Lucht-zonnepanelen. Werkt dat?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Naast PV panelen en thermische zonnecollectoren kom ik steeds vaker ook lucht-collectoren tegen.

Het idee erachter is ok: Lucht uit de woning (ca 20 graden) wordt afgezogen, door een collector geleid en daarmee opgewarmt naar 30-40-50 graden. Dit alles aangedreven door een gelijkstroomventilator op een geintegreerd pv paneeltje.

Eventueel kan in de zomer een warmtewisselaar aangesloten worden zodat er warm water mee gemaakt kan worden.

Geheel autonoom systeem, dus geen buffervaten, pompen, warmtewisselaars (ex warmwater), zelfs geen stopcontact nodig...
Als er genoeg instraling op het PV paneeltje is gaat de ventilator draaien en hoe meer zon hoe harder. thermostataje ertussen en klaar.

Evt te combineren met balansventilatie en het is de perfecte bijverwarming toch?

Mvg Arnold

Reacties

Dag Arnold,
Ik loop hier ook al een tijdje met dat idee rond. Echter is het de bedoeling ze zelf te maken. Want ik vind die dingen erg prijzig voor hetgeen erin steekt.
Echter ben ik er nog niet uit hoe ik ze ga maken. Ik heb maar een paar verschillende systemen gezien op het net. Indien je meer info hebt wil ik graag uitwisselen met je.
Toch denk ik dat we er te licht overgaan. Zo vergeten we dat we niet aan opslag kunnen doen. Ook heb ik nog vragen ivm de terugstroom van de warme lucht naar de panelen als er geen zon is.
Ik denk wel dat dit een interesant item is voor een discutielijntje voor zelfbouwers.

Groetjes, Jan

Arnold:
Als dagverwarming zou dit goed kunnen zijn (je verwarmt enkel de lucht!).
Ook moet je rekening houden dat je enkel overdag warmte EN enkel als de zon schijnt (omdat je zoals je zelf schrijft 'buffer' je geen warmte).

Volgens mijn bescheiden mening is in ons wispelturig zeeklimaat nou juist héél nutttig om voldoende buffervoorraad warmte aan te leggen om bewolkte dagen te overbruggen.

In die zin vrees ik dat het kapitaal dat je gaat investeren in zulke installatie maar een povere opbrengst aan warmtecomfort zal geven.

Rudy,

Je kan die luchtpanelen ook zien in relatie met passiefhuisramen. IPV 25 % vloeroppervlak in passiefhuisraam nu 15% vloeroppervlak in passiefhuisraam en een vervangend aantal zonneluchtpanelen.

Die panelen vervangen de zonnewarmte van het glas, maar de goede u-waarde van de gevel blijft behouden.

Rene:
Ja, zo had ik het niet bezien, en je hebt er nog het voordeel bij dat je het met een héél simpele thermostaatcombinatie kan regelen.
(Eén thermostaat in het paneel in serie met een binnenthermostaat die de ventilator van het systeem bediend).

Hans,

Helemaam mee eens dat je jet % beglaasd moet afstemmen op het nodige ndaglicht.
Maar het zou verkeerd zijn om het op te drijven om er warmte mee te winnen, want aan de andere kant verliez je er mee in de transmissie.

"zeker in een passiefhuis kan je overdag voldoende warmte binnenhalen om de volgende dag te halen"
Wat wil dat zeggen ? Spaar je die dag genoeg warmte bij voor de hele volgende dag ? Zo ja, dan lijd je wel zeker oververhitting.
Er zijn altijd wel dagen bij dat je zelfs diezelfde dag niet toe komt.

Maar akkoord dat luchtcollectoren beter niet als verwarminggsysteemmoeten gezien worden.
Eerder als voorverwarmer van de altijd noodzakelijke verse-luchttoevoer.

Rik

Hans,

Uiteraard zijn er nog meer redenen voor glas, en of 15% glas voldoende is voor desbetreffende kamer om genoeg licht te voorzien, zal huis en persoonsafhankelijk zijn.
Met glas gaat het naatuurlijk ook, maar dan zitten we inderdaad met een hoger transmissieverlies zoals Rik aangeeft en misschien dat de prijsvergelijking ook gunstig richting de luchtpanelen wijst.

Rik,

Ik zie eigenlijk niet het probleem om die zonnepanelen ook als luchtverwarming te gebruiken. Uiteraard dient vooraf een goede berekening gemaakt te worden, om toch zeker niet veel te veel zonnewinsten te hebben in desbetreffende kamer.

Zon via passiefhuisramen om de massa op te warmen en de luchtpanelen om de lucht op te warmen en beide met mate.

