Energiezuinig koken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij koken nu elektrisch, met standaard kookbekkens, waarvan 2 met een extra element.

Wat is nu eigenlijk de meest verantwoorde keuze, als er geen gas aansluiting is?
- Speciale gas aansluiting, enkel voor koken lijkt me sterk
- gasflessen kopen (iemand idee van prijs en verbruik?)
- Inductie: duur in aankoop
- keramisch (weinig voordeel denk ik?)
- ...?

Dit is een energie forum, dus dacht ik dat dit wel op de juiste plaats is ;o)

Reacties

Wij zijn overgeschakeld naar de gezondste kookmethode die er bestaat: stoomkoken. We doen dit niet in een dure en energieslokkende stoomoven maar in een degelijk stoomkokertje van 80 € (wel eentje met stevige inox kommetjes).
Hiermee bereiden we voor vijf personen een volledige maaltijd met 0,35 kWh (inclusief het vlees behalve steak).
Op jaarbasis is dit een luttele 127 kWh .
Ik denk dat dit zelfs zuiniger is dan op gas.
En aangezien de vitaminen en smaak veel beter bewaard blijven
en er helemaal geen verzadigde vetstoffen of verbrande residues in je aders terecht komen is dit een zegen voor je gezondheid en BMI

Elektrisch is inderdaad het meest ongunstige, keramisch en halogeen zijn gewoon verbeterde manieren van elektrisch koken. Maar blijven af te raden.
Inductie is wel elektrisch maar is een catogerie appart omdat hier geen warmte maar magnetisch veld wordt geproduceerd en dit is veel zuiniger en reageert even snel als gas.
Inductie kost in verbruik ongeveer hetzelfde als aardgas. Maar er zit een hoop gevoelige elektronica in en het is ook niet uitzonderlijk dat na een paar jaar een kookveld ermee ophoud. Kijk maar eens hoeveel tweedehands inductieplaten worden aangeboden waar bij staat dat er nog maar 3 velden van werken.
Als je speciaal een gasaansluiting neemt om te koken zal het vastrecht waarschijnlijk meer kosten dan wat je met gasflessen aan verbruik hebt.
Ik kook zelf met propaan en gebruik 1 fles van 13 liter per jaar. (laatste keer 20 euro)
En ik ben niet afhankelijk van het netwerk.

Een aardgas fornuis is makkelijk zelf om te bouwen naar propaan, de sproeiers moeten 30% verkleind worden. Meestal kun je de sproeiers van de twee kleinste pitten in de twee grootste zetten en de sproeiers van de grootste pitten dicht solderen en 30% kleiner open boren of gewoon een beetje dicht kloppen.

Maar energiezuinig koken zoals in de titel is iets anders.
Zoals eric al zegt stomen is gezond en goedkoop omdat je geen onnodige massa opwarmt, ook blijven er meer vitaminen en smaak in het product.
Maar je kunt natuurlijk niet alles stomen.
Gebruik pannen die niet te groot zijn, en doe een deksel op de pan.
Bij elektrisch koken zet dan het element iets eerder uit zodat je nog van de restwarmte profiteert. En zorg voor pannen met een perfect vlakke bodem.
Snijd producten klein voor ze te koken, zo zijn ze eerder gaar.
Gebruik de microgolf om iets op te warmen, dit verbruikt minder dan in de pan.

nu zouden er ook energiezuinige gaskookplaten oftewel de gaspitten ervan bestaan.

Volgens de reclame zouden de *T*G-kookplaten A-klasse gaspitten hebben.
Deze dragen ook het kookkeurmerk.
Maar misschien hebben andere merken ook wel energiezuinige gasbranders...

In de opleiding energiemeester (klimaatwijken campagne) vertelden ze ons dat de meest energiezuinige manier van koken "gas onder glas" is.

Voor ozver ik begrepen heb is dat wel afhankelijk van de manier waarop je het gebruikt. Een deel van de besparing zou komen door het gebruik van de zone van het glas die niet in gebruik is voor directe verwarming, te gebruiken om je gerechten te laten nagaren of warm te houden.

Bedankt voor de suggesties.
Ik zal nu nog niets buiten smijten, maar ik kijk nu al even waar ik rekening mee moet houden.

