Wat is jullie binnentemperatuur nu op het moment??

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zou graag eens willen weten wat jullie binnentemperaturen zijn met deze "mooie" zonloze dagen.
Beneden is het 21,5°C en boven idem.

Onze isolatie ziet er als volgt uit:

* Muren: ploegsteert thermoblok 14 cm + 5cm rockwool 434(veel te weinig)
* Vloeren gelijkvloers: 6cm gespoten PUR en verdieping boven de garage: 5cm
* Plat dak: 8cm eurothane BI3, hellend dak: 22cm rotswol
* Ramen en deuren: Alu met thermische onderbreking in polyamide met 1,1 glas, sectionaal poort 4cm PUR

Wij hebben gebouwd met kruipkelder, als ik nu de onderkant van de welfsels ook nog eens isoleer met PUR platen, gaat dit een merkbaar verschil geven of is dit helemaal zinloos??
Aangezien we al 6cm gepoten PUR onder de chape hebben zitten.

Reacties

24.1, er mag nog iets bij komen via de westelijke raam die nu volop in de zon komt.

Dat zal mijn vrouw haar pessimisme wat temperen om tot november zonder verwarming te kunnen...

Nu 25.1°C.
Mon

23,5 graden

't is nu 23 u 45 en sinds 8 u deze morgen is de temp de ganse dag op 22°C blijven hangen

Ulrik

20.3°
Hier buiten op de kempense zandgrond 0.4° !

Gisterenavond laten afkoelen tot 23°C, nu 21.8°C.
Mon

Onze binnentemperatuur is al de ganse tijd (gans de zomer en erna) boven de 20 °. Ik denk dat we nog niet onder de 21° gezakt zijn.

Vorig weekend heb ik wel al eens de inbouwhaard aangestoken, maar dat was meer voor de gezelligheid dan omdat het echt koud was ('t was zeker boven de 20° toen ik de haard aanstak).

We hebben binnenmuren in thermobloks (Ploegsteert) en meer dan standaard isolatie.
In ons bijgebouw, dat standaard geisoleerd is (4 cm PUR) (ook met thermobloks) hebben we in de zomer maar even boven de 20° gezeten. Nu is het er nog altijd ongeveer 17 a 18°. Als je er 's avonds binnenkomt is het er aangenaam warm.

We hebben ook veel winst van de zonnewarmte door grote vensters in de living op het oosten en op het zuiden.
Dat is ook duidelijk merkbaar in onze verbruikscijfers.
We hebben meegedaan aan de klimaatwijken en in de koude periode verbruikten we meer dan onze referentie. Eens de zon weer van tel begon te worden kregen we direct betere cijfers. Nu we bijna een jaar ver zitten hebben we op ons gasverbruik ongeveer 17% gespaard. eind januari was ons dieptepunt, toen zaten we met 19% meerverbruik op ons gasverbruik.
De compensatiemethode die daar gebruikt wordt (graaddagen) houdt dus duidelijk geen rekening met de zonnewinsten.

Voorlopig nog niks moeten stoken. Temperaturen variëren van pakweg 21-22°C 's morgens tot 24-25°C in de namiddag. 't Zonneke doet goed z'n werk tijdens den dag. Ook te merken aan de zonneboiler en PV-panelen die ons verbruik nog steeds volledig dekken.

Bij mij is het nu overdag zo'n 19, en 's nachts 16,5° C. Oud arbeidershuisje met dunne muren en weinig isolatie (wel dubbel glas).
Dat is warm genoeg voor mij, desnoods doe ik wel een trui aan. Ik kan ook makkelijk tot november zonder kachel. Eigenlijk kan ik heel de winter zonder gaskachel, behalve al's serieus vriest. 't Is vooral voor bezoek dat ik ze aansteek.

Vandaag afgeklokt op 23.7, de zon toch beduidend minder haar best gedaan dan gisteren.

En toch ben ik er zeker van dat het morgenvroeg niet verder zal 'afgekoeld' zijn (dat is nog steeds relatief) dan deze morgen. De inertie van een paar honderd ton baksteen en beton die in een dikke jas zitten... Zouden we dat als een soort 'tussenseizoensopslag' kunnen beschouwen ?

