toevoer lucht C-systeem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hey collega verbouwers :-),

ik ben ok zoek naar een manier om verse lucht binnen te krijgen bij mijn bouw. her probleem is dat de ramen al staan en hier geen roosters instaan. Nu moet ik een ander manier zoeken om mijn lucht binne te krijgen met een C-systeem. Weet iemand hier raad mee?

groetjes

Tommy

Reacties

Muurroosters ipv roosters in ramen

ik zou eigenlijk liever 1 bcentrale buis hebben voor de toevoer met een ventilator die aanzuigt( ik weet niet of dit bestaat) en dan verdelen naar de verschillende ruimtes. en dan afzuigen met mijn C-systeem.

Dan heb je systeem D

Niemand zegt dat systeem D allemaal in hetzelfde toestel moet zitten, en dat kan trouwens niet.
Systeem D is mechanische toevoer (een ventilator + kanalen) en mechanische afvoer (ook een ventilator + kanalen).
Je hebt dus al de helft van een systeem D.

en heeft iemand hier een voorbeeld van dan? want alle systemen die ik kan vinden is 1 unit met aanzuig en uitblaas in hetzelfde toestel.?

Zet een C systeem gewoon en de andere omgekeerd

kan dit werken? en is dit dan ok met de regelgeving?

Tommy,

Dit was een ingeving van op het moment zelf maar volgens mij moet dit werken.

Of een systeem C samen met een systeem C die omgekeerd werkt in de praktijk mogelijk is weet ik niet. In theorie wel denk ik. Als je evenveel inblaast als wegblaast lijkt het me er geen probleem.

Een systeem D corrigeert die waarschijnlijk zelf, automatisch. Vandaar dat het meestal ook in één unit zit.

Als je aanzuigt en wegblaast met 2 toestellen tegelijk op een andere plaats lijkt het me aangeraden dat de 2 toestellen met elkaar kunnen communiceren zodat ze drukverschillen/weerstand kunnen opvangen. Tenzij het allemaal niet zo moeilijk is en ik het te ver zoek.

Ik denk dat hier wel mensen zijn op het forum die hier een duidelijke reactie kunnen op geven.

Vatbaar voor discussie?

De (EPB) regelgeving eist niet dat met een systeem D de 2 ventilatoren in één unit moeten zitten (noch dat er een warmtewisselaar moet zijn), noch dat de toevoer- en aanvoerdebieten gelijk (met elkaar in balans) moeten zijn.
Ook als de toevoer- en aanvoerdebieten ongelijk zijn, zal het wel werken.
Alleen zal er bij meer toevoer- dan afvoerdebiet een overdruk zijn en gaat (als de woning niet potdicht werd gemaakt) het verschildebiet naar buiten verdwijnen met meevoering van de warmte, of zal er (bij meer afvoer- dan toevoerdebiet) een onderdruk zijn en gaat het verschildebiet mee van buitenaf als koude lucht aangezogen worden.
In beide gevallen thermisch niet verkieslijk, maar werken zal het.

Rik