Enkel vloerverwarming/tussenseizoen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

We beginnen nu met het bouwen van een woning. Deze zal uitgevoerd worden in klassiek metselwerk met vloer 8-10cm EPS, 13cm rotswol in de muren en 24cm papiervlokken in het dak. Het beschermd volume is +/- 710m³ en we hebben een beneden oppervlak van +/- 105m². We hebben enkele vragen rond het verwarmen van de woning. Verluchting met WTW.

Ten eerste, volstaat het de woning te verwarmen met enkel vloerverwarming, zonder dat de vloerverwarming te heet gestookt moet worden? Onze keuken ligt met plat dak buiten het groot volume (hierbij zeggen enkele installateurs dat hier een probleem zal zijn en er beter een radiator bijgeplaatst moet worden?!)

Ten tweede, is vloerverwarming comfortabel in het tussenseizoen?

Ten derde, we willen een klein houtstoof zetten, geeft dit problemen met de vloerverwarming (te warm)?

Enkele installateurs zeggen dat enkel met grote radiatoren werken even zuinig is als met vloerverwarming en je kan het makkelijker regelen in tussenseizoen. Wat is jullie mening?

bedankt

Frank

Reacties

Frank,

Vloerverwarming is perfect comfortabel, zonder bijkomende radiatoren, ook in het tussenseizoen;

Bovendien, als je goed isoleert, is er geen tussenseizoen meer.

Wanneer is tussenseizoen, nu ? Ik heb ongeveer dezelfde isolatie als jij (15 muur, 30 dak de vloerverwarming staat nog steeds niet aan...

Die installateurs die je een bijkomende radiator willen verkopen kunnen twee bizarre redenen hebben: of ze willen meer verkopen, of ze verkopen een vloerverwarmingsysteem dat in de winter niet performant genoeg is en op dat ogenblik een bijkomende radiator nodig heeft.

Beste Frank,

Ten eerste : vloerverwarming is comfortabel, op zich.
Maar : wil je (alle) slaapkamers actief verwarmen of niet ?
Installeer daar in elk geval géén vloerverwarming, of je die slaapkamers nu wil verwarmen of niet.
Is je benedenvloer boven kelder of kruipkelder, isoleer dan méér dan je opgeeft ;is die op volle grond, pas dan ook een verticale randisolatie toe.
Kies voor zeer goed isolerend raamwerk en HR++ beglazing voor je vensters.
Maak een warmteverliesberekening om de vermogens te bepalen die je nodig hebt.
Zijn die klein, bezin dan welke verwarming te kiezen en installeer ook géén vloerverwarming in je keuken; installeer er ook geen in je woonkamer als je overdag gedurende langere tijd uit werken bent.
Onderzoek wees uit dat een systeem met LT radiatoren economischer is. Wat enkele installateurs zeggen is dus juist en je kan het makkelijker regelen in dat wat men gewoonlijk "tussenseizoen" noemt maar in een goed geïsoleerde woning eigenlijk niet meer bestaat (zie hierna).

Ten tweede : is vloerverwarming comfortabel in het tussenseizoen ?
Comfortgevoel is relatief en heeft vele aspecten.
In een goed geïsoleerde woning bestaat geen "tussenseizoen" want voelt men aan verwarming al dan niet behoefte over meerdere korte tot langere tijdspannen buiten de aaneengesloten periode dat de verwarming compleet uit blijft.

Ten derde : zet maar een houtstoof en vrees geen problemen met de vloerverwarming als je die tijdig uit zet.

Rik

Vloerverwarming in een goed geisoleerde woning kan zeer comfortabel zijn. Als de ketel goed berekend is (= minimaal benodigd vermogen), kan echter de thermische inertie groot zijn. Dit betekent lange opwarm/afkoel tijden. Dit is vooral een nadeel als de woning niet permanent bewoond is (allebei uit werken, na lang weekend en vakanties..). Op zich is dit eigenlijk een comfort-eigenschap, maar dit kan in bepaalde omstandigheden minder gunstig zijn. Inertie met radiatoren is in dat geval duidelijk kleiner. Ook het gebruik van een extra verwarmingsbron (houtkachel) is makkelijker in combinatie met radiatoren (snellere regeling).

Frank. Wij hebben ongeveer dezelfde isolatiewaarden als voorzien bij jullie huis, en ramen met een driedubbele begazing. Ook wij hebben vloerverwarming. In het begin had ik ook wat vrees over het tussenseizoen, maar de vloerverwarming doet het perfect. Ik zou niets anders meer willen. Zoals hierboven reeds aangehaald hebben wij weinig last van seizoenen. In het "tussenseizoen" is de afkoeling zo weinig dat de vloerverwarming meestal niet aanslaat. Het ding doet echt perfect zijn werk. Het probleem van jullie keuken zou je kunnen oplossen door op die plaats de leiding van de verwarming dichter bij elkaar te leggen. In slaap/studeerkamers zou ik het niet plaatsen omdat de verwarming daar snel moet kunnen reageren, en meestal maar moet verwarmen voor een korte tijd. Groetjes, Guy

Frank,aan mijn eerste reactie wil ik nog het volgende toevoegen:
Wij zijn 200% tevreden van onze vloerverwarming, er is echter één grote maar: ons stookseizoen duurt maar een vijftal maanden, dus het is een grote investering voor iets dat maar weinig gebruikt wordt.

