Stookketel met hout

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik overweeg om een stookketel (voor centrale verwarming) bij te plaatsen op hout, eventueel combineerbaar met kolen.
Iemand ervaring, bedenkingen, voorstellen, merken waar hij de voorkeur aan geeft?,

Bedankt, Jo

Reacties

Beste,
ik ben net ook zelf aan het uitkijken naar een combinatieketel voor stukhout en pellets. Als de stookruimte met stukhout leeg is, schakelt hij over op pellets. Zie wwww.orlan.be.
Groeten, Roel

Roel,
ik twijfel ook tussen de orlan (pellet plus) en de ombouw van mijn bestaande stookolieketel.
Het prijsverschil is klein, de orlan is makkelijker te reinigen, naar rendement waarschijnlijk weinig verschil aangezien mijn ketel niet optimaal is voor pellets.
Ik dacht echter wel dat de orlan met een waakvlam werkt (ben nog eens aan het informeren). Ik weet ook niet of de orlan moduleert, heb ik nog nagevraagd.
Heeft er al iemand ervaring met Orlan? De installateur lijkt me wel capabel.

Neem een houtvergasser. Rendement is veel hoger dan een
gewone houtketel, en de uitstoot is minimaal. Een
houtvergasser hoef je ook maar 1x per dag te vullen. Met
pellets ben je nog steeds afhankelijk. Als je stukhout
stookt kun je een deel laten leveren en een deel zelf
zagen. Zo komt de prijs van stukhout altijd het goedkoopste
uit, zeker wanneer je dit verstookt met een houtvergasser.
Kolen zijn geen oplossing omdat dit slecht voor het milieu
is en de prijs zal in de toekomst hierdoor nog flink
stijgen.

Ik kocht recentelijk een Vigas 25S ketel. Slowaaks fabrikaat. Reeds geleverd maar nog te plaatsen. Een mooi toestel. Via zoekrobots of via bblv.be vind je er info over en via youtube filmpjes. Zoeken naar VIGAS HOUT, WOOD of HOLZ. Kostprijs van branden met houtblokken = 1/3 van het branden met pellets MAAR iets meer werk.

Weet er iemand een verdeler wonen van die Vigasketels, ook iemand die deze violledig plaatst, met boiler??
Liefst in de Kempen.

Buderus heeft ook een houtketel, iemand meer info over??

Bedankt, jo.

De Belgische verdeler (invoerder) is Briesco.com De verdeler stuurde mij door naar een chauffagist in de buurt. De ketel zelf kocht ik niet in Belgie. Het prijsverschil was veel te groot (Belgie > 45% duurder.) Spijtige zaak!

Beste,

Wij hebben ondertussen al twee winters op Vigas 40 ketel verwarