gaskachel+balansventilatie om warmte te spreiden?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik zit met het volgende:

ik moet ongeveer 3000W verwarmingsvermogen voorzien voor mijn volledige woning, en er is balansventilatie voorzien. (ook 3-v glas)

de opzet was:
een gascondensatieketel te plaatsen met vloerverwarming, en een buffervat met zonnepanelen voor sww? zonodig bijverwarmd door de ketel. een hele inverstering, en veel techniek, die kapot kan gaan en onderhoud(skosten) vergt.

het volgende idee begint idee en samenhangende 2 vragen echter op te spelen:
zou er verwarmd kunnen worden met een gesloten HR-gaskachel, die vie de balansventilatie de warmte verder verdeelt over de woning?
hoe kan ik dan best mijn warmwater uit de zonneboiler naverwarmen, of bijverwarmen?

Reacties

"zou er verwarmd kunnen worden met een gesloten HR-gaskachel, die vie de balansventilatie de warmte verder verdeelt over de woning?"

Dit gaat niet Nele.

"hoe kan ik dan best mijn warmwater uit de zonneboiler naverwarmen, of bijverwarmen?"

Gewoon met de hr ketel toch? Als je een combiketel verkiest.

Nele, zit met precies hetzelfde probleem: passiefhuis, nog een kleine 3kW verwarmingsvermogen nodig, in dit geval net teveel om het via de balansventilatie te kunnen doen (wat eigenlijk sowieso geen ideale oplossing is).

Een klassieke vloerverwarming heb ik vrij snel afgeschreven: voor het weinige vermogen dat je nodig hebt, lijkt het me dat een vloerverwarming teveel thermische inertie heeft. Je mag langs de ene kant maar weinig verwarmingslussen in de grond steken om niet oververhit te geraken, maar aan de andere kant blijft de thermische vloermassa wel dezelfde, en die moet ook mee opgewarmd worden. Bijgevolg is het een traag systeem, wat me minder geschikt lijkt voor een passiefhuis (het verwarmingssysteem moet immers snel kunnen inspelen op de eventuele zonnewinsten).

Over naar de gesloten HR-gaskachel dan maar? Daar loop ik ook al even aan te denken, want:
- een gaskachel of gashaard is vrij nauwkeurig regelbaar in vermogen,
- gaskachels zijn tegenwoordig bijna standaard uitgerust met een thermostaat, dus geen gevaar op oververhitting als je er even niet naar omkijkt (wat bij een houtkachel wel anders is),
- gaskachels zijn een stuk goedkoper dan pelletkachels, en ze bevatten veel minder techniek, dus ook minder dingen die kapot kunnen,
- gas heb je waarschijnlijk sowieso al nodig voor je sanitair warmwater,
- ik hou van vlammetjes in de living.

Er zijn wel een aantal voorwaarden:
1. Je moet een gaskachel vinden met een heel klein verwarmingsvermogen. Geen probleem: de meeste merken hebben modellen onder de 5kW in hun gamma.
2. Je moet met je gaskachel ook nog door de blower-door test geraken. En daar knelt dus het schoentje. Om eerlijk te zijn: ik ben nog geen gesloten gashaard tegengekomen met een luchtdichtheidscertificaat. Volgens mij zijn die dingen (aan de glasrand) zo lek als een zeef, en dan moet je dus met (automatische) afsluitkleppen gaan werken op de luchttoevoer en de rookgasafvoer. Weg voordeel van de eenvoudige installatie! En als je niet oppast: weg passiefhuissubsidies!

Maar in principe moet het dus wel lukken als je een luchtdicht exemplaar kunt vinden. Volgens mij werkt je idee om de rest van de warmte via de balansventilatie te versprijden ook wel, tenminste als het verwarmingsvermogen van de kachel niet te hoog is.

Wat het warmwater uit de zonneboiler betreft: naverwarmen met een watergeiser lijkt me de goedkoopste (ook de milieuvriendelijkste?) oplossing. Opgelet: die moet dan wel overweg kunnen met warm water aan zijn toevoer, en dus thermisch modulerend zijn. En ook al is het water uit je zonneboiler op de juiste douchetemperatuur, toch moet je het tot boven de 60°C naverwarmen (legionella).

Filip

"Bijgevolg is het een traag systeem, wat me minder geschikt lijkt voor een passiefhuis (het verwarmingssysteem moet immers snel kunnen inspelen op de eventuele zonnewinsten)."

