langer stoken met speksteenkachel/finoven

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mijn interesse gaat uit om bij vervanging van huidige haarkachel deze te vervangen voor een speksteenkachel. Nu lees ik overal dat de speksteenkachel maar 1-2 uur gestookt hoeft te worden. En dat je vooral dun hout moet token om hoge temperaturen te realiseren. Stel dat je nu de speksteenkachel langer dan 2 uur blijft stoken, bijvoorbeeld 4 of zelfs 8 uur. En je gebruikt na een bepaalde tijd dikkere eiken, beuken of ander hard- en zacht houtsoorten. Is dit dan schadelijk voor de speksteenkachel?
Ik neem aan dat het dan nog langer warmer blijft.
Wie heeft hier ervaring mee?

Reacties

Het leuke aan een speksteenkachel/tegelkachel is dat je kort stookt en lang warmte hebt.
Te lang stoken kan schadelijk zijn voor een speksteenkachel.
Meer dan de aanbevolen hoeveelheid stoken wil niet noodzakelijk zeggen meer warmte. Als de steen de warmte niet meer opneemt gaat de warmte door de schouw verloren.

Er lopen hier al een aantal draadjes over speksteenkachels en tegelkachels. Als je die leest zal één en ander heel wat duidelijker worden.

Zoals Wendy al zegd, er is al héél veel besproken hierover, maar even in het kort; zachte houtsoorten van +/- 8 á 10 cm dik vindt deze kachel heerlijk, daar brand ie uitstekend op. Na +/- 3 uur stoken is de kachel op temperatuur en kan je stoppen met stoken. Als de verhouding kachelgewicht en de te verwarmde aantal m2 juist is, begin je na +/- 24 uur weer te stoken, maar dan moet je wel aan een paar voorwaarde voldoen, tw dubbele beglazing - spouw geisoleerd - en dat soort zaken. Er is genoeg leesvoer op andere topics van een groot aantal speksteen-stokers.

Soms laat men de kachel langer branden, b.v. tijdens een gezellig avondje, dan heeft het de functie van een open haard.
De regel is volgens kenners: als de kachel zo heet is dat je het hout er niet meer in kunt leggen maar in moet gooien dan is het tijd om te stoppen met stoken omdat anders de kachel beschadigt kan raken.

Het interessante aan de kachel is dat je alle houtsoorten kunt gebruiken om de steen op temperatuur te houden. Ook paletten, afgedankte balken, alle niet verlijmde, niet geschilderde en niet beklede houten blokken kunnen verzameld worden om te stoken. Dus al het niet bewerkte hout aldan niet met nagels of schroeven zoals palettenhout, afbraak van daken vb, enz kan je "recycleren" om je een aangename warmte te bezorgen. De grotere klompen branden langer maar minder hevig.
Ik heb ook een bakoven mee laten inplaatsen en heb hier geen spijt van. Brood bakken en braden en sudderen van gerechten zijn een aanrader. Een temperatuurmeter zit dan ook in de oven en kan een handigheidje zijn om de kachel mooi op warmte te houden.
www.verdoodt.be/warmteinhoudframe.html
Hierop kan je de stookwaarde van vele houtsoorten terugvinden.

Het interessante aan de kachel is dat je alle houtsoorten kunt gebruiken om de steen op temperatuur te houden. Ook paletten, afgedankte balken, alle niet verlijmde, niet geschilderde en niet beklede houten blokken kunnen verzameld worden om te stoken. Dus al het niet bewerkte hout aldan niet met nagels of schroeven zoals palettenhout, afbraak van daken vb, enz kan je "recycleren" om je een aangename warmte te bezorgen. De grotere klompen branden langer maar minder hevig.
Ik heb ook een bakoven mee laten inplaatsen en heb hier geen spijt van. Brood bakken en braden en sudderen van gerechten zijn een aanrader. Een temperatuurmeter zit dan ook in de oven en kan een handigheidje zijn om de kachel mooi op warmte te houden.
www.verdoodt.be/warmteinhoudframe.html
Hierop kan je de stookwaarde van vele houtsoorten terugvinden.

Henri

6 tot 8 uur stoken met een massieve speksteenkachel heeft helemaal geen zin

4 uur stoken bij de huidige temperaturn is al veel te lang als het gewicht ( opslagvermogen ) goed aangepast is aan de plaats die je ermee wil gaan verwarmen heb je nu met max 2 uur stoken gedurende 24 uur voldoende warmte waarom zou je persé dan 6 uur onnodig gaan stoken ?

Met langer te stoken ga je dus zeker niet langer warmte hebben want eenmaal de kachel zijn max warmte heeft opgenomen is hij verzadigd net zoals je bij een volle fles water geen water meer kan bijvullen en het totaal geen zin meer heeft deze nog langer onder een lopende kraan te houden om er nog meer water in te krijgen

ik heb een massieve spsksteenkachel van 3 ton staan en stook bij de huidige temperaturen één uur per 24 uur en heb temp van 24°C in de leefruimte en boven 18°C en dat dag en nacht wel te verstaan en de volgende dag stook je niet om het weer warm te krijgen want het is dan nog 22,5 tot 23 °C maar om het warm te houden tot de volgende dag

Ulrik