EPDM bedekking plat dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik heb even een vraag mbt epdm dakbekking op platte daken.
Technisch gezien ben ik niet zo goed op de hoogte. Ik zoek vooral reacties van mensen die het reeds hebben laten plaatsen of er ervaring mee hebben.

Wij willen onze huidige platte daken ( garage + keuken ) laten renoveren. We hebben een ouder huis gekocht en na 30 jaar begint de roofing op die daken het te begeven.

Er zijn 2 firma's geweest om prijsoffertes te maken voor EPDM dakbedekking. Ze werken echter allebei op een andere manier. Welke is nu de goede manier ??

1e firma =
- laat de naden van de rollen machinaal lassen in
het fabriek of werkplaats
- legt de epdm "los" op het dak
- afwerking met dakrandprofielen
- kiezelsteentjes op het dak na afwerking

2e firma =
- kleeft de naden op de werf zelf met lijm
- maakt de randen vast alle 25 cm
- gebruikt dikkere isolatielaag
- afwerking met dakrandprofielen
- geen kiezelsteentjes

De 1e firma heeft reeds 20 jaar ervaring en is in prijs iets goedkoper.
De 2e firma heeft vooral ervaring met roofing en dergelijke. Sedert een paar jaar werken zij met EPDM.

Misschien dat ik een paar details vergeten ben maar hier komt het in grote lijnen op neer.

Heeft er iemand tips of ervaringen voor me ?

Alvast bedankt

Anja

Reacties

hallo,

EPDM is een dood materiaal en geeft dus geen afvalstoffen af.. zodoende enkel een filter nodig is voor je regenwater.
Verder (zeker) bij platte daken.. isoleren van buiten naar binnen.
Keien zijn niet nodig.. daar geen verwering kan optreden.
Het heeft louter een esthetische waarde wanneer je raam er op uit kijkt.
Dit gaat zeker 50j mee, daar het quasi niet verduurt zoals het zgn leggen van roofing zoals vroeger (ook al is deze kwaliteit erg vooruit gegaan).
Bij een normale woning kan 1 vel EPDM gebruikt worden.
EPDM werd al toegepast bij vijvers.. wel een iets dunnere dikte.. Algemeen gezien.. een prima materiaal.

Beste,

De meeste dakbedekkingen geven u géén helderregenwater-garantie. Hoe dat komt? Uitspoeling van vieze geuren en vuile kleuren. In het bijzonder alle producten op bitumen basis kampen met dit probleem. Ook een EPDM met bitumen onderlaag en bitumen naad scoren hierbij bijzonder slecht. Eerst investeren in een regenwaterput, gescheiden leidingen, een pomp en dan vaststellen dat je je regenwater niet kunt gebruiken. Leuk is anders hoor. Mijn vriendin had vies spoelwater in haar WC, kon haar wasmachine niet gebruiken. Ik kan maar één ding aanraden. Vraag vooraf een cleanregenwatergarantie. Vóór je de werken toewijst. Op internet vond ik de oplossing bij waterdicht.be
Het lijkt een detail maar het is belangrijk hierbij stil te staan ...

hallo,

Wij hebben het plat dak van ons huis ca. 6 jaar geleden laten vernieuwen met EPDM, mechanisch bevestigd en zonder ballastlaag.
Deze methode heeft diverse nadelen!
Bij storm wappert de EPDM op en neer hetgeen in huis lawaai veroorzaakt ondanks de onderliggende 15 cm dikke steenwol isolatielaag.
Vuilaanslag koekt na al die jaren op de dakbedekking vast en
laat tijdens harde wind los, zodat regelmatig de tuinmeubels en het terras schoongemaakt moeten worden. We kunnen het probleem alleen maar oplossen door kiezel te laten aanbrengen hetgeen eigenlijk nooit de bedoeling was.

Bij ons is de EPDM vastgelijmd. Geen last van loskomende stukken. Bij ons is de EPDM als een strak biljartlaken geplaatst, in tegenstelling tot bij de buren waar het "rubberlaken" vele plooien heeft. Er ligt bij ons geen kiezel of stenenlaag op de rubber. Dat wilden we niet.

