Renovatie: contact met asbestplaten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Niet direct een energiekwestie, maar ik ga uit van interessante info die hier te krijgen valt.

Met de renovatie van onze woning is gebleken dat het dak vernieuwd diende ("kap"). Daarbij zijn de onderdakplaten (menuiserite grijs met witte vlekken) ook vervangen. Ze lagen op de zoldervloer.

Nu. Ik heb die (welliswaar in een geventileerde zolder, veluxen wagewijd) grotendeels zelf samen met mijn vriendin het huis doorgedragen en kleine stukken (want dakwerkers waren niet liefkozend bij de afbraak) in plastiekzakken gestoken.
We
-hebben 1,5u gewerkt
-hadden stofmaskers aan
-hebben stuk per stuk langzaam gedragen
-hebben uiteraard eerst met massa emmers de boel ondergekeild in water.

-Is dit nu zeer gevaarlijk geweest?
-Ervaring wat nu te doen met de zakken en grote stukken?
-Wat te doen in de zolder als opkuis (vezels op vloer)?

Reacties

Nog een aanvulling: ik ben van plan de vloer uiteindelijk met egaliseercement uit te vullen (enkele mm's verschil). Uiteraard na dweilen enzo. Misschien dat enkele hardnekkige vezels dan toch ingekapt raken onder de cement?

Steven, ik dacht dat je dit tot 1 m³ gratis naar het containerpark kon brengen (best contact opnemen met je gemeente).
Bevochtigen van de stukken was goed.
Er wordt afgeraden om de asbestplaten te bewerken met sneldraaiend gereedschap (boor - slijpschijf - ...) en te stofzuigen. Je probeert best de platen heel te laten en het stof op een natte methode (dweilen) op te nemen.

Bevochtigen en werken in geventileerde ruimte is beste dat je kan doen en hou de stukken zo heel mogelijk.
Eventueel (als je met zeer veel fijn stof zou zitten) masker met cartouche opzetten (meer bescherming dan gewoon stofmasker dat fijne asbestvezels niet tegenhoudt).
Verder is het afhankelijk van de gemeente waar je woont of je gratis of mits kleine vergoeding asbest mag binnenbrengen, dus best contact opnemen.

In Gent is asbestafval te betalen in containerparken: 55 euro/kuub

Hoi Steven,

heb verleden week vrijdag voor al onze werknemers (ben preventieadviseur) een cursus 'asbestherkenning' laten verzorgen door een externe firma. Wat ik daar aan overgehouden heb is het volgende:
1) asbestvezels zijn extreem klein en blijven bijgevolg heel erg lang in (stilstaande) lucht hangen (dalen ca 1 cm per 24 uur!)
2) theoretisch kan het inademen van 1 vezel leiden tot asbestose of andere asbest gerelateerde ziektes maar in de praktijk moet er eigenlijk aan 3 zaken tegelijk voldaan zijn vooraleer men spreekt van 'grote kans op kanker', namelijk:
a)zeer lange blootstelling (dus werken in...of werken met...);
b)zeer hoge concentraties ondergaan hebben gedurende lange tijd;
c)onbeschermd hebben gewerkt.
Een FFP3 masker is wel het minimum dat je moet dragen en liefst ook bv een 'Tyvek overall'. Alle PBM's moet je daarna ook 'verwijderen' en afvoeren. Het opkuisen van de zolder moet (zelf voldoende beschermd) gebeuren met een stofzuiger met 'absoluutfilter' of met een 'HEPA filter'. Stofzak daarna onmiddelijk afvoeren.

Het zou ook best kunnen dat de onderdakplaten geen asbest bevatten want er zijn uiteraard ook asbstvrije exemplaren gebruik. Als ik me nog goed herinner, zou alles van voor 1986 asbest bevatten maar daar ben ik niet zeker van en ik heb mijn cursus hier niet zo bij de hand.

mvg

Eric

De grijze, op zolderingen en bij dakbeschot gebruikte grijze platen bevatten sinds ongeveer 1985 geen asbestvezels meer.

Het verwijderen mag in Nederland slechts nog door erkende asbest-verwijderingsbedrijven uitgevoerd worden.

Deze gebruiken correcte maskers, speciale GOED sluitende tyvekpakken, HEPA-filters in de afzuiging en zo meer.

Veiligheid voor alles, nat houden en uitbundig spoelen zorgt voor minder vezels in de lucht, platen luchtdicht verpakken en zorgvuldig afvoeren.

Dan is het gevaar beperkt!

Hallo Eric,

Die onderdakplaten, tot wanneer werden er met asbest gebruikt? Volgens info die ik vind tot rond midden de jaren '90. Ik ben niet zeker van die bij mij en had het graag geweten omdat ik eventueel zonnepanelen op het dak zou laten leggen waarbij deze platen dus beschadigd worden door boren etc.

alvast hartelijk dank voor je deskundig advies.

mvg

Georges