Gino, je zou je toch eens moeten verdiepen in stoomkoken, je kan wel degelijk 99% van uw maaltijden stomen.
De reden dat dit vermoedelijk de meest economische kookmethode is de volgende:

Het verwarmingselement zit volledig ondergedompeld in het water, daardoor heb je een perfecte warmteoverdracht.
En de stoommandjes staan boven elkaar gestapeld waardoor je met dezelfde stoom alle ingredienten tesamen kookt.
Daardoor komen wij op slechts 0,35 kWh voor een volledige maaltijd voor 5 personen (inclusief het meeste vlees).
Misschien kunnen we hier de andere kookmethoden met hun overeenkomstig energieverbruik eens naastplaatsen?

eric, dat is precies wat ik ook van plan ben. Ik ben er van
overtuigd dat het een goed principe is. Maar het is er nog
niet van gekomen om er iets mee te doen.

Gino, indien je van plan bent om een stoomkokertje aan te schaffen kan ik misschien wel wat advies geven indien gewenst.
Er zijn grote verschillen in kwaliteit en prijs (hiermee heb ik niet gezegd dat prijs sowieso een maat is voor kwaliteit).
Belangrijk in de keuze is bv. ook de hoeveelheid die je wil bereiden (voor hoeveel personen).

Wij zijn met 4 personen, maar aangezien er sommige mensen bezwaar hebben tegen merknamen op het forum kun je me ook een mail sturen.

even van de website van Testaankoop geplukt (ben geen lid van Testgezondheid dus kan het volledige artikel niet raadplegen):

"Een vergelijking van kookmethoden toont andermaal aan dat stoomkoken minder goed is voor het vitaminebehoud van groenten als vaak wordt beweerd. Nog veel ontgoochelender echter zijn de aanblik en de smaak van het aldus bereide voedsel."

Stoomkoken en voor al stoomoven zijn vooral een HYPE. De vitaminen zouden beter bewaard blijven ...

Weet je welke methode de beste is voor vitamine behoud? De microgolf. Dit omdat daar het minste water gebruikt zal worden.

Stoomkoken en voor al stoomoven zijn vooral een HYPE. De vitaminen zouden beter bewaard blijven ...

Weet je welke methode de beste is voor vitamine behoud? De microgolf. Dit omdat daar het minste water gebruikt zal worden.

Eric, praat jij uit ervaring? Zoniet, doe eerst de proef op de som vooraleer hier onzin te verkopen...

Hieronder een wat uitvoeriger antwoord op de opmerkingen over stoomkoken.
Als er één kookmethode is waar het uitzicht van de groenten perfect bewaard blijft, is het wel stoomkoken. Dat lijkt ook de mening te zijn van de consumentenbond:
"
Structuur
Gestoomde gerechten blijven goed van structuur, doordat de gerechten stil blijven liggen en niet bewegen door kokend water of roeren. Vis en broccoli uit de stoomoven zien er bijvoorbeeld heel mooi uit."

Bovendien blijf de natuurlijke smaak van de groenten behouden waardoor bv. zout overbodig wordt en er zijn ook geen vetstoffen nodig om de gerechten gaar te krijgen.

Wat vitaminebehoud betreft zal elke kookmethode wel vitamines verliezen, maar het behoud van vitamines bij stoomkoken steekt torenhoog uit boven de andere kookmethodes, inclusief microgolven (in de meeste gevallen).

Hieronder enkele links die aantonen dat stoomkoken de kookmethode is die de vitamines het beste behoud (in veel gevallen ook beter dan microwave):

http://healthinmotion.wordpress.com/2007/12/28/what-is-the-best-way-to-cook-vegetables/

"Boiling is an especially destructive cooking method. A 2007 British study showed that cruciferous vegetables (a group that includes broccoli, brussels sprouts, and cabbage) had almost 90 percent of their cancer-fighting antioxidants removed after boiling, ***** but not much lost after steaming or stir-frying.*****
The same effect was observed with flavonoids(phytonutrients that prevent cancer and heart disease), and glucosinolates (plant compounds that may help prevent cancer). Zucchini, beans, and carrots retain much higher amounts when cooked in a little water versus being cooked in large amounts of water.

