pavatex plus gebruik

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zijn er forumleden die bekend zijn met pavatex plus?
Volgens de leverancier kan je er het buitenblad van je spouwmuur mee isoleren (in dikte van 6, 8 of 10 cm). Dit geheel wordt afgewerkt met bijvoorbeeld gevelplanken.
Ik wil voor deze optie kiezen omdat ik de spouw niet wil laten opvullen. (spouw is te smal en bevat veel mortelresten).

Reacties

Heeft een spouwmuur isoleren van van buiten op de gevelsteen wel voldoende effect? Je zit echter met een dikke luchtlaag achter uw isolatie op dat moment.

Wat betreft pavatex plus heb ik al eens zien gebruiken. Eerst zette men pavatex isolatieplaten tegen de muur en daartegen schroefde men de pavatex plus platen, daarop de kwamen de stoflatten voor de gevelplanken.

Volgens mij een zeer goed systeem als je met houten gevelplanken of panelen wil werken. Je hebt geen houten regelwerk meer nodig. De vijzen gaan door de pavatex plus en de pavatex tot in de muur.

Bert,

Als de spouw geen contact heeft met de buitenlucht is de luchtlaag toch geen probleem?

Henri,

Dat is juist wat je zegt maar ga je geen circulerende lucht krijgen in de spouw. De warme lucht gaat stijgen in de spouw, de koudere zal dalen...Op zich kan het mss geen kwaad, de lucht kan immers niet weg.

Ik denk maar wat...Er zullen hier wel mensen zijn die er een duidelijker antwoord kunnen op geven.

In een afgesloten spouw (stilstaande lucht) verloopt de warmtestroom loodrecht op de spouwmuur, en zijn er geen convectiestromen. Die ontstaan maar door openingen boven- en/of onderaan de spouw.
Stilstaande lucht isoleert.

henri,

als het geen gevels zijn, kan u dan niet beter de gevelsteen verwijderen en vanaf de binnenmuur met pavatex beginnen ? Wel even kijken hoe de ramen gemonteerd zitten. Deze zitten normaal vast aan de binnenmuren.

ALs u het afbreken zelf doet, zijn er ook geen meerkosten.

Door het isoleren aan de binnenzijde verlies je massa. Tevens moet er dan een hoop breekwerk gebeuren van leidingen, kozijnen etc. Vandaar mijn optie om de buitenmuur te isoleren

Henri,
Als je de gevel uiteindelijk toch wil afwerken met gevelplanken, kan je dan niet beter het bestaande buitenspouwblad verwijderen ?

Spouwisolatie moet zo perfect mogelijk tegen het binnenspouwblad aangebracht worden, eventuele 'luchtzakken' verminderen het gunstige effect van de isolatie.

Zoals jij het voorstelt heb je een enorme luchtzak (de bestaande spouw) het gevaar is bovendien niet ondenkbeeldig dat die niet goed luchtdicht is (aan de dakaansluiting bijvoorbeeld), zodat je dan eigenlijk voor niks geïsoleerd zal hebben...

Beste,

Verwijderen of niks doen.

Mvg

JB

Wij hebben een spouw met oude uf schuim en laten hier en daar bijspuiten met thermoparels(verbouwingswerken)
zodat we zeker zijn dat we geen luchtsromingen krijgen in de spouw.
We hebben op het gelijkvloers geisoleerd aan de binnenkant met pavatex en aan de buitenkant gaan we isoleren met rotswol + dan gevelbekleding. (1ste verdiep)

hoe breed is je spouw?
Dacht dat SLS korrels in kleinere spouw wel kan, maar er zijn maar weinigen die nog SLS spuiten, door gebrek aan de grondstof (is een restproduct)

ik zou toch proberen in te spuiten en dan buiten bij te isoleren
langs binnen gaat ook, maar is meer werk
er moet goed over nagedacht zijn(overlappiingen / 1M op de binnenmuren, ...)
Wat sommige zeggen dat je dan geen massa meer hebt is niet waar.
Als je tenminste houtvezelisolatie platen zoals pavatex en steico gebruikt met daar leem op
+ je hebt nog altijd massa van vloer en plafond+ gedeelte binnenmuren.

De voorkeur gaat uiteraard naar gevelsteen afbreken maar volgens mij heeft de gestelde vraag betrekking op een andere (niet ideale) situatie:

Puur vanuit redenatie:
Als j de buitenisolatie vanuit de grond perfect kan aansluiten op de dakisolatie en luchtdicht afwerkt kan het wel. (wat met een materiaal als Pavatex perfect kan)
Je oude spouw komt binnen in het beschermd/geisoleerd volume te liggen en je convectiestromen zullen dezelfde worden als in elke kamer van het huis. Immers, je temperatuurverloop in je spouw wordt quasi gelijk aan die in de kamer.
Of maak ik een denkfout

Toch leuk zo'n forum.
grts, rc