Als ik het opnieuw mocht doen, ik betaalde nog wat meer voor isolatie (dak, muur, vloer en ramen) en dan kom je er met een goedkoper verwarmingssysteem ook wel, met niet minder comfortgevoel maar waarschijnlijk wel met minder stookkosten.

Ik denk dat Rik dat als specialist wel zal bevestigen.

Uw isolatieniveau benadert het onze...

Veel succes

Frank,aan mijn eerste reactie wil ik nog het volgende toevoegen:
Wij zijn 200% tevreden van onze vloerverwarming, er is echter één grote maar: ons stookseizoen duurt maar een vijftal maanden, dus het is een grote investering voor iets dat maar weinig gebruikt wordt.

Als ik het opnieuw mocht doen, ik betaalde nog wat meer voor isolatie (dak, muur, vloer en ramen) en dan kom je er met een goedkoper verwarmingssysteem ook wel, met niet minder comfortgevoel maar waarschijnlijk wel met minder stookkosten.

Ik denk dat Rik dat als specialist wel zal bevestigen.

Uw isolatieniveau benadert het onze...

Veel succes

Beste,

Bedankt voor jullie reactie. We zijn eigenlijk van plan geen verwarming te voorzien op de slaapkamers, enkel op de badkamer.

Als ik het goed begrijp is vloerverwarming comfortabel, maar is Lt-radiatoren evenzeer met als voordeel dat ze makkelijker te regelen zijn. Dus bijv. als we de stoof aan hebben in de woonkamer kan ik de radiatoren in keuken en badkamer laten werken (dus nog warm) en bij vloerverwarming zal dit dus niet te regelen vallen?

Als ik jullie reacties alg. lees is vloerverwarming in het tussenseizoen wel degelijk een probleem en is vloerverwarming en LT-radiatoren te vergelijken qua verbruik en rendement.

Kent iemand een verwarmingsinstallateur in Noord-limburg die me kan begeleiden bij mijn verwarming. Je kan dit rechtstreeks naar me mailen (claes_frank@hotmail.com), want reclame op het forum mag niet!

Neen, in het tussenseizoen is er geen enkel probleem met de regeling van de vloerverwarming !

Stel het is binnen 20° (want in een goed geïsoleerde woning kom je daar nu nog altijd niet onder), maar het comfortgevoel laat te wensen over, (en dat begint nu 2 oktober op sombere dagen soms op het randje te zijn), dan duurt het toch niet lang om de vloer "op te warmen" naar 22-23°, want vermits die ook goed geïsoleerd is, had die ook 20°, dus die is op een mum van tijd 1 of 2 graden opgewarmd wat meer dan voldoende is om het comfortgevoel te verhogen.

En als je geen zin hebt om de vloerverwarming aan en af te zetten, dan laat je ze gewoon op staan, het circuleren van water van 22-23° daar zal je je niet arm aan stoken.
Het kan zelfs gratis in combinatie met een zonneboiler...

Vloerverwarming keuken-badkamer-woonkamer kan perfect geregeld worden met zoneventielen en thermostaten.

Geen verwarming in de slaapkamers: perfecte keuze volgens mij, mijn slaapkamerradiatoren hebben in 5 jaar nog nooit opgestaan, alleen verwarming in woonkamer en keuken en soms in de badkamer, in de slaapkamers nog nooit onder de 18° geweest.

Frank schreef: “Als ik jullie reacties alg. lees is vloerverwarming in het tussenseizoen wel degelijk een probleem….”

Guy schrijft dat zijn vloerverwarming ook in het tussenseizoen “echt perfect zijn werk doet”.
Patrick schrijft dat hij voor "200 percent tevreden" is.

Een normaal geïsoleerde leefruimte die met een actief verwarmde vloer op temperatuur gehouden wordt, kan dat met een véél kleiner temperatuursverschil dan de zogenaamde LT-radiatoren. Een érg belangrijk verschil!

Dirk Bauwens

"Een normaal geïsoleerde leefruimte die met een actief verwarmde vloer op temperatuur gehouden wordt, kan dat met een véél kleiner temperatuursverschil dan de zogenaamde LT-radiatoren. Een érg belangrijk verschil!"

Evident verschil, maar of het erg belangrijk is...?!
Voor wat dan ?
Het op temperatuur houden van een leefruimte kan op vele manieren. Maar de noodzaak daarvan is een andere vraag.