Microwaving, which was long thought to be fairly easy on vegetables, has been found to also remove some of their most valuable nutrients. Super-healthy broccoli lost 74 to 97 percent of its antioxidants (including vitamin E and beta carotene) when immersed in water and then zapped, according to a 2007 Portuguese study."

De reden dat ik hierboven wat kort van stof was is omdat er gerefereerd werd naar testaankoop, die het laatste tijd bij mij nogal verkorven heeft: zij zijn mede oorzaak van de financiële crisis door het verspreiden van totaal verkeerde info over sommige belgische banken met de gekende paniekreacties tot gevolg.
In hun recente studie over combi-ovens wordt er met geen woord gerept over het verbruik, zelfs niet het standby verbruik, waar toch zeer grote verschillen zijn tussen verschillende merken. Ik verwacht van testaankoop een sturende functie naar de fabrikanten toe op het vlak van milieuvriendelijke apparaten en dat is duidelijk niet het geval in dat onderzoek...

Test aankoop heeft mij nog nooit kunnen overtuigen.

Zij gaan in hun testen uit van een "doorsnee" behoefte en toetsen de waren of diensten tegenover die behoefte.
Als je eigen behoefte redelijk wat afwijkt van die "doorsnee" ben je dus helemaal niets met die test. Daarenboven worden de testen van test-aankoop veelal als evangelie voorgesteld, er mag niet aan getwijfeld worden.

Ik neem dus alles wat van test-aankoop komt met een flinke korrel zout.

Hoi eric,

ja inderdaad, je bent wat 'kort van stof' en daardoor schoot je op de boodschapper. Ik gebruik bij het koken heel veel een mandje in een pot met een bodempje water waar ik dan mijn aardappelen en groenten samen in klaarmaak. Naast het feit dat dit (iets) minder lang duurt dan de traditionele bereidingswijze en ook voordeliger is, vind ik persoonlijk ook dat de groenten 'er beter uit zien' na de bereiding. Ik heb ook altijd gedacht dat 'als je iets korter moet opwarmen om gaar te worden' er dan ook meer vitaminen en dergelijke overblijven. Vandaar dat ik nogal verwonderd was over dat artikeltje in Test Gezondheid.
Verder kan ik alleen maar beamen dat TA (waar ik al veeeeeeeeeele jaren lid van ben) steeds minder en minder (correcte) info geeft die ook steeds oppervlakkiger wordt.
groeten,

Eric
PS: ik zal maar niet aanhalen dat ook ik 'een gedupeerde belegger ben' zeker!?

Dit is de conclusie van het artikel van test-aankoop okt 2008.

Kook licht en gevarieerd
´ Veel groenten zijn het mooist en lekkerst als
u ze kookt. Deze bereidingswijze is echter het
minst goed voor het vitaminebehoud. Rekening
houdend met de smaak en aanblik enerzijds
en het vitaminebehoud anderzijds, levert een
stoomoven het beste resultaat. Die vraagt echter
de nodige ruimte en blijft vrij prijzig. De magnetron
biedt een goed compromis.
´ Aardappelen kunt u evengoed koken als bereiden
in de magnetron. Dat maakt weinig verschil
wat het vitaminegehalte betreft. Het beste
compromis tussen de smaak en aanblik enerzijds
en het vitaminebehoud anderzijds, bieden
de elektrische stoomkoker en de snelkookpan.
´ Om de vetopname te beperken, kunt u vlees
en vis grillen of bakken in de pan, eventueel met
antiaanbaklaag. Vis kunt u ook prima stomen,
bereiden in de magnetron of in een papillot.

De reden dat bij stoomkoken minder vitamines verloren gaan is niet omdat het minder lang duurt (in veel gevallen duurt het zelfs iets langer dan gewoon koken), maar omdat de vitamines niet weglekken in het kookwater. Men heeft vastgesteld dat bij gewoon koken het kookvocht soms zelfs meer vitamines bevat dan de gekookte groenten zelf...

Eenvoudig ouderwets:

als je een kachel hebt, zet dan je kookpotten op de kachel voor gebruik. Heb je een kommetje warm water nodig, zet dan dat kommetje met water erin en deksel erop op de kachel (steeds goed controleren als de kom droog is aan de buitenkant: ringvorming!). Zonder deksel krijg je kalkafzetting.

't Scheelt niet veel, maar je elektrisch fornuis zal minder lang moeten werken.