Wat kost nu een zonneboiler tegenwoordig ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Op verschillende sites en informatiefolders lees ik dat een zonneboiler voor een gezin van 4 personen tussen de 4000 en 5000 euro (excl. BTW) moet kosten (3 à 4 m2 voor de collector en 300 l boilerinhoud).
Mijn eerste offerte die ik binnenkreeg was echter meer dan 10.000 euro. Het betreft hier een installatie van Viessmann (Vitosol 200 - Vitocell B100).
Is dat een realistische prijs ?

Reacties

10.000 € is inderdaad veel voor een ZB.
We mogen echter geen appels met peren vergelijken. doe elders een prijsaanvraag voor een installatie die hetzelfde zou kunnen leveren.

Beste Hro,

Voordat iemand u een zonneboilerconfiguratie kan aanbieden dient u uw eigen warmwaterverbruik per dag te meten.

Uw evt nieuwe installatie dient namelijk daarop afgestemd te zijn.

De grootte van de installatie bepaald de aanschafprijs, maar het is niet raadzaam om een te grote installatie te plaatsen, want dit beinvloed de terugverdientijd negatief.

En hoe zou ik begot weten hoeveel warm water ik per dag verbruik?????

Waterdebiet meter laten plaatsen voor het meten van warm water in het koude gedeelte of in het warme gedeelte.

Fille, beleefd blijven aub en misschien eerst eens zelf nadenken als dat gaat

@amai
niet iedereen is technisch aangelegd enig respect voor uw medemens vooraleer je hem uitkaffert, dank u
marc

Beste HRO,

Je hebt zonneboilers in vele maten en gewichten (lees prijzen). Indien je deze alleen gaat gebruiken voor het sanitair warm water (dus niet voor verwarmingsondersteuning), is het misschien goed om weten dat je SWW - gemiddeld genomen - slechts 10% van je totale kost aan (gas)verwarming uitmaakt.

Een ZB kan daarvan ca. 50% aanmaken ... je praat dus globaal genomen over 5% (!!!) van je verbruik ... weeg je investering af tegen deze kostprijs.

Je kan je SWW verbruik - weeral gemiddeld - zo'n 30-40% verminderen door bewust om te gaan met SWW en enkele kleine ingrepen ... investering hiervan is bijna € 0,0.

Prijzen rond de 4.000 voor 'kleine' systemen zijn dus mogelijk (4 pers. gezinnen met 250/300 liter boiler).

Momenteel ben ik bezig met " zelf " 1 te installeren .
24*heatpipe + boiler 200L + ... = 2000 Euro .
(werk moet je zelf doen)

hallo,

ik lees hier dat je de ZB ook kan gebruiken voor ondersteuning van CV.
Heeft dit zin in de winter, kan hier extra warmte gegeven worden?
Hoeveel rendement spreken we zoal?
Ik verbruik momenteel 1800m3 gas en wil dat naar beneden halen.
De kostprijs per jaar is voor het gas nu 1300 euro (verleden jaar nog 600 euro).
Ik heb zeker interesse om zoeits te doen, maar het moet toch op een hjaar of 8 af te schrijven zijn he.

Tom

Ik heb een CV met mazout en aparte boiler die in thermosifon aangesloten is .
Er staat een uren teller op de CV en heb de meting gedaan van mei tot nu .
Resultaat : 1L mazout/DAG ( = 0.7 Euro)
WW verbruik : 100L / dag

installatie ZB = 2000 Euro
Zonneboiler = 1/2 WW verbruik = 200 dagen + 0.35 Euro = 70 E
(geldig als de ZB voor 60% van het WW opbrengt )
Terugverdientijd = 2000/70 = 30 jaar

Maar eigenlijk moet je het anders berekenen en je moet ervan uitgaan , WAT BRENGT DE INVESTERING OP .
Met inflatie en energie prijzen die stijgen geeft dit +/- 5%
en een aangename hobby .