Beste Regina,
Er bestaan speciale machines die over een schroef met volgring een rond stuk EPDM kunnen vulcaniseren. Met deze methode kun je de dakbedekking beter vastzetten.
*wgb*

Ik ben zeer tevreden over mijn keuze: Mijn garage (40 m²) heeft al 15 jaar een elastisch vastgelijmde EPDM, die nog altijd even strak zit als op de 1e dag en niet voorzien is van een stenen dakbalast.Het onderdak bestaat uit zg. sandwichpanelen waartussen harde isolatie zit.
Mijn regenwater is ook proper, de opslag is geplaatst volgens het systeem van communicerende vaten, vat 1 = toevoer, vat 2 afname van het water. Hierdoor blijft het eventuele slib in vat 1

Een kennis van mij zou zelf EPDM willen leggen.
Is er iemand die hem zou kunnen helpen aan een handleiding?
Hoe hij te werk moet gaan , waar hij moet op letten enz.
Dat zou hem heel veel plezier doen.
Mvg H Deprez

Er zijn nogal wat types EPDM. Het oudste type is die volgens de membraan techniek wordt aangebracht. Je bestelt het dakvlak opmaat en je kan het met lijm of ballast plaatsen. Dit is te doen als het een rechthoekig dak betreft. Er is ook een type EPDM op rol van ongeveer 1m breed. Deze is aan de onderzijde voorzien van een speciale bitumen. De overlappen van de banen kan je met hetelucht aan elkaar lassen. Ik vind EPDM niet de eenvoudigste dakbedekking voor een doe het zelver.
*wgb*

Op een bestaand asfalt dak,wil ik een rubberdak aanbrengen,maar bovenop het asfalt wil ik eerst nog een islolatie aanbrengen weet iemand welke isolatie materialen hiervoor in aanmerking komen,en hoe dik?

groeten
Michel

hallo ik ben zelf dakdekker

in zowel epdm membraam als bitumen

waneer je voor een epdm dak kiest moet je zorgen dan het uit 1 stuk word aangebracht

dat wil zeggen de naden moeten in de fabriek zijn gevulkanieseerd

dit is een veeeeeeel sterkere verbinding tussen de banen dan een sdl naad

met kit en lijm

dit gaat ook wel lang mee maar een gevulkaniseerde naad is 2x zo sterk

dus laat het niet op het dak aan elkaar kitten

ik zou kiezen voor firma 1 en met een grind ballast laag

dit is beter als epdm verlijmt word kunnen na verloop van jaren de randen los trekken omdat er een krimp van 1% in het matereaal zit en als er een grind balastlaag op de bedekking zit is dit in veel mindere mate het geval

ps let er wel op dat er epdm afvoeren worden gebruikt een pe buis met een epdm slabbe

met vrg michel

hallo
al zoekend naar een goede dakdekker om onze epdm te plaatsen ben ik hier terecht gekomen
ik krijg beetje schrik van de reacties vooral dat vieze water enzo
zouden jullie dan een ander materiaal aanbevelen voor ons plat dak?

Sandy, je bent van plan het regenwater her te gebruiken kijk dan eens bij Cutiflex TPO. Is drink water toegelaten. Let op neem een verwerker met ervaring.
*wgb*

Hallo,

Na +/- 15 jaren is het dak van mijn huis beginnen te lekken en moet een gedeelte de van isolatie aangebrachte spaanplaat vervangenen worden. Het is een niet al te schuine dak wat bekleed is met shingels en heeft een oppervlak van +/- 100 m2. Is EPDM dan ook geschikt om op een schuine dak te plaatsen. dus onbelast?

Wim

Ik vermoed dat UVB rubber ook een EPDM is? Indien dit niet zo is laat het me dan AUB weten.

We hebben in de familie 2 daken voorzien met UVB rubber en zijn hier absoluut niet tevreden over:
* plat dak een boven een garage: (UVB op welfsels, afgedekt met keien). De UVB begon te krimpen na +- 10 jaar en kroop weg onder de deksteen van de muur. Mijn broer heeft dit opgelost door een extra strip EPMD aan het bestaande te verlijmen. De krimp was +- 25 cm over een lengte van 4 m. (6%)
* plat dak boven aanbouw bij mijn moeder (UVB boven op bestaande roofing, afgedekt met keien). Krimp en scheuren idem na ongeveer 10 jaar. Als het weer beter is over enkele maanden gooien we de troep eraf, vervangen de hele bovenlaag (+ hout) en leggen er terug good old roofing op.

Heet iemand dezelfde ervaring met UVB?

Anja, ik dank dat je best een referentie vraagt van een dak dat ouder is dan 10 jaar. Ik weet dat veel daken, ook in de industrie, succesvol gemaakt zijn uit EPDM (maar ook PVC dakbedekking is zeer goed, of word ik nu geexcommuniceerd uit dit forum..).
Probleem is helaas dat de garantie na 10 jaar weg is.

groeten
Marc

Als dakwerker sinds 1983 heb ik reeds diversen EPDM daken moeten vernieuwen. Ik doe enkel renovaties en zie dus hoe lang de daken nu feitelijk meegaan. Tot nu toe,weiger ik EPDM te plaatsen omdat ik van de leverancir geen referntie kan krijgen van ten minste 15 jaar in de praktijk. In Amerika is EPDM al weer op zijn retour.

epdm krimpt inderdaad, daarom moet de epdm minstens in elke binnenhoek en op elk uiteinde mechenisch verankerd worden dmv een profiel of een kimfixatie. Wie dit uitvoerd zonder deze mechanische verankeringen (=dmv schroeven) weet niet waar ie mee bezig is. Als je bakstenen schots en scheef gemetst zijn, ga je toch ook niet zeggen dat bakstenen niet deugen!

Als je de resultaten vooral de miserie-toestanden weet van roofing-daken en die dan vergelijkt met het resultaat van EPDM daken dan dan begrijp ik sommige reacties hier niet.

Ik heb als doe-het-zelver 15 jaren geleden een afdak met EPDM gelegd en dat is nu in 2009 in perfecte en onberispelijke staat! Gewoon visueel is er totaal geen enkele veroudering van het EPDM-materiaal vast te stellen!

Daarom heb ik het dak van mij huidige LEW-woning terug met EPDM gedaan. 6 op 9 meter, uit één stuk, zonder ook maar één naad, en volledig vast gelijmd op OSB-plaat als ondergrond.
Als ik dit met roofing-toestanden moest uitvoeren dan zat ik met 6 naden (lees: 6 maal meer kans op lekken).

En... energetisch (we zitten hier op een energieforum....) heb ik met 1 mm EPDM 4 tot 8 maal minder petroleumproduct benodigd dan een 4 tot 8 mm dikke roofinglaag!
Nog een bendenking: 1 EPDM laag leggen tegen 2 roofinglagen scheelt ook 50% in de werkuren, of niet?

Joost dh,
Hoe maak je een mechanische kimfixatie als je EPDM als een membraan aanbrengt.
Rudy Martens,
Niet elk dak is geschikt om het uit te voeren met de membraan techniek.
Meestal zit er wel iets in het dak waardoor deze, overigens een goede techniek, toch niet zo gemakkelijk is aan te brengen.
En energetisch, of dat wel klopt kan ik niet bewijzen.
Ik weet alleen dat EPDM een mooi milieuprofiel heeft op zijn langer levensduur.
En dat het goed te recyclen is.
En dat laatste is zeker niet. Lijmen, eventueel primeren twee kanten insmeren laten drogen enz. enz.
Bitumen aanbrengen kan zeer snel gaan.
*wgb*

Wat me gisterenavond voor het slapen gaan nog te binnenschiet.
Een opmerking met een knipoog.
EPDM gelijmd op OSB is toch niet zo milieuvriendelijk.
Ten eerste de lijm en het oplosmiddel. Het lege blik de rollers en kwasten na afloop van de werkzaamheden.
Daarbij als de woning gesloopt gaat worden waar blijf je met je prima recycelbare EPDM gelijmd op een OSB plaat.
*wgb*

heb plat dak te renoveren . tamelijk grote oppervlakte . plus 450 vierkante meter .wie kan hier een gedacht van prijs geven .ben echt een leek en info over prijzen is moeilijk te vinden .

