Opbrengsten PV zonnepanelen September 2008

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Het is weer zover. September is voorbij. Het is dus het moment om de voorbije maandopbrengsten zo spoedig mogelijk in de databank in te geven. http://www.sonnenertrag.eu/?lang=nl

Het is onmogelijk om alles op te sommen wat er deze maand zoal vernieuwd en verbeterd werd. Het was in ieder geval een inspanning zonder voorgaande. De zwaarste inspanning was die van de Franstalige interface. Deze interface zal niet enkel door de Fransen gebruikt worden, ook oa onze Waalse landgenoten kunnen daar gebruik van maken.

Gebruik zeker de nieuwe HITPARADE. Met deze module kan men filteren op de database. Hiermee kan een rangschikking gemaakt worden met installaties die voldoen aan jouw selectiecriteria. Wel eerst inloggen om de volle functionaliteit te kunnen benutten.

Ook is het mogelijk om uw installatie te vergelijken met 2 andere gebruikers en dit door middel van een grafiek. Vroeger was dit ook mogelijk maar het selecteren van die 2 installaties is veel overzichtelijker en gemakkelijker dan voorheen.

vragen en/of opmerkingen zijn welkom bij ondergetekende

Rik

Reacties

Ik heb sinds half april PV's en de effectieve opbrengsten (%) liggen (per maand) behoorlijk boven de voorspelde.

Is dit bij iedereen?
Is 2008 een superjaar?
Is dit één van de 7 vette jaren en moeten de magere jaren nog (terug-)komen?
Wie kan vergelijken met vorige jaren?

Maand > Voorspeld > % effectief
Mei > 263 > 133%
Juni > 245 > 119%
Juli > 269 > 111%
Augustus > 247 > 105%
September > 182 > 130%

Bij mij is 2007/2008 zeker een goed zonnejaar geweest. Onze instalatie (2900 Wat piek) is on-line gegaan op 21 juli 2007. En 1 jaar later hebben we 2900 kWh geproduceerd i.p.v. de voorspelde 2500 kWh (volgens simulatie http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps3/pvest.php#)

Onze instalatie http://www.sonnenertrag.eu/detail.php?pk=2138 heeft meestal een iets hogere opbrengst dan de provinciale en nationale gemiddelden. Ik neem aan dat dat voor een groot deel te verklaren is door een perfect zuidelijke orientatie.

En ik verwacht me ook aan een mager jaar af en toe. Ik zou er zeker niet op durven rekenen dat dit een representatief jaar is. Misschien krijgen we eens een jaar waar we slechts 2100 kWh produceren? Dan zullen we daar ook content mee moeten zijn hé.

TIP: De resultaten op sonnenertrag.eu voor wat betreft de opbrengsten van September kan je hier vinden: (gerangschikt volgens kWh/kWp)

http://www.sonnenertrag.eu/suche.php?month=9&month1=9&year=2008&year1=2008&datenimport=alle&country=4&extd_filter=y&search=Zoeken

Indien je meer informatie over een bepaalde installatie wenst te zien, click dan op de naam van de eigenaar.

Indien je andere selectie criteria wil opgeven, click dan op "Bepaal meer zoek opties" en pas de filter aan.