Wie kan me helpen met zuinige lampen ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Na het blijven stijgen van de energieprijzen ben ik op zoek naar een oplossing voor onze verlichting.

We hebben een nieuwbouwwoning van 5 jaar oud.
Elec verbruik +- 4200 kw/h jaarbasis.

Waar ik een oplossing voor zoek is het volgende :

Tuinverlichting, brand elke avond toch wel een 6 tal uren : zitten nu 9 spaarlampen van 9 watt met standaard E27 socket.
Ik dacht vervangen door LED lampen ?? Is dit haalbaar betreft verlichting ?

Keuken : 7 halogeen spots van 50 watt met standaard E27 socket die gedimd kunnen worden.
Ik dacht deze vervangen door dimbare spaarlamp spot of door LED spot.
Deze moeten wel zeker voldoende licht geven en dimbaar zijn en onmiddelijk volle capaciteit branden.

3 slaapkamers + 1 badkamer met totaal 17 spots van 50 watt met GU10 aansluiting.
Ik dacht hier aan LED spots of spaarlamp spots ??

Een hele brok maar ik hoop dat iemand me hiermee kan helpen.

Reacties

Nog even dit :

Kan een LED PAR30 2,5W E27 230V 95mm wh een halogeen spot van 50 watt vervangen ?

Een led kan een halogeen lamp niet goed vervangen omdat die
een heel ander soort licht geeft. Osram heeft nu ook warm
licht led lampen, maar ik heb ze nog niet zien branden.
De GU 10 spaarlampspots zijn wel goede vervangers voor
halogeenlampen.
Maar het goedkoopste en mooiste licht blijft natuurlijk
daglicht, dus zorg dat je voldoende lichtinval hebt en
schilder de muren en plafonds wit. En niet bijvoorbeeld
bruin, wat nu erg in is. Je zult dan veel eerder geneigd
zijn het licht aan te zetten.

Gewoon halogeenspots uitnemen en vervangen door ledspots gaat zelden een bevredigend resultaat geven. Het licht is meestal koeler, één ledpotje geeft minder licht dan een halogeenlamp, en ledspots mag je niet zomaar dimmen.
Maar de ontwikkeling gaat razendsnel. Keuken, badkamer, WC zijn prima te verlichten met warmwitte ledspots. Je moet wel een paar lichtpunten meer plaatsen dan met halogeen door de mindere lichtopbrengst en de smallere lichtbundel met minder strooilicht.
Dimmen kan alleen met speciale dimmers; nooit een gewone dimmer voor ledlampen plaatsen. Maar persoonlijk hoef ik geen dimmer in de badkamer of keuken als er ledlampen geïnstalleerd zijn.

Kijk hier eens:
http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1213882/0
Je bent wel even zoet, maar je hebt een massa informatie, adressen en contacten.

Dat forum ga ik eens uitpluizen.

Conclusie : voor veel licht bv in plafond van de keuken om onder te koken is led verlichting momenteel dus nog uitgesloten.

Badkamer kan ik eventueel led spots GU10 steken.

Dan is mijn vraag nog :
Kunnen de 50 watt spots vervangen worden door spaarlampen of kan ik beter de halogeen lampen nog een jaartje laten zitten en dan kijken wat er op de markt is van led spots ?
Karine schrijft:
> Na het blijven stijgen van de energieprijzen ben ik op zoek naar een oplossing voor onze verlichting.
>
> We hebben een nieuwbouwwoning van 5 jaar oud.
> Elec verbruik +- 4200 kw/h jaarbasis.
>
> Waar ik een oplossing voor zoek is het volgende :
>
> Tuinverlichting, brand elke avond toch wel een 6 tal uren : zitten nu 9 spaarlampen van 9 watt met standaard E27 socket.
> Ik dacht vervangen door LED lampen ?? Is dit haalbaar betreft verlichting ?
>
> Keuken : 7 halogeen spots van 50 watt met standaard E27 socket die gedimd kunnen worden.
> Ik dacht deze vervangen door dimbare spaarlamp spot of door LED spot.
> Deze moeten wel zeker voldoende licht geven en dimbaar zijn en onmiddelijk volle capaciteit branden.
>
> 3 slaapkamers + 1 badkamer met totaal 17 spots van 50 watt met GU10 aansluiting.
> Ik dacht hier aan LED spots of spaarlamp spots ??
>
> Een hele brok maar ik hoop dat iemand me hiermee kan helpen.

