zinvol of niet? Dubbele isolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

De zoldervloer willen we gaan isoleren. De zolder wordt gebruikt als opslagruimte. De verdieping daaronder (slaapkamers) worden zelden verwarmd.
Nu vertelde er iemand dat het beter is om het dak te isoleren ipv de zoldervloer. Mijn inzioens is het beter om de vloer te isoleren omdat het om een niet bewoonbare zolder gaat.

Wat zou het voordeel kunnen zijn (comfort, energiebesparing etc) als je het dak en de zoldervloer isoleert?

Reacties

Liesbeth

Natuurlijk is het in u geval met zekerheid beter om de zoldervloer te isoleren ( zoals bij mij het geval is ) als je de zolder toch niet als " leefruimte " gebruikt

Iemand moet mij eens uitleggen wat het nut kan zijn van de warmte eerst door de zoldervloer te laten gaan tot op de zolder en die dan aan het dak tegen te houden

Een tweede voordeel van de geisoleerde zoldervloer is dat je het in de onderliggende kamers frisser kan houden in de zomer en de te isoleren oppervlakte van de zoldervloer is steeds een stuk kleiner dan deze van het dak en is dus ook goedkoper in totale kost

Ulrik

er zijn wel degelijk redenen die voor de isolatie van je dak pleiten :

- je laat alle opties open voor eventuele latere ingebruikname van de zolderruimtes
- een zolderluik of zolderdeur is een enorme energie-verliespost, zowel wat betreft isolatiewaarde als wat betreft luchtdichting, en doet een groot stuk van de isolatiewaarde teniet
- vaak bevindt er zich helemaal geen dampscherm/damprem in de plafondconstructie, dit is ook moeilijk toe te voegen indien de bepleistering van het plafond behouden blijft
- heel wat (ecologische) isolatiematerialen bevatten toegevoegde stoffen als zouten en zuren die insectenwerend en schimmelwerend zijn .
en bijgevolg de levensduur van één van de belangrijkste onderdelen van je woning (je dakconstructie) behoorlijk kunnen vergroten .

in feite zou je enkel mogen overwegen de zoldervloer te isoleren om budgettaire redenen (ook belangrijk) of als deel van een gefaseerde uitvoering ,

vriendelijke groeten,
bart humbeeck .

het is wel zo dat je vermoedelijk sowieso isolatie in de houten roostering van de zoldervloer dient te plaatsen om akoestische redenen ,
maar dan gaat het niet om de problematiek van thermische isolatie , energieverlies en condensatie/aantasting .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck .

Wij gaan onze zoldervloer isoleren ipv ons dak en wel om de volgende redenen:

* de zolder gaan we als opslagplaats gebruiken en niet als kamers (misschien dreigt plaatsgebrek bij ons vierde kindje, maar daar zitten we nog lang niet aan ;o) )

* de kepers van het dak zijn slechts 8 cm dik, dus uitlangen is sowieso de boodschap => extra materiaalverbruik + kost

* de zoldervloer heeft een oppervlakte van 100 m², het dak 142 m² + veel meer hoeken en kantjes (er is een dakkapel).

* geïsoleerd volume is kleiner, dus minder verliezen.

Samengevat: budget + ruimte eigenlijk niet nodig als (slaap)kamers of zo.

Een minpunt van je zoldervloer isoleren is natuurlijk dat trapgat. Oplossing: een aansluitende dekplaat die even dik geïsoleerd is. Deze plaat kan dan omhoog met een katrolsysteem en scharnieren.

Wij kiezen voor isofloc. Dikte roostering = 22 cm, kostprijs: 1000 - 1500 EUR; 1 dag werk.