Wqb:
En als je roofing legt volgens de regels van het vak dan moet je eerst:
-Ofwel een roofingprimer aanbrengen.
-Ofwel brengt men en eerste laag van gesmolten bitumen aan. (om die te smelten gebruikt men gas uit gasflessen, wat is dan ecologisch het verschil, gas verbranden of solventproduct gebruiken???).
-Lege blikken en rollers: idem als bij EPDM, dus hier totaal geen verschil in afvalmateriaal!).
Die EPDM lijmen zullen weinig of geen aromaten bevatten, want daar kan die EPDM niet tegen. Dus zeker niet meer of minder schadelijk dan roofinglijmen.

MAAR: 1mm EPDM komt wel in de plaats van 4 tot 8mm roofing en dat is een ontegensprekelijk een fikse besparing van petroleumgrondstoffen.
De duurzaamheid van EPDM is bovendien een flink stuk hoger dan bitumen.
Bitumenbedekking is mijn bescheiden mening totaal verleden tijd.
(Voor alle duidelijkheid: Ik verkoop of plaats geen EPDM of heb niks met de EPDM nijverheid te maken.)

Rudy, Bitumen is een afvalproduct en zolang olie geraffineerd wordt, zal bitumen geproduceerd worden. Ik denk dat het er weinig toe doet of die bitumen nu op de weg terecht komt, of op een dak. De nieuwe gemodificeerde roofings (mengsels bitumen met kunststof) zijn ook niet meer te vergelijken met de oude geblazen bitumen. Het grote nadeel van roofing vind ik dat het bestaat uit giftige stoffen zoals aromatische verbindingen, zware metalen etc. Tweede grootste nadeel is dat het een grote brandlast vormt.

Bert:

Omdat ik mijn betoog voor EPDM hou (1mm product tegen 4 of 8 mm roofing!) wil ik wel wat andere info aanbrengen ivm je reactie over bitumen.

De nieuwe petroleumrafinnaderijen (bv. die op Antwerpen RO) zijn zo effectief dat er van een hele mammoettanker ruwe crude nog geen kruiwagen afval overblijft.
Wie nog bitumen nodig heeft mag al heel content zijn om die bij een Europese petroleummaatschappij te "kunnen" aankopen.

Zware metalen in bitumen? Als dat waar is dan zijn die wel door derden ingebracht maar zeker niet door de petroleummaatschappijen. En ik zie ook totaal geen nut of doel om in bitumen zware metalen toe te passen.
Zuivere pertroleum-bitumen wordt daarom in bepaalde ecologische houtvezelplaten verwerkt als bindmiddel (+-7%). De afval van die platen kunnen gewoon op de composthoop!

Aromatische verbindingen??? Verwar je niet met teer?
Kan je een merk, samenstelling of aard geven van de aromatische verbindingen in bitumen?
Mogelijk bevatten bepaalde bitumensoorten wel naftenische aromaten of verzadigde aromaten maar die hebben helemaal niet de gevaarlijke eigenschappen gekend van polycyclische aromaten in steenkoolteer.

Teer komt uit steenkool en bestaat uit polycyclische aromaten. De kankerverwekkende eigenschappen daarvan zijn wel gekend/bekend en om die reden heeft de overheid (en of de EU) dan ook terecht beslist om teerhoudende producten zoals bv. carbonyl te totaal te verbieden.

Beste Rudy,

Bitumen bestaat uit honderden verschillende verbindingen waaronder bv (polycyclische) asphaltenes en andere aromatische verbindingen. Veel van deze stoffen zijn nog niet eens gekend, laat staan of er van geweten is dat ze carcinogeen zijn. De zware metalen zijn niet kunstmatig toegevoegd maar zijn natuurlijke sporenelementen die opgeconcentreerd worden in de zware fractie. Het is inderdaad mogelijk om de zwaarste oliefracties te kraken (zoals bv gebeurt bij de teerzandvelden in Canada), maar voor zover ik weet is dat toch eerder uitzondering dan de regel. Waarom kan bitumen bv niet gerecycleerd worden?