Als je gebruik maakt van alle mogelijkheden welke de zon biedt om te verwarmen, kunnen we waarschijnlijk met een lagere isolatiewaarde toekomen om niet te hoeven verwarmen tijdens zonnige dagen. Bij donkere dagen zullen we dan wel moeten verwarmen.

Aan Hans D:

De idee is uiteraard om die luchtzonnecollectoren voor een super geïsoleerde wand te hangen en te profiteren van én zonnewinsten én goede isolatie die sowieso beter is dan een raam.

Hoewel ik vermoed dat dergelijk dingen enkel economisch zijn in zelfbouw.

Karl,

De terugverdientijd van die panelen is niet gunstig, maar dat is de terugverdientijd van een passiefhuisraam al helemaal niet.

Rene,

ik heb in mijn muren 6 cm pur en een thermoblok snelbouw van 14cm steken.
mijn dak steeks 34cm isolatie in.
Het is vooral mijn vloer die dat problemen veroorzaakt denk ik, die straalt gewoon koude uit, deze is met slechts 7 cm isolatiebeton afgezekerd.
Ik denk dat die 1800m3 voor een half open bebouwing volledig noord georienteerd niet echt extreem is in vergelijk met een gewone woning.
Ik had vroeger in mijn rijwoning ongeveer hetzelfde.
Je zegt energieverliezen inventariseren, ik kan aan de isolatie weinig veranderen tenzij ik echt grote breekwerken start, zijnd buitenmuur weg en nieuwe isolatie of vloer uitbreken.
Wat ik sowieso ga doen is de vloer isoleren via de kruipruimte, ik hoop dat dit iets brengt.
het uitstralen van de muur op de welfsels moet ik er helaas bijnemen, dat is niet 100% afgezekerd.
Heb je nog andere betalbare voorstellen buiten een zonneboiler die zich normaal binnen een jaar of 10 zou moetenb terug betalen, of ben ik mis?

Tom

Rene',

"Ik zie eigenlijk niet het probleem om die zonnepanelen ook als luchtverwarming te gebruiken" :

Een verwarming moet je kunnen inzetten als je ze nodig hebt. En ze moet dan ook beschikbaar zijn.
Dat kan je met die zonne-luchtcollectoren absoluut niet verzekeren.
Dus dat is het probleem.

Rik

Rik,

"Een verwarming moet je kunnen inzetten als je ze nodig hebt. En ze moet dan ook beschikbaar zijn.
Dat kan je met die zonne-luchtcollectoren absoluut niet verzekeren.
Dus dat is het probleem."

Ik begrijp wat je bedoelt, het is zowiezo al een hele tour, om zonnewarmte nuttig te gebruiken.

Stel dat je als comforttemperatuur 20 graden aanhoudt, dan heeft het ook geen zin, dat de zon de binnentemperatuur steeds opschroeft naar 23 graden. Die 3 graden overtemperatuur is erover. Al moet je dit fenomeen over het winterseizoen gaan bekijken, maand per maand.

Wat dat betreft zal voorverwarmde ventilatielucht beter werken.

En ook met een serre zal de regeling natuurlijk beter werken, door het openen van deuren ed.

"De lambda waarde van isolerende beton ligt tussen 0.15-0.30.
Met 7 cm isolatiebeton zal de U-waarde tussen de 1.1 en 1.5 liggen."

Er is isolerende beton met lambda 0.07-0.08
Voeg bij R = 1 (voor 7 cm isolatiebeton) de warmteweerstand van beton(welfsels) eronder + de overgangsweerstanden, en dat geeft 1,46 m²K/W 'equivalente warmteweerstand.

Wat is dan de U-waarde ?
Hangt van A/P en van de muren en ventilatie van de kruipkelder af.
Bij enige mate van ventilatie van die kruipkelder maakt het niet veel uit wat A/P is, en moet je gewoon de isolatie van de boven de kruipkelder liggende vloer tot een warmteweerstand van zowat 1,9 m²K/W opdrijven om te voldoen aan U < 0,4 W/m²K
Vanaf A/P > 2.75 komt de U waarde onder de 0,4 W/m².

Opnieuw is hier de EPB software van nul en generlei waarde en is de enige correcte berekening deze naar EN ISO 13370 zoals de Vlaamse regering het heeft verplicht.

Rik,

We hebben het hier over renovatie, waarbij we snel willen kijken of deze wand voldoet.

Geen EPB aangifte. De U-waarde komt via de rekenmethodiek van EAP, welke speciaal voor renovatie is opgezet.