Als je het mij vraagt zijn ledlampen (nog) geen serieus alternatief om spaarlampen te vervangen... ziet er allemaal prachtig uit (is het ook) maar spaarlampen zijn tot dusver nog steeds (iets) zuiniger en goede ledlampen zijn ook nog een heel stuk duurder. Laat je dus niet vangen met ledlampen van de brico, hubo of gamma die maar 1,2W verbruiken, deze geven ook nauwelijks licht en meestal lekker blauw!!

Het is hier al aangegeven, lampen (spots) met powerleds, (warmwit!!) zijn de enige serieuze ledlampen. (heb zelf 4 lampen van 3x1Watt in de keuken hangen, ter vervanging van 3x25W halogeen). qua licht kleur prima, qua lichthoeveelheid: iets minder dan de 25W halogeen (daarom ook dat er 4 ledlampen hangen) en de ledlampen hebben ook een kleinere stralingshoek.
Heb de lampen zelf besteld via internet (leditlight.net) prima service.

Om 50W halogeen te vervangen, denk ik dat het vooralsnog wat te vroeg is voor de led's (3x2W zijn momenteel zowat het beste alternatief...) als je het aantal verlichtingspunten kunt laten toenemen, zou ik het wel overwegen...
Spaarlampen zouden een uitweg kunnen bieden. Deze kunnen tegenwoordig ook gedimd worden. Kijk maar eens op http://www.megaman.be/ spaarlampen die traploos kunnen worden gedimd.

Karine, welk plafond heb je in de keuken? Als het een gyproc verlaagd plafond is, dan zou ik het aantal lichtpunten verhogen (nieuwe rondjes uitzagen en de schijfjes gebruiken om de oude gaten dicht te maken), de E27 houders vervangen door GU10 en werken met 3x1W of 3x2W warmwitte high-powerspots. In plaats van de lichtpunten regelmatig te verdelen, kun je overwegen ze meer te plaatsen naargelang de lichtbehoefte, m.i. altijd aan te raden bij leds. Door het lage totaalverbruik is dimmen m.i. niet nodig. Op die manier kun je een perfecte keukenverlichting krijgen.
Boven het aanrecht onder een kast kun je eventueel een ledlichtslang plaatsen. Er moeten er al bestaan die hiervoor voldoende licht geven. Meer info, zie opgegeven site.
Bij een houten plafond is die ingreep moeilijker, en bij een betonnen plafond met potjes voor de spots quasi onmogelijk.
Hou er rekening mee dat plaatsen van ledspots in afgesloten potjes altijd nadelig is. De leds hebben best wat lucht rondom om te ventileren.

Er is ook niemand die je verplicht in een keer alle halogeens te verwijderen. Als je een lichtplan voor leds uittekent kun je nog altijd enkele halogeens gebruiken op die plaatsen waar je echt meer licht wilt. Later kun je de lamp eenvoudig vervangen door fellere leds. Maar denk eraan: geen gewone dimmers voor de leds.

Misschien de tuinverlichting niet aan doen?

Bespaart veel.