Thomas,

Als u 1800 m3 gas gebruikt zou ik eerst inventariseren wat de isolatienivo van de wanden is zoals gevels, vloer, dak en ramen en vervolgens het installatierendement vaststellen.

Zonneboilers en evt voor verwarmingsondersteuning pas overwegen als u met bovenstaande eerst bekeken heeft wat mogelijk is. Installatierendement verbeteren is vaak het interessantst.

Thermische panelen gebruiken voor verwarmingsondersteuning is niet echt snel terug verdiend(veel langer dan 8 jaar).
In de winter is tenslotte de zon ook niet zo sterk.

HRO

Hier 10 m² panelen (Wagner) en 1000 liter buffer (CV-ondersteuning en SWW) met alle aansluitingen (op de CV-installatie, tegelkachel en SWW) en 6% BTW inbegrepen net geen 10.000 euro. Dus zeker eens op andere plaatsen horen.
Gezin met 6 (2 volwassenen en 4 kindjes tussen bijna 4 en 9 jaar).

Patrick

@ Philips "Indien je deze alleen gaat gebruiken voor het sanitair warm water (dus niet voor verwarmingsondersteuning), is het misschien goed om weten dat je SWW - gemiddeld genomen - slechts 10% van je totale kost aan (gas)verwarming uitmaakt."

Waar haal jij die cijfers vandaan ?
Dat geldt mss voor een zeer slecht geisoleerde woning, en daar heeft het plaatsen v e zonneboiler idd geen zin, aangezien er veel nuttiger en efficienter investeringen (lees: isolatie) kunnen gedaan worden.
Hoe beter je woning is geisoleerd, hoe belangrijker het aandeel van energie voor SWW wordt.
Behoefte aan warm water is vrij constant gedurende het ganse jaar, ZB kan die behoefte voor een groot deel vh jaar dekken.

ZB voor SWW + verwarmingsondersteuning is juist veel minder interessant : veel grotere investering, en weinig opbrengst als je de zon juist het meest nodig hebt, nl in het koude seizoen.
Om bij het topic te blijven : mijn totaalsysteem ZB voor SWW (300 l vat + 5 m² panelen) + geintegreerde HR-gasketel heeft een 10 000 euries gekost. Geen vervanging oude ketel, maar volledig nieuwe installatie, dwz ook plaatsen schouw, toevoerleidingen, etc.

"Hoe beter je woning is geisoleerd, hoe belangrijker het aandeel van energie voor SWW wordt."

Ja, relatief gezien klopt dat.
Maar je verbruik SWW blijft exact hetzelfde, geïsoleerde woning of niet, de besparing met een ZB blijft dus even groot (klein).

Geert

Wij hebben nog wat plaats overgelaten op ons dak om nog een zonneboiler bij te plaatsen. Onze verwarming/ doorstroomboiler is reeds voorzien op het aansluiten van een zonneboiler (naverwarming).

Maar momenteel denk ik dat het voor ons pas interessant zal worden als we dan ook onze wasmachine op warm water gaan zetten (staat in zelfde kamer als verwarming). En misschien ook de vaatwasser (die staat een stuk verder van de verwarming). Ik stel me voor dat dat ook een serieuze besparing kan opleveren.

@Luc,

Ik heb enige tijd terug eens proberen inschatten (puur theoretisch), hoeveel water en energie we met een gezin van 3 zouden verbruiken op jaarbasis. Mijn conclusie is dat er inderdaad betrekkelijk weinig energie gaat naar verwarmen van water in vergelijking met het verwarmen van de doorsnee woning.

'k Hoop dat er geen al te grote fouten in staan...