Een vloer wordt ingegeven als wand met daaronder een vorstvrije ruimte(de kruipruimte). A/P waarde is totaal niet nodig in de rekenmethodiek(wel bij wand, vloer op grond)en ook ventilatie van de kruipruimte is geen parameter.

De EAP software is gratis te downloaden.

A/P waarde is in de rekenmethodiek nodig voor de kruipruimte onder de vloer (die A/P is uiteraard dezelfde voor beide), als je de correcte U waarde wil bepalen van de vloer erboven;
EAP of EPB maakt me niet uit, ze zijn beide gratis maar verkeerd. Voor EAP nog verschoobaar omdat een audit niet veel mag kosten. Voor EPB totaal niet verschoonbaar omdat het een inbreuk op een wettelijke verplichting betekent.

Zo maar even wilde gedachten.
Met een luchtpaneel kan je niet aan opslag doen. Dat klopt.
In de zomer heb je niets aan die panelen. Klopt ook. Enkel in het voor en najaar heb je dadelijk warmte als de zon opkomt. Daar waar je boiler na pakweg 3 dagen slecht weer een tijdje nodig heeft om op temp te komen en dan vervolgens kan afgeven op de verwarming. Dit maakt een luchtpaneel interesanter. Maar 's avonds als alles begint af te koelen is het met die luchtpanelen afgelopen. (hier zal wel geen discutie over zijn)
Maar..... Nu was ik aan het denken (oei, kan soms pijnlijk zijn)
Ik heb een woning met zolderkamers waa de muren en plafond geisoleerd zijn. In de toekomst wil ik nog eens extra het dak isoleren. Dus ik heb dan een zolder als tussenruimte met stilstaande lucht. Dit is net als een spouwmuur een goede isolatie. Maar stel nu dat je met die luchtpanelen je kamers op temp. krijgt, en vallen uit. Kun je dan niet beter met de overschot aan wat die panelen nog kunnen geven de zolderruimte volledig opwarmen???? Stilstaande lucht is een goede isolatie, maar is verwarmde stilstaande lucht niet een betere isloatie????? Zo bekom je toch een langzamere afkoeling van de kamers? Dus volgens mij is dit wel een soort van warmte opslag.
Op dit idee ben ik gekomen daar ik ergens een project gezien heb op het net maar dan met spouwmuur-lucht opwarming met luchtpanelen.
Mensen, alle opmerkingen welkom. Sla ik hier de bal volledig mis, of zit er iets in in dit op hol geslagen idee?

Jan

"Ik heb een woning met zolderkamers waa de muren en plafond geisoleerd zijn. In de toekomst wil ik nog eens extra het dak isoleren. Dus ik heb dan een zolder als tussenruimte met stilstaande lucht. Dit is net als een spouwmuur een goede isolatie. Maar stel nu dat je met die luchtpanelen je kamers op temp. krijgt, en vallen uit. Kun je dan niet beter met de overschot aan wat die panelen nog kunnen geven de zolderruimte volledig opwarmen???? Stilstaande lucht is een goede isolatie, maar is verwarmde stilstaande lucht niet een betere isloatie????? "

Jan,

Dus een zolder boven je zolderkamers die je eigenlijk gebruikt want wil opwamren .
Als je een 'opwarmen' via luchtcollectoren verlegt (wanneer ze 'uitvallen' zoals je zegt) van je 'zolderkamers' (waartoe ze dan niet genoeg meer bijdragen) naar je echte zolder als tussenruimte, dan los je daar niets mee op en spreid je de glabale afkoeling alleen maar uit over nog meer ruimte en oppervlakte.
Het is alsof je je spouw van je spouwmuren tracht te verwarmen.
Soort warmteopslag ??? Warmteafslag, dat wel.

Rik

Idee:
Maak als test eens een mini luchtpaneel met een houtwolcementplaat van +-40-50mm dik als achterplaat.
Dan krijg je een deel warmteopslag in die houtwolcementplaat.

Vroeger heb ik nog overwogen om hete lucht op te slaan in een bak droge kiezel of zandkorrels. Probleem is dat weer het isoleren van die 'heteluchtbak'. Tweede probleem is dat je bij de input de hete lucht veilig moet mengen met afgekoelde lucht uit de woning. De installatie wordt dan weer omslachtig en de effectieviteit van het systeem blijft nog altijd twijfelachtig.

Jan,

Keramische tegels kan je ook -anders dan zand of kiezels- rechtop stellen en zijn in principe beter dan houtwolcement.

Van een luchtcollector kan de efficiëntie heikel zijn voor verwarming, maar ze is goed als de toepassing een veralgemeend (en LT) doel dient, bvb (in serie of parallel met wtw) voor ventilatie.

Rik