertemperaturen. Maar, het soort plafondverwarming waar jij het over hebt, zal niet behoorlijk werken met lage watertemperaturen. De slecht warmtegeleidende lagen (hout en lucht) isoleren de verwarmingsbron van de te verwarmen ruimte.

Dirk Bauwens

@ Dirk
Eigelijk heb je me overtuigd. Hout is geen goede oplossing.
Maar als je tegenwoordig naar die alu poorten kijkt, dan kun je geen verschil meer zien tussen de alu plaat met houtstruktuur en echt hout. MSS is dat iets om aan te werken. Een Alu plafond met verwarming dat op een hout plafond lijkt.

waarom niet isolatie wanderwarming en dan pleister of leem?

ik bedoelde plafondverwarming ipv wandverwarming.

@jan

indien het de bedoeling is om het overschot aan warmte te gebruiken voor (bij)verwarming en dit met een plafondverwarming achter hout dan zal ik u moeten ontgoochelen jan. Zelfs met zichtbare plafondverwarming is het slechts beperkt tijdens het tussenseizoen.
Je kan wel een stuk houten plafond vervangen door een éénplaatsradiator welke je in de plaats hangt (en een mooi kleurtje geeft), zoals bv in de Makro, anders zal het financieel niet te recupereren zijn.
Let ook op plafondverwarming heeft het voordeel van straling, wat bij koude omgevingslucht een snel warm gevoel geeft echter niet indien dit plafond verborgen zit.

Plafondverwarming met hout ervoor niet behoorlijk werken ?
Wel als er geleiding is tussen sralingselement en hout.
Anderz zou een vloerverwarming met parket erop ook niet behoorlijk kunnen werken, niet ?

@Marc
Dit bedoelde ik nu. Ik ben van plan een zonneboiler te gaan plaatsen. Deze gaat waarschijnlijk min 1000L worden met ong 14m2 paneel. Als ik het in de badkamer comfortabeler en aangenamer kan verwarmen hiermee en het is makkelijk zonder teveel kosten te verwezelijken, dan wil ik er wel voor gaan. Muurverwarming is in de badkamer geen optie. (Alles tegels) En vloerverwarming evenmin. (houte vloer op balken zonder welfsels) Tenminste als ik in de ondergelegen plaast eens zou verbouwen kan ik hier wel vloerverwarming in steken. Maar ik denk dat het dan hetzelfde verhaal is dan de pafondverwarming. De houte vloer is 3,4cm dit. De plafond zijn klikpankjes van 3,5mm dik. Dus ik dacht dat ik meer zou hebben aan de plafondverwarming daar deze dunner is en de warmte gemakkelijker loslaat in de ruimte.
Wat Rik daar schrijft heeft hij ook wel een punt mee. Er zijn zelfs mensen die vloerverwarming onder linolium en zelfs tapijt hebben liggen. En die hebben het ook heus niet koud.

Jan

Jan schreef: “Wat Rik daar schrijft heeft hij ook wel een punt mee. Er zijn zelfs mensen die vloerverwarming onder linolium en zelfs tapijt hebben liggen. En die hebben het ook heus niet koud.”

Het probleem met Rik zijn punt is dat hout ongeveer 2000 maal slechter warmte geleidt dan aluminium! Terwijl een zo goed mogelijke warmtegeleiding zowat de belangrijkste vereiste is voor de warmteuitwisseling.

Mensen die zonnewarmte willen toepassen, verwachten daar zoveel mogelijk nuttige opbrengst van. Dan kan alleen bereikt worden met een zo laag mogelijke watertemperatuur en een zo kleine mogelijke warmteweerstand in de opstelling!

Een verwarmde vloer die men bedekt, geeft minder warmte af. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor een plafond. De verminderde afgifte kan men compenseren door de watertemperatuur te verhogen, maar dit veroorzaakt een slechter rendement en grotere warmteverliezen.
In het geval van het benutten van zonnewarmte voor woningverwarming kan het uiteindelijk verschil in nuttige opbrengst gigantisch groot zijn!

Dirk Bauwens

Rik,

Bij vloerverwarming is het ook belangrijk dat de bedekking niet isoleerd. Het toch plaatsen van parket is zeker mogelijk maar wel inefficient. Het parket verlaagd het rendement van de vloerverwarming. Het is zelfs nog zo dat bij parket de watertemp. niet te hoog mag worden ivm uitzetting ed van de vloer.
Om dan toch de berekende warmteafgifte te halen zou je dan een bijverwarming dienen te plaatsen.

Conclusie: een niet efficiente combinatie en niet te adviseren.

Als mensen toch parket willen kies dan niet voor de combinatie met vloerverwarming.

Jan schreef: “als ik in de ondergelegen plaats eens zou verbouwen kan ik hier wel vloerverwarming in steken. Maar ik denk dat het dan hetzelfde verhaal is dan de plafondverwarming. De houten vloer is 3,4cm dit. De plafond zijn klikpankjes van 3,5mm dik. Dus ik dacht dat ik meer zou hebben aan de plafondverwarming daar deze dunner is en de warmte gemakkelijker loslaat in de ruimte.”