Vanochtend om 8.00uur - 18.3gr
om 14.00uur - 18.5gr
om 20.00uur - 18.7gr
de ramen staan op het oosten - zuiden -en westen maar zijn wel van HR++ , dus de rede dat de temperatuur niet zo hoog oploopt.

12.00uur 18 gr, voor de eerste maal verwarming aangezet. Jammer genoeg geen rechtstreeks zonlicht in onze woonkamer.

Deze morgend was het 17° dus heel even de elektrische straler aangezet in de badkamer, de voormiddag was zonnig dus snel naar 23°, nu 22u30 terug gevallen naar 21°. Voorlopig heb ik nog geen rediatoren moeten aanzetten. En dit in een bijna 30 jaar oude stomme prefab die een die op heel wat punten beter had gekund. (soort van HSB bungalow maar dan met metalen steunen ipv hout, 't zijn zeer efficiente koudebruggen, en verder alles met directe elektrische convectoren, BAH. Enkel de minimale 10cm minerale wol doet de truuc, aanpassingswerken liggen in het verschiet.

Hier 20,2° momenteel. Deze morgen een 19,2° maar met het zonneke toch een 21° gehaald vandaag. Geen CV, maar toch eventjes de vorige dagen. Verbruik een 5m² deze week (op zondag na)

Valt me wel op hoe snel sommige huizen hier opwarmen. Veranda in de keuken helpt maar niet in hoge mate als ik hier soms zie. Woonkamer blijft relatief koeler ... dewelke interessant is in hete zomers. Ik veronderstel dat onze HR Thermoparels daar ook wel voor iets tussen zitten.

Deze morgen 21.3°C. Nog steeds geen verwarming.
Mon

"Valt me wel op hoe snel sommige huizen hier opwarmen. Veranda in de keuken helpt maar niet in hoge mate als ik hier soms zie. Woonkamer blijft relatief koeler ... dewelke interessant is in hete zomers. Ik veronderstel dat onze HR Thermoparels daar ook wel voor iets tussen zitten."

Tja dat valt mij ook op, en in de zomer gebeurt dit dan blijkbaar niet.
Als je dan reacties krijgt dat het huis veel massa heeft die de warmte opneemt is die massa in deze tijd zeker ineens weg????
Het kan natuurlijk dat er verkeerd gemeten wordt. (extreem voorbeeld achter het bezonde glas, zo vertekend het beeld extreem)

Nog een mogelijke verklaring voor de snellere opwarming : zon staat al veel lager. Er valt veel meer zon op de ramen. In de zomer zijn deze voor 100% beschaduwd, nu voor ongeveer 50%.
Temperatuur binnen nu 26°C; terrasdeur open. Vanavond laten we door het raam afkoelen tot 24°C; dan gaat alles weer dicht en genieten we van onze aangename zonnewarmte.
Tot nu toe, draait de verluchting nog steeds op by-pass. Temperatuur is nog niet onder de 22.5°C geweest.

vinne

de zonopbrengst van de afgelopen week was ongeveer 3kw/h per dag gemiddeld.
Daarvan gaat 0,5 tot 0,3 van verloren. en daar moet je 24 uur op teren.
voor 1,5 kw betekend dat grofweg dat je 62,5 watt warmteverlies moet compenseren.
Het warmteverlies is per etmaal 12 graden dus een verschil van 8 graden (en bij sommigen 10 of hoger door hun hogere binnentemperatuur). een warmteverlies van 7,8 watt per graad. dan moet je dit nog delen op je oppervlakte van je isolatieschil.

Van de zonnewinst door enkel je ramen blijft weinig over.
De warmtewinst die niet meegenomen is de opwarming van je muren. Echter deze winsten verneem je traag, verneem je dit snel dan is je woning in de zomer binnen no time bloedheet.

Een opwarming in een halve dag van 5 graden door enkel de zon door je ramen vind ik in iedergeval onwaarschijnlijk.
Een goed tegenargument heb ik nog niet gezien.

