damprem of dampscherm bij renovatie/isoleren dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

beste,

hoe meer informatie ik erop nalees hoe meer ik begin te twijfelen.

eerst en vooral de concrete situatie betreft een bestaand huis 1962 waarvan ik het dak wil isoleren;

betreft een onderdak uit menuiseriteplaten (niet ideaal ik weet het) maar in de toekomst (10 jaar) bij vervanging dakbedekking wordt allicht nieuw onderdak(houtvezel) geplaatst

de kepers zijn 15 cm dik

ik zou dus isoleren met minerale isolatie glas- of steenwol in plaatvorm (gezien onregelmatige keperafstand gemakkelijk op maat te snijden)

Aanvankelijk zou ik aan de warme zijde een dampscherm gebruiken, bvb dikke PE-folie zo luchtdicht mogelijk geplaatst.

nu denk ik er meer en meer aan om een damprem te gebruiken die afhankelijk van seizoen en luchtvochtigheid regulerend werkt (dampdichter of opener) bvb van Pr*c****. dit om eventuel vocht dat zich van buitenuit (bij hevige stormregen via nagelgaatjes van onderdak) in het hout en isolatie terecht zou komen, de kans te geven naar binnen toe te verdampen in drogere warme periodes.

Heb ik het helemaal verkeerd voor?

ik las op eerdere berichten hier dat bij reovatie best een dampscherm gebruikt wordt. Maar hoe kan het eventuele vocht dan uitdrogen/verdampen gezien menuiseriteplaten niet zo heel dampopen is.

Of worden die variabele danmpremmen hoofdzakelijk gebruikt bij isolatie die vochtbufferende eigenschappen heeft bvb papiervlokken.

Wie kan me helpen de beste keuze te maken in deze huidige situatie?
Uiteraard is een volledige nieuwe dakopbouw de beste keuze maar die optie is er niet.

groeten

mar

Reacties

sorry voor de dubbele post, iets te snel geweest

misschien had ik beter deze post onder een bestaande thread geplaatst

maar niemand die een idee heeft daar ik deze week alles moet bestellen om vanaf het weekend in actie te schieten?

groeten mar

misschien had ik beter deze post onder een bestaande thread geplaatst

maar niemand die een idee heeft daar ik deze week alles moet bestellen om vanaf het weekend in actie te schieten?

groeten mar

de kans is heel klein dat bij de plaatsing van "droge" isolatie er vocht ingesloten zal worden. de vraag is hoe snel je het dampscherm plaatst.

tussen haakjes: het is volgens onbelangrijk of je rotswol of cellulose gebruikt. In tegendeel: je kan rotswol gebruiken vanwege de prijsbesparing die ermee gepaard gaat (tov vlokken) om het duurdere dampscherm(-rem)te kiezen.
Cellulose is wel wat "zwaarder", het buffert de zomerwarmte meer.

Uw onderdak van menuiseriet is nog niet zo slecht als dikwijls beweerd wordt. Uiteraard is het best om de winddichtheid te verbeteren door af te tapen. Maar enige condensatie kan door het onderdak weg daar het cappilair is.
Dus ik meen dat een dampscherm of -rem beiden kunnen.

( ik heb onlangs een dak open gemaakt waar al 10 jaar rotswol tot tegen de menuisiriet steekt en langs onder was een PE-folie voorzien: resulataat: alles poeier droog !)

De bijzonderste eigenschap van menuiseriteplaten is juist dat ze goed dampopen zijn!
Menuiserite van de jaren ’60 en veel later waren de grijze harde en relatief sterke platen die niet krom trokken, ze waren van redelijke kwaliteit maar bevatte de zeer schadelijke asbestvezels.
De huidige roze menuiserite NT (zonder asbest, want verboden) lijken meer op golfplaten eens ze nat of erg vochtig zijn geweest, vandaar dat je geen winddicht onderdak kunt verkrijgen, hetgeen uiteraard wel belangrijk is.
Is je “oud grijs menuisertie onderdak” goed geplaatst in goede staat en winddicht dan zou ik het overwegen om het niet te vervangen.
Damp dringt voonamelijk in de isolatie langs de warme binnen of onderkant, via de bevestigingsgaatjes van het dampscherm, de onvolmaakte en moeilijke aansluitingen met muren, dakramen en andere, en niet van buiten uit! ( een goed dak met onderdak is water- en sneeuwstof dicht!). Deze damp moet kunnen ontsnappen naar buiten toe door het dampopen luchtdicht onderdak. Bij een dicht dak ( plat dak met roofing of epdm, zelfs een onderdak in biplex met de zg microperforaties is onvoldoende dampopen wat men ook mag beweren!) kan dat niet, en moet je een dampregulerende damprem plaatsen die de damp terug naar binnen kan afvoeren, anders kan de damp en of condensatie nooit ontsnappen, met alle gevolgen van dien.
Bij cellulose is uiteraard een dampregulerend dampscherm aangewezen gelet op zijn dampbufferend vermogen.

Hierboven is sprake van grijze of roze menuiserietplaten, maar in ins huis (ook uit begin jaren '60) zijn ze eerder geel. Bevatten deze platen asbest of niet?