Je kunt toch bovenop de bestaande houten vloer een vloerverwarmingssysteem installeren?
Dat zou véruit de beste oplossing zijn.

Dirk Bauwens

vloerverwarming heeft op zich een grote inertie waardoor eenmaal opgewarmd het constant warmte kan uitstralen zelfs rekening houdend met de tussenliggende materialen.

Plafondverwarming heeft slecht de hoeveelheid water aan inertie, wat misschien enkele liters is, afhankelijk van de oppervlakte aan plafondverwarming.

Vooraleer de stap te zetten reken eens de oppervlakte aan plafond uit, hoeveel KW er nodig is voor de verwarming en reken dan het debiet na van de pomp met een bepaalt tempverschil. Dit zal moeten leiden tot een Watt/m2 op een bepaald volume aan water dat wordt rondgepompt.
Je zal merken dat je de volledige oppervlakte zal nodig hebben om het enigzinds warm te houden en dat opwarmen op korte termijn, bij lage temp, bijna onmogelijk is, tenzij je het plafond vervangt door een stralingsplafond. Let wel je zal wel een warmtegevoel hebben.

Marc,

Een hogere warmtegeleidingsweerstand van een warmtewisselaar betekent gewoon hogere watertemperaturen, om een bepaalde hoeveelheid warmte te kunnen overdragen. Meer of minder inertie heeft hierop geen invloed.

Dirk Bauwens

@dirk
jij herhaalt wat ik op 7/10 heb geschreven, waarvoor dank.

HET grote verschil tussen vloer en plafondverwarming is de inertie van de verwarming. Bij een vloer is dit enorm en is er blijvende straling (door warmteisolatoren heen) ook al is er geen warmtebron niet meer (zon of cv)
bij plafondverwarming is het meteen na het stopzetten van de warmtebron over en uit met de straling.
Dit is tenminste mijn ervaring met mijn vrijhangde plafondverwarming

Hier waren we toch aan het praten over de warmtebron zon en nog specifieker in die gevallen dat er warmteoverschot is in tussen en winterseizoen.

Ik wil enkel mijn ervaring delen. Of dit soort warmtebron met succes bruikbaar is met vloerverwarming kan ik spijtig genoeg niets over vertellen bij gebrek aan vloerverwarming.

@ Dirk Bauwens

Vergeet niet dat bij starter Jan het uitgangspunt niet een verwarmingssysteem betrof dat zonnewarmte benut.
Daar ben jij over begonnen met "Mensen die zonnewarmte willen toepassen, verwachten daar zoveel mogelijk nuttige opbrengst van."
Als je daar dan aan toevoegt "Dat kan alleen bereikt worden met een zo laag mogelijke watertemperatuur en een zo kleine mogelijke warmteweerstand in de opstelling!", dan heb je natuurlijk gelijk.
Maar dat was niet het punt bij Jans badkamer en aldaar idee voor plafondverwarming omdat hij het er niet warm genoeg heeft.

Jans bestaande houten vloer betrof dan weer een onder zijn badkamer liggend woningdeel dat hij nog later wil gaan verbouwen. Daarvoor gaf je hem de goede raad om vloerverwarming er bovenop te installeren. Geen probleem, als hij zijn deuren evenveel wil inkorten.
Ook hier ben je niet bij de zaak gebleven, Dirk.

@ allen :
Al eens vertoefd in een ruimte met plafondstraling achter (en geleidend met) hout ? Neen ? Moet je dan maar eens doen.
Het vraagt wat aanwarmtijd ('t is nu eenmaal geen naakt aluminium), maar eens op dreef is het behaaglijk en heeft het geen last van subiet "over en uit" na het afzetten.

Rik

Daarbij werkt plafondverwarming of stralingspanelen enkel goed bij een hoge temperatuur.

Dus niet geschikt als LTV verwarming.

Afdekken met een plafond is niet aan te raden, zoals Rik al aangaf. Je belemmert de stralingswarmte enorm.
Stralngspanelen moeten de warmte direct kunnen afgeven aan de ruimte elke afdekking doet afbreuk aan het systeem.

Ps. met het aanbrengen van een plafond zal de ruimte tussen plafond en stralingspanelen opwarmen. De stralingspanelen kunnen zo ook hun warmte niet meer afgeven aan de ruimte.

@rik

ik heb me gebaseerd op antwoorden aan Dirk op 8/10 en aan mezelf op 9/10 waarbij er wel sprake is van een zonneboiler, 14m2 zonnepaneel en het gebruik van overschot van warmte.
Gezien ik zelf ervaring heb heb ik mijn deel besproken.
Na plafondverwarming, dat niet ideaal is, is men overgestapt om vloerverwarming aan te prijzen in de hoop dat de inertie van de vloer soelaas zou brengen.
Echter het probleem zit niet in plafond- noch vloerverwarming maar het feit dat er een te laag warmte overschot is. Het plafond is OK,(over vloer kan ik niet spreken) als je de warmte in het lokaal op het ogenblik kwijt kan of een kleine buffer aanlegt.