Ik heb vroeger eens het totaal vermogen van de verlichting hier bij elkaar geteld. Nu na het plaatsen van LED en spaarlampen heb ik het totaal vermogen kunnen reduceren met 60%. Dit wil niet zegen dat daarom de rekening met 60% verminderd. Maar om eerlijk te zijn is et toch aanpassen aan de nieuwe verlichting. Spaarlampen moeten opwarmen. voor bv naar de wc te gaan is dit niet zo prettig, want als je gedaan hebt het je pas veel licht als het niet meer nodig is. Voor de nachthal heb ik LED. Dus veeeel minder licht dan vroeger. Deze hoeven ook niet op te warmen, maar ik moet zeggen dat voor een nachthal je eigelijk niet veel licht nodig hebt.
Als je meerdere LED's plaast om meer licht te hebben heb je een verbuik dat even hoog ligt als een spaarlamp. Maar de aanschaf van LED lampjes zijn veel duurder.
Volgens mij is het nog een beetje te vroeg om degelijk te verlichten met LED aan een aantrekkelijk verbruik.

OK, ik ga me verder verdiepen in de spaarlampen voor binnen dan toch.
Plafond is beton met gaten geboord in het welfsel.

Ik vraag me nog wel af voor de buitenverlichting of daar een led lamp bruikbaar is.
Denk bv aan de Philips - DecoLED kogel E27 - PH LEDDECOE27WWH
led lamp e27 230V 1W warmwit bollamp
100x51mm 50% lumenbehoud 6000u niet dimbaar
Lichtkleur: warm wit
Spanning: 230V AC
Fitting: e27
Vermogen: 1W
Afmetingen: ø51x100 mm

@Karine,

Ik heb die Decolamp kogel van Philips hier. Je mag ze gratis komen halen (bij wijze van spreken) Dat ding geeft nog minder licht dan een aansteker. Geloof me, dat is puur weggegooid geld. Dan kan je nog beter de LED spotjes van Osram nemen, dan heb je meer, maar gebundeld licht. En... wit licht, want die Philips lampjes geven blauwig licht.

Yep, die decoLED ligt hier ook in de kast en zal er niet meer uitkomen.
Wel interessant denk ik zijn de nieuwste Solarox-spots met CREE XR-E Led, de 4W-versie heb ik er 3 geprobeerd om 35W spots te vervangen en dat valt reuze mee. Neem wel de "Warmwitte".
o.a. te verkrijgen op www.led1.de (Duits en Engels)

op www.olino.org vind je een mooi overzicht van lamptests, zowel spaarlampen als LEDs.

4200 kWh in een huis van 5 jaar oud, ik blijf me erover verbazen, wij wonen in een (half)gerenoveerd huis van 100 jaar oud en komen met moeite aan 1000 kWh/jaar met 2 personen. Wij hebben dan ook geen enkele halogeenspot.

1000 kwh/jaar lijkt mij gewoon onmogelijk.
Met twee kinderen heb je 5x week een wasmachine dat draait en dan nog de droogkast.

De meeste mensen op het werkt draaien rond de 4000 kwh zelf ene haalt 7000 kwh.

Je kan onmogelijk vergelijken. Er zijn zoveel parameters die je verbruik bepalen, verstandig en onverstandig. Bram is misschien niet veel thuis zijn. Of houdt niet van TV, dus ook geen vette 42" Plasma ... of ziets. En kids ... dat kost geld.

In iedere situatie moet je kijken wat je kan doen om te bezuinigen. En de voor/na situatie moet je vergelijken.

Wij zitten hier ook rond de 4000Kwh ... met 2 kids.

Ik weet wat er intussen mogelijk is maar nu zoek ik nog even de juiste types van lampen weten.

Er zijn blijkbaar zoveel merken en types dat ik het niet meer weet.

Ik wil de halogeenspots gaan vervangen door sppaarspots want led komt blijkbaar nog niet in aanmerking vanwege te weining licht.
Tuiverlichting met spaarlampen ga ik zo laten want ook dit is door leds nog niet haalbaar.Heb zo een led bollamp zien branden en geeft inderdaad erg weinig licht en heeft een kostprijs van +- 50euro.