Frank,

je maakt je zorgen of vloerverwarming comfortabel is in woonruimtes, maar je wil geen verwarming in slaapkamers? Maak je hier wel een juiste keuze? Denk je die kamers nooit als bv hobby kamer in te richten, niet bang ooit langdurig ziek te zijn, nooit kinderen die de kamers willen gebruiken voor , of toekomstige eigenaars van het huis met andere ideeën? Nadien verwarming voorzien is zeer duur (wat als je het huis ooit verkoop in verkoopprijs zal voelen)
Ik snap niet dat je comfort zoekt in leefkamer, maar niet in heel het huis? Wat is de motivatie om geen verwarming te voorzien?

Hier vv, overal, geen radiators, werkt perfect zomer en winter (tss seizoen is er niet). Op slaapkamers van kinderen staat verwarming gewoon heel het jaar mee aan. Ik zie geen reden waarom niet (meer verbruik is beperkt).
Snel opwarmen in slaapkamer: wat is dat? van 18°C naar 21°C, half uurtje? En nadien de vensters open om te kunnen slapen? Of vensters toelaten en volgende dag terug beginnen verwarmen bij 20°C? Nog 10 minuten?

Walter

ps: en het is niet omdat je verwarming plaatst, dat je ze van mij daarom moet gebruiken in je slaapkamers.

Rik schreef: “Voor wat dan ?”

Om verschillende erg goede redenen.

Eén daarvan is bijvoorbeeld het totaal gebrek aan gelaagdheid wanneer de temperatuur van de warmtebron (in dit geval het vloeroppervlak) maar weinig hoger is dan die van de te verwarmen ruimte.

Dirk Bauwens

Rik,

"...is die op volle grond, pas dan ook een verticale randisolatie toe...."
=> wat bedoel je met verticale randisolatie?

"...Onderzoek wees uit dat een systeem met LT radiatoren economischer is..."
=> welk onderzoek is dat? Hoe definieer je LT radiatoren: op welke temperatuur stook je dan? WTCB zegt dat je 2% rendementswinst hebt per 10° dat je lager stookt vv kan dus 5% winnen (35vs55°C): Hoe zie jij dan de winst van LT radiatoren?

=> als je het huis uit bent verwarming uit: welke temperatuursdalingen verwacht je hier dan?

Walter

Dirk, Walter,

Het principe is goed isoleren en goedkope verwarming. Na het isoleren is de verwarmingsbehoefte zo laag, dat een dure instalatie zich nooit meer terugverdiend.

Natuurlijk staat het wel vrij om toch voor vloerverwarming te kiezen.

Dan nog het aspect van zonne instraling. De combinatie vloerverwarming LEW is geen goede combinatie omdat er geen nuttig gebruik gemaakt wordt van de energie welke vrij komt bij deze zonneinstraling.

"...Onderzoek wees uit dat een systeem met LT radiatoren economischer is..."

Hier bedoeld Rik volgens mij de totale verwarmingskost(incl installatie).

Verder is een LT radiator veel flexibler in op en aan springen en kan zich dus beter aanpassen aan wisselende omstandigheden. Of dus een vloerverwarming zuiniger is in gebruik hangt gewoon af van de gebruiksomstandigheden.

In de praktijk gebruiken mensen vloerverwarming helemaal verkeerd. Het systeem staat vaak dag en nacht aan en ook nog eens op 23 graden. In die situatie's kan vloerverwarming geen zuinig systeem zijn.

Een verwarmingssysteem op radiatoren is voor gebruikers veel gemakkelijker te begrijpen en te bedienen. In de praktijk zullen deze systemen dus zuiniger werken.

Het belangrijkste principe blijft: goed isoleren en goedkope verwarming. Verbeteringen van het rendement in het verwarmingsysteem van 10% leiden tot kleine besparings bedragen bij goedgeisoleerde woningen en dus heel heel lange terugverdientijden.

Decentraal verwarmen alleen in de warme kamers zal dus een laag investeringsbedrag vergen en een lage energierekening.

Walter,

Wat betreft je reactie op Frank, eerst dit : vloerverwarming voor slaapkamers in goed geïsoleerde woningen is overkill.
En in een passiefhuis volstaat in een 2 p slaapkamer hun aanwezigheid voor de verwarming tot bij -8°C buiten. ook in veel minder geïsoleerde woningen staat in slaapkamers de verwarming nooit op.
Ziek en te bed ? : plug een convector in.
Wil je per se verwarming voor de op hun kamer studerende kinderen : plaats een warmwaterradiator.
Je bent toch niet zo gek om in vloerverwarming op je slaapkamers te installeren voor de latere eventuele koper van je huis ?

Verticale randisolatie staat in een verticaal vlak vanaf afgewerkt vloerpeil (of wat lager, als je spouwisolatie dieper reikt) langs de buitenperimeter tot de onderkant van je fundering of vorstrand.

LT radiatoren : 60/40° of 55/45° dat weet je toch ook wel ?

