isoleren langs binnen - opbouw muur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

wij zijn genoodzaakt om onze bestaande muur langs binnen te isoleren, maar weten niet goed op welke manier we de opbouw best doen.
Wij willen natuurlijk geen vocht, schimmel of geurhinder.

Gezien onze bestaande muur 30cm is, weten we niet of het noodzakelijk is om een spouw te laten.

Wij zouden voor volgende opbouw kiezen:

Van buiten naar binnen:

- 30cm bestaande muur
- GEEN spouw
- recticel isolatie
- keramische stenen (porotherm 9cm) (om toch een zekere warmteopslag te hebben)

Nu maken wij ook de bedenking of het wel goed is om met platen te werken? Gezien deze niet voor 100% zullen aansluiten aan onze bestaande muur, wat met andere isolaties wel zou kunnen.
Om dit probleem op te lossen zouden we tegen de bestaande muur eerst vlas willen plaatsen (van 2cm of zo) om er daarna de platen tegen te plaatsen...

- Is dit een goed idee om twee isolatiematerialen te combineren?
- Zouden we beter toch een spouw voorzien?

Heeft iemand ervaring met dit?

In ieder geval vriendelijk bedankt voor jullie reacties
Gwendoline

Reacties

Gwendoline,

als je budget het toelaat kan je in plaats van met porotherm-steen ook met silikaatsteen werken, heeft nog een veel grotere warmteopslagcapaciteit en meer ecologisch (zowel aangenaam in winter als vooral in de zomer). Hun dunste blokken zijn 10 cm, wel niet te gebruiken voor dragende muren en voordeel: die blokken worden gelijmd dus dat kan je als je een beetje handig bent zelf doen. Wij laten ook geen spouw (gaan wel gevel vochtwerend/dampopen behandelen) maar werken wel met halfzachte platen voor betere aansluiting (r******l 431, kan tegen beetje vocht dat eventueel toch doordringt). Denk ook zeker na hoe je de binnenmuren en vloerplaat (als die er is) thermisch gaat loskoppelen van de buitenmuur, want anders krijg je daar koudebruggen (bij ons: eerste steen van elke binnenmuur stuk per stuk uitbreken en vervangen door 'isolerende' steen Y**** - is goed zelf te doen, vloerplaat hebben we (gelukkig) nog niet maar de bovenste laag van de nieuwe fundering is ook een rij isolerende steen voor aansluiting tussen vloerisolatie en muurisolatie). Je kan eventueel ook een stuk van de binnenmuur mee inpakken in isolatie in plaats van stenen te vervangen, maar dat vonden wij 'geen zicht'.

Gwendoline,

Een bestaande muur bijkomend isoleren kan met 'volle' opbouw zonder spouw (meestal toch). Het is dus niet noodzakelijk om langs binnenzijde een bijkomende muur op te trekken. Da's vooral veel verlies aan dikte ... die je dan beter kan gebruiken voor 'extra' isolatie te steken.

Het is volgens mij ook beter om volledig dampopen te gaan werken.

Een opbouw kan dan als volgt:

- Buitenmuur, volle muur 30cm (bestaand)
- Houten kader / compartimenten maken, dikte ??? (12-16-18-20 ... cm) = isolatiedikte die je wenst.
- OSB plaat, naden afkleven (damprem)... .
- Houten raster (spouw voor leidingwerk).
-> ruimte tussen muur en OSB volblazen met cellulose.
- Afwerking gipsplaats / Fermacell ... .

Je kan ook de OSB eventueel weglaten, maar dan moet er wel een damprem i/d plaats komen (de OSB fungeert als damprem, mits goed geplaatst).

Wil je goed te werk gaan, kan je de spouw tussen OSB/gipsplaat ook nog isoleren met MW.

Wel goed opletten dat de bestaande muur ook dampopen is (dus geen vinyl behangpapier of waterdampdichte pleister- en verflagen).

Ik heb een paar vragen in dezelfde richting en plaats daarom maar in dit gestart topic...

Ik zou ook een kamer op het eerste verdiep die vroeger dienstdeed als berging willen ombouwen tot badkamer . Volle muren ong. 25cm géén spouw of isolatie dus , het plafond is een houten roostering en op de vloer (stenen potten met chape erover) ga ik nog een houten roostering leggen om de leidingen weg te werken dus daar kan ik goed isoleren . Maar tegen de buitenmuur zou ik ook een houten wand willen zetten met isolatie tussen . Wat gebruik ik best en is er geen risico dat er tussen de muur en de voorzetwand condensatie gaat komen en zo op de vloer gaat druppen....??
Kan er condensatie ontstaan als ik dit systeem tegen een binnenmuur toepas ?

Beste Wim

Je kan je binnenafwerking bvb. met watervast Fermacell paneel uitvoeren en daarna betegelen.

Condensatie kan je grotendeels voorkomen door afdoende te ventileren.

Bedoel je dan de ruimte tussen de twee wanden ventileren of de ruimte zelf ventileren??
Ik mag dus gewoon een voorzetwand in houten kader zetten , dat die hier en daar tegen de muur bevestigd is kan geen kwaad , isolatie ertussen en Fermacel platen om te betegelen . Geen dampscherm of zo?
Wat met Weedi isolatie platen? goed of niet , kleven tegen de bestaande muur of op een houten kader...?

