stroomverbruik berekenen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
ik zou graag willen weten hoeveel een apparaat verbruikt als er op de adapter 50mA en 20 mA
Liana

Reacties

Het is niet dat er op de adapter 50mA staat dat dit effectief ook 50mA zal verbruiken. Dit is de max. stroom die de adapter kan leveren.

Het verbruik zal afhankelijk zijn van de belasting die daar aan hangt...het apparaat zelf dus.

En volgens het apparaat zal het verbruik ook verschillend zijn van wat je ermee aan het doen bent. In stand-by, belast, onbelast... Op 24u kan een verbruik helemaal anders zijn dan op 1 min gemeten...

@Liana

Het beste is meten. Gewoon je adapertje in een energiemetertje steken en je weet precies wat het verbruikt.

Jan

Helemaal eens met wat bertvdg en jan zeggen. Maar als je
dan toch wilt berekenen P=UxI
1 A = 1000mA
1mA = 0.001A
U=230 Volt
I= 0.05 A
P= 230x0.05
P= 11,5 Watt

Dit is het maximale opgenomen vermogen
Maar onbelast neemt de adapter ook een klein beetje
vermogen op en zet dit om in warmte.

Liana,

Koop je een waat meter van in de Brico of Gamma.

Er zijn er te krijgen voor rond de 20 Euro, zo'n toestel meet het vermogen in Watt en kan dan ook afhankelijk van de tijd de KWh meten. De meeste hebben zelfs een functie om uw verbruik in Euro om te zetten.

Steek het in het stopcontact en daar het toestel in dat je wil uitmeten...

Daarna kan je beginnen testen. Laat het toestel eens 24u aanliggen dan weet je het verbruik per dag. Laat het eens in stand-by staan...belast het eens vollebak... Steek eens alléén de adaptor in voor een 24u...

Als je niet veel kaas gegeten hebt van elektriciteit, vermogen, stroom, spanning...Is dit een éénvoudige oplossing.

Hoi Liana,

de formule die 'gino' je aanreikt is ENKEL geldig voor het berekenen van gelijkspanningsvermogens en NIET bij wisselspanning.
De juiste formule is daar: P= U x I x cos phi en die laatste factor 'weet' je niet zodat je eigenlijk niets kunt berekenen aan de hand van deze formule. Ga dus bij je netbeheerder (IVEKA, .............) een metertje (gratis) huren voor 2 weken en MEET het verbruik.

groetjes

Eric

Bij een ohmse weerstand is de arbeidsfactor 1 dacht ik.

Als ik het niet weet gebruik ik 0,8 hoewel het in de praktijk toch nog veel kan verschillen. Voor TL lampen is het meestal 0,93.

Voor iemand die niet veel van elektriciteit kent en voor huis, tuin en keuken berekeningen is de berekening P = UxI al voldoende denk ik.

Op motoren of inductieve belastingen staat de cos phi meestal al op.

De maatschappij eist een cos phi beter dan 0,8. Grote fabrieken moeten meestal maatregelen nemen om deze te verbeteren.

@bertvdq,

'Bij een ohmse weerstand is de arbeidsfactor 1 dacht ik': inderdaad, maar een adapter is een transformator, dus (bijna) volledig inductief.
'De maatschappij eist een cos phi beter dan 0,8. Grote fabrieken moeten meestal maatregelen nemen om deze te verbeteren': ook weer juist, maar dat is de som van alle cos phi's tesamen die je dan dient te 'compenseren' met bv condensatorbattereijen om aan die 0,8 te geraken.
Verder zijn de gegevens op die adapter 'irrelevant' want pas als je een toestel op die adaptor aansluit, is er sprake van een 'opgenomen vermogen' en niet langer meer van 'eigenvermogen'.
Dus Liana, huur even zo'n metertje en ga gelijk al je andere toestellen even af in huis.

Eric

Gisteren energiemeter gaan halen bij Eandis, krijg je gratis mee om twee weken te gebruiken.

Eric,

De adapter zou ook wel eens een geschakelde de voeding kunnen zijn, ik weet niet in hoeverre deze nog inductief zijn. Ben meer thuis op elektriciteit dan elektronica. Maar dit is een beetje off-topic.

En zoals je zegt wordt het eigenlijk verbruik bepaald door het toestel dat er aan hangt. (mij eerste post ook al tegen Liana gezegd)

Zoals je terecht opmerkt Eric. Huur of koop een metertje en ga alle toestellen af in het huis. Pas zo kan je een duidelijk zicht hebben en bespaar je al de berekeningen.

éliana

als de 20 of 50ma langs de 230v zijde staat dan zullen de watt meters niet precies genoeg meten om dit te kunnen nagaan