Dus nu zoek ik nog twee lampen :

1.spaarlamp spot U10 fitting 50 mm warm licht liefst zo snel mogelijk max branden (moet 50 watt halogeenspoten gaan vervangen)

2.dimbare spaarlamp spotvorm E27 fitting warm licht max diameter 65mm en hoogte 90mm(hoogte mag afwijken)
Deze moet dan de 50 watt halogeenspots vervangen

tuinverlichting minder laten branden en meer genieten van de sterrenhemel?

Naast het energieverbruik kan die tuinverlichting ook een bijdrage leveren aan de lichtvervuiling, en in Vlaanderen is toch al licht genoeg, niet?

en de wasmachine pas laten draaien als ie vol zit? Het kan toch niet dat je wasmashine 5x per week volledig vol zit.

Karine,

wij hebben nog geen kinderen, en onze tv verslijt meer van het stof dat eropkomt dan van het aanstaan. Dus 1000 kWh is idd weinig, maar 4200 kWh blijft veel, da's mijn punt. En daar zitten je halogeenspots voor een flink deel tussen, daar ben ik zeker van. Veel succes met de zoektocht naar zuinige lampen!

Misschien ook even kijken of je wasmachine geen energievreter is? Is het een ouder exemplaar dat misschien kan vervangen worden? Ik herinner mij het elektriciteitsverbruik van mijn oma dat meer dan 1000 kWh/jaar lager lag toen ze haar oude diepvries (> 15 jaar oud) verving door een A-label toestel. Ze had die kost in 1,2,3 teruggewonnen.

En 6 uur tuinverlichting per dag zorgt enkel voor blinde egels en mussen.

Hallo Karine,

Ik heb ook spaarlampspotjes geplaatst.ik heb die bij www.deka-energieadvies.be gehaald.Van het merk megaman.ik denk dat ze ook dimbare spots hebben.heel tevreden van de kwaliteit.

groeten
jos l

Karin, hier een gezin van 5 personen (drie kinderen tussen 5 en 14 jaar) met een jaarverbruik van een kleine 2 kWh. Dat is wel degelijk mogelijk zonder aan comfort in te boeten...

wow Eric, proficiat.
Zou toch eens willen weten hoe je dat doet. Wat noem jij comfort?

Karine,

Je vraagstelling is wel veelzeggend "Na het blijven stijgen van de energieprijzen ben ik op zoek naar een oplossing voor onze verlichting". klinkt ongeveer als "Aauw, ik voel iets in de portemonnee en hierop heb ik pas gewacht om iets voor het milieu te doen". NB was het dat laatste maar, het gaat blijkbaar 3 * helaas nog steeds zoals bij de massa om energieoplossingen uit financiële overwegingen.
Het is hier nog steeds een BBLV-forum...

Anwoord eens op de vraag aub die anderen ook al stelden: Waarom brandt de tuinverlichting 6 u per dag, ttz 90 dagen continu omgerekend? Omdat de mollen anders hun weg verliezen? Neen, even serieus nu. Plius het forum uit en vindt 100-den redeneringen in de trant van: "de mooiste (of best bespaarde) energie is deze die je niet verbruikt".

"De meeste mensen op het werkt" zijn niet goed bezig en daar hoef je vooral geen voorbeeld aan te nemen.

@ Lambert: Eric is zeker niet alleen en nog, 't is niet moeilijk hoor een beetje opletten e efficiënt energiebeheer en je komt er met minder dan 2000 kW, ook proper gewassen en met evengoed en even vaak gewassen kledij. (gebruik zoekfunctie).

Succes met je zoektocht, maar tracht ook heel even te denken aan je leefomgeving en de volgende generaties voor je je nog vragen stelt enkel omdat die portemonee pijn doet.

