Wat is jullie binnentemperatuur nu op het moment??

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zou graag eens willen weten wat jullie binnentemperaturen zijn met deze "mooie" zonloze dagen.
Beneden is het 21,5°C en boven idem.

Onze isolatie ziet er als volgt uit:

* Muren: ploegsteert thermoblok 14 cm + 5cm rockwool 434(veel te weinig)
* Vloeren gelijkvloers: 6cm gespoten PUR en verdieping boven de garage: 5cm
* Plat dak: 8cm eurothane BI3, hellend dak: 22cm rotswol
* Ramen en deuren: Alu met thermische onderbreking in polyamide met 1,1 glas, sectionaal poort 4cm PUR

Wij hebben gebouwd met kruipkelder, als ik nu de onderkant van de welfsels ook nog eens isoleer met PUR platen, gaat dit een merkbaar verschil geven of is dit helemaal zinloos??
Aangezien we al 6cm gepoten PUR onder de chape hebben zitten.

Reacties

Vanmorgen 21.3°C.Opname temperatuur voor het verschijnen van de zon.
Mon

Deze middag 12u'45 temp. 21.4°C. In de voormiddag was er nauwelijks zon.
Schuifdeur open om 13u'30 temp.nu 23.7°C.
Temperatuur in de serre= 30.3°C. Opname gedaan na de zoninval.
Mon

Serretemperatuur in de zon= 33°C.
Mon

Nu is de binnentemperatuur 24°C.
Er is dus 2.7.°C bijgekomen met de warmte van de serre dor een wisselvallige zon en dit op een tijdsduur van 3u.
Mon

Heb je een serre van 50m3 Mon?

Rond de +/- 60M3 Chathanky. De living zit in een u-vorm, west 5m lengte, zuid 12m, oosten 6M. Hoogte livingmuur=
2.50m, diepte 2.70M. Ongeveer 50M2 glas.De schuinoplopende glaswand op 55°met een hoogte van 3.10M waarvan het glas bestaat gewone dubbele beglazing in panelen van +/- 0.90M X 2.40M. met erboven in het verlengde een geisoleerde dakstrook en horizontaal een oversteek(plat dak) van 0.80M. De stenen vloertegels liggen op chappe met steenslag van +/-0.80m dikte niet geisoleerd. Het funderingsmuurtje van 0.20m Hoogte is geisoleerd.
Mon

Chathanky, ik heb nu in de serre een temperatuur gemeten van 51.3°C. De serre is volledig afgesloten= geen ventilatie. In de woning is het nu 22.5°C, deze morgen 21.1°C. Ik ga nu de schuifdeur openen om vast te stellen wat dit deze middag als resultaat oplevert .
Mon

Nu 24°C, wij hebben alles opengezet het wordt te warm.
Mon

mon, t heeft geen zin om steeds te liggen posten dag per dag, uur per uur,
hier zoals reeds aangegeven matig isolatie en vandaag ook 24 graden (te
verwarmen volume circa 500 M3 met plafond tot 8 meter hoog) met een
thermometer die ni in de zon hangt ...

ik denk dat we allemaal weten dat glas op zuid helpt ... maar enkel als ge
goede isolatie hebt en 0,7 .... zal het op jaar basis effectief een positieve
balans hebben ...
vorig jaar was het een "warme" winter met weinig zonneschijn en lap 1/3 meer
verbruik ...

Mon

heb je de verwarming dit jaar al aangehad (haard?)

hier 3x

Mvg Arnold

Mon, blijf gerust posten hoor ! Yves is niet verplicht om te volgen !

Ik ben hier aan 't broeden op een aantal ideetjes om het energie verbruik nog verder terug te schroeven, en het serreprincipe zoals bij jou is daar één van, ik ben vooral benieuwd naar de resultaten vanaf november... Bij mij schijnt het zonnetje gewoon rechtstreeks binnen.

Hier nu 23.8, toch ook vlot boven de 24 geweest vandaag, dezemorgen 22.0. Thermometer hangt niet in de zon. Nog geen verwarming aan gehad sinds ergens in maart, ook niet in de badkamer.

Onze woning is zwaar geîsoleerd (10-15-30), kennissen die ons gek verklaarden toen we aan 't bouwen waren hebben dit najaar al zoveel verstookt als wij op het ganse stookseizoen.

19,5 graden om 21:51 uur.

Gasverbruik (incl. stort en koken) in 6 dagen 7 kuub.

HR++ glas, spouw met 8cm isolatie, vloerisolatie 25cm, dakisolatie 2x12cm, 4-kamer tussenwoning jaren 50, hoofdraam woonkamer en frans balkon met dubbele deur (hoofdslaapkamer) vrijwel zuidwaarts gericht.