Ik durf twijfelen aan het nut van geluidsisolatie tussen roostering. Op die manier heb je toch nog altijd de contactgeluiden? Bv. in ons geval plankenvloer op balken, je hoort de stappen op de vloer het beste.

groeten,bram

Let op dat er een dampdichte laag aan de warme kant moet komen.
Zonder dampdichte laag gaat de ewaterdamp van binnen naar buiten trekken en komt dan in de koude isolatie terecht,
De temperatuur in de isolatie wordt van binnen naar buiten toe steeds kouder.
Ergens in de isolatie gaat de waterdamp die van binnen komt, condenseren, waardoor de isolatie nat wordt en niet meer isoleert.
Bij het isoleren van een dak, kun je die dampdichte laag goed aanbrengen, bij rollen isolatiewol zit het al vaak in op de isolatie in de vorm van aluminium folie.

Als je de zoldervloer moet diezelfde dampdichte laag worden gecreerd.

Je kunt ook overwegen od de helft van de isolatie op de zoldervloer aan te brengen en de andere helft, of meer in het dak.
Uiteindelijk gaat het om de totale warmteweerstand van binnen naar buiten.

liesbeth,
klopt, de betonvloer zal (als ie vrij van barsten is) de functie van dampscherm overnemen .
het was alleen niet duidelijk uit je eerste posting dat het ging om een betonvloer; meestal gaat het om een houten roostering bij een renovatie .

de randen van die betonvloer kunnen mogelijk nog wel een joekel van een koudebrug vormen, tenzij de gevels geïsoleerd zijn (of het gemeenschappelijke muren zijn), of tenzij je aan de onderzijde van je plafond extra maatregelen neemt .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck .

Je bent goed bezig
Laat je niet te bang maken ivm condensatie
die zal je niet krijgen in cellulose isolatie
en wel om de reden dat cellulose de mogelijkheid heeft om vocht in de cel op te nemen
wat bv minerale wollen niet hebben
Door dat minerale wollen damp niet kunnen opnemen gaan die op het punt (dat kan uitgerekend) condenseren en dan krijg je waterdruppels tussen de vezels van de isolatie waardoor deze in lambda zakt, dit fenomeen heb je niet of veel minder bij hygroscopische isolatie materialen
En dan het punt van het zolderluik is meestal gemakkelijker op te lossen dan een dakvlakvenster goed te isoleren.
Als je vloer een ik citeer "een joekel van een koudebrug vormen" als je dan je dak isoleert of niet dat blijft juist het zelfde!
Dus doen zoals je zelf voorstelt
Jan

In de zomer zal het onder een niet geisoleerd dak heel erg warm worden. Volgens mij is het resultaat voor de binnentemperatuur beter onder de zolderruimte als we het dak zelf isoleren en niet de zolder. Ik sluit mij aan bij Bart. Het isoleren van het dak zal de waarde van het huis verhogen. Isoleren van de zoldervloer niet.

Even een vraagje tussendoor. Een dak moet dikker geïsoleerd dan een muur en de vloer. Waarom is dat eigenlijk?
Ik las twee verklaringen:

1) De dakconstructie is lichter dan de gevel. Daardoor is een hellend dak gevoeliger voor veranderingen in temperatuur. Door een niet of slecht geïsoleerd dak stroomt warmte relatief snel naar buiten en komt koude relatief snel naar binnen.

2) Bij het bepalen van de isolatiediktes hou je rekening met de klimaatomtandigheden, en aangezien een dak meer staat blootgesteld aan de atmosferische omstandigheden, ga je dat beter isoleren dan je muur, en deze laatste weer beter dan je vloer op de grond, want onder je woning zal het nooit vriezen.