Basisgegegevens
Warmtecapaciteit water 4.186 J/kg.k
1W=1J/S => 1kW=1000J/S => 1kWh = 3.600.000J 3.600.000 J/kWh

Berekening energie die nodig is om 1 liter water op te warmen
Begintemperatuur water 10°C
Gewenste eindtemperatuur water 39°C
Benodigde energie 0,03372kWh/liter

Verbruik douchebeurt
Debiet: 5 liter/min
Douchetijd: 8 min
Verbruik: 40 liter/douchebeurt

Aantal douchebeurten / jaar
Dagen dat er gedouched wordt: 250 dagen (365-vakantie-sportclub etc.)
Aantal personen: 3 personen
Aantal douchebeurten: 750 beurten

Totaal verbruik water 30.000 liter
Totaal verbruik energie (warmte) 1.012 kWh

Totale kost indien elektrisch verwarmd (0.17€/kWh) = 172€
Totale kost met aardgas factor 2 à 3 lager?

Uit nieuwsgierigheid heb ik eens een douchebeurt gecontroleerd adhv waterteller en gasteller, en de theorie klopt ongeveer met de praktijk.

Groeten,
Jeroen

@ patrick G

Door wie heb je de Wagner panelen laten installeren?
Ik zou graag ook panelen en boiler van dit merk willen laten plaatsen, en ben op zoek naar een installateur regio Limburg.

Aan iedereen,
alvast bedankt voor de vele reacties, maar de discussie gaat wat de verkeerde kant uit.
Ik vroeg in de eerste plaats of die prijs realistisch is. Viessmann staat gekend voor kwaliteit en duurzaamheid (of heb ik dat verkeerd ?) en daarvoor ben ik wel bereid 'wat meer' te betalen. Maar echt het dubbele, dat vond ik wat veel. Daarom de vraag.
Bestaan er nog andere merken van evenwaardige kwaliteit ?

Momenteel heb ik een electrische boiler en de toekomstige zonneboiler zou ook electrisch moeten bijverwarmd worden. Ik heb geen andere keuze daar de CV-ketel (op mazout) op een te grote afstand staat van de boiler.
Die zonneboiler zou ook de bestaande volledig vervangen. Ik heb immers geen plaats om de zonneboiler 'in serie' te plaatsen met de bestaande.

Ik heb zonet een energieverbruiksmeter gekocht die het electrisch verbruik moet nagaan van de huidige boiler. Zodoende zal ik over enkele weken een idee hebben wat ik verbruik om SWW te produceren.
Aan de hand daarvan kan ik dan berekenen hoeveel de zonneboiler mag kosten om een redelijke terugverdientijd (< 10 jaar ? ) te hebben.

Nog een vraag :
Heeft iemand een idee hoeveel een zonneboiler verbruikt aan bijkomende verwarming (in kWh, kJ of euro) ? Ik weet dat dit natuurlijk weersafhankelijk is, daarom graag gemeten waarden van bestaande installaties over bvb een volledig jaar.

HRO,

Ik heb zelf enkele aanbiedingen gehad voor een zonneboilersysteem(4.5 m2-300 ltr) voor ongeveer 5000,- Euro.

10.000 Euro zou dan veel te veel zijn.

Zij die met GAS verwarmen en warm water maken kunnen gemakkelijk WETEN wat warm water in hun situatie eigenlijk kost. Gewoon het verbruik van de zomermaanden apart bekijken en dat kan toch niet anders als voor Warm water zijn (als je tenminste niet kookt op gas). Iedereen neemt toch regelmatig de GASmeterstand op...

Zonnepaneel : Kijk aub toch eens naar het LEEGLOOPSYSTEEM als zonneboiler.
Dit is de eenvoud zelf en er is gewoon niets simpeler op de markt wat tegelijkertijd nog zo veilig is op elk moment.
Dat is tenminste mijn mening. kijk toch eens op de website van IZEN, dan heb je dadelijk een idee van het systeem en ik dacht ook prijzen. Er zijn nog andere onderwerpen op dit forum die hierover handelen.