Een passiefhuis is toch ook een traag systeem, temperatuursschommelingen van de buitenomgeving hebben een grote vertaging op het binnenklimaat.

Een vvw speelt snel in op de luchttemperatuur binnen.
Als de temperatuur in 5 minuten 1 graden zou oplopen zal de warmte afgifte van de vvw direct reageren en het vermogen aanpassen.
Vanuitgaande dat 10 watt/m2 de maximale warmtebehoefte is is een vloertemperatuur van 1 graad hoger benodigt.
Loopt de temperatuur 1 graad op dan is de afgifte van de vloer 0 watt. Bij 2 graden ruimtetemperatuursverhoging zal de vloer direct warmte willen opnemen.
Een vloerverwarming zal dus direct inspelen op warmtewinsten.

Een verwarmingsbron van bv 40 graden zal bij 1 graad stijging slechts 5% in vermogen afnemen.
schakel je de bron uit dan zal de restwarmte van het verwarmingslichaam nog zijn restwarmte afgeven aan de ruimte.

Nele,

Om mijn mening met weinig woorden uit te drukken: een eenvoudig vloerverwarmingssysteem is oneindig veel beter dan ingewikkelde /stuntelige pogingen om hete lucht rond te pompen.

Dirk Bauwens

"Een passiefhuis is toch ook een traag systeem, temperatuursschommelingen van de buitenomgeving hebben een grote vertaging op het binnenklimaat."
Ja, voor temperatuursveranderingen aan de andere kant van de thermische schil is een passiefhuis een traag systeem. Maar voor de interne warmewinsten is het juist een heel snel systeem. Binnen koken in het topje van de zomer kan zelfs problemen geven, heb ik al gehoord.

"schakel je de bron uit dan zal de restwarmte van het verwarmingslichaam nog zijn restwarmte afgeven aan de ruimte"

Daar lijkt me nu net het probleem te zitten. Ik zou denken: als het dreigt te overhitten in een passiefhuis, moet je meteen de warmtetoevoer afsnijden, of het zaakje loopt uit de hand. Maar ik kan de uitleg van Chathanky wel volgen: de traagheid van de thermische massa is geen probleem als de temperatuur van die massa dicht in de buurt ligt van de luchttemperatuur. Hoe dicht je die twee bij mekaar in de buurt krijgt, hangt dan weer af van hoe snel je de ruimte wil opwarmen en hoe goed je regeling is. Gezien de typische vloerverwarmingssystemen (en meer algemeen: bijna alle verwarmingssystemen voor eengezinswoningen) helemaal niet op passiefhuizen zijn gedimensioneerd, zie ik toch nog altijd een mogelijk probleem.

"een eenvoudig vloerverwarmingssysteem is oneindig veel beter dan ingewikkelde /stuntelige pogingen om hete lucht rond te pompen"

Zeker juist in een klassieke woning en ook juist als je spreekt over luchtverwarming via de balansventilatie in een passiefhuis. Maar als je een klassieke vloerverwarming gaat steken in een passiefhuis, dan vind ik het ook geen eenvoudig systeem meer: condensatieketel die sowieso veel te groot is, perfecte luchtdichte afwerking van luchttoevoer en rookgasafvoer, leidingen in de vloer, een goeie regeling enzoverder. En dat allemaal voor iets dat je misschien 3 weken op een jaar gaat moeten gebruiken.

Filip

"Nele, zit met precies hetzelfde probleem: passiefhuis, nog een kleine 3kW verwarmingsvermogen nodig, in dit geval net teveel om het via de balansventilatie te kunnen doen (wat eigenlijk sowieso geen ideale oplossing is)."

=> wat is 3kW? zonder interne warmtewinsten? Is dit dan een groot huis?
=> waarom zou langs BV geen ideale oplossing zijn?

Walter

@ Filip :

"Volgens mij werkt je idee om de rest van de warmte via de balansventilatie te versprijden ook wel, tenminste als het verwarmingsvermogen van de kachel niet te hoog is"

Balansventilatie op zich is geen verwarmingssysteem en is niet in staat om nog nodige warmtetoevoer te verspreiden, tenzij met een goed ontworpen naverwarming op de lucht die je toevoert naar de hoofdruimten (living, studeerkamer of bureau) waar èn luchttoevoer nodig is èn nog verwarming gewenst is. Maar zoals Chathanky al elders opmerkte lukt het je daaarmee nog steeds niet om te verwarmen in de badkamer waar (geen tuchtoevoer maar) enkel luchtafvoer nodig is, zodat je daar bij momenten nog een andere vorm van verwarming behoeft die echter niet onoverkomelijk is.
Met een aparte kachel zal het helemaal niet lukken.

