Werking energiemeter ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben gisteren een energiemeter gaan halen.

Nu heb ik deze 12 uren bij mijn diepvriezer ingestoken en het resultaat is :

0,27 kwh verbruikt
Verbruik 0,04 euro
Tijd : 3,48 uren

Dus de meter heeft 12 uren ingezeten maat er staat maar 3,48 uur op.
Nu las ik wel in de handleiding wanneer er een nulverbruik is de meter dit niet meetelt.

Nu zou ik toch denken dat de gemeten tijd op het toestel ook 12 uren moet zijn ??

Weet iemand of dit juist is ?

Reacties

Een thermostaat bepaalt wanneer de warmtepomp van de diepvriezer moet werken en wanneer niet.
De meeste diepvriezers of koelkasten werken dus niet voortdurend.

Dirk Bauwens

De klok van die energiemeter telt inderdaad enkel als de diepvriezer aanslaat. Je moet zelf timen hoe lang hij insteekt bij een dergelijk toestel. Een A+-label diepvries van <200 liter verbruikt op 24h gemiddeld 0,53kwh. Je diepvries is dus behoorlijk energiezuinig.

Hou er rekening mee dat je bij dit soort apparaten wat langer zou kunnen meten om de meeste reele waarde te verkrijgen. Van invloed is onder andere de mate waarin de deur open en dicht wordt gedaan, in welke mate de vriezer gevuld wordt, de omgevingstempearatuur van de ruimte waar de koelkast staat.

grtz. Nanjo

Waarschijnlijk is het wattage te laag voor de meter, normaal 9Vx0.15A=1.35W. De meeste meters kunnen geen vermogen van minder dan 2W meten.

Stel een verbruik van 2Wh (1 Wh is dus een vermogen van 1W gedurende 1 uur/hour). Per etmaal dus 48Wh, dus per jaar 48x365=17520Wh of 17,52kWh aan 18 ct/kWh= 3,15€ per adapter (in de veronderstelling dat je geen 2-voudig tarief hebt). Ga nu maar eens na hoeveel van die toestelletjes je in huis hebt die constant 'aan' staan zonder enig nut en tel dat verbruik allemaal op.Je zou versteld kunnen staan van het 'eindbedrag'!

Ik bekijk alles in functie van wat mijn zonnepanelen (1,68kWpiek) 'maar' leveren op jaarbasis (ong. 1100kWh)voor een investering van meer dan 10.000€. Dan leer je snel anders te kijken naar al die 'sluipverbruikers'die redelijk wat van je zelf geproduceerde energie voor hun rekening (kunnen) nemen!

Er zijn reeds andere forum-berichten die over deze metertjes spreken. Zij meten inderdaad weinig bij een LAAG verbruik.
Een oplossing om kortstondig het verbruik te meten is : Sluit een verdeellat aan achter je metertje. Steek hierin het te meten apparaat samen met een gewone klassieke gloeilamp waarvan je op voorhand apart het vermogen gemeten hebt.
Het verschil is nu je verbruik van je extra toestel.
Werkte bij mij het beste.
Succes met de METINGEN (meten is weten...)

Te verwaarlozen is inderdaad relatief. In principe ben ik akkoord dat zo'n adaptor erg weinig verbruikt. Maar je moet het totaalplaatje zien:

1) Hoeveel van die adapters of andere standby/sluipverbruikers heb je? Tel die inderdaad maar eens samen.
2) Eens berekenen als elk gezin in België dit te verwaarlozen vindt: 4,5 miljoen gezinnen. Als elk gezin 2 adaptors dag in dag uit laat inzitten: 4,5 x 10^6 x 1,35W x 24 x 365 = 53 GWh = 53 000 MWh = 53 000 000 kWh. Of het equivalent van 300 000 zonnepanelen... We spreken hier enkel over adaptors voor GSMs...

We moeten dringend af van het idee: het kost niet al te veel, dus is het ok. Het kost geen comfort om die adaptor uit te trekken, maar het kost heel wat moeite om die energie op te wekken en rond te sturen.