Rendementswinst in de afgifte hangt eigenlijk af van de buisisolatie i.p.v. de aanvoer- of gemiddelde temperatuur. Verschiet daar maar je pijlen op.

Buiten dat apspect van het afgifterendement is er ook nog een regelingsrendement, en daarin doet vv het veel slechter.
En dan is er nog het effect van de energievernietiging of minder vrije-energiebenutting omdat het systeem traag is en dus inder passend reageert op vrij plotse toevoer van winsten.

En wat die studie betreft : Senternovem

Rik

Sorry,

Ik bedoelde niet het afgifterendement op zich, maar het geheel van afgifte- en distributierendement.

Rik

Rik,

ken je verschillende huizen die zo gebouwd zijn?

Mijn ervaring is dat verwarming op kamers zeer dikwijls veel meer gebruikt wordt dan voorzien. En met elektrische verwarming is dat een zeer kostelijke bedoening.

Walter

Mijn ervaring is inderdaad dat in woningen die goed geïsoleerd zijn (bij mij zoals bij vele anderen) de verwarming op slaapkamers slechts uitzonderlijk of zelfs nooit open gaat.
Juist daarom is inpluggen (als het uitzonderlijk eens nodig is) van een electische convector een haalbare kaart.

Ik woonde gisteren lezingen bij van drie gehuldigde (op pensioen gaande) grote meneren in energie en verwarming en gebouwen, waaronder prof.Lebrun (ULg) en mijn studiemakker prof.Hens (KUL).
Deze laatste wees op de aankomende trend dat, juist door steeds betere isolatie en steeds kleinere nodige vermogens voor ruimteverwarming, de all-electric optie daartoe de meest voor de hand liggende wordt, temeer daar de elektrische-energieprijs zal dalen door meer en diverse inzet van productiewijzen die ver afwijken van klassieke electriciteitscentrales.

Rik

Hoe goed is het bij jou geisoleerd dan?

Walter

Euh, hier in onze tamelijk goed geïsoleerde woning heeft de verwarming op de slaapkamers nog nooit aangestaan, we wonen hier 5.5 jaar, ons oudste kind is 5, dus putje winter zonder verwarming op de slaapkamer.
Iedereen kent de zogenaamde "4 seizoensdekens", waarbij je er in de winter 2 aan elkaar knoopt om warm te hebben, die dekens hebben hier nog nooit samen op het bed gelegen...

Dus denk ik dat dat aparte circuit met radiatoren dat ik aangelegd heb voor de slaapkamerverwarming weggegooid geld geweest is, dat had ik beter in bijkomende isolatie geïnvesteerd. En als ik dat met het geld van de vloerverwarming ook gedaan had, hadden we misschien een passiefhuis gehad, ik ben dus een ezel geweest !

Neen, Patrick
Een ezel ben je niet.
Ezels zijn het die vloerverwarming installeren op slaapkamers in woningen die toch goed geïsoleerd zijn.

Wat in een nieuwe woning altijd doenbaar is :
wel de leidingen en de muuraansluiting voor een radiator plaatsen, maar niet de radiator zelf.
Dan kan de bewoning en het gebruik uitwijzen of het nog zin heeft om die te plaatsen (veranderende omstandigheden of gebruik; behoefte van een latere koper die dat dan maar zelf moet doen).

Rik

Patrick,

spelen je kinderen al op hun slaapkamer?

Hier is de slaapkamer een geliefd speelterrein, zeker als er vriendjes in huis zijn.
Voor slapen is de temperatuur op een slaapkamer natuurlijk minder belangrijk.

Walter

Ik ben ook van plan om in het hele huis vloerverwarming te plaatsen, ook in de slaapkamers. We worden ouder en op een dag kan iemand bedlegerig worden.

Is het niet zo dat het combineren van vloerverwarming en radiatoren ook bijkomende kosten geeft voor extra kleppen, thermostaten en circulatiepomp?
Is de kost van die extra meters buizen onder de vloer van een slaapkamer dan zoveel duurder dan een oplossing met radiatoren? Heeft iemand een kostenvergelijking hiervan?

bert

Ik ben ook van plan om in het hele huis vloerverwarming te plaatsen, ook in de slaapkamers. We worden ouder en op een dag kan iemand bedlegerig worden.

Is het niet zo dat het combineren van vloerverwarming en radiatoren ook bijkomende kosten geeft voor extra kleppen, thermostaten en circulatiepomp?
Is de kost van die extra meters buizen onder de vloer van een slaapkamer dan zoveel duurder dan een oplossing met radiatoren? Heeft iemand een kostenvergelijking hiervan?

bert

Ik ben ook van plan om in het hele huis vloerverwarming te plaatsen, ook in de slaapkamers. We worden ouder en op een dag kan iemand bedlegerig worden.

