pelletkachel en rookgasafvoer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Volgend jaar overwegen we om een pelletkachel te laten plaatsen.

Nu is mijn vraag of de schouw boven de nok van het dak moet uitsteken?
Of is een 10-tal cm boven de pannen voldoende?

De installateur beweert dat deze niet persé boven de nok moet uitkomen , de pellet kachel heeft immers een geforceerde uitlaat.

iemand ervaring hiermee?

Alvast bedankt,

WIm

Reacties

Ik heb pas een offerte laten opmaken en daarbij werd gezegd dat de afvoer 60cm boven het dak moet uitsteken, maar een meter is beter. De geforceerde uitlaat is om de uitgerendeerde rookgassen de kachel uit te blazen, daarbij moet de schouw zelf nog steeds trekken zoals bij een houtkachel.

grtz. Nanjo

Ik ben geen specialist, maar je moet inderdaad 60 cm (of meer) hoger komen. Je mag niet rekenen op de ventilator die de gassen stuwt. (die is niet krachtig genoeg als de schouw niet voldoende trek heeft).
Je kan eventueel door de schouw de inkomende lucht aanzuigen. Ze hebben hiervoor speciale kappen, die de nieuwe inox buis centreren (met regenkap erop) en die langs de buitenzijde open zijn, om verse lucht te kunnen aanzuigen via de originele gemetste schouw.

Quote:
...dat de afvoer 60cm boven het dak moet uitsteken.

hier bedoelen jullie toch 60 cm boven de nok van het dak?

Hallo,

mijn ervaring is dat de ventilator krachtig genoeg is, maar de trek moet STABIEL blijven. Als je schouw niet boven het dak uitsteekt loop je het risico een onder- of overdruk te krijgen afhankelijk van de windrichting en sterkte.

Vooral bij het opstarten kan dit een probleem zijn: de bougie verwacht een betrouwbare luchtsnelheid om voldoende zuurstof toe te voeren en tegelijkertijd de pellets niet teveel af te koelen. Mogelijks leidt dit dan tot het niet steeds opstarten van de kachel.

mvg,
Jurgen

Ik heb een pelletkachel met een afvoer van 2 meter langs de zijkant van mijn
woning. Ik heb hier met de leverancier ook verscheidende discussies over
gehad. Zelf onder vind ik geen problemen alles werkt perfect. Ik heb tegen de
leverancier wel gezegd dat als niet zou werken ik er later wel verder zou
opbouwen. Een opmerking voorzie wel een plaat (inox bijv) langs je woning
anders wordt je muur zwart