Ik ben trouwens geen tegenstander of voorstander van EPDM of roofing, maar je vergelijking gaat gewoon niet op omdat bitumen een afvalproduct is (daarom ook asfaltwegen) en EPDM niet. Of het dan 1 mm tegen 8 mm is doet dan niet veel terzake behalve voor het transport.

Geblazen bitumen zijn uit de tijd. Gemodificeerde bitumen hebben zich behoorlijk bewezen.
Met dit materiaal is elk dak, met welke vorm dan ook, snel netjes en ook waterdicht te maken.
EPDM is een prima dakbedekking maar naar mijn mening alleen los gelegd met grind-of tegels geballast.
Ook moet het dak moet qua vorm niet te ingewikkeld zijn.
Alle andere systemen in EPDM, moderne ontwikkelingen om het materiaal meer te kunnen inzetten, moeten wat betreft de levensduur zich nog bewijzen.
Dat geldt ook voor de lijm/kit verbinding die je toch zal moeten toepassen voor het uitvoeren van de details in het dak.

Zouden ecologische houtvezelplaten waarop een laag EPDM zit gelijmd op een composthoop kunnen worden gestort.
*wgb*

Hallo forumleden. Heb dit alles met veel interesse gelezen; Wij wensen een klein plat dak te plaatsen (18 m2). Idee was EPDM te gebruiken .. omwille van lange levensduur.

Enkele vragen: er werd me verteld dat EPDM op retour is, en TPO interessanter zou zijn. Heeft iemand her ervaring mee ? Hoe verhouden deze proudcten zich tot elkaar ? TPO zou verkrijgbaar zijn in wit en zodoende warmte kan reflecteren.

een dakwerker wenst niet te werken met EPDM ivm krimp. Stelt rhepanol voor als alternatief

Tenslotte.. we hebben op ons schuin dak ecologfisch houtvezelplaten liggen (Pavatex) - kan EPDM (of TPO of Rhepanol ) hiertegen afgewerkt worden ? Deze platen zijn er dampopen - vrees dat verlijming moeilijk wordt.

Hallo,

Ben ondertussen bij leverancier TPO ten rade gegaan. Zij raden toch EPDM aan, dat ze eveneens verdelen. TPO enkel voor grotere projecten - er is nog te weinig ervaring hiermee voor kleinere projecten. Zodoende .. terug naar EPDM.

Hun advies voor <100m2: volledig verlijmen en kimfixaties. Lijkt in lijn met wat ik hier reeds gelezen had.

Iemand die weet hoe ik dit zou kunnen afwerken tov Pavatex onderdak ? Kan ik EPDM hierop kleven, of zou ik de onderste houtvezelplaten moeten vervangen door een ander type onderdak ?

Groeten,

Cris

Cris,
pavatex type pavaflat zou op verlijmd moeten kunnen, andere pavatex niet.

Hallo,
Allemaal fijne reacties hier.
Heb een bijbouw gemetst van +- 60 m².
Zou er EPDM willen opzetten.
Kan iemand mij serieuze dakwerkers aanbevelen voor regio LImburg.
Heeft iemand een gedacht van prijzen.Ik dacht aan 15/16 cm isolatie,onder mijn EPDM.
Alvast bedankt voor de reacties !

EPDM is bij mij rond jaar 1999 op het platte dak aangebracht.
Vanaf die tijd alleen maar ellende, echter wel een pluim voor de dakdekker omdat deze steeds onder garatie repareerde. Nu na 10 jaar lekt het op steeds andere plaatsen omdat de naden loslaten.
Zelfs de leverancier heeft een proefstuk uit de dakbedekking verwijderd ter controle op produktiefouten.
De dakdekker geeft aan dat meer soortgelijke klachten binnenkomen, sommige daken worden onder garantie opnieuw gelegd, andere krijgen te horen dat de dakdekker foutief heeft verlijmd.
Maar wat heb ik hieraan, verder vind ik het "sterk`dat alleen maar positieve berichten over EDPM rondgaan.