Jan De Gols ;

Mijn tuinverlichting.
Ik ben nu eenmaal een serieuse tuinliefhebber en heb een prachtig aangelegde tuin van 60 meter diepte en dat is s`avonds met die verlichting prachtig om te zien.
Maar nu ik begin te rekenen betreft mijn tuin:
9 lampen * 9 watt * 5u/dag = 405/1000 = 0,405 KWH * 0,17euro/kwh = 0,069 EURO per dag of 2,77 Belgische frank per dag.
Dus op jaarbasis kost me dat +- 25 euro.
Ik zal dan wel een keertje minder op cafe gaan en heel het jaar door van mijn tuin genieten.
Hoop dat je begrijpt wat ik bedoel.

Betreft energie zuinige jongen.
Ik heb sinds deze maand een leverancier die me 100% groene electriciteit levert en ook voor de gas heb ik een groene leverancier genomen, dus ik doe ook wel iets voor het mileu.

Ben vandaag een energiemeter gaan halen en ga eens uitzoeken wat ik nog kan doen.
Woning is dus +- 5 jaar oud en alles is toen ook nieuw aangekocht en ook zo zuinig mogelijk. Diepvries, ijskast,oven.Had misschien wel beter een gasvuur gekocht i.p.v een electrisch vuur.

Maar de grote slokkop zijn die halogeenspots.
Als ik dat even bekijk voor de keuken :
7 * 50watt * 4u/dag = 1,4 * 350 = 490 kwh * 0,17 = 83,3 euro.
Met spaarlampen zou ik dan 68,6 kwh verbruiken en 11.66 euro betalen.Dus toch 421 kwh uitgespaard.

@Jan
Inhoudelijk moet ik je wel gelijk geven.
Maar door op een beschuldigende manier jouw boodschap te brengen zul je geen mensen overtuigen hoor. Probeer misschien meer te begeleiden, adviseren en op een aangename manier de blinden te leren zien.

@Karine
Goed dat je de klik hebt gemaakt en op zoek bent naar alternatieven. Door het feit dat je spaarlampen gebruikt voor je tuinverlichting ben je al op de goeie weg. Maar je blijft natuurlijk een extra bijdrage leveren aan de lichtvervuiling. Als je in een sterk verlichte stedelijke omgeving woont is de impact van jouw tuintje misschien niet zo groot. Moest je de enige bron van lichtvervuiling zijn in een straal van pakweg 500 meter kan het wel een belangrijke storing zijn.

Nog een tip:
Binnen een kleine maand start de klimaatwijken campagne van de BBL. Informeer eens of jouw gemeente ook mee doet, daar krijg je tips om energie te besparen.

Algemeen:
De centjes zijn al lang een beproefde manier om duurzaam gedrag te laten binnensijpelen in de dagdagelijkse handelingen van de mensen. Denk je dat iedereen zoveel zou sorteren moest de PMD-zak eveneveel kosten als de huisvuilzak?
Die centjes zijn een belangrijke hefboom om de sensibilisering die ermee gepaard gaat (zeker ook onmisbaar) succes te laten hebben.

De centjes zijn al lang een beproefde manier om duurzaam gedrag te laten binnensijpelen in de dagdagelijkse handelingen van de mensen.
---------------------------------------------------------

Daar heb je gelijk in, maar daar moet je wel enorm mee opletten of je doet meer kwaad dan goed.

Sinds het diftar systeem hier is ingevoerd durft niemand in de straat zijn vuilbak de avond ervoor op straat te zetten omdat ze bang hebben dat iemand anders er wat zou ingooien.

Ten tweede zijn er plots 1200 mensen die geen huisvuil meer hebben.Vraag ik mij af waar dat plots gebleven is ???

Karine, Jan

De centjes zijn volgens mij bijlange niet altijd een manier om tot duurzaam gedrag te komen. Meestal is de meest economische oplossing (op lange termijn)ook de meest ecologische, maar de meeste mensen zijn dom en denken niet op lange termijn.

