flexibel in schoorsteen enkel of dubbelwandig plaa

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

goedendag

kan iemand mij zeggen wat te plaatsen in een slecht trekkende schoorsteen ;een enkelwandige of dubbelwandige flexibele inox buis.het is voor een mazoutkachel op aan te sluiten
groeten
pascal

Reacties

Alhoewel ik technisch een leek ben, dacht ik toch dat die dubbelwandige inoxbuizen vooral dienen om tegelijkertijd de verse lucht in te zuigen en de rookgassen uit te laten.

In hoeverre zijn dergelijke buizen trouwens flexibel? Gezien deze waarschijnlijk niet geribd zijn, denk ik niet dat elke plooivorm mogelijk is.

Misschien kan een echte kenner op je vraag met zekerheid antwoorden?
Gezien ik voor 2009 een gascondensatieketel plan, lijkt me dergelijke inoxbuis ook een vereiste.

De kleinste is ondertussen 5 jaar .. dus hopelijk groot genoeg om te weten dat een houtkachel heet kan worden ..

Ik wil graag een houtkachel installeren in het najaar en wil hiervoor een flexibele buis laten steken in een bestaande schouw. Ik vermoed dat dit beter is qua veiligheid en efficientie. De show is nl 70 jaar oud en niet meer gebruikt sinds 18 jaar.

Heeft er iemand in dit forum positieve (of negatieve) ervaringen met plaatsters van flexibele schouw liners in de Kempen (regio Geel).

Bedankt
Marc

Ik momteer zelf al 25 jaar flexibele schoorsteenvoeringen kan u advies geven geef u mail adres.

Naar het schijnt zouden de dubbelwandige buizen enkel over een korte afstand mogen worden gebruikt.
Een condensatieketel waarbij de schouw een zestal meter hoog is, zou dan twee aparte buizen nog hebben: één voor de toegang van lucht en de ander voor de uitlaatgassen.

Klopt dit wel?

Ik zit in eenzelfde schuitje, ga mijn schouw ook renoveren.ík was heilig overtuigd dat ik een dubbelwandige flexibel zou steken tot ik na wat informeren enkele negatieve commentaren tegen kwam: iemand die om de 2 jaar zijn flexibel moest laten vervangen wegens opgestookt en een brandweerman die kwam vertellen dat een dubbelwandige flexibel zeer gevaarlijk is in geval van schoorsteenbrand zie deze draad http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1215343898&first=&last=
Alles is uiteraard afhankelijk van uw kachel en uw manier van stoken. Ikzelf heb geopteerd om inox buiselementen te plaatsen en de ruimte tussen schoorsteen en rookafvoerkanaal te isoleren, ik ga zelfs zo ver dat ik de eerste 4 m niet plaats in de systeembuizen van 0,6 mm dik maar in inox buis van 2 mm dik, AISI 316 L welteverstaan.

Hallo, ik zit ook in een gelijkaardige sutuatie. Nu zit er in mijn 70j oude schouw een flexibel voor de verwarmingsketel. Maar deze gas CV-ketel wordt kortelings vervangen door een condenserende ketel en dan is de schoorsteen niet meer nodig. Vervolgens zou ik op de schoorsteen graag terug een houtkachel aansluiten.
Wat zijn de nodige dingen die ik in acht moet nemen? Kan de bestaande flexibel gebruikt worden? Ik weet niet of de huidige flexibel al dan niet dunwandig is of van inox of aluminium? Kan ik dit makkelijk nakijken? Of beter vervangen door inox stukken? Of gewoon de schouw zoals ze is zonder inox of flexibels erin? Heeft hier iemand ervaring mee? Of toevallig ook een paar goede adressen in de regio van Turnhout?

Groeten,

Pol

Alles hangt af van de temperatuur van de afvoergassen. Temperaturen tussen de 100°C en 350°C en meer.
Er zijn flexibels op de markt die bestand zijn tegen hoge temperaturen, zeker in de duitstalige landen.
Mon

Hallo,

Ik woon in een nieuwbouw (sleutel op de deur) en zou graag mijn ketel (allesbrander) laten branden. Nu zit er in mijn schoorsteen nog geen flexibel. Welke steek ik best voor een allesbrander en hoeveel zou mij dit gaan kosten?? Ik heb mij laten zeggen oor de bouwmaatschappij dat het niet nodig is dat ik een flexibel steek.

Kan iemand mij helpen?

dank u

Volgens mij zijn de meeste flexibels niet geschikt voor rookgassen afkomstig van hout, kool of mazout. Enkel bij gas zou ik het vertrouwen.

De flexibels zijn langs de binnenkant niet vlak (plooien en ribbels van het vouwen) en daar kan er zich zeer gemakkelijk roet en teer op vastzetten. Ze kunnen ook gemakkelijk in elkaar zakken, dubbel komen te zitten of scheef gaan lopen. Dus goed opletten bij het plaatsen.