@ Chathanky :

"Een passiefhuis is toch ook een traag systeem, temperatuursschommelingen van de buitenomgeving hebben een grote vertaging op het binnenklimaat."

Een passiefhuis is geen verwarmingssysteem.
Een vloerverwarmingssysteem is wel een verwarmingssysteem.
Als je in een passiefhuis weinig voelt van de temperatuurschommelingen van de buitenomgeving, dan komt dat door de zeer kleine transmissiewarmteoverdracht en de dankzij wtw ook kleine ventilatiewarmteoverdracht tussen binnen- en buitenomgeving. Dat betekent geenszins dat een passiefhuis een "traag systeem" is; integendeel.

Een vloerverwarming is een verwarmingssysteem met trage responsie; vergeleken met een luchtverwarmingssysteem bevat het weinig of niets om snel en adequaat te reageren wanneer de binnentemperatuur oploopt.

Rik

Rik:

Lees nog even terug wat het effect is als je met een vvw met 1 of 2 graden overtemperatuur stookt en de ruimte warmt dan door bv zonsinvloed op.
Met 1 of 2 graden is dan gereduceert naar 0 watt.
Een vvw is in dit soort situaties niet te evenaren in snel reageren op de invloed van de ruimte.
Traag is het systeem als je de vvw moet aanwarmen maar eenmaal op temperatuur is het corigerend vermogen zeer groot.

Chathanky,

Je mengt twee dingen door mekaar :

Opwarming door de vloer van je vloerverwarmingssysteem
Opwarming door zonnewinsten;

Deze laatste gaan niet op een-twee-drie naar de luchtemperatuur, maar in hoofdzaak door indirect eerst opname in binnenwanden; zolang die niet de temperatuur van de verwarmende vloer hebben, gaat ook die straling verder door terwijl dat eigenlijk niet meer het geval zou moeten zijn.
Daar heb je als bewoner zelf of door regeling niet de minste vat op.
Dat wordt nu juist bedoeld met 'trage responsie'.
Een ander verwarmingssysteem reageert uitsluitend op de luchttemperatuur ; is die bereikt, dan wordt de verdere aanvoer afgesneden. Dat is een snellere responsie.

Rik

@ Walter:
Die 3kW is een (voorlopige) schatting uit de PHPP berekening die rekening houdt met de transmissie- en ventilatieverliezen en met de zonne- en andere winsten. Theoretisch, maar naar verluidt goed onderbouwd.

"Waarom langs balansventilatie geen ideale oplossing is"
Daar heeft Rik eigenlijk al op geantwoord. Gezien je slaapkamers goed verlucht zijn (in toevoer), komt een groot percentage van de verwarming daar terecht, en dat wil je eigenlijk niet. Bovendien moet je met zo'n systeem altijd krachtig ventileren als je snel wil verwarmen, wat ook niet ideaal is. Besluit: verwarmen en ventileren beter apart houden. Deze stelling werd trouwens op de laatste passiefhuisbeurs ook ondersteund door enkele passiefhuisbewoners.

Filip

Filip,

Je gaf vorige week al blijk van veel en goed inzicht, ook in zaken waarover o.a. op dit forum nog steeds veel verwarring en discussie heerst.
Een van die zaken is het feit dat in een gebouw de inkomende zonwinst in wezen niet iets anders is dan, noch gescheiden te denken is van verspreide of opgeslagen systeemwarmte (wat dat systeem ook zij : vv, radiatoren of luchtverwarming) en dat het snelst reagerend systeem dus ook de beide soorten warmte het minst tegen elkaar doet optornen en dus het minst tot onnut of zelfs energievernietiging laat vervallen.

Je zegt : "Die 3kW is een (voorlopige) schatting uit de PHPP berekening die rekening houdt met de transmissie- en ventilatieverliezen en met de zonne- en andere winsten. Theoretisch, maar naar verluidt goed onderbouwd."