En ze kopen dus (denken ze) een goedkopere lamp, een goedkopere koelkast, een goedkopere wasmachine, een goedkopere auto, en ze staan er niet bij stil dat dat hen (en het milieu) door het hogere verbruik op lange termijn duur komt te staan.

Karine, in jouw geval is het al zeer goed dat je voor spaarlampen hebt gekozen voor de tuinverlichting, maar alleen kan je je misschien de vraag stellen of die elke dag systematisch 6 uren moeten branden...

Als de overheid alle verkoop van elektrische toestellen die niet een A+-label hebben zou verbieden, zou de prijs van die toestellen onmiddellijk dalen. Een A+koelkast bijvoorbeeld kost in produktie amper iets meer dan een C-label-koelkast, maar de verkopers profiteren van het milieu- of portemonneebewustzijn van een deel van het cliënteel om een hogere prijs te vragen.

25 € per jaar om je prachtige tuin te zien is inderdaad niet zo veel. Persoonlijk zou ik de natuurvriendelijker manier verkiezen en die lampen niet aanleggen - maar dat is persoonlijk .

Wat betreft LEDs & spaarlampen is er veel te zeggen, in de topic van zonstraal is er veel van besproken. In het kort voor- en nadelen van beiden als leidraad voor je keuzes.

- Heb je rondomstraler nodig of spots? LEDs bestaan (bijna) niet in rondomstralers, dus dan moet je echt kijken naar spaarlampen.
- Heb je snel licht nodig als je aansteekt? Indien ja moet je niet naar spaarlampen kijken voor die toepassing in die ruimte. Er bestaan wel spaarlampen die versneld licht geven.
- Wil je dimmen? LEDs kunnen gedimd worden, maar enkel met speciale driver, niet met de standaard in gebruik genomen spanningsdimmers. Dus je halogeen vervangen door LEDs en gewoon dimmen gaat niet lukken. Spaarlampen bestaan in dimbare versies, maar ook niet met elke dimmer, let dus goed op.
- Lichtopbrengst. Spaarlampen zijn nog iets efficiënter dan LEDs, maar voor spots gebruik ik liever LEDs (sneller licht). De 3x1W HP of 3x2W HP varianten hebben wel een veel betere efficiëntie dan halogeen of gloeilamp, maar zijn ook wat duurder. Terugverdientijd hangt af van aantal uur dat ze branden, maar ik zou er wel van uit gaan dat je ze terugverdient.
- Lichtkleur. LEDs bestaan in alle kleuren, dus ook in halogeen-alike. Let vooral op Kelvin (2700K = gloeilamp licht), hoe hoger de waarde boven 2700K, hoe 'witter' het licht zal zijn. Bij Olino kan je goede kleurinfo vinden van de geteste lampen.
- LEDs als halogeenvervangers? Een grote 'ja' wat mij betreft. De 3x2W HP variant zal ongeveer evenveel licht geven als 35W halogeen, misschien zelfs iets meer.

Voor de halogeenspots zijn er nu enkele alternatieven die een - weliswaar kleinere - besparing opleveren, nml. de infrared coated (IRC) en EnergySaver (ES)-lampen. Deze lampen zitten o.a. in het gamma van philips en Osram.
Wel opletten met de ES-aanduiding, want niet bij elk merk wijst dit op de energiebesparende eigenschappen.

Kan je eens wat links doorsturen naar die lampen?

@karine

op http://www.olino.org/ testen ze veel led-lampen met hun voor en nadelen, echter wel voor technische mensen.

wat ik eruit begrijp is dat het nog iets te vroeg is voor led-lapen.
Voor de tuin is het misschien niet zo kritisch.