@Jan
Volgens gezond verstand en zonder snel cijfertjes uit de mouw te schuden den ik dat indien de vaatwas en wasmachine op de zonneboiler staat, de terugverdientijd interesanter begint te worden. Ik heb deze week een energiemeter gehangen op de vaatwas. Op narmaal programma (45°) verbruikt die precies 1,3kWh. Te denken dat deze ieder dag aan staat. Laten we zeggen toch min. 300 dagen per jaar.
300 dagen x 1,3kWh x 0,17€ = 66,3€
De meting op de wasmachine heb ik nog niet gedaan. Mischien dat iemand hier de meten al gedaan heeft een hier kan posten... Wel denk ik dat het electrisch verbruik van de wasmachine veel hoge ligt. laten we zeggen het dubbele van de vaatwas.
66 + 132 = 198€ per jaar
Laten we de installatie van DUKEII nemen 2000€
2000/198=10 jaar.
Dus in grote lijnen genomen is er al een terugverdientijd van 10 jaar alleen al voor de vaatwas en wasmachine.
Zonder het SWW verbruik!!
Oke, nu gaan er zeggen dat ik te optimistisch ben en dat er geen gans jaar zon schijnt. Maar de werktemperatuur van de vaatwas is maar 45° en de wasmachine voor overgrote deel 30°. Dit zin temperaturen die met een gemiddelde boiler gemakkelijk te halen zijn. Oke laat me nog 100 dagen aftrekken op die 300 dat er geen zon is en dat het veel te koud is. Dan kom ik nog op 133€ per jaar 2000/133=15 jaar. En weeral zonder de winst van het SWW, en ook geen rekening houdend met de energieprijs die nog meer gaat toenemen.

Verdorie nu heb ik hier toch weer getallen op dit forum gegooid.
Besluit: Een zonneboiler hef op zich al een mooie terugbetaaltijd, en met een vaatwas en wasmachine erbij maakt het nog interesanter.
Ik heb hier wel geen rekening gehouden met een thermische mengkraan of een aquamix. Of een hotfill wasmachine.

Beste HRO,

Ik wil geen reclame maken, dus ik zal 2 concurrenten vernoemen:

Op www.sanutal.be vind je prijzen van systemen met TISUN-collectoren;

De firma www.AECSMT.be stuurt je op verzoek een prijslijst van systemen mat WAGNER-collectoren.
(of anders stuur ik je wel de lijst die ik gekregen heb)

Volgens informatie op dit forum zouden deze 2 fabrikanten het neusje van de zalm zijn (samen met nog enkele anderen)

Beiden bieden systemen zoals in jouw eerste offerte voor rond de 3000 € (+ btw, en ik vermoed ook nog + plaatsing, niet iedereen is zo handig als DUKEII), daar val je toch al minder van achterover dan van die 10000€

Veel succes

Dat zijn inderdaad belachelijke prijzen die hier vernoemd worden. Niet moeilijk dat dit nooit rendabel kàn zijn.
Ikzelf heb ook een zonneboiler installatie geplaatst in 2007.
Gekocht in Duitsland 2290eu incl BTW + 390eu INDAK montageset.
Pakweg nog 300eu eigen materiaal zoals koper / koppelingen/ Aeroflex buisisolatie etc.
Enfin, ik ben voor minder dan 3000eu incl. BTW gesteld.
875eu gerecupeerd via Eandis en gemeente.
blijft er pakweg 2125eu netto kost over.
de MEERkost t.o.v. een gewone boiler (die ik hoe dan ook zou moeten kopen wegens kleine 13kW ketel) - gesteld dat een boiler bvb 1000 eu kost (gezin 4, 250L wenselijk) is amper meer dan 1100 eu.
Systeem: Elco solatron 4,6m², 300L boiler + alle toeters/bellen.
Absoluut NIET het beste systeem, maareeeuh tenminste betaalbaar. Moest me dit netto meer dan 3000eu kosten, ik zou het nooit gedaan hebben ! (de wetenschap om wél bvb de Rolls roys onder de systemen op je dak te hebben maar er dan 2x of zelfs 3x meer voor betalen zou mij niet gelukkiger maken)

Boiler is te weinig geïsoleerd, dat ga ik oplossen vóór de winter. Ik lig er niet wakker van tijdens de zomer. Al dat warm water krijg je toch niet op tijdens de zomermaanden.