Ik heb een tweetal jaar geleden hier een goed advies gekregen in een of andere draad...
Wij hebben uiteindelijk een als monument beschermde volle muur van 30 cm (van 1777 met urinezouten erin) zelf langs binnen geïsoleerd met 2 x 4 cm Pavatex (houtwolplaat) en daarna muurverwarming geïnstalleerd en laten afwerken met 3 cm leembepleistering: zonder dampscherm dus.

Tot nog toe heel tevreden: beter binnenklimaat en gasverbruik spectaculair gezakt...
(ook ons dak werd extra geïsoleerd, van 10 cm naar 18 cm.)Nu nog ander glas (is nu gewoon dubbel glas) en misschien dan ook maar ineens beter schrijnwerk...

Groeten,

Dirk

hoi,

we gaan ook met pavatex werken.
Heb jij 2X4 cm gebruikt om geen spleten te hebben ?(geschraagd?)
Of misschien om beter contact te hebben met de muur?
wij dachten 1X 10 cm te plaatsen tegen onze oude nog goed intacte plaaster

Is er bij jullie een balansventilatie aanwezig?

Word hier niet teveel belang gehecht aan condensatie ? Wat is de ramp eigenlijk als er condensatie (sporadisch) optreedt bij een volle buitenmuur ? Die buitenmuur wordt ook nat als het regent hoor ! Het is vooral dampopen isolatie die aanleiding geeft tot condensatie (rotswol etc).

vr gr
Pluto

ooit al huiszwam gezien, pluto ?
de gevolgen kunnen immens zijn !

Ja dat klopt Bart, maar meestal heeft het dan te maken met een lekkende dakgoot of zoiets.

vr gr
Pluto

Walter,

die 2 x 4 cm zijn inderdaad om kieren te vermijden. De pavatex platen hebben zelf al tand en groef. Als je dan nog eens een tweede laag erover doet krijg je een prima isolatie. Laat zich goed verwerken. Het zagen met een tafelzaag gaat goed, maar geeft veel stof: best buiten doen. Kieren en spleten kun je opvullen met restjes.Je moet inderdaad zorgen voor een goed contact met de bestaande muur: wij hebben alle behang verwijderd en de vochtwerende verflaag afgeschuurd zodat de pavatex goed met het bezetwerk in contact komt. Dampopen dus.

Mvg,

Dirk

op de bouwbeurs in A'
raden ze ons Pavadentro aan een nieuwe pavatex plaat met damprem

onze situatie : in de spouw steekt nu 6 of 8cm rotswol met dampscherm.
we zouden alles willen laten steken en bijkomend wensen te isoleren
ze zeiden eerst een laag leem tegen het plaasterwerk, dan de pavadentroplaat en afwerken eventueel met leem

houdt dit bouwfysisch steek, dauwpunt, condensatie enz
ben maar een leek

of is de enige oplossing buitenisolatie en pleister (duurder)

@ pluto,
ik heb al evenveel gevallen van huiszwam door condensatie gezien, als van lekken in het dak !
meestal zijn de oude zolders dan nog "stevig geventileerd" (lees : de wind waait door de pannen), aan de opleg van vloerbalken heb je die ventilatie niet...
geen pretje ...

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Wij hebben een muur opgebouwd op volgende wijze. Gevelsteen, 6 cm isolatie pu-plaat, snelbouw porotherm. Nu zouden wij extra isolatie willen aanbrengen. Langs buiten is niet mogelijk. Wij hebben twee opties in gedachte.
Optie 1: We laten in de spouw waar nog 2 cm vrij is termoparels spuiten, of
optie 2: We isoleren langs binnen op de manier dat Dirk beschreef. Dus 2x4 pavatex f homatherm. Maar met wat werken we de isolatie af. Gewoon fermacell over de isolatie of eerst een dampscherm, en wat doen we in de badkamer?

Met dank
Jurgen

Bijkomend vraagje bij 't gebruik van Pavatex / Pavadentro voor de isolatie van een steense buitenmuur langs binnen: hoe vochtig mag de te isoleren muur nog zijn? Is het voldoende dmv onderzagen / onderkappen het opstijgend vocht tegen te houden, of dient de muur werkelijk droog te staan?

ik heb mijn pavatex hoger geplaatst dan mijn vochtkering
dus momenteel zweeft mijn pavatex.
En dan ga ik naderhand pur (ook eronder)laten spuiten op de vloerplaat.
dus zo hoop ik mijn pavtex droog te houden.
1 muur (latere verbouwing) staat het waterkeringspapier wel hoger dan de onderkant van de pavatex, hier heb ik de muur (tot 1 baksteen over het waterkeringspapieer)behandeld met 4 lagen waterdichte muurpleister die ze gebruiken om kelders waterdicht mee te maken
En dan nog een laag pleister tot 9 cm boven muurplaat(tot onderkant pavatex)

of dit de perfecte manier is weet ik wel niet, maar zo doen wij het?

Het gebruik van materialen van met hogere warmteopslagcapaciteit heeft zeker zijn nut. Maar ik ben nu al enige tijd op zoek naar referentie-waarden. Van isolatiematerialen, vind ik die wel. Maar deze waarden van baksteen, beton en hout ...., waar kan ik die vinden.

Mvg,

Jeroen

Jeroen

Een zoekmachine is handig hiervoor. De soortelijke warmteinhoud (c) van beton is 840j/kg, baksteen zit kennelijk ook in die grootheidsorde. Water is een factor 5 hoger.