Goed onderbouwd in PHPP is de berekening van netto-energiebehoefte, hoewel ze me nog altijd moeten zeggen waarom ze met gunstiger uitvallende vijfde en zesde machten rekenen in de bepaling van het winstenbenuttingsrendement. Bedenk echter dat eender welke met winsten rekening houdende berekening van netto-energiebehoefte (PHPP of een andere) nooit een vermogenbepaling is, daar ze rekent met maandgemiddelde buitentemperaturen en geenszins met de basisbuitentemperatuur -8°C of zo voor bepaling van het vermogen dat je wel eens nodig kan hebben, noch met het feit dat dit kan voorvallen op dagen dat je ook niet eens de maandgemiddelde winsten kan binnenkrijgen.

Groeten,

Rik

Balansventilatie zorgt voor een gelijke temperatuur in gans de woning. Juist of fout? Een vraag aan de bezitters van een balansventilatie. Vanuit de praktijk, zonder theoretische beschouwingen!

Als dit klopt en je verwarmt bvb enkel de woonkamer (met om het even welke warmtebron), dan zal die warmte toch geleidelijk ook naar de rest van het huis doorstromen via de ventilatiekanalen?

Ik heb een Balansventilatie systeem met warmterecuperatie van bij het begin van de bouw van mijn huidige woning (2000).
Ben daarover nog steeds zeer tevreden.
Reeds één maal een GRONDIGE reiniging gedaan van mijn warmtewisselaar.
Regelmatig de filters uitwisselen, is absoluut nodig (amaai die kunnen vuil zijn...).

Maar dat ik kan zeggen dat dit de warmte over het hele huis gaat verdelen, dat kan ik toch niet dadelijk stellen. Ik heb een zeer goed geïsoleerde woning en heb helemaal geen problemen met mijn verwarming. Maar de warmte echt verdelen is moeilijk te stellen.
Ik heb bijvoorbeeld op mijn slaapkamer altijd een zeer aangename temperatuur ZONDER dat daar ooit de verwarming op staat MAAR, deze slaapkamer ligt net boven de woonkamer waar we zeer regelmatig verwarmen. De slaapkamer van mijn jongste zoon daarentegen ligt op de noorderkant van de woning net boven mijn wasplaats, WC, voorraadlokaal waar ik NOOIT verwarm. Die slaapkamer is in de winter toch relatief koud maar dan ook weer niet extreem. En ehh, op beide kamers is er een inblaasmond van het systeem.

Indien je echt de warmte wil transporteren dan heb je gewoon grotere kanalen en grotere debieten nodig dunkt mij.

Doch zeker verder blijven informeren en niet twijfelen om een balansventilatie systeem MET warmterecuperatie te plaatsen

Bob,

Warmteoverdracht heeft dan plaats via de inblaas van warmere lucht(vanuit de living).
Luchtdebieten zijn erg laag voor fatsoenlijke verwarming.

De binnenluchttemperatuur in slaapkamer zal langszaam stijgen(of minder snel afkoelen).

De warmteoverdracht van de lucht naar de wanden gaat via convectie en dat is geen snel proces bij deze lage debieten.

Zoek voor uw BV met wtw een goede installateur(met veel ervaring hiermee), en die bij de installatie rekening houdend met het reinigen van kanalen. Vraag hem ook hoe vaak dit voorgeschreven is.

Met een verwarmingsvermogen van 3 kW zou ik decentraal verwarmen, geen centrale systemen toepassen. Let op dat uw verwarmingssysteem kan profiteren van de gratis zonnewarmte.

filip

als je een groter vermogen nodig hebt ben ik toch voorstander van vloer- of muurverwarming.
je argumlent van weinig lussen begrijp ik niet, waar zou daar het probleem zitten? stuur continu water van 23° door je vloer met veel lussen, en je zal nooit te koud of te warm hebben, indien wel verhoog of verlaag je de watert° met 1 graadje.
wij hebben passiefhuizen met vloerverwarming, en die mensen willen nooit niks anders meer, kan ik je verzekeren. de situatie was daar vergelijkbaar, vermogens nodig van 2500 a 3000 watt. ik geef dan de voorkeur aan een compacttoestel, maar kan natuurlijk net zo goed met een gasketel.

hans d

filip

hier nog een korte reactie, als je vloer 22° is, en de binnent° stijgt naar bv 24°, zal je geen warmteafgifte meer hebben.
en als je een combinatie lucht/vloer verwarming gebruikt, wat in duitsland en oostenrijk voor grotere passiefhuizen veel gedaan wordt, gebruik je die vloerverwarming meestal alleen maar zolang het echt koud is.
in de zomer, maar ook in de tussenseizoenen ga je je passiefhuis toch niet verwarmen?

hans d