warmtewisselaar in inbouwhaard voor cv

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik ben op zoek naar meer info hoe ik best zelf een warmtewisselaar maak om in een inbouwhaard te plaatsen.
De bedoeling is om zo warmte op te slagen in een buffervat om deze warmte daarna aan de cv te koppelen.
Hydraulische schema's van het aansluiten van een inbouwhaard, buffervat en cv op stookolie zijn ook welkom

Reacties

Hoi,
Dag Tom, ben tevens fel geïnteresseerd een cv/vloerverwarming te koppelen aan mijn RAÏS houtkachel.
Onze loodgieter wenst dit niet te plaatsen (typisch???!).
Ik dacht één grote waterkoeling te monteren in de holle rendementsruimte van de kachel met een in-en uitlaat onder en boven,een circulatiepomp van een cv en expansievat om uitzetting op te vangen. Het zou dus een gesloten systeem zijn. Wat mij weerhoudt is de minime oxidatie die problemen kan brengen in de vloerverwarmingsbuizen ???
Als jij meer weet zou ik je graag daarover horen, ons nr is 051 65 67 26, alvast bedankt.
tom schrijft:

tom schrijft:
> Hallo,
>
> Ik ben op zoek naar meer info hoe ik best zelf een warmtewisselaar maak om in een inbouwhaard te plaatsen.
> De bedoeling is om zo warmte op te slagen in een buffervat om deze warmte daarna aan de cv te koppelen.
> Hydraulische schema's van het aansluiten van een inbouwhaard, buffervat en cv op stookolie zijn ook welkom

Hallo,
Ik vind het een goed idee. Natuurlijk is het niet nieuw meer. Het bestaat al heel lang. Ik zelf ben ex loodgieter (op pensioen ) en ik wou dit vroeger reeds toepassen maar vanwege tijdgebrek, je kent dat he dat van die schoenmaker, heb ik toen maar snel een gewone haard geplaatst. Nu staat mijn huis te koop en eens verkocht, in mijn nieuwe woning, ga ik dit zeer zeker toepassen. Het is niet nodig een aparte pomp en drukvat te plaatsen het volstaat van dit element tussen aan te sluiten op de perszijde, dus de aanvoerleiding die van de ketel naar de ventielen op de radiators gaat. Druk zet zich voort in alle richtingen dus het bestaande drukvat van uw cv zal de uitzetdruk opvangen.

Ik zou wel aanraden om een bestaand systeem te kopen ook al zijn die inbouwhaarden zeer duur Om dit zelf te maken in een bestaande haard zit je met het probleem dat er eugenlijk geen ruimte voor is. Men zou bovenaan de aard, maar dat zal in de meeste gevallen in de weg zitten voor te trekklep of de schutplaat, een aantal buizen van vb. 1” naast elkaar van rechts naar links moeten plaatsen dwars door de wanden van de haard. Dan moeten deze buizen vuurdicht vast gelast worden in die wanden. Nadien kan men dan een door iedere van die buizen een buis van ¾” steken die aan beide kanten verbonden worden met wederom een buis van 1” waarvan een zijde komt van de ketel en de andere zijde naar de radiatoren gaat.

Het nadeel is dat, wanneer je in het tussenseizoen alleen op de inbouwhaard stookt dat je een groter verlies aan warmte hebt omdat je tevens je cv ketel aan ’t verwarmen bent. Het voordeel is, wanneer je beide brand je cv water halfweg nog extra bij opgewarmd wordt waardoor normaal gezien je terugloop een hogere temperatuur zou moeten hebben waardoor de ketel minder energie nodig zal hebben. In het geval dat beide branden zou eigenlijk de warmtewisselaar beter volledig op de terugloop naar de ketel staan maar in het andere geval gaat ge er dan weer geen nut van hebben.

Ik zou een bijpas voorzien vlak bij de perszijde van de pomp en een knijpventiel tussen de retour onderaan de cv en die bijpas. Zo kan je het systeem, wanneer de cv niet aan staat, toch met de zelfde pomp en expansievat benutten zonder al te groot verlies aan warmte.

Zelf zou ik het nog willen combineren met zonne-energie maar dat wordt nog een stuk gecompliceerder

Dit is alleen toepasbaar wanneer men, zoals bij het vroegere systeem, aan de ketel vertrekt met één dikke leiding. In de hedendaagse systemen wordt er meer gebruik gemaakt van collectors waarbij verschillende dunne leidingen afzonderlijk vertrekken naar de radiatoren. In zo’n systeem zie ik het minder goed mogelijk. Het kan natuurlijk wel maar dan moet ge de warmtewisselaar aansluiten tussen de cv ketel en de vertrekcollector. Tenzij alles gelijkvloers is vrees ik dat je er dan niet veel rendement van zal hebben.

Ik hoop dat je hier iets mee bent.

voor bestaande haarden bestond vroeger een systeem dat in het rookgaskanaal kon geplaatst worden.

Als je een warmtewisselaar tegen de kachel kunt bouwen, en niet rechtstreeks in het vuur, kan je deze beschouwen als een zonnepaneel. is de gemeten temperatuur hoog genoeg (5°C hoger dan de onderste temperatuur in de zonneboiler) dan zal de circulatiepomp starten en de boiler opwarmen. De regelaar van een zonnesysteem kan dit aan. Het kan via een driewegklep de warmtewisselaar in dienst nemen.Bij gescheiden (oost-west gelegen) zonnecollectoren moet de regelaar juist hetzelfde doen.