Vrijdag morgen net geen 21°C; overdag tot bijna 24°C opgelopen, maar tegen 7 uur 's avonds 22°C en nadien 's avonds stabiel op 22°C: vanmorgen nog 21,5C; overdag vandaag tot iets boven 24°C, eens de zon weg terug 22°C en daarop nu terug stabiel.
Lijkt hier een beetje als volgt te werken: huis heeft een 'basistemperatuur', zon kan tijdelijk woonruimte opwarmen -gaat best snel-,eens zon weg is verdwijnt warmte in massa en zakt temperatuur tot weer die basistemperatuur. Die dan weer zeer langszaam zakt geduren de nacht (+/- 0.5°C per nacht).
Is een beetje in tegenspraak met wat ik zou verwachten: ook een woning met veel massa en vensters op zuiden, heeft snelle opwarming door zon. Alleen als zon weg is, verdwijnt een deel van de temperatuur in de massa. Vermoedelijk is zeggen dat enkel de lucht opgewarmd is door zon maar niet de massa correcter.

Walter

Gisteren avond 22, nu 's morgens net geen 20 met slechts 7 graden buiten. grote LEW.

07.00u 's morgens:

18 graden op de slaapkamer 1ste verdieping
20 graden gelijkvloers

oude vrijstaande woning met enkel dikke buitenmuren

Er zijn mensen die mijn temperatuurgegevens in twijfel trekken, er zijn er die een serre als een energetische nul-operatie beschouwen. Ik wil door deze gegevens voor iedereen en mijzelf de werkelijke impact onderzoeken van een serre tijdens tussenseizoenen en de winterperiode. In de vakliteratuur wordt er meermaals gesproken over ,,een serre/veranda/serranda: KAN,MOGELIJK, GEEN meerwaarde hebben in de warmtehuishouding van en woning,,. Ik wil dat weten en ik geloof dat er nog mensen zijn die dat willen. Ik denk dat dit toch waardevol kan zijn om dit in de ,,praktijk,, te onderzoeken. De metingen zijn absoluut niet wetenschappelijk, professioneel, maar geven wel een duidelijke indicatie van wat er werkelijk gebeurt. Als jullie dit niet zinvol vinden, laat het me weten.
Nu 21°C. Nog geen enkel verwarmingssysteem gebruikt. Zelfs 6m2 wandverwarming via de zonneboiler is nog geen enkele keer gebruikt, alles gebeurt passief. De warme lucht wordt wel door de balansventilatie in de woning verdeeld.
Mon

Het heeft zeker wel nut Mon.
Welke vakliteratuur spreekt het tegen dan?
Hier in Nederland worden dergelijke woningen ontworpen en gebouwd.

http://www.marijnslappendel.nl/kaswoning.php

Als je verder zoekt op kaswoningen vind je nog veel meer.

Temperatuur was hier 20 graden op de verdieping en 20,5 beneden 8:00. buiten was het 4 graden maar goed met zulke zonnige dagen kan bijna elke woning zo`n dipje wel hebben met een beetje massa.

http://www.kwsa.nl/
Deze is ook wel interessant voor een beeldvorming.

Mon,

Ik ben zeker ook geinteresseerd in uw resultaten Mon. Zonne energie is de toekomst en heeft nog veel vragen in de uitvoering en benutting bij het gebruik hiervan.

Een serre lijkt mij een echte tool om van de zonne energie gebruik te maken, al kan ik het nog niet voldoende onderbouwen.

Walter,

De lucht wordt inderdaad sneller opgewarmd dan de massa.
Waar opwarming van lucht gelijk gebeurd, worden effecten op de massa pas na uren merkbaar. Wel gaat in die massa relatief veel energie zitten, welke pas vrijkomt als de massa temperatuur hoger is dan de luchttemperatuur.

Ik begin te geloven dat bij het nuttig gebruik van zonne energie in een woning, het misschien beter is toch wat warmteverliezen te accepteren in de schil, om oververhitting(niet efficient gebruik van zonne energie te voorkomen) en vrijkomen van energie in de masssa te vergemakkelijken.

Nu 21.9°C.
Chathanky, Rene, Patrick, Arnold, Walter het passivhausinstituut zegt dat een serre een neutrale invloed heeft op het energieverbruik van een passiefwoning. Wat betreft LEW zijn de meningen verdeeld, er zijn instellingen die spreken over een positieve invloed tot 15% winst. Ik geloof wel dat glasoppervlakte,inhoud, orientatie, gebruikersgedrag zeer belangrijke factoren zijn om tot bepaalde opbrengsten te komen.
Het passivhausinstituut verklaart ook de geringe invloed van massa in het passiefhuis, maximaal 3,5% winst. Volgens hen is het aftoppen van de temperaturen het enige positieve aan deze bouwwijze gezien de kleine warmtevraag, wat dit betekent voor de LEW weet ik ook niet.Waarschijnlijk zeer interessant voor stralingswarmte.
Mon
Begin de jaren tachtig werd er een kastwoning gebouwd ergens in mijn streek, maar ik heb daarover niets meer gehoord.