5 graden op een halve dag; een thermometer die mee van de zon geniet? Ik gok erop dat de temperatuur eens de zon weg is ook even snel zakt.

Walter

Tja, van al je becijfer snap ik geen jota. Je missie is blijkbaar om aan te tonen dat iedereen hier die een PH of een LEW heeft zijn cijfers zit te manipuleren.
Wel wij hebben vandaag met de deur open een max binnentemperatuur gehad van 27°C. De deur is blijven open staan tot ong. 19.00h en toen was de temperatuur gedaald tot 24°c (buiten was het 18°C). Wij waren toen aan het koken en nu is de vaatwas aan het draaien. Ondertussen is de temp. evengoed een beetje opgelopen tot 24,5°C.
Bijkomende verwarming zoals tussen de lijnen gesuggereerd wordt is nogal moeilijk daar er niets geïnstalleerd is, en zoals reeds gemeld staat de WTW nog steeds niet op.
Blijkbaar klopt er dus toch iets niet met je cijfertjes.

vinnne

Klopt walter het voorgaande moet je vermenigvuldigen met de raamoppervlakte in m2.
Dit klopt niet met wat ik eerder schreef maar is naar eigen situatie in te vullen.
Echter is dit de waarde bij loodrechte instraling van de zon en dient nog gecorigeert te worden.
Rond het middaguur is het in hartje nederland zo`n 52 graden invalshoek.

Het is ook niet mogelijk om voor een ieder precies te bepalen hoe zijn/haar situatie is.
Je komt in iedergeval wel dichter in de buurt dat de zon een redelijke invloed heeft.
Als ik mijn situatie bekijk heb ik zo`n 6m2 glas op zuidoost zitten en dit geeft nagenoeg geen schommelingen in de ruimtetemperatuur. Een halve graad verschil tussen `s ochtends en de vroege avond.
De verschillen zijn dan wel heel erg groot als ik dit vergelijk met anderen.
De laagste ochtendtemperatuur was van de week 19,5 graden, met een halve graad opwarming was dit de volgende ochtend weer teniet gedaan. Dit is de ballans van mijn situatie de afgelopen week.

Goed opgemerkt Walter.

"temperatuur op buitengevel liep hier overdag op 25°C; de gevel is dus warmer dan 'buitentemperatuur'. Enkel noordgevel is zo warm als de buitentemperatuur.
De dag verliezen zijn dus kleiner dan je zou verwachten als je enkel kijkt naar de 'gewone' buitentemperatuur.
Zonnewinsten zijn dus niet alleen door vensters, maar ook doordat gevel in zon warmer is."

De oppervlaktetemperaturen van de gevel zijn van invloed maar dit zegt niet alles.
Als je bv. de isolatie puur aan de buitenschil hebt zitten zal de oppervlaktetemperatuur nog hoger kunnen zijn.
Zit de isolatie direct aan de binnenzijde van je woning zal de geveltemperatuur een stuk lager kunnen zijn.
In het laatste geval sluit je de massa buiten je woning en absorbeert deze massa de zonnenstralen.

In het eerste geval zal de hoge oppervlaktetemperatuur direct de warmte naar je buitenomgeving afstaan, een ideale isolatieprincipe voor in de zomer dus.

=> hier ongeveer 15m2 glas op westen, bijna 10m2 op westen (voor open leefruimte/keuken).
=> 3kWh/m2 geeft dan 45kWh (van 15m2 op zuiden), plus wat van het westen; laten we zeggen totaal 50kWh zonnewinst?
gemiddelde temperatuur nu een goede 10°C? => totaal warmteverlies in huis is dan hier ongeveer 2kW of op 24h ongeveer 50kWh. interne andere winsten zijn toch rap nog 15kWh. Dus energie op overschot.

Veel zon vandaag, vanmorgen 22°C, overdag maximaal 24 graden op thermometer op gelijkvloers (die ook wel wat zon op zich krijgt), op mezaninne wel nog warmer (zeer veel venster voor de opp). Een paar uur met schuifraam open gezeten, nu terug een 22°C.