Chris, Kwestie van je epdm te laten doorschieten tot onder je pavatex onderdak. Hoef je niets te verlijmen. groet, Bert

Bert:
Je kan er toch niet onder uit dat voor 1mm EPDM tegenover 8mm bitumenbeklededing op een dak je toch wel een serieus pak minder energie en/of petroleumgrondstof nodig hebt.

Wat betreft die aromatische verbindingen is er een gigantisch verschil in schadelijkeheid qua de struktuur en al of niet onverzadigd zijn van de aromatische of poly-aromatische verbindingen.
Twee typische voorbeelden:
-Polycyclische aromaten in steenkoolteer zijn onbetwistbaar kankerverwekkend.
-Beta-caroteen de oranje kleurstof in wortelen is ook een polycyclische aromatische verbinding. En het hoeft geen betoog dat die als pro-vitamine D een gezond effect heeft.
Dit zijn welliswaar twee brutte vergelijkingen maar ik wil hiermee aangeven dat we voorzichtig moeten zijn met het oordeel over bepaalde verbindingen.

WQB heeft 100% gelijk met zijn betoog. Ouderwetse geblazen bitumen hebben afgedaan! Gemodifieerde bitumen zoals WQB vermeld zijn al een flink pak in de goede richting van besparing op energie en grondstof.

Wat je zegt klopt volledig met mijn praktijk ervaring. Blijkbaar is het toverwoord nieuw belangrijker dan de negatieve ervaringen met EPDM. Voor mij als dakdekker is dat zeer frusterend omdat je niet graag iets verkoopt/legt waar je niet 100 % achterstaat. Anderzijds willen de klanten alleen maar positieve geluiden van ons horen. Je zou commercieel gezien beter met de stroom meegaan. Het grote probleem is dat de garantie van 10 jaar niet in verhouding staat tot de beloofde 40 levendsduur van jaar . Wanneer de 10 jaar voorbij zijn komt de klant in geval van problemen wel eerst bij zijn dakwerker aankloppen! Problemen binnen de 10 à 20 jaar zijn mijn inziens onverkoopbaar en niet te aanvaarden.

Anoniem:
Ik ben het ééns met jou wat betreft 40 jarige garanties in het algemeen, en op eender welk bouwmateriaal.
Wie gaat dit controleren. Je kinderen of je kleinkinderen? Gaat die firma na 40 jaren nog bestaan en hoe gaat de juridische toestand binnen 40 jaren hier tegenaankijken?

40 jarige garantie op bouwmaterialen is volgens mijn bescheiden mening pure bluf.(of moeten we hier het woord 'bedrog' niet gebruiken???).

En dan nog iets: Op wat geeft men expliciet garantie?
Een garantie moet héél duidelijk omschrijven wat er precies gagarandeerd wordt anders zijn we met onzin bezig.

Bedekkingsmaterialen op basis van de meeste kunststoffen eroderen
doorgaans zo'n twintig micron per jaar, hoe hard of hoe taai of hoe elastisch die ook moge zijn. En men gaat daar 40 jaar garantie op geven?

Vraag maar eens info bij de fameuse "Loyds", die verzekerden in het verleden zowat alles wat je maar kon bedenken, maar nooit bedekkingsmaterialen!
Dat zegt voldoende hé.
Voor de volledigheid ook hetvolgende:
Wel bestaan er een verzekeringspolissen (maar die kost u 10% berekend op uw investering!) die in geval van calamiteiten, binnen een termijn van maximum 10 jaren de toepassing op hun kosten laten vernieuwen.
Maar dan merk ik op: dat is geen dus helemaal geen kwaliteitsgarantie in de letterlijke zin van het woord, en wil dit betalen?

Derde bedenking: Gaat die verzekeringmaatschappij die zulk risico dekt binnen 40 jaar nog bestaan?