Is het niet zo dat het combineren van vloerverwarming en radiatoren ook bijkomende kosten geeft voor extra kleppen, thermostaten en circulatiepomp?
Is de kost van die extra meters buizen onder de vloer van een slaapkamer dan zoveel duurder dan een oplossing met radiatoren? Heeft iemand een kostenvergelijking hiervan?

bert

Rik (RVR) schreef: “Ezels zijn het die vloerverwarming installeren op slaapkamers in woningen die toch goed geïsoleerd zijn”

Tegenover zo’n uitspraak wil ik graag mijn mening uiten. Want als er dan toch ezels moeten zijn, zijn dat volgens mij eerder diegenen die weigeren of anderen afraden om vloerverwarming te installeren in slaapkamers die toch goed geïsoleerd zijn.

Een goed ontworpen vloerverwarmingssysteem doorheen de hele woning kan in ieder aspect zowel uiterst kostenbesparend als uiterst comfortabel zijn!

Bovendien, zoals Walter reeds verschillende keren wilde overbrengen: een slaapkamer hoeft geen slaapkamer te blijven.

Dirk Bauwens

Beste,

ik heb ook in heel de woning VV geïnstalleerd. 10cm afstand in de badkamer (+ muurverwarming), 15 cm in de leefruimtes en 20 cm in de slaapkamers.

Door alleen VV te hebben kan de ketel op lage temperatuur werken, wat een voordeel is, en het is goedkoper en mooier dan bijkomende radiatoren.

Een tip, voorzie in de kamers een 2.5m2 draad met stopcontact voor (opgepast een zware vloek) voor bijkomende electrische verwarming. Alleen in noodgeval (studerende kinderen).

Gtx, Pierre

ik opteer nogal voor muurverwarming in ruimtes die occasioneel verwarmd moeten worden, een stuk goedkoper dan vloerverwarming, en een veel kortere reactietijd. en op die manier heb je een goedkope oplossing, want kan je met dezelfde watert° werken als de vloer.
een alternatief dat wij ook veel toegepast hebben is wachtleidingen te plaatsen naar die ruimtes die je nu niet wil verwarmen, dat geeft je later de mogelijkheid om zonder te grote kosten aanpassingen te doen.
de ervaring leert dat in zeer goed geïsoleerde woningen de temperaturen in de slaapkamers quasi nooit onder de 19° gaan, wat bij zulke woningen meestal nog een aangename t° is. zit je dan ook nog met je computer aan, heb je direct 1 of 2 graadjes meer.

rik

ik loop niet zo hoog op met jou studiemakker en heb nogal wat bedenkingen bij sommige van z'n beweringen, en het is typisch voor hem om voor electrische verwarming te pleiten.
voor passiefhuizen is dat zeker een optie (in combinatie met een warmtepomp), maar in passiefhuizen geloofd de heer professor niet, dat heeft ie dikwijls genoeg verkondigd.
electriciteit goedkoper worden? nee, zo naief is hij toch niet, als ie dat al gezegd heeft meent hij dat niet. of toch wel, binnen 50 of 100 jaar misschien.
wat regelbaarheid betreft is mijn ervaring dat vv wel goed scoort.
door de lage vloert° wordt de afgifte volgens mij snel zeer sterk gereduceerd als de ruimtet°.

hans d

Ik nodig iedereen uit om putje winter de temperatuur in mijn slaapkamers te komen opmeten, daar is geen verwarming nodig, ook niet voor spelende kinderen, misschien later voor studerende kinderen...
Wel iets beter geïsoleerd dan de normen.

Hans,

Wat is de opbouw van een muurverwarming als je die wil inbouwen in een binnenmuur? Of verwarm je ook altijd de andere kant van de muur mee?

Waarom is muurverwarming goedkoper dan vloerverwarming? Vloerverwarming zijn toch net dezelfde buizen die je in de chape onder je tegels inwerkt?

bert

Patrick,

ik twijfel er niet aan de je het warm genoeg vindt in je slaapkamers; een goede indeling in je woning en minimum temperaturen van 18°C zijn zeker haalbaar zonder verwarming.
Maar of dat voldoende is om mensen te adviseren geen verwarming in verschillende lokalen te plaatsen vind ik niet.

Walter

Walter, ik adviseer niks, ik deel maar mijn eigen ervaring.
Volgens mij kan de meerprijs van VV (en zelfs radiatoren) op slaapkamers beter gespendeerd worden aan extra isolatie (ramen, muren en dak), daarmee neem je (in vele gevallen) wellicht de noodzaak tot verwarmen van slaapkamers weg.
Deze redenering gaat niet op in huizen die slechts volgens de norm geïsoleerd zijn, de vraagstarter zit daar denk ik toch wel boven.
Het compromis van Hans vind ik zeer goed, wel de leidingen plaatsen, en de radiatoren als het ooit nodig mocht zijn.

