Zoldervloer cellulose OSB

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Besten,

De situatie:
ik ga deze week mijn zoldervloer isoleren met cellulosevlokken. et is een ongeïsoleerde zolder, het dak komt achteraf aan de beurt. De plafonds eronder zijn van oud stucwerk, in goede staat maar geen enkel zonder hier en daar een (haar)scheurtje. Volgens mij dus zeker niet 100% dampdicht.

De vraag:
Ik wil dus 18cm cellulosevlokken tussen de balken storten en afwerken met OSB-platen. Loop ik het risico dat de vlokken nat worden en niet mer kunnen uitdrogen owv de dampdichte OSB?

Wat als:
Het dak zal komende zomer geïsoleerd worden, waardoor de temp. verschilen tussen slaapkamers en zolder minder groot wordt. Op dat moment vercht ik eigenlijk geen problemen meer. Terecht?

Bedankt voor jullie hulp!

Reacties

Koen, uw zoldervloer EN uw dak isoleren is volgens mij weggegooid geld.

Ofwel isoleer je je vloer, en aanvaard je dat je zolder een koude ruimte wordt (maar dat is nu ook het geval denk ik), ofwel isoleer je je dak, en dan ligt je zolder binnen de geïsoleerde schil van je knusse woning.

Als je de zolder niet gebruikt of slechts voor stockage, dan zou ik gaan voor de vloerisolatie (minder opp. dus goedkoper en hetzelfde effect), wel goede maatregelen treffen ter hoogte van de zoldertrap.

Als je de zolder regelmatig gebruikt (hobbyruimte misschien), kies dan voor de dakisolatie... of toch voor de zoldervloerisolatie en die enkele weken per jaar dat het te heet of te koud is beoefen je een andere hobby

Dit wetende, en als je beide had gebudgeteerd, dan kan je je misschien een dikkere laag permiteren !!!

Zoals Patrick zegt,

Vloer EN dak is misschien teveel van het goede. Maar als je nu de vloer isoleert met 'slechts' 18cm, dan is dat niet echt voldoende voor de toekomst.
Voorts moet je ook rekening houden dat je een damprem aan de WARME zijde moet plaatsen, dat is dus je plafond (onder de draagconstructie). Die moet dan wel 100% luchtdicht geplaatst kunnen worden.
Het is mogelijk om een damprem 'onder' de vlokken te steken, maar da's toch moeilijk werken.
Misschien in één keer 'sparen' voor een goede dakisolatie (en de tipgevels niet vergeten!)

Spijtig dat op dit forum echt altijd naast de kwestie op vragen geantwoord wordt...

Mijn vraag was eigenlijk of OSB-platen té dampdicht zijn om aan de koude kant van de isolatielaag te gebruiken en ik krijg een les in moraal...

De zolder is 100m² groot en zal wellicht ooit als tweede woonst gebruikt worden. Ik wil nu niet langer in de koude zitten, en die 18cm zijn beslist beter dan niets voorlopig. Achteraf kan ik het acoustisch isolerende effect van de cellulose nog gebruiken als er uurders op zolder zitten (OSB-vloer wordt trouwens ook zwevend gelegd op kokosstrips).

Als er iemand een antwoord op mijn vraag kan geven, ben ik hem/haar eeuwig dankbaar!

OSB is te dampdicht.

De andere goede raad krijg je er gratis bij.

Ik zou dan nu het dak isoleren, en als daar ooit acoustische isolatie op de zoldervloer moet komen, dan kan je die nog altijd plaatsen.

Veel succes

Woeps ... zonder 'moraliserend' te zijn en met de gave om elke situatie op dit forum in een paar regels te kunnen inschatten:
- OSB winddicht plaatsen (en dus dampopen, maar zeer beperkt)
(dus geen OSB4 of andere watervaste plaat)
- belangrijker: onderzijde zeer goed luchtdicht en met vochtvariabel damprem werken.

In uw vraag: plafond is niet 100% dampdicht ... dat is ook de bedoeling, het mag niet dampdicht zijn, maar moet dampopen ... het moet wel 'luchtdicht' zijn, daar zit meestal het probleem.

Zoals gezegd, uw damprem moet aan de WARME zijde (dus onder de isolatie).

Koen,

Wij zijn ook bezig met de zoldervloer te isoleren met cellulose. De leverancier van de cellulose zegt dat er geen dampremfolie of ander folie op de betonnenvloer hoeft te liggen. Noch tussen het cellulose en beton en nog tussen cellulose en OSB. Zorg dat de osb vloer luchtdicht is (tand en groef verbindingen zorgen hier al voor). Langs de naden afdichten met pur, tape of iets dergelijks. Plafond (dus zoldervloer) is meestal al luchtdicht (als er geen kieren in zitten). Belangrijk zijn wel de gaten waar verwarmingsbuizen en electra door heen lopen. Evt.vocht wat in de cellulose zit en/of komt kan via de betonnen vloer weg. De osb vloer zorgt in feite dat er geen vocht van bovenaf in de cellulose kan komen. OSB is namelijk voldoende dampdicht (niet 100%)
Volgens de leverancier hoeft er zelfs geen damprem tussen de cellulose en de binnenspouwblad. Maar dat betwijfel ik!