fundering LEW op kleigrond

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Allen

Wij hebben zojuist de funderingsplannen gekregen van onze stabiliteitsingenieur. Ons huis, een houtskeletbouw 1 verdiep met zadeldak (45°) zal gebouwd worden op een klei-achtige grond, nu stelt de ingenieur voor om een algemene funderingsplaat te voorzien die dubbel gewapend is en 27 cm dik is, dit lijkt me toch wel overdreven, Wat zijn jullie ervaringen naar fundering voor LEW ?

Reacties

Helemaal niet overdreven. Kleigrond is vochtgevoelig en zwelt en krimpt. Een stijve plaat is geen overbodige luxe.
En ook de vorstrand is nodig.
Dat het een LEW woning wordt heeft er niets mee te maken.

Wij hadden iets van een 20 cm, dubbel gewapend en met vorstrand van 60x30 of 60x40 cm, dacht ik, voor 2 bouwlagen HSB. Het is een feit dat op kleigrond de plaat eigenlijk zweeft, dus moet ze zelfdragend zijn.

Blauwe kleigrond omgeving Wevelgem.

Een plaatfundering als deze wordt ook wel een fundering op staal genoemd. Het probleem met dit soort funderingen op een klei- of veenondergrond is dat de woning met de bodemdaling meezakt ondanks alle berekeningen. Verlagingen van grondwaterniveaus door welke oorzaak dan ook versnellen dit proces tot meer dan 1 cm per jaar.
Helaas komen ook ongelijkmatige zettingen voor, zeker als er voeger een sloot of iets dergelijks gelopen heeft. Het huis komt dan scheef te staan.
Het kost meer maar een paalfundering is beter.

Stichting Platform Fundering Nederland
www.platformfundering.nl

Ik denk dat je de Nederlandse situatie toch niet kunt vergelijken met België, al is het maar omdat ze slechts enkele cm's boven de zeespiegel zitten ?

Ik heb ook gefronst, Patrick.
Zettingen zijn er altijd, hoewel nauwelijks in zandgrond.
Wel zullen verlagingen van grondwaterniveaus (door welke oorzaak dan ook) in kleigrond altijd de situatie verstoren. Maar zo'n vaart zal het niet lopen dat een huis met plaatfundering scheef zou komen te staan; dat is maar als er ongelijkmatige zetting is, bijvoorbeeld t.p.v. een oude sloot, een plaatselijke aanvulling, ...
Verstoring van de situatie in kleigrond kan echter optreden door elke verandering in de vochthuishouding van de grond : een droge zomer + ferme fruitboom of wilg achter de afsluiting met je buur is soms al genoeg.
Het is juist daarom dat de algemene funderingsplaat er stijf genoeg moet zijn.

Palen zijn maar nodig in alluviale of slib- of veengronden die maar weinig draagkracht hebben, of als er hoge puntbelastingen zijn (bvb op het gelijkvloers in hoofdzaak kolommen met voor 'fundering op staal' een te hoge belasting zelfs met algemene funderingsplaat op normaal peil of diepte.

Rik

We hebben gisteren het slechte nieuws mogen ontvangen van onze architect. Na 6 maanden wachten en ons beloofd een voorontwerp klaar te hebben tegen gisteren, kwam hij met het goede nieuws dat ons grond in zéér slechte toestand is. Er is sprake om te bouwen op funderspalen. Hebben jullie enig idee wat dit kan kosten?

Cindy