De tips van Pierre (stopcontact voor electrische convector in noodgeval) en van Hans Delannoye (de buizen en een muuraansluiting voor warmwaterradiator, indien later nodig) zijn gelijk aan de mijne en aan die van Patrick, voor slaapkamers in goed geïsoleerde woningen.
Ik begrijp niet waarom daar vloerverwarming verkieslijk zou zijn als er al vrijwel nooit enige verwarming nodig is, en dan nog minder de combinatie van vloeverwarming èn (LT-)radiatoren. Overkill.

@ Hans Delannoye :

Mijn studiemakker Hens is een zeer schrander man, maar er is soms wat goede wil + enige moeite nodig om, alle vooringenomenheid los latend, achter het waarom van zijn beweringen te komen. En dan blijkt dat hij meestal gelijk heeft. De laatste tijd gaat dat ook over het "rebound effect" : je doet iets om te besparen en dat leidt tot beter comfort en daar geraak je dan zo op gesteld dat je het in grotere mate inzet en dat doet dan weer afbreuk aan de bedoelde besparing.
Wel, het is hetzelfde met vloerverwarming : je plaatst het voor dat 'betere rendement' met lage temperatuur, en dan heb je het en is het zo comfortabel dat je ze aan laat (voor de believers 'regelt ze zichzelf',al is dat maar voor een deel waar) zodat het afbreuk doet aan wat je er dacht mee te besparen.
De meest besparende verwarming is deze die je niet nodig hebt.

Rik

Walter aan Patrick : "ik twijfel er niet aan de je het warm genoeg vindt in je slaapkamers; een goede indeling in je woning en minimum temperaturen van 18°C zijn zeker haalbaar zonder verwarming.
Maar of dat voldoende is om mensen te adviseren geen verwarming in verschillende lokalen te plaatsen vind ik niet."

Walter, wat is er dan nog meer nodig voor de raad om IN SLAAPKAMERS van goed geïsoleerde woningen geen vloerverwarming te installeren ?
Streven passiefhuizen er ook niet naar om de verwarmingsinstallatie zoveel mogelijk te minimaliseren tot zelfs niet meer nodig te hebben ?

Rik

Aan "ezels die weigeren of anderen afraden om vloerverwarming te installeren in slaapkamers die toch goed geïsoleerd zijn" zou Dirk Bauwens kunnen verklaren waarom vloerverwarming zou moeten geïnstalleërd worden louter omdat de bestemming van die kamers kan veranderen.

Als dat het geval wordt kan je er best een LT-radiator plaatsen waarvoor je de buizen en muuraansluitpunt hebt voorzien als je de tip van Pierre en Patrick en mij hebt gevolgd.
Een slaapkamer wordt misschien ooit een bureau, maar toch nooit een living (of je moet er drie bij mekaar gooien).
Flexibel wonen is niet gek, en je bent geen ezel als je op slaapkamers alleen maar een aansluitpunt hebt en géén vloerverwarming.

Rik

"Walter, wat is er dan nog meer nodig voor de raad om IN SLAAPKAMERS van goed geïsoleerde woningen geen vloerverwarming te installeren ?"

=> misschien 2 discusses naast elkaar en vermoedelijk val ik in herhaling met argumenten.
1: is er verwarming nodig in slaapkamers
2: moet het vv zijn?

1: Op het eerst vind ik dat wel nodig is dat je in alle ruimtes mogelijkheid tot verwarming voorziet. Om te slapen zal het niet nodig zijn, maar een kamer enkel als 'slapen' zien vindt ik beperkt*
2: ik vind dat een verwarmingsinstallatie eenvoudig moet zijn. Daarom vind ik combineren van 2 temperatuurs regimes not done. Kost extra in installatie, is complex in sturing en haalt direct 1 van de voordelen van vv onderuit (op lage temperatuur stoken). Daarom vind ik dat als je voor vv kiest, je alles in vv of ZLT moet uitvoeren (en de extra kost in vloeropbouw vind ik daarvoor verantwoord). Vind je de extra kost voor vv op kamers te hoog, vind ik dat je beter af bent om overall radiators te voorzien.
Dat vv te traag opwarmd in LEW is trouwens onzin. Van 18°C naar 21°C gaat met vv ook snel genoeg.

Walter

*om een voorbeeld te geven: Met onze familie van 5 zijn we gedurende 2 jaar eens terug bij mijn ouders gaan wonen gedurende verbouwingen. Een interessant sociologisch experiment trouwens. De grootste slaapkamer van het huis hebben we omgevormd tot 2de living: kwestie van af en toe toch een beetje privacy te hebben. Ik was zeer content dat ik verwarming had en niet vast zat op 19°C op die kamer.
We hebben in huis wel eens buitenlandse studenten gehad, een grootvader die langere tijd kwam logeren: allemaal redenen om een slaapkamer (eventueel tijdelijk) niet als enkel slaapkamer te zien. En ik geloof absoluut dat de waarde van je woning er door daalt als je niet overal verwarmingsmogelijkheid voorziet.