Daarbij is de binnenkant gevoelig voor beschadiging, zeker na intense hitte. Bij het vegen van de schouw kan het dus snel kapot gaan. Ook die industrieële dingen zijn na enkele jaren branden niet meer zo stevig.

Aluminium flexibels zou ik niet gebruiken (brand zo door), enkel inox en dan nog.

De schouw en woningbranden die ik al meegemaakt heb door het onoordeelkundig plaatsen van flexibels kan ik al niet meer op 2 handen tellen.

- Vaste gladde schouwpotten die geïsoleerd zijn met een steen rond gemetseld. (meestal in nieuwbouw)
- Of een vaste dubbelwandige buis.

Zou ik het meeste op vertrouwen.

Andy, hoe is uw schouw nu gemaakt gezien dat een nieuwbouw is?

Als het een schouw is die in 3 delen is verdeeld zou ik het toch niet zo vertrouwen.

De potten zelf zullen wel goed zijn, deze zijn daarvoor gemaakt. Kunnen grote temperatuur verdragen en zijn glad vanbinnen.

Maar staan deze 3 delen tegen elkaar gemetseld? Als dat zo is vrees ik dat de buitenwand van de potten te koud zou krijgen en dat je condens in uw schouw gaat krijgen. (warme rook die condenseerd tegen de koude wand.) Hierdoor ga je meer kans op roetafzetting hebben.

Het rookkanaal zou eigenlijk appart moeten geisoleerd zijn om goed te zijn.

Daarnaast zou ik geen stukje flexibel tussen de kachel en de schouw steken. Je gaat dan over van rond naar vierkant en zal om de aansluiting te maken zowiezo een rand creëren waarop vuil, roet en stof kan neervallen en opstapelen. Deze rand zal zich dan ook net achter of dicht bij de kachel bevinden waar het warm kan worden. Vroeg of laat heb je onderaan je schouw een schouwbrand.

Als je dan al een flexibel gebruikt trek hem dan van de eerste keer helemaal door tot boven, dan heb je die aansluitrand niet. Neervallend roet en vuil komt dan gewoon in uw kachel en kan zich niet opstapelen op de rand.

Maar ik zou moest ik jou zijn verkiezen voor een vaste gladde buis boven een flexibel.

Ik het rookkanaal helemaal recht of zitten er bochten in?

Mijn kacheldealer raade mij een flex.pijp af, ondanks dat hij die wel verkoopt, te veel problemen ermee zij de man. aanhechten van teer-creosoot ed + inscheuren van de dunnere randen. Heb er toen vaste buizen in gebracht, maar wel voor geboord en met popnagels gezekerd.

Willem,

Uw kacheldealer heeft gelijk. Ten sterkste af te raden.

Vaste buizen inbrengen is het beste dat je kan doen.

Ik zou een rechte buis in inox steken (duurder maar zal langer meegaan).

Ik weet niet hoe uw kachel er uit ziet en hoe de aansluiting verloopt.

Je kan eventueel de inox buis vanuit uw plafond gewoon laten doorlopen tot beneden aan uw kachel en daar rechtstreeks aansluiten. Als je dat niet mooi vind kan je ook net voor de inox buis uit uw plafond komt een verbindingsstuk steken waar je dan kan overgaan met een bijpassende buis van uw kachel.

Of lopen de potten tot op de grond en zal de aansluiting gebeuren via de muur met een gat in?

Het dakje mag maar je moet zien dat dit niet voor teveel weerstand zorgt. Maar als de diameter van de buis niet groot is hoeft het niet, veel water zal daar niet in komen.

Andy, goeie keus als je voor de vaste buis ga. Mocht je door de bestaande schoorsteen gaan, van te voren even op straat/in de tuin/oid alles in elkaar zetten-de buizen nummeren waar ze in elkaar steken even een merkstreep zetten en 3-gaatjes boren verdeeld over de omtrek voor een popnagel. Als je vanaf boven de buis laat zakken; pijp 1-pijp 2 in 1 merkstreep tegenover elkaar, popnagels erin, pijp 3 in 2 merktreep tegenover elkaar, popnagel erin, en zo verder. Een aanpassing voor de kachel is altijd te krijgen, desnoods met breed koord. Anders dan bert zegd, zou ik er wel een kapje op zetten, het simpelste en goedkoopste is een zg chinees kapje, ook van rvs . Je praat over een kleine flexibel, wat is klein, ik denk dat je min. 150 moet hebben. Voor dat je koop en begin kijk even in de schoorsteen dmv een zaklantaarn of lamp aan een touwtje of je geen specie resten vind waarop je vast zou kunnen lopen.

Wie kan mij een adres bezorgen voor het plaatsen van rookafvoerkanalen in bestaande schouwen. Het moet dienen voor een houtkachel en een gasketel. Liefst in de omgeving van Peer ( Limburg )