=> misschien volgende: zonnepanelen, 3kWp, 20m2 pal zuid 30°, ongeveer 14kW opgebracht vandaag, => 0,7kWh/m2; zonnepaneel heeft rendement van 15% (iemand een beter getal) => zonneopbrengst op paneel : ongeveer 5kWh/m2. Is dat een goede indicatie dat 3kWh door vensters correct kan zijn?

Walter

Dit is niet geheel de winst die je haalt Walter.
Je ramen hebben een zta waarde (het aandeel zonnewarmte die werkelijk binnen komen)
De hoek die de zon je glas beschijnt is zeg maar nooit haaks op je glas. En de zon schijnt niet de gehele dag op het westen.

Om de hoek te verklaren: Stel dat je tv kijkt op een flatscreen, als je er recht voor zit zie je meer dan dat je onder een hoek van zeg 80 graden naar het beeld kijkt.
Zo werkt het ook ongeveer met de zon op het glas.
De m2 wordt kleiner als je de hoek tov het vlak vergroot.
Loodrecht van je alle zonnestralen op, wordt de hoek groter dan zal er steeds meer zonnestralen hun doel missen.
Voor dergelijke windrichtingen bestaan tabellen waar je de zonintensie van het gehele jaar kunt aflezen wat de werkelijke zontoetreding is bij een zonovergoten dag.

en na een volledige nacht van inactiviteit is de temp gedaald tot 23.5°C; hoe ga je dit nu weer verklaren ?

vinne

Gisteren 11U 22.3°C, nu 21.5°C.
Chathanky, ervaring leert dat een serre een enorme impact kan hebben op de binnentemperatuur van de woning. Bij ons loopt de serre als corridor(u-vorm) rond de living via oost(5M) -zuid (12m)-west (6m).De totale glasoppervlakte bedraagt +/-50m2. Het gewoon dubbelglas ligt 55° schuin. De doorsnede van de serre is een afgeknotte driehoek waarvan de loodrechte zijde de tussenwand vormt tussen woning en de serre zelf. De oversteek(afgeknotte driehoek) bedraagt 0.80m, de diepte van de serre(vloer)=2.70m. De strook boven het glas(=2.30m) en het dakje zijn geisoleerd. Het schuifraam en de afzuiging met driewegsklep aan de ventilatieunit zijn de regelaars om de warmte in onze woning binnen te brengen. Er komt tijdens de zomermaanden nooit rechtstreeks zon binnen in de woning, wel tijdens de herfst en winterperiode wanneer de zon laag staat. Zo is er geen oververhitting mogelijk. Door de beschikbaarheid van de verwarmde serrelucht, de serredeur en de bypas van de ventilatie kunnen wij de binnentemperatuur zeer goed regelen. De serre is eigenlijk een enorme luchtkollektor die dienst doet als isolator(buffer) en verwarmingssysteem van de woning. Zijn wij uithuizig dan doet de ventilatieunit zijn werk,natuurlijk met veel minder effect dan met de schuifdeur. Zijn wij thuis dan open wij de serredeur van de living en stroomt de warme lucht binnen in de woning en wordt deze verwarmde lucht door de ventalatieunit rondgestuurd. De woning is eigenlijk een zwaar geisoleerde ruimte met een grote luchtkollektor die 4 functies realiseert:
-bufferzone
-verwarmingssysteem(warme lucht)
-glasraam(herfst en winter komt de zon rechtstreeks in de woning
-woonruimte tussen lente en winter)
Mon

wat opbrengsten glas betreft, heb een woning in de vorm van T met het been
pal op het zuiden en een glas want op zuid +- 25 M2 en oost - west 7 M2.
1.1 glas, isolatie matig to slecht ...
de laatste dagen 's morgens 18 graden overdag warmt het op tot 22 graden in
ruimte achter glas (gevoelsmatig veel meer ... ) en 20 - 21 graden in ruimte
die geen direct zonlicht heeft en dat tot we gaan slapen 10 - 11 uur (alles is
open, naar boven toe ook met een grond opp van 120 M2)

Vandaag was het minder afgekoeld (20 graden) maar had toch de verwarming
aangezet omdat ik wist dat de zon minder zou zijn, heb een kleine 3M3 gas
verbruikt ... buikgevoel verteld me dus dat ik 3 a 5 M kan sparen overdag/s
avonds ... maar dit enkel als het niet te koud is ...
Ik denk dat je effectief kan "winnen" als je 0.7 glas hebt ... anders denk ik dat
het een nul operatie is ...