BTW nu of binnenkort zijn er 230v ledlampen te koop in aldi (3 voor 12€), iets om uit te proberen

@matthiasvk

Vooral Osram biedt deze lampen aan (50W kan vervangen door 35W zonder aan kwaliteit in te boeten) :

http://www.osram.nl/osram_bx/NL/Consument/Verlichting_huis/_pdf/OSRAM_Halogeenlampen_assortiment_NL.pdf (pagina 2.10, met omzettingstabel rechts onderaan)

Voor Philips is het de Masterline ES-serie :

http://www.lighting-a-greener-future.com/?site=4-3-3&universe=4&lang=en

Indien u nog andere alternatieven kent (geen spaarlampen), mag u dit altijd laten weten!

@karine, ik kan best begrip opbrengen voor je tuinliefhebberij, samen met velen hier, maar heb vragen bij die 6 u per dag tuinverlichting het jaar door: neem bijvoorbeeld de winter, om 18 u donker, dus die branden dan tot 24 u als alle bladeren afgevallen zijn en het plaatje er niet meer zo aantrekkelijk uitziet? en in de zomer dan, van 22 u tot 4 u 's nachts?

in elk geval: alweer een blije ecopower-klant, dus da's wel positief, al streven zij (zeer terecht) in hun recente powerpost naar een halvering van het verbruik van het gemiddeld gezin, dat bij hen klant is, en dan denk ik zal er nog weinig sfeerverlichting aan te pas komen (tenzij alles LED), enkel het gebruik van louter functionele verlichting, een fragmentarische sfeerlamp (halogeen uit den boze) ism zuinige toestellen en milieubewust gebruik resulteert in < 2000 kW/jaar/gezin, zoveel is zeker. En daarbij dien je hun rationele filosofie zeer goed (en zeer gemakkelijk overigens)te begrijpen: hoe meer mensen met een kleiner verbruik, hoe meer tevreden klanten zij kunnen helpen en bedienen met een gelijkblijvend 100% groen vermogen..

@ jan wonko, je hebt gelijk hoor, maar de toon was niet zo bedoeld. Goede tip van je mbt Klimaatwijken, al denk ik met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat die als gouden tip zullen geven: 8% energie sparen?: "doof (ook) die tuinverlichting".

Jan,

Vandaag nog eens besproken met collega's en er is daar niemand die aan 2000 kw/jaar komt.

Natuurlijk kan je ook leven als een kluizenaar ;
Verwarming op 19 graden en jas aan doen
1 uur tv per dag en om 21 uur gaan slapen.
1 spaarlampje aandoen overdag en s'avonds.
Op het werk een douche nemen i.p.v thuis en al zeker geen bad nemen thuis.

Ik weet niet in wat voor huis jij woont maar ik woon al in een open bebouwing wat direct wat verschil maakt.
Mijn woonkamer met keuken daaraan is +- 90 vierkante meter.

In onze klimaatwijk van vorig jaar is duidelijk dat er enorme verschillen zijn tussen de verschillende gezinnen. Wij zelf waren bij de betere starters, met een verbruik van 3644 kWh zitten we bijna 30% onder het gemidelde verbruik voor een gezin van 5.

Daarnaast was er 1 deelnemer (aleenstaande) die qua elektriciteitsverbruik (10883 kWh) evenveel had als ons elektriciteit en gas verbruik samen. Die deelnemer is dan ook vlot aan een reductie van 50% gekomen.

Volgens mij is het inderdaad goed mogelijk om in een doorsnee gezin te besparen op het verbruik van electriciteit. Maar elke situatie is anders, ieder gezin heeft andere behoeften, andere manieren van water te verwarmen, ....
Het is volgens mij absurd om een absolute norm in te stellen en te verwachten dat iedereen daar naartoe zou streven. Ik ben nu al tevreden als de mensen stilstaan bij hun situatie en die kritisch gaan bekijken met het oog op besparingen.

En volgens mij kan het geen kwaad om even stil te staan bij die behoeften die door de meeste mensen als onmisbaar ingeschat worden. Eens goed nadenken of je misschien toch niet zonder kan. Een wijziging in onze (vastgeroeste) gewoontes vergt heel wat energie en doorzettingvermogen. Wij hebben 3 jaar geleden onze 2e wagen weggedaan, daar is ook bijna een jaar over gegaan tussen het idee en de verwezenlijking. Nu zijn we erg tevreden met onze enige gezinswagen (die veel op de oprit blijft staan).

