Verspreiding in atmosfeer - mazout/pellets

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Voor mijn LEW twijfel ik tussen mazout of pellets.

Ik heb echter al jaren een (beperkte) longaandoening, zodat ik moet oppassen voor fijn stof. Nu lees ik dat pellets nogal wat fijn stof veroorzaken.

Mijn vraag is: weet iemand of de uitstoot van fijn stof van een pelletketel, vooral geconcentreerd is rond het betrokken huis dat ermee verwarmd wordt? In dat geval zou ik, indien ik voor pellets zou kiezen, mijn eigen gezondheid zwaar ondermijnen... dat is niet m'n bedoeling.

Bij mazout blijft er echter, zelfs in mijn LEW, nog altijd CO2-uitstoot, wat mij ethische kopzorgen baart. Het wordt natuurlijk een ander verhaal als bij pellets het globale fijn stof-niveau in de atmosfeer zou stijgen (wat mijn longen wel zullen aankunnen), maar niet zwaar geconcentreerd zou stijgen op één plaats.

Wie kan me helpen bij m'n keuze? Graag wetenschappelijk onderbouwd.

Bedankt,

Filip

NB Gas is geen optie.

Reacties

Om alles een beetje in perspectief te plaatsen onderstaande links:
http://www.eva.ac.at/projekte/oekobilanz.htm
http://www.webcom.com/~bi/comp-emmis-part-sources.htm

filip,

stof van pellets is beperkt bij leveren, in opslagruimte, ... je komt er niet dagelijks mee in contact

Stefan

Niet helemaal waar, houtverbranding stoot altijd fijn stof uit. Echter, zoals ik reeds aangaf in mijn vorig antwoord moet je het wel in perspectief plaatsen (zie mijn toegevoegde links).
Indien je je pelletkachel aansluit op een echte schoorsteen (die boven het dak uitsteekt), is de kans klein dat je hinder zal ondervinden van de zeer geringe uitstoot. Indien je zo bezorgd bent over het fijnstof heb je waarschijnlijk je wagen ook reeds verkocht (naast de uitlaat produceert die ook nog een aanzienlijke hoeveelheid fijnstof van remblokjes, slijtage van de banden en het wegdek...).

bedankt voor de reacties!

En, Kobe, ik heb geen wagen (nooit gehad).

Groetjes,

Filipµ.

Flip

Van fijn stof buiten de woning zal je waarschijnlijk weinig last hebben, binnenhuis natuurlijk wel; Daarom zou ik jou ten zeerstre aanbevelen een balansventilatie in te bouwen met een F7 filter aan de aanzuig. Daardoor zal de stofbelasting binnenshuis zeker dalen, eender hoeveel stof er buiten rondvliegt. Trouwens, ook mazoit geeft stofuitstoot (roet, en dat is waarschijnlijk nog erger).

Hans

(Alweer) merci, Hans!

Filip

Niettegenstaande een pelletkachel veel minder uitstoot dan een houtkachel wordt er blijkbaar nog verder gewerkt om de emissie nog te verlagen:
http://www.dutry.be/merken/pyros/pyros_pelletkachels_pelletkachel_rookgasfilter_waterfilter.html

de ventilator van de kachel zal het stof binnen altijd laten ronddwarrelen

en eric die filter werk niet uit zich zelf denk ik, zal ook weer stroom gebruiken,ook weer vervuilend

Hans, ken je dan nog andere filtertypes voor pelletkachels?
En zijn die reeds in de handel te koop?