Wat is de juiste verklaring? Of zijn ze beiden juist?
Of zijn er nog redenen?
Overigens: waarom is een dak meer blootgesteld aan atmosferische omstandigheden dan een muur?

groeten
rik

jan,
je hebt gelijk als je beweert dat hygroscopische materialen zoals cellulose heel wat aankunnen . toch zit daar ook een limiet op; cellulose is dus absoluut géén vrijgeleide om koudebruggen (schimmel, condensatie, energieverlies...) te veronachtzamen .
overigens bestaat de mogelijkheid dat na isolatiewerken zulke koudebruggen (die reeds aanwezig waren) problemen geven die er voordien niet waren (bijvoorbeeld plots schimmel waar er voordien geen was). dit komt omdat je de "warmteverhoudingen" op die plaats wijzigt door te gaan isoleren (bijvoorbeeld aan de randen van het plafond onder de isolatie) .
met binnenisolatie moet je erg omzichtig omgaan, het risico op fouten is veel groter dan bij buitenisolatie .
vroeger werd dit berekend met glaser-berekeningen, tegenwoordig met dynamische vocht-simulatieprogramma's .

hendrik,
warmte stijgt, vandaar ...

vriendelijke groeten,
bart humbeeck .

Bart en anderen

Inderdaad, opgewarmde lucht stijgt. Een voor de hand liggende verklaring. De vraag is of ook de ander verklaringen steek houden?
Overigens, als de warmte (alleen maar) stijgt. Waarom kan het dan zo warm worden onder een ongeïsoleerd dak?

groeten

rik

@ Rik

Da's toch redelijk simpel.
Dak warmt op door de zon die erop schijnt.
Dakpannen geven de warmte door naar binnen via conductie (warmtegeleiding), binnenlucht warmt op vlak bij de pannen. Daarbij komt ook nog een deeltje warmtestraling van die warme pannen.
Opgewarmde lucht stijgt, maar kan dus niet weg uit die zolder en blijft hangen, eerst onder het nok van het dak, later hangt de ganse zolder vol warme lucht.

Bij een geisoleerd dak stopt de cyclus na het eerste puntje. Alee, niet helemaal gestopt, maar wordt toch sterk afgeremd.

Ik neem aan dat jouw vraag niet uit onwetendheid is maar gewoon wil wijzen op het feit dat er ook conductie en straling aan te pas komt.

Jan

Ik had beter dat laatste overbodige zinnetje weg gelaten. Nu heb ik nog geen (volledig) antwoord gekregen op de eigenlijke vraag.

Even herhalen: Een dak moet dikker geïsoleerd dan een muur en de vloer. Waarom is dat eigenlijk?
Warme lucht stijgt en gaat dus door het dak verloren.
Daarnaast las ik twee andere verklaringen:

1) De dakconstructie is lichter dan de gevel. Daardoor is een hellend dak gevoeliger voor veranderingen in temperatuur. Door een niet of slecht geïsoleerd dak stroomt warmte relatief snel naar buiten en komt koude relatief snel naar binnen.

2) Bij het bepalen van de isolatiediktes hou je rekening met de klimaatomtandigheden, en aangezien een dak meer staat blootgesteld aan de atmosferische omstandigheden, ga je dat beter isoleren dan je muur, en deze laatste weer beter dan je vloer op de grond, want onder je woning zal het nooit vriezen.

Zijn dit aanvullende verklaringen? Of niet?
Overigens: waarom is een dak meer blootgesteld aan atmosferische omstandigheden dan een muur?

groeten
rik

Hallo!

Plaatsen van isolatie zoldervloer.

Ik heb alle vragen en antwoorden goed gelezen en merk op dat steeds de vraag terug komt:
Welk is de functie van de zolderruimte? Bij ons zal deze als hobbykamer en/of slaapkamer gebruikt worden. Het dak is reeds geisoleerd.
Is het wel nodig dat we de ruimte tussen het plafond en de OSB platenvloer (12cm) insoleren? Zo ja, moet ik deze ruimte volledig opvullen met isolatie? Moet ik een dampscherm plaatsen?

Goeie raad is altijd welkom!

Groetjes,
Ivan

In jouw geval dus duidelijk onnodig, Ivan.
Jouw zolder is geen zolder maar is hobbykamer en slaapkamer.

Rik