Walter

@ Walter, René, Hans

Dat waren nu eens genuanceerde uitlatingen. Omdat eruit blijkt dat er tenminste over is nagedacht en men weet en erkent dat de keuze persoonlijk getint is en geen dogma betekent, kan ik me erbij aansluiten.

Hans, ik begrijp je reactie omtrent Hens ook wel. Vorige vrijdag is de nul-energie-woning ook nog maar eens tot onzin verklaard zonder te zeggen waarom.

Euh...ook ik zeg soms al eens dat passiefhuizen niet bestaan of anders leeg staan, maar zeg er wel bij waarom zodat men weet wat ik bedoel :
behalve door waarlijk 'passieve' items zoals zeer goeede isolatie en luchtdichtheid, bestaan ze maar bij de gratie van 'aktieve' systemen zoals balansventilatie + wtw en bypass, dito aktieve tussenkomst vanwege bewoner of automatische regeling, en zonodig 'aktief' gebruikte zonwering.
Ik denk niet dat daarom iemand gaat steigeren.

Rik

"De discussie is eigenlijk of we in een LEW een dure verwarmingstallatie moeten aanleggen."

=> vraag is wat duur is: hier koste het materiaal voor de vloerverwarming 3.000 Euro zonder BTW 4 jaar geleden voor 200m2; Het heeft me twee weekends gekost dit alles te plaatsen.
Dat is dan vv, 15 cm hoh, op netten, collectors wel zonder debietmeters, of gestuurde kleppen of enige thermostaat (wegens toch niet nodig).
Daarom zou ik zeggen dat vv niet duur moet zijn. Moet er wel bij zeggen dat ik niet weet wat de prijs is dit uitgevoerd te krijgen (en voor vv geplaatst zie ik dikwijls zeer hoge prijzen, als snap ik niet goed waarom).

walter

Ja, Walter, het scheelt natuurlijk als je zelf plaatst.
Maar het is toch wel logisch dat, hoe kleiner de nog nodige vermogens zijn, hoe minder duur je installatie moet zijn.
Als dat anders is, zal toch ergens iets voorbij gehold zijn.

Rik

Walter,

Ik weet dat als je het zelf plaatst dat het natuurlijk veel goedkoper kan, maar dat geld in principe ook voor radiatoren.

Het gaat mij ook niet om uw keuze te bekritiseren, maar op evt nieuwe bouwers erop te wijzen dat er ook andere keuze's mogelijk zijn.

Indertijd hebben wij een huis gebouwd, waarvan ik nu ook zeg, dat ik bepaalde dingen nu kompleet anders zou doen, vooral op het vlak van isolatie en verwarming. Maar ik zou het financieel economische plaatje niet uit het oog
verliezen.

De uitdaging zou zijn om met zo weinig mogelijk middelen zo weinig mogelijk energie te verbruiken.

Hallo,
ik ga volgend jaar beginnen te bouwen en ik ben ook van plan vloerverwarming te gebruiken voor de benedenverdieping en boven enkele radiatoren. Ik was van plan 6-7cm spouwisolatie te steken van recticel. Dit is normaal toch ruim voldoende, ofniet?
Voor mijn vloerverwarming wou ik gewoon een gasaansluiting gebruiken maar nu begint het systeen van een warmtepomp(grond-water en verticaal in de grond) mij ook wel te interesseren? Dit zou dan combinatie zijn van vloerverwarming - wandverwarming. Maar is dit systeem met zijn dure kostprijs van een 15000euro wel nodig in een nieuwbouw als ik de reacties hier lees? Zou ik dan niet beter nog meer isoleren? Of wat zouden de 'kenners' hier aanraden?
Groetjes

Steek de meerkost van je WP + vv systeem maar beter in isolatie. Meer dan 6-7 cm spouwisolatie, en elders ook heel goed isoleren.

Hoeveel isolatie zou je dan steken van die eurowall(harde platen)? Een 10 cm? En dan geen vloerverwarming maar gewone radiatoren plaatsen? Voor in de vloer en voor op de bovenverdieping(aangezien de zolder geen leefruimte wordt) was voorzien voor styrofoam platen te leggen. Hoeveel cm zou daar dan nodig zijn?
Groetjes

Robby,

12 cm PUR of 15 cm MW voor muren; 3-voudig glas in houten ramen voor living-keuken , 1,1 glas voor de slaapkamers.
Onderste vloer 10cm XPS of 8cm PUR platen of 12cm gespoten PUR, en indien vloer op grond ook nog eens minstens 8 cm XPS verticale randisolatie. Vloer van zolder 20 cm MW of 16 cm XPS
Dat is wat ik zou doen.

En dan gewoon radiatoren, maar op louter slaapkamers enkel het muuraansluitpunt (en huj plaatsing achterwege laten).