Om terug te komen naar het topic:
Goed materiaal (een goede kwaliteit EPDM of goede kwaliteit polymeer-bitumen-combinatie) gelegd door een ervaren vakman zal lange tijd voldoen.

40 jaar garantie daar heb ik nog nooit van gehoord. Levensduur wel.

Er zijn kunststoffen die beslist langer zullen meegaan dan bitumen. Maar met deze materialen moet ook nog de nodige ervaring worden opgedaan.

10 jaar op materiaal dat is gebruikelijk.

Of

10 jaar een verzekerde garantie. Dakdekker en zijn werk wordt door een onafhankelijk bureau gekeurd en er wordt een degelijk rapport/voortgangsrapport gemaakt.

Na 10 jaar is het mogelijk de garantie te verlengen.

*wgb*

Garantie ?

Ik heb een plat dak, 120m² (deels hout/dallen ondergrond) 35 jaar oud. Tot nu toe 3 X nieuwe roofing gelegd. Deel hout ook 1 maal cpl vernieuwd.

Nu weer aan verniewing toe.

Prijsofferte voor EPDM (1,14 mm) + isolatie PUR 8,1 cm + verhogen dakranden (10 cm) + werk = incl BTW(6%) 11600 euro. Met de bestaande isolatiepremie's en renovatiepremies  heb ik een terugverdien effect van 50%. Dus doen.

2 jaar geleden...zonder de premies en btw verlaging...was dir meer dan 13000 euro.

Hallo,

Binnenkort renoveer ik een plat dak en mijn dakwerker stelt m.i. dezelfde methode voor als bij jouw garagedak (EPDM en sandwichpanelen - Unidek condor 4600). Ik ben dus blij dat je tevreden bent. 

Ik hoorde echter dat een dakopbouw met sandwichpanelen weinig geluidsisolerend is. Kan je me hier iets over vertellen ? Hoor je regen er bvb. duidelijk door ? 

Factoren die meespelen :  welk merk en type van sandwichpanelen is er gebruikt ? Of welk type en welke dikte van isolatiemateriaal ? 

 

groeten,

Gert

 

 

We hebben een plat dak dat zonodig gerenoveert moet worden en kregen een offerte met epdm.

Het voorstel is om het epdm op de roofing te leggen. Moet de roofing er niet eerst afgehaald worden? Wat zijn mogelijke consequenties?

 

hoi, 

 

en het dak lekt niet bedrijp ik.

De dakdekker zal dit moeten herstellen.

Probeer eens een bedrijf te vinden met een verzekerde garantie. Wij zijn bezig met de verzekerde garantie te onderzoeken. http://dakwaterdichtgarantie.nl of http://verzekerddak.nl&nbsp;

hoi, 

 

en het dak lekt niet bedrijp ik.

De dakdekker zal dit moeten herstellen.

Probeer eens een bedrijf te vinden met een verzekerde garantie. Wij zijn bezig met de verzekerde garantie te onderzoeken. http://dakwaterdichtgarantie.nl of http://verzekerddak.nl&nbsp;

Jefb:

Chemisch of fysisch:

EPDM wordt normaal niet aangetast door alifatische producten. Vanuit dit standpunt zou dit dus geen probleem mogen opleveren en zou je EPDM  op  een normale 'bitume'-bekleding kunnen aanbrengen.

Ondanks de fenomenale bestendigheid van EPDM verdraagd die echter niet goed aromatische producten zoals teer en aanverwante producten.

'Jaaaaren' gelden hebben er naast bitume-bekleding ook nog  dakbekleding op basis van teer bestaan.

Je moet maar dus maar pech hebben dat die op uw dak aanwezig zijn... (eerlijkheidshalve die mogelijkheid is heden in 2012 wel heel klein geworden, maar je weet nooit).

 

Jurdisch:

Ik zou gewoon schriftelijke garantie aan de applicator vragen om ter plaatse de bestaande ondergrond te komen onderzoeken om daarna te garanderen dat 'zijn' EPDM' probleemloos kan aangebracht worden op 'jouw' dak.