Vanmorgen 21.5°C, nu 22.7°C.
Deze namiddag de schuifdeur opengezet, terug gesloten rond 18u. Alle warmte zit nu in de woonkern. Het glas van de woning heeft u-0.60. De ventilatie heeft tevens alle warmte rondgestuurd in de woning(133M2/380M3).
Mon

Deze morgen 21.3, nu 22.4, geen verwarming;
ik ben vooral benieuwd wat hier binnen een weekje of vier te zien zal zijn...

mon

deze morgen was de temp teruggezakt tot 21°C en is nu geklommen naar 22,5°C en dit grotendeels door het openzetten vanaf 14 uur van de keukendeur naar de veranda waardoor de warmte naar binnen kan

als binnenmuren heb ik Silicaatsteen en ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat deze zéér goed moet zijn in het accumuleren van warmte door de hoge massa

ik maak hierbij geen enkel gebruik van enige ventilatie ( stroomverbruik ) om de warmte naar de leefruimte te krijgen maar ik laat de natuur gewoon zijn werk doen

ik heb op de living maar zon van 10 uur tot 14 uur ( vandaag dus bijna niets ) maar wel weinig glas en dus ook weinig warmteverliezen mijn glas is maar 1,2 in plaats van 0,6 zoals bij u en toch haal ik bijna dezelfde temperatuur in huis

niet slecht toch voor een woning die 26 jaar geleden gebouwd is en dus niet behoort tot de categorie LEW of passiefhuis en toch hebben wij amper 0,2 °C verschil

Ulrik

Dat is het bewijs dat een serre en massa een grote invloed kan hebben op de binnentemperatuur van een woning. Silicaatsteen is een zeer goede accumulerende steen, dat is al langer geweten. Opgewarmde massa resulteert in stralingswarmte en is daardoor minder onderhevig aan afkoeling voor zolang de buitenmuren niet teveel afkoelen. Het bewijst ook dat het gebruikersgedrag cruciaal is in de energiehuishouding. Ik weet niet welke oppervlakte en volume er bij jou wordt verwarmd met deze methode maar het resultaat mag er zijn. Heeft er je speksteenkachel iets mee te maken? Rijwoning? 3-gevelwoning? Inplanting? Bufferzones? Indeling woonruimtes? Al deze factoren spelen mee in het verhaal.
Mon

"Vanmorgen 21.5°C, nu 22.7°C.
Deze namiddag de schuifdeur opengezet, terug gesloten rond 18u. Alle warmte zit nu in de woonkern. Het glas van de woning heeft u-0.60. De ventilatie heeft tevens alle warmte rondgestuurd in de woning(133M2/380M3).
Mon"

Welke warmte, de zon heeft hier niet geschenen, goed plaatselijk zal er wel zon geweest zijn maar van een zonovergoten dag kun je toch niet spreken.

Zou je echt met een serre het hele huis 1,2 graden kunnen krijgen?

Chathanky, het enige wat ik kan doen is de temperatuur opnemen en hier op het forum kenbaar maken. Ik heb er niets aan met temperatuurgegevens te sjoemelen. Ik vermoed dat jij geen serre bezit aan je woning en daardoor de impact van deze collector niet kan inschatten. Een beetje zon en de de collector doet zijn werk. Geen zon dan is het noppes. Een serre doet alléén optimaal zijn werk met de zon tijdens de tussenseizoenen. Deze periodes werkt de serre op zijn maximum.
Mon

Nee geen serre hier.
Wel een stijging van de temperatuur als we thuis zijn.
Interne warmtelasten zijn in deze tijd winsten.
Per persoon levert dit zo`n 125 watt per persoon (4), computertje aan, lampen eten koken, tv kijken.
Niet zo gek dat het binnen wat warmer wordt.
Heb je een transmissieverlies van 6 kw bij -10 is dit nu 1,2 kw voor de totale woning.
De activiteiten zijn voornamelijk in de woonkamer en als daar bekend is wat je warmteverlies is kan het makkelijk zijn dat je met je actiteiten je woonkamer lekker aan het opwarmen bent.