Mon,

Ik denk ook dat het resultaat van winsten met zonne energie in passiefhuizen beperkt zijn.

Zonnewinsten leiden tot overtemperatuur en de opgeslagen energie in massa komt pas vrij als de luchttemperatuur 2 graden onder de massa temperatuur komt.

Met passiefhuizen gaat dit proces plaatsvinden op een te hoge luchttemperatuur waardoor winsten alleen maar in het hoge temperatuurgebied(boven comforttemperatuur) plaats vinden.

Als we wel wat warmteverlies inbouwen kan dit wel rendement opleveren. Het proces kan dan namelijk plaatsvinden op een temperatuur onder de comforttemperatuur.

vanmorgen iets minder dan 21,5°C; nu met veel zon iets meer dan 22°C.

Walter

De temperatuur zit rond de 19,3° om 8:30u in de morgen. Dit is te koud om op te staan. Dus zetten wij even de CV even aan om terug 20,4° te krijgen. Beetje comfort mag toch wel. Verbruik is slechts een 1,5m³ tot 2 m² gas.

Ik zou dit niet hoeven doen want de veranda zal ook voor de nodige opwarming zorgen. Niet zoals bij Mon omdat er bij ons geen systeem achter zit. Maar toch genoeg.

Temperatuur nu is 20.9° en zla nog iets omhoog gaan.

En momenteel 21,4°
Hier komen we nog gemakkelijk de hele avond mee door zonder stoken.

Nu 22.3°C.
Mon

Bij ons is het nu nog 25°C. Heel de dag niet thuis geweest en alles heeft dicht gestaan. Zullen het nu met het raam open laten koelen tot onder 24°C.
Voorbije week is de (nacht)temperatuur gezakt tot min 21.9°C. Dus nog steeds geen verwarming en nog steeds verluchting op by-pass.
Het mag zo nog een tijdje blijven doorgaan.

Vinne.

nu net iets minder dan 23°C ; met de zon vandaag tijdelijk 24°C geweest.

Gezien de weersvoorspelling zal ik vermoedelijk tegen woensdagavond de verwarming moeten aanzetten (max een 15°C de komende 3 dagen en geen zon).
schatting: Morgenvroeg een dikke 22°C, morgenavond 21,5 weinig interne winsten), dinsdagmorgen 21°C, dinsdagavond 20,5 en woensdagmorgen 20°C; dat is te koud om comfortabel te zijn. Dus misschien al dinsdagavond de verwarming aan... Heel misschien als de nachten niet te koud zijn, pas woensdagavond de verwarming aan.

Walter

Wat voor wtw heb je Vinne?

Vinne klopt wel iedereen met de vingers in de neus...

Hier 23.1.

Mon, een aangenaam verschijnsel hier is dat de vloer in de omgeving van de ramen nu nog een beetje warmte uitstraalt. Is dat ook nog het geval als de zon eerst door de serre moet ?

Mon mag gerust zoveel posten als hij wil, maar we gaan er ni slimmer van
worden, en das toch de bedoeling dacht ik.
Er zijn hier mensen (als ik nog eens tijd heb zal ik het terug opzoeken) , die
aan de hand van graad dagen en zonneschijn uren berekent hebben dat ge
effectief winst hebt van glas als dit 0,7 is, bij 1,1 is de energie balans negatief.
Wat de serre betreft, ik geloof best dat dat warmte geeft, maar ge kunt die
warmte niet vasthouden, en ge krijgt ze in veel gevallen wanneer ge ze ni
nodig hebt of teveel (alle ff serieus bij 23 graden heb ik het al moeilijk laat
staan 25). Ik ben ervan overtuigt dat als je de zon wil laten "opbrengen" je dit
moet doen met PV en Ther. zonnepanelen, je kan die energie opslagen in een
buffervat of terug op het net sturen, en omzetten naar warmte wanneer je het
nodig hebt. (en qua investering een betere zaak is, vnml. door de subsidies
dat wel).

