Mitsubishi Warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een kwakkel van jewelste, deze week in de pers:

http://www.bouwenwonen.net/news/productnieuwsread.asp?id=20082

"Rendement van 4

Bij een warmtepomp wordt de compressor elektrisch aangedreven, maar verschilt wezenlijk van elektrische verwarming. Bij elektrische verwarming is voor 1 kW warmte 1 kW elektriciteit nodig. Een kwalitatieve warmtepomp haalt een winstfactor van 4 op 1 en zelfs meer. Anders gezegd: die ene kW elektriciteit geeft 4kW warmte! EN NU KOMT HET: Ter vergelijking: zelfs de beste van de klassieke verwarmingsketels, met name een condensatieketel, haalt een rendement van ‘slechts’ iets meer dan 1.

Een hoog rendement is prima voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Voor sommige van de lucht/lucht-warmtepompen van Mitsubishi Electric is de CO2-uitstoot 63% minder dan van verwarming op gas, en 72% minder dan mazoutverwarming. "

Door appels met peren te vergelijken kan je de publieke opinie waarschijnlijk bewerken...

Reacties

Tuurlijk zijn het appels met peren vergelijken.
Maar toch zijn het twee verschillende systemen om te verwarmen (Het verbruik van een bromfiets wordt ook niet vergeleken met een sportwagen, maar beiden dienen ze om van punt A naar punt B te rijden).

De vergelijking dewelke in het artikel vermeld werd, klopt min of meer. Alleen dat rendement van iets meer dan 1 klopt niet. Het is namelijk minder dan 1. De journalist was nog braaf.

Toegegeven: een COP van 4 is makkelijk haalbaar. Alleen een SPF (jaarlijkse COP) van 4 is momenteel maar voor enkele producten haalbaar, maar volgens verschillende producenten zit in de pijplijn voor de komende jaren.

Daarbij, hoeveel procent van de installaties met een condensatieketel condenseren in de realiteit. De markt van de condensatieketels is momenteel zo gesubsidieerd dat de meerderheid die nu overschakelt naar dit principe het louter voor de prijs (min de subsidie) doet & dat in veel gevallen het condensatieprincipe niet toegepast wordt.