Ik wil iedereen die goede bedoelingen heeft aanmoedigen en helpen om zijn/haar weg te zoeken naar een duurzamer levensstijl.

Mensen,

met elkaar vergelijken heeft zoals al eerder gezegd hier, geen zin omdat ieder gezin andere apparaten, gewoonten heeft. Wat wel zin heeft is om een energieaudit te (laten) doen. Je kun zelf een energiemeter kopen (of lenen, das al de eerste besparing) en daarna alle verbruikers meten op sluipverbruik en gewoonverbruik. Daarna omrekenen naar verbruik per jaar en voila je ziet in 1 oogopslag waar je kunt besparen zonder aan comfort in te leveren. In mijn geval van 6800 kwh per jaar, kan ik 2500 kwh besparen door spaar/ledlampen te gebruiken, master/slave stekkers te gebruiken om sluipverbruik de stoppen. In het algemeen gebruik je per gezin zo'n 30% aan sluipverbruik dus pak je winst.

grtz. Nanjo

voilà nanjo, da's wat ik bedoel: meten is weten en het overbodige vermijden is een persoonlijke keuze doch aanbevelenswaardig enkel al wegens respect voor de planeet (mensen inclusief). De kluizenaars die het met minstens evenveel comfort doen dan jan modaal zijn volgende week trouwens te bekijken en beleven dankzij de "open klimaathuizen".

Wij hebben tuinverlichting met halogeen. Per lamp is die 30 watt.
Nu willen wij die vervangen door
een door de fabrikant aanbevolen led

MR16 LED 20x helder wit 12V 2W GU5.3

Maar schieten we daar wel wat mee op.
Volgens ons zijn het 20 lampjes van 2 watt of lezen we dat verkeerd.
Is het nu 20x2 watt of totaal 2 watt voor de 20 lampjes

Twee watt is het totale verbruik van het lampje. Maar je mag dit verbruik natuurlijk niet als maat nemen voor de lichtopbrengst. Ik vrees dat de lichtopbrengst van een 20-led spotje aardig lager ligt dan van een 30W halogeen. Informeer je goed om teleurstelling te vermijden.

Kijk eens op het lampenoverzicht van www.olini.org. Daar worden vele typen led-lampen objectief getest en vergeleken qua lichtopbrenst, kleurtint, stralingshoek, enz.
Hou daarbij de waarden van een 60W-gloeilamp en een 50W-halogeenspot als referentie in het hoofd. Dat geeft een idee van de cijfertjes.

Heb dit jaar een poging gedaan om wat halogeen spotjes te vervangen door
megaman spaarlampen met warm wit licht, die hebben er wel geteld 5 minuten
ingezeten, sorry ik ga de spaarlampen overslaan, en volg met "spanning" de
evolutie van led verlichting ...
We doen nu het licht uit waar we niet zijn, wat vroeger wel eens niet het geval
was ... alles is open bij ons en zo gebeurde het wel dat de spots van de
keuken aanbleven .... terwijl we TV keken ... en de zithoek kan met de helft
van de spots niet gedimd (vroeger meer gedimd maar dat verbruikt meer).

Goede dag!

http://www.eos-led.com gekauft habe." style="background-color: rgb(255, 255, 255);">Ik heb mijn lampen vervangen als goed en is nu met behulp van LED-verlichting, die heb ik gekocht bij

http://www.eos-led.com gekauft habe." style="background-color: rgb(255, 255, 255);">http://www.eos-led.com
Persoonlijk vind ik de kleur blauw is erg mooi en passend, omdat de ruimte is goed verlicht en naar mijn mening werkt voor de grotere.