Patrick, de zon komt nog niet rechtstreeks in de woonruimte(door hoogte en diepte van het serredakje). Enkel de serre wordt op dit ogenblik rechtstreeks opgewarmd door de zon. Binnen enkele dagen gaat de zon door zijn lagere positie rechtstreeks binnenvallen in de serre en de woonkamer tot 6m diepte. Nu kan ik de de warme serrelucht, naar wens, in de woonruimte sturen via de schuifdeur en BV. In de serre is het nu toch nog 14.5°C bij 9°C buitentemperatuur .
Mon

Mon,
Is er na 2 vensters te moeten passeren dan nog genoeg energie om de vloer iets op te warmen, of moet je toch vooral inzetten op luchtverwarming ?
mvg

Patrick, ik reken vooral op luchtverwarming. De vloer bestaat uit 26cm styrofoam op volle grond met daarop 20CM beton met 8cm chappe en als afwerking massieve onderparket 10MM en 12mm afgewerkt parket.Het 0.60 glas heeft een degelijke ZTL. De vloer wordt nooit koud (20 à 21°C). Er wordt wel een tamelijke opp. door de zon bedekt, zelfs de gemetste binnenmuren in de living worden warm. Je hebt geen krachtige zon nodig om de woonruimte op temperatuur te houden (isolatie,luchtdichting en massa)en door de zwakkere zon is er ook geen kans op oververhitting.
Als je hoge wand en vloertemperaturen hebt, is er ook niet veel energie nodig om alles op peil te houden.
Mon

Wij hebben een combi toestel van Genvex, met externe ventilator voor by-pass. Automatische overschakeling wanneer de extractie lucht lager dan 20°C komt. Maar is tot op heden nog niet gebeurd.
Onze grondbuis is 30m lang waarvan 9m onder de woning loopt, diepte ongeveer 2m.
temperatuur nu : 23.2°c

vinne

Gisteravond hebben we de speksteenkachel aangestoken, en als ik zo de weerberichten zie zal ie voorlopig niet meer uit gaan, dus de gratis warmte is voorlopig voorbij.

http://www.passiefhuisplatform.be/content/seetool_media/db/pdf/D-Combi%20185%20(P-03.05).pdf

Deze?
Hoe wordt je tapwater bereid als je de lucht om je toestel gaat?
Met de lucht die uit je woning afgezogen wordt is benodigt voor je warmtepomp om warm tapwater te bereiden.

Het is de nieuwste versie van deze ja.
De extractie lucht wordt aangezogen door het toestel, de pulsielucht door een externe ventilator.
momenteel 21.8°C

Vinne

Gisterenavond 21.8°C nu 21°C. Geen verwarming.
Mon

Nog steeds 21.8°C, met bypass.
Natuurlijk geen verwarming (want we hebben er geen).
Vinne

Nu 22°C. Koken en bakken, geen verwarming.
Mon

Laatste weken elke morgen 24°C.
LEW K24
WTW
Silikaatsteen
Vloer 9 EPS + 5 Styrobeth
Muren 15 Rotswol
Dak 23 cellulose

Nu geen vloerverwarming aan.

T° is vooral dankzij zuidgerichte glaspartij van 8 meter

voorbije jaren start het stookseizoen rond eind okt.

gr
Steven

20.4° momenteel
CV ... aan.

Geen zon gezien vandaag.
Temperatuur blijft steken op 17°C.
Het stookseizoen vangt morgen aan.

vanavond 19,3, voor de eerste keer onder de 20 ('s avonds dan)
dan maar voor eerste keer kachel aangestoken.
Alleenstaande woning, goed geïsoleerd in 1998, maar dus anders dan wat nu zou gebeuren. Blijkbaar toch niet slecht.

Bij ons is het vanavond 20.5 graden binnen.

Ook hier geen zon vandaag, onze BVV staat wel al een tweetal weken op warmterecuperatie. Nog geen verwarming en geen kachel aangemaakt.

Muren : 10 cm rotswol
Dak : 25 cm cellulose
Vloeren: 10 cm EPS
Ramen : 0.7W/m2K

Het jaarverloop van de binnentemperatuur bij ons vind je hier.

Vanavond en deze morgen net geen 21°C; ik heb net de verwarming aangezet; De verwarming werkt enkel 's nachts als het buiten kouder is dan 5°C.
Morgen vroeg spring ze echt op.

Walter

Bij ons ook merkbaar dat de zon het liet afweten (PV opbrengst laagste van de maand september) en inderdaad, slechts 19° in de living. Dan maar de inbouwhaard aangestoken, tegen het slapengaan 22.5° in de living.

Gisteravond met hout opgestookt tot 23-24 °C (2 keer de kachel, saey scope, gevuld) en deze morgen daar 20,7 van overgehouden, zonder bij te verwarmen.
Grote LEW met BV steeds op stand 2, veel (1,1) glas en een kat.

Nu 20.8°C.Geen verwarming.
Mon

Nu met het beetje zon en BV, deze namiddag niemand thuis, alles dicht: 21.2°C.
Mon