belastingen op pv palenen / groencertificaten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hi,
ik sta op het punt te investeren in PV panelen.
Het idee is dit op papier in 2 fases te doen zodat ik deze zowel dit als volgend jaar kan inbrengen in de belastingen.
Nu hoor ik geruchten dat ze de wetgeving hieromtrent gaan aanpassen. Heeft iemand hier meer info over ?

Anderzijds hoor ik dit ook over de groencertificaten.
Volgens de verkoper gaat dit zo snel niet en zal dit nog minstens 1/2 jaar duren .
Klopt dit, en kan het zijn dat ze dit bv in juni 2009 aanpassen met terugwerkende kracht naar 1/1/2009 ?
Het scheelt natuurlijk een aardige slok op de borrel,en het zou dit puur financieel heel wat minder interessant maken.
Heeft iemand hier meer info over?

bedankt.

Reacties

waarom wil jij op een systeem dat zich volledig zelf terugbetaald twee keer de subsidies krijgen?

na 9 jaar terug betaald en de volgende 20 jaar zuivere winst
en dan wil je nog gaan frauderen met het geld van de belastingbetaler

Jan b

volgens mij wilden ze het net gaan aanpassen zodat je niet moet foefelen, maar zowiezo gewoon de overschot kan overdragen...

http://www.immotheker.be/Immotheker3/site/Default.asp?WPID=38&L=N&MIID=7&ItemID=957

JAn,

Voor je iets zegt,moet je zien dat je weet waarover je praat, het is zeker niet foefelen.
In de standaard heeft Mr Reynders zelf gezegd dat betreffende het opsplitsen geen probleem is, zoek dat maar eens na op het internet, in tegendeel, ze promoten de extra investeringen dat de partikulier doet.
Het zijn trouwens de leveranciers zelf die dat voorstellen.
Wat die belastingbetaler betreft, met mijn aanslagvoet als tweeverdiener en gehuwd ben ik daar een grote bijdrager van, al vele jaren (herinner u dat men dat slechts een jaar of 3 terug recht gezet heeft), dus ja ,ik zou nu toch wel eens graag wat voordeel aan hebben.
Ik heb nog nooit gestempeld, ben geen zelfstandige, maw,ik geef tot de laatste cent aan, en kan hier niet mee foefelen, om uw woorden eventjes te gebruiken.
Ik zou ook kunnen zeggen, waarom moeten die met een huis van ouder dan 5 jaar slechts 6% btw betalen en ik 21%.
Want ja, mijn woning is maar 3 jaar oud en toch wil ik dat geld investeren ondanks de 21% btw.
Dus als ik op een investeringskost van meer dan 20K de meerkost bekijk tussen de 6 en 21 %, dan is dat het enige wat ik door het opsplitsen terug kompenseer de 15 % extra BTW, en meer niet (en dat verschil tssn 6 en 21 % betaalt de belastingbetaler ook he vergeet dat niet , dat zijn minder inkomsten voor vaderke staat).
Wat het terugbetalen betreft, zelfs wanneer ik 2 keer de belastingen terug krijg zit ik aan minstens 10 jaar.
Mijn geld brengt gemiddeld 4 tot 5 proent op, en je kan je naturlijk rijk rekenen en melden dat de energieprijs elk jaar met minstens 10 % zal stijgen. De olie ging dit jaar ook nog 300 dollar kosten was het niet.

Uiteindelijk is dit voor mij een gecombineerd voordeel,ik wil investeren in hernieuwbare energie, maar dat wil niet zeggen ten allen koste. Ik ben maar een werkende mens, en als ik later op pensioen ga op mijn 70 ste, ( doordat de generatie van de jaren 60-70, die nu op pensioen gaan en in verhouding onvoldoende hebben bijgedragen tegen dan al het geld dat wij teveel moeten betalen zullen opgeteerd hebben, zal ik er vroeger niet moeten op rekenen) zou ik toh graag nog wat centjes op zij staan hebben, want van de staat zal het niet meer komen dan.

Ik heb een beleefde vraag gesteld, zonder iemand tegen de borst te stoten, waaraan heb ik dit antwoord verdiend ?

Sommige mensen zijn jaloers zeker.....

Ikzelf heb slechts 1 jaar kunnen inbrengen in de belastingen, pas enkele maanden na de betaling van de factuur gehoord dat het mogelijk was om op te splitsen. En dan nog zo dom geweest om de factuur van het hogerendementsglas voor ons bijgebouw dat in december van hetzelfde jaar geplaatst is niet op januari te laten zetten.

Maar dat wil niet zeggen dat ik iemand anders niet gun om zelf maximaal zijn fiscaal voordeel uit te rekenen. Het is inderdaad zo dat het systeem het toelaat. We kunnen aannemen dat het niet echt de bedoeling was om de investering op te splitsen. Maar het is blijkbaar niet verboden dus beschuldigingen zijn inderdaad niet op hun plaats.

Hallo Nick,

Je hebt inderdaad de mogelijkheid om dit te splitsen en op korte termijn zijn er geen indicaties dat deze wetgeving zal veranderen.

Verdere belastingen op Gsc's zijn er niet te verwachten voor particulieren. Wat eventueel wel aan de orde is, is een daling van de waarde van het Gsc naar bv 400 €. Ook daar is echter nog geen beslissing over genomen. Dit werd eind 2007 ook reeds gesuggereerd door een aantal PV verkopers, maar dat was ook niet het geval.

Indien ze het vandaag zouden aanpassen, hebben ze nog 6 maanden nodig om het te via de normale weg volledig aangepast te krijgen.

Je zit dus nog wel even safe, mijns inziens, en je doet wettelijk niks verkeerd.

Mvg,
Peter
http://www.zonneblog.be
of kom eens op het zonstraal forum http://zonstraal.forumup.be/index.php?mforum=zonstraal

Even voor alle duidelijkheid:
ik ben niet "Jan B" van het 2e berichtje

Hallo,

allen dank voor jullie reactie.
ik heb hierboven mss wat overdreven gereageerd en mijn excuses hiervoor, maar een fraudeur ben ik niet.

Als alles goed gaat zal ik de investering een van de tekenen.

gr,

Nick

De JanB of jan.mac@telenet.be zou waarschijnlijk helemaal ontploffen moest hij mijn systeem te lezen krijgen.

Ik laat een hypotheeklening mijn zonnepanelen betalen. Ik heb de betaling ook over meerdere jaren kunnen spreiden en ik kreeg van Vlaanderen en de gemeente nog een subsidie bovenop.
Mij wordt aldus op 10 jaar tijd zo'n 90% volledig terugbetaald via belastingverminderingen en subsidies en na minder dan 3 jaar bereik ik het breakeven-point via de GSC-inkomsten.

Trouwens dit is geen gefoefel, want ik heb zelfs verzocht om een ruling bij mijn belastingscollega's van de dienst 'voorafgaande beslissingen'.
Hun beslissingen worden zowel aan de aanvrager als aan de minister (parlement) bezorgd. Vandaar wellicht de oorsprong van het artikel in de pers en in de media.

Misschien is er een efficientere besteding van ons belastingsgeld mogelijk, dat laat ik in het midden.

Maar als je ziet op welke manier ons belastingsgeld elders verkwist wordt (champagne voor een dronkelap-minister in Peking bijvoorbeeld). Dan is het hier toch op een duurzame manier geïnvesteerd.