Voor de rest ben ik er erg tevreden over !
Wél zelf geïnstalleerd, dus dat was financieel alvast kostenloos.

Johan VH

HRO, jouw Viessmann-systeem van 10.000 € kost bij Ebay.de exact 3000 €, verzending en BTW inbegrepen. Veel kans dat uwe "offertemaker" die ook daar bestelt...

vr gr
Pluto

Beste

Ik had een prijsofferte gekregen voor een zonneboiler van Viessman van 300l in RVS en met vlakkeplaatcollectoren ingewerkt in het pannendak en het prijskaartje was meer dan 11000 € maar gelukkig zat ik op een stoel toen ik de enveloppe opendeed ...

Ik dacht toen hier klopt toch iets niet want de fabrikanten van zonneboilers zeggen dat je 50 tot 60 % van de warmtebehoefte kan dekken ( 50 dus )

ik dacht ... stel dat ik 10000 € van de bank haal aan nog maar 3% netto intrest dan verlies ik jaarlijks 300€

met andere woorden als ik de investering van 10000 € ( min de premie ) zou gedaan hebben dan betaalde ik jaarlijks zo'n 400 € ( verschil intrestverlies min winst aan elektriciteit ) om een zonneboiler te hebben

ik heb het stroomverbruik gedurende één jaar gemeten om een zomer en winter in de berekening te kunnen meenemen

mijn jaarverbruik voor sanitair warm water moest dus jaarlijks minstens 600 € zijn om op zijn minst het verlies van de intrest te kunnen compenceren dat zou een verbruik van 4000 KW geweest zijn op jaarbasis maar ik stelde vast dat mijn jaarverbruik maar op 1500 KW lag

Ik heb nu zelf een Rivusol zonneboiler geplaatst met Inox boiler van 200 l met 20 vacuumbuizen en de boiler van Rivusol is exact dezelfde kwaliteit van een Viessman boiler en is uit RVS 316 gemaakt

de zonneboiler heeft nu een goede 3000 € gekost met alles er op en er aan en staat in serie met de bestaande elektrische boiler van 150 l die dienst doet als naverwarming en de tweede warmtewisselaar in de zonneboiler ( normaal voor de cv ) is aangeloten op een warmtewisselaar die ik tegen mijn speksteenkachel van 3 ton plaatste en die er in de winter zal moeten voor zorgen dat de temperatuur in de winter voldoende is als de zon het weer eens laat afweten

systeem is nu in werking van 15 augustus en ik heb verbruiksmeters geplaatst tussen 1) de sturing pomp zonneboiler 2) sturing pomp speksteenkachel 3) elektrische naverwarming 4) totaalverbruik

http://picasaweb.google.nl/ulrik.deman/PlaatsingZonneboiler#

Ulrik

Wat is jullie idee van een Rivusol-systeem, voor een spotprijs vergeleken met de pijzen hierboven ?

Is dat dan iets waard ?

http://www.kapaza.be/Bouwmateriaal/Verwarming_radiators_en_CV/8095619/Een_zonneboiler_voor_iedereen.html

Mario,

Spotprijs? 2173,00? exclusief btw 6% of 21%

collector specificaties: aantal tubes: 10 x 2 = 20
oppervlakte: 1,31 m2 x 2 = 2,62 m²
boilerinhoud: 200 liter (2 warmtewisselaars)

Doe dit maal vijf voor een buffer van 1000 liter en je zit ruim boven de 10.000 euro (zonder btw).

Patrick G.