Je deed het niet, maar als je mijn mening zou vragen over welk ventilatiesysteem, dan zou ik je -uit een zeker aanvoelen van hoe ver je wil gaan- een systeem C+ durven voorstellen.

Gaat dit in je richting ?

Groeten,

Rik

Ik denk dat er van de architect uit voorzien was onder de vloer 2x3cm XPS en op de verdieping 12cm XPS. Ik heb het plan nu niet direct bij de hand dus kan het niet controleren. We waren eigenlijk van plan om systeem D te nemen en alu ramen. Waarom zijn houten ramen beter? En welk nu het beste is, systeem C of D. Ik zou het niet weten. Ik heb er al meerdere discussies over gelezen op verschillende forum's, en blijkbaar hebben ze allebei hun voor -en tegenstanders. Dus precies nog veel stof over na te denken. Dus die 4cm XPS minder als wat jij voorstelt geeft dan blijkbaar een groot verschil?
Groetjes

Robby,

Onder de vloer 2x3cm XPS zal niet veel slechter zijn dan wat ik voorstelde ; tenminste wanneer het een vloer op grond is en je die verticale randisolatie steekt.

Uf van houten raamprofielen is beter dan van alu profielen.
Er zijn PVC profielen met 5 kamers die even goed zijn als houten ramen.

Doe maar systeem D, maar dan wel met wtw.
Het gaat dan niet om wat het "beste" is maar om wat globaal het meest energiezuinig is. Het is de wtw die een systeem D energiezuinig maakt; anders geldt het tegendeel.
Het hangt er ook vanaf waarnaar je voorkeur uit gaat : Sommigen verkiezen een systeem A en dat kan (mits een goed ontwerp) perfect, maar een systeem C+ (= beter) is even energiezuinig als A (zonder ventilatoren).

Rik

Robby,

maar zorg toch in de eerste plaats dat je isolatie in orde is; vraag je architect gewoon dat hij de isolatie aanpast aan de waarde die Rik eerder voorstelde (wel even serieus doordrukken; de kans is groot dat je zeer veel weerstand van hem krijgt).

Zelf vind ik het altijd jammer als warmtepomp of systeem D worden toegepast als niet eerst de isolatie in orde is.

Walter

Ik ben nu zelf bezig met een renovatie van een woning waarbij we ook energie zuinig op het oog hebben.
Isoleren is een van de hoofdpunten waar goed aandacht aan word besteed.
Wij hebben besloten om overal vloerverwarming neer te leggen, ook op de slaapkamers.
Het argument over de meer kosten van vloerverwarming op deze plaatsen kan ik wel van de hand wijzen, want zoveel duurder is dit niet. ( ik doe het wel zelf )
Denk dat een goede LT-radiator incl. leidingwerk net zo duur of mischien wel duurder is.
De kosten van vloerverwarmingsleidingen diameter 20mm vallen echt reuze mee, de verdeelunit met de extra groepen maakt het alleen wat duurder.
Wat je dan ook kan doen is wel de vloerverwarmingsleidingen er in leggen maar simpelweg niet gebruiken.
Mocht je dan op een punt komen dat je het wel nodig hebt is het simpelweg een verdeelunit plaatsen en draaien maar, of als je de woning ooit wilt verkopen heeft de koper altijd een extra optie die toch zeker meerwaarde geeft.

Ik lees ook dat je de aansturing simpel moet houden, daar ben ik het dus niet mee eens.
Als je een goede aansturing hebt kan je degelijk wel besparen ondanks je goede isolatie.
voorbeeldL: er ligt dus 10m2 zonnepanelen waar ik het maximale uit wil halen, dit betekend op de tijden stoken wanneer de meeste "gratis" warmte tot beschikking is maar niet inleveren op wooncomfort.
Dit betekend dus dat er wel degelijk wat meet&regel techniek aanwezig moet zijn om dit te realisren.
Daarbij word er dus per ruimte, slaapkamer, badkamer enz een aparte temperatuur ingesteld.
Als je rekening houd met het accumulerend vermogen van je vloer en woning kan je hier dus wel creatief mee omspringen.
Hier moet ik wel bij zeggen dat we per etage isoleren dus er is bijna geen warmte doorslag vanaf een andere ruimte.

Als het project klaar is zal ik er eens uitgebreid verslag van doen.

Bas

Bas,

Iedereen heeft het recht te plaasten waar hij zin in heeft dus ook u.

Dat u kiest voor vloerwarming en de combinatie van zonneboiler voor verwarming is een keuze die als concept bij elkaar past en verklaart dat u kiest voor vloerverwarming op een slaapkamer.

Als u zegt dat de LT radiator net zo duur is, dan vraag ik mij toch af hoe groot die warmteverliezen wel niet zijn op uw slaapkamer ??

Kan u dan niet beter meer isoleren ?

De keuze voor zo'n installatie is financieel economisch in ieder geval niet de beste keuze, al kan ik als techneut wel zo'n installatie waarderen.