Nieuw soort zonnecellen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een 12-jarige jongen uit de VS heeft een ontdekking gedaan die van grote invloed kan zijn op de toekomst van de zonne-energie. Het wonderkind kreeg onlangs een prijs van 25.000 dollar voor het ontdekken van een zogenoemde drie dimensionale zonnecel die 500 keer zo effectief is als de traditionele zonnecel

Hier het hele artikel:
http://www.telegraaf.nl/buitenland/1962683/__Kind__12__doet_revolutionaire_vinding__.html?p=17,2

Hier een ander artikel over zonnecellen als ramen die 10x efficienter en goedkoper zijn dan traditionelen zonnecellen:
http://www.hln.be/hln/nl/2657/Ecotips/article/detail/346084/2008/07/13/Ramen-van-de-toekomst-tegelijk-ook-zonnepanelen.dhtml

Reacties

500x zo effectief! Dus dan kan heel het huis elektrisch verwarmd, warm water elektrisch en het is nog gratis ook. Net als in Noorwegen, waar elk huis elektrisch wordt verwarmd door waterkrachtcentrale elektriciteit.
In plaats van 1kW opbrengst 500kW dat is pas rendement.
Nu maar hopen dat het geen hoax is.

De zon levert in onze contreien 1000kWh/m²/a.
Huidige PV-systemen capteren daar +-13% van, thermische zonnesystemen +-50%.

Deze miraculeuze uitvinding zou dus 6.5 keer meer energie uit de zon halen dat erin zit...

Eerst zien, dan geloven.

Er is sprake van dat die technologie zowel UV-licht als zichtbaar licht zou kunnen omzetten in energie. Als ik het goed heb onthouden is het UV-spectrum redelijk ruim, en hebben UV-stralen een hogere energie-inhoud. Dat zou kunnen verklaren dat er een serieus hogere opbrengst uit komt.

Maar dan nog 500 keer zoveel lijkt me ook wel erg veel.

Ik vermoed dat het nog om een theoretisch idee gaat waar nog geen werkende prototypes van bestaan. Het zal niet het eerste theoretisch model zijn dat in de praktijk minder oplevert dan vooropgesteld is.

Er is bitter weinig info te vinden over de technologie. Alle info gaat over hoe uitzonderlijk het wel is dat zo'n jong kind al zoiets uitvind en wat voor een carriere hem te wachten staat.

http://www.gtri.gatech.edu/casestudy/3d-solar-cells-boost-
efficiency

Ze zijn der al langer mee bezig....

Deze link geeft wat meer informatie over de zonnecellen van Yuan. Ik heb het kort samengevat en vrij vertaald hieronder.

http://en.wikipedia.org/wiki/William_Yuan

De zonnecel van Yuan kan zowel zichtbaar als ultraviolet licht opnemen. De meeste huidige collectors zijn ofwel fotovoltaïsch of thermisch. Terwijl zichtbaar , infrarood en ultraviolet licht ernstig verspreid of geabsorbeerd worden door de aardatmosfeer, heeft ultraviolet licht kortere golflengtes en een hogere energie dan zowel zichtbaar en infrarood licht. Ultraviolet licht kan meer energie leveren aan een collector dan andere langere golflengtes van het elektromagnetisch spectrum.
De cellen van Yuan zijn zo ontworpen dat ze vrij kunnen staan in drie dimensies waardoor ze meer licht kunnen opvangen. Er is berekend dat ze ongeveer 900x meer licht kunnen absorberen dan een conventionele zonnecel. En 9x meer dan geavanceerde 3D zonnecellen. 3D zonnecellen zijn elders ontwikkeld en maken gebruik van carbon nanotubes die het de cellen mogelijk maken om de energie te distribueren zonder deze te verspillen zoals de meeste traditionele zonnecellen.

Gegroet,

in dit intervieuw spreken ze van 9 x meer licht opvangen en 10% meer energie.
't is toch de energie die voor electriciteit zorgt, of ze nu uit zichtbaar licht, uv of infrarood komt? 'Slechts' 10% meer rendement dus?

http://www.necn.com/Boston/SciTech/12-year-old-Oregon-student-develops-3D-solar-cell/1221559581.html

Ja, Yannik ik zou ook wel eens precies willen weten hoeveel
de opbrengst nu precies is. De ene keer wordt er gesproken
over 500x efficiënter dan weer over 900x maar wat is efficiënter. Dit zal niet hetzelfde zijn als 500 of 900
keer meer opbrengst. Want dan zou echt elk energie probleem
zijn opgelost. Toch heb ik hoge verwachtingen van deze
nieuwe generatie zonnecellen.

Yannik, inderdaad hij spreekt van een meeropbrengst van 10 % maar vergeet niet dat een goed zonnepaneel, welk dan ook, een maximaal rendement hebben van slechts 18 à 20 %, maw is het toch,op zich, een prachtige vooruitgang.