Plafondverwarming heeft een temp nodig die het comfortgevoel verhoogt, in veel gevallen schommelt dit rond de 35°C tenzij het plafond hoger of lager hangt dan de normale hoogte (2,35m)

Rik(RVR) schreef: “Vergeet niet dat bij starter Jan het uitgangspunt niet een verwarmingssysteem betrof dat zonnewarmte benut. Daar ben jij over begonnen met….”

Dat is onwaar. Het was Jan zelf die als eerste schreef dat hij die plafondverwarming specifiek met een zonneboiler wou verwarmen.

Rik(RVR) schreef: “Maar dat was niet het punt bij Jans badkamer en aldaar idee voor plafondverwarming omdat hij het er niet warm genoeg heeft.”

Ook dat is niet waar. Jan vermeldde in dezelfde post, waarin hij schreef dat hij dat een zonneboiler wil inzetten, ook dat zijn bestaande radiator voldoende warmte geeft.

Rik (RVR): “Ook hier ben je niet bij de zaak gebleven, Dirk”

Zucht. Ik begon maar over vloerwarming nadat Jan zelf die mogelijkheid geopperd had en had aangegeven dat er een houten vloer in de badkamer lag. Veel mensen weten niet dat ze daarop een vloerverwarmingssysteem kunnen installeren. Ik vond het dus bij onderwerp horen om dit te vermelden, te meer omdat dit systeem efficiënter is dan plafondverwarming, zéker in de door Jan gewenste combinatie met een zonneboiler.

Dirk Bauwens

@ Dirk
Dus volgens jou is die vloerverwarming zo geen gek idee. Het betreft hier een dubbele houten voer. 18mm OSB met daarop 18mm denne vloerplanken. Deze vloer ligt op een houte draagconstructie van 4/32cm. deze liggen 40cm van elkaar af met 10cm glaswol in.
Dus is dat te doen om in die vakken onder die vloer van die elementen te zetten zoals in die link te zien is. Nu dan moet ik wel veel boorwerk doen om de leidingen door die spanten te verbinden. maar dat geeft niet. ik kan eventueel gamakkelijk langs de onderkant eraan.
Mijn bedoeling was inderdaad om de radiator enkel te laten bij springen als de vloer of plafondverwarming op de zonneboiler niet voldoende zou zijn in koude dagen. Dan kan de radiator gewoon op de CV blijven hangen en heeft niets te zien met de zonneboiler.

Jan

@ Dirk
Dus volgens jou is die vloerverwarming zo geen gek idee. Het betreft hier een dubbele houten voer. 18mm OSB met daarop 18mm denne vloerplanken. Deze vloer ligt op een houte draagconstructie van 4/32cm. deze liggen 40cm van elkaar af met 10cm glaswol in.
Dus is dat te doen om in die vakken onder die vloer van die elementen te zetten zoals in die link te zien is. Nu dan moet ik wel veel boorwerk doen om de leidingen door die spanten te verbinden. maar dat geeft niet. ik kan eventueel gamakkelijk langs de onderkant eraan.
Mijn bedoeling was inderdaad om de radiator enkel te laten bij springen als de vloer of plafondverwarming op de zonneboiler niet voldoende zou zijn in koude dagen. Dan kan de radiator gewoon op de CV blijven hangen en heeft niets te zien met de zonneboiler.

Jan

@ Dirk
Dus volgens jou is die vloerverwarming zo geen gek idee. Het betreft hier een dubbele houten voer. 18mm OSB met daarop 18mm denne vloerplanken. Deze vloer ligt op een houte draagconstructie van 4/32cm. deze liggen 40cm van elkaar af met 10cm glaswol in.
Dus is dat te doen om in die vakken onder die vloer van die elementen te zetten zoals in die link te zien is. Nu dan moet ik wel veel boorwerk doen om de leidingen door die spanten te verbinden. maar dat geeft niet. ik kan eventueel gamakkelijk langs de onderkant eraan.
Mijn bedoeling was inderdaad om de radiator enkel te laten bij springen als de vloer of plafondverwarming op de zonneboiler niet voldoende zou zijn in koude dagen. Dan kan de radiator gewoon op de CV blijven hangen en heeft niets te zien met de zonneboiler.

Jan

Sorry Dirk,
Je hebt gelijk : je begon er niet direkt over, maar alleen nadat Jan dat (de 4° keer pas, op 8/10) zelf had vernoemd.
Excuus.

Rik

Excuses aanvaard, Rik.

Dirk Bauwens

@Jan,

Ik ben helaas niet goed op de hoogte van alle bestaande mogelijkheden om vloerverwarming te plaatsen.
Jij hebt er waarschijnlijk wel belang bij om de verwarmde vloer zo dun mogelijk uit te voeren.
Misschien is het wel een goed idee om eerst de bestaande dubbele houten vloer te verwijderen om daarna, bovenop de draagconstructie (die je eventueel iets minder hoog zou kunnen maken), te starten met metalen Lewis- of zwaluwstaartplaten. Deze platen zijn tegelijkertijd wapening en bekisting en je kunt er rechtstreeks de verwarmingsbuis aan bevestigen.

Dirk Bauwens