Het idee dat een opgewarmde serre van zeg 50m3 een huis van 380M3 geheel 1,2 graden doet stijgen betekend dat je serre bij openen zo`n 30,5 graden was.
Buiten dat is niet in mijn gehele huis het zelfde en ik geloof niet dat er 1 woning is waar dit wel zo is. Lucht laat zich zeer slecht mengen als het om temperatuursverschil gaat.

Ps. je temperatuursstijging zal nu meer te maken hebben met de aanwezigheid dan met de serre als je het mij vraagt.
De gegevens van je temperatuur wil ik niet direct in twijfel trekken Mon.

mon

Ik weet niet welke oppervlakte en volume er bij jou wordt verwarmd met deze methode maar het resultaat mag er zijn. Heeft er je speksteenkachel iets mee te maken?

het is een 3 gevelwoning ( half open bebouwing ) living rijkt van de straatkant zuidoost tot aan de keuken / veranda noordoost ( slecht dus voor de zoninval )

vanf 14 uur heb ik geen zon meer op de leefruimte en rond deze tijd begint de zon door de lage stand pas op de verande te schijnen en de veranda zit tussen drie muren garage gevel keuken en muur tussen de buur en mij waar bij de buur eveneens een veranda aan hangt 6 m bubbel glas nog van 2,8 denk ik ? weet ik niet meer met hefschuifraam en dubbele deur en dak met opaal polycarbonaat platen van 16 mm omdat deze zo snel mogelijk en zoveel mogelijk warmte zouden doorlaten

de speksteenkachel heeft nies te maken met de temperatuur want deze heeft nog niet moeten ( kunnen ) branden

de te verwarmen oppervlakte beneden is 10 x 8 m en boven iets kleiner met slaapkamers en badkamer onder dak ( fermettestijl ) en alle binnendeuren staan het ganse jaar open boven ook in de winter alleen de deur tussen de leefruimte en de gang wordt nog gebruikt om te voorkomen dat het in de winter op de slaapkamers te warm zou worden door de speksteenkachels

de deur van de keuken en bureel zijn gesloopt omdat deze ook altijd open stonden ( in de weg ) en er is ook een muurtje gesloopt waardoor de berging bureau werd en één ruimte is geworden met de keuken en leefruimte zonder deuren

Ulrik

Hier is de temperatuur de laatste 24h ongeveer stabiel op 21,5 (in zoverre de thermometer op de halve graad is af te lezen). En zeer lichtjes dalend.
1 dagje zonder zon en een 14°C buiten kunnen we dus overlezen zonder verwarming: de komende dagen terug wat zon en we kunnen weer een week verder zonder verwarming en zonder comfort verlies.
Maar zo nog een dag of twee zonder extra zon en de verwarming zou aan moeten; echter vooral voor de badkamer.
Daar is het nu wel spannend; het is er nu een 21°C; genoeg vind ik om je te wassen: wil je douchen of baden, dan zorgt de temperatuur van water dat badkamer zeer snel aangenaam warm voelt (badkamer is ook geisoleerd van de rest van de woning). Als je je alleen wilt wassen kan ik me voorstellen dat sommigen iets warmer willen.

Walter

Nu 21.6°C.
Mon

Gisteren duidelijk gemerkt aan onze binnentemperatuur dat de zon minder zijn best gedaan heeft.
rond 18h30 was het maar 20° meer in onze living. Ik heb dan voor de gezelligheid onze nieuwe inbouwhaard maar aangestoken. En we hebben hem nu voor de eerste keer goed laten doorbranden. Dat ding werkt ongeloofelijk goed, content van onze investering.
Deze morgen was het nog altijd 20°

Deze morgen nog 21°C. Zon!! Gelukkig wordt er vanmiddag gekookt; dat zijn weer wat extra kWh...

Walter

Ulrik, de afkoeling is nog niet zodanig groot, je silicaatmuren zijn serieuze warmtebuffers, je serre zit goed ingekapseld tussen minstens 3 muren, je hebt eigenlijk van je woning met gecompartimenteerd plan een open- plan gemaakt, daardoor stijgt de warmte circuleert op natuurlijke wijze naar de 1e verdieping, ook door het schouweffect via dak en raamventilatie, de living is zuidgericht en wordt opgewarmd door de zon(buitenmuren en glas).Dat zijn allemaal factoren die binnentemperatuur mee bepalen. Het zou wel interessant zijn te weten welke temperaturen je bereikt bij lage nachttemperaturen met zonloze dagen.
Mon

Chathanky,
Lucht laat zich wel mengen door ofwel
- natuurlijke wijze: warme lucht stijgt , schouweffect via schoorsteen en ventilatieopeningen, spleten, kieren, zoldertrappen etc.
-de gekende ventilatiesystemen, centraal en decentraal
-een balansventilatie met zijn kanalen en warmtewisselaar
Als je alle compartimenten afsluit met deuren dan heb je natuurlijk een beperkte uitwisseling.
Mon

Ja mon lucht laat zich mengen dat zei ik toch?
Echter zeer slecht mengen.

Ps. Stijgende lucht door temperatuursverschil is niet mengen.
Dit is verdrijven of verplaatsen van lucht met een andere temperatuur.

Nu 21.6°C. Geen zon.
Chathanky,
Tijdens de zomer bereik je in een serre makkelijk 60°C à
70°C, in de tussenseizoenen makkelijk 25°C à 40°C. Na 25 jaar ondervinding kan ik dat wel zeggen. Bij laagenergiewoningen kan je door het efficient gebruik van een serre tot 15% besparen op je verwarming. Het aanwezig zijn in de woning is natuurlijk cruciaal, je kan makkelijk inspelen op de temperatuur van de serre. Een balansventilatie is een handig middel om toch deze warme lucht warme lucht te gebruiken bij het afwezig zijn, natuurlijk met een grotere tijdsduur om effect te verkrijgen.
Mon

Ok, je vervangt de ene door de andere.
Mon

mon
't is een zonloze dag vandaag ( zinloze dag ) en het is nu 21°C in de veranda 18,6°C dus de keukendeur dicht

wel heb ik hier ook een aquarium van 200 l staan waarvan het licht om 12 uur aangaat en om 20 uur uitgaat deze staat constant op een 24,5°C en als het licht een paar uur staat te branden gaat dat naar 26,5°C daarbij komt nog een LCD TV van 132 cm die ook al wat warmte geeft 2 frigo's vaatwasmachine koken PC en de vrouw natuurlijk ook goed voor 150 Watt schat ik als ik er zo naar kijk ... al deze warmtebronnen zijn zeker niet te onderschatten want ook licht is 90% warmte maar van de zon zal het vandaag zeker niet komen denk ik dus ook voor de zonneboiler zal het niets worden vandaag want die staat koud na twee baden van gisterenavond

Ulrik

Nu 21.6°C.
Natuurlijk Ulrik, zoals ik al eerder zei: alle componenten spelen een rol. Isolatie + glas, luchtdichtheid, lichaamswarmte, warmte van de toestellen( koken, verlichting, electrische toestellen, warmteverlies boiler en sunnyboy in geisoleerde schil, compactheid van de woning, orientatie van de woning,open plan, bufferzones, zijn doorslaggevend bij zonloze periodes.
Onze kombi-boiler 1000L heeft nu een temp.:
van boven naar onder=
-55.9°C
-51.9°C
-33.7°C
-22.2°C
Met 3 personen kunnen wij zonder zon nog wat dagen doorkomen.
Mon

Foutje, 22.2°C is de temp. van de zonnepanelen. Is ondertussen 32.5°C geworden.
Mon

Foutje, 22.2°C is de temp. van de zonnepanelen. Is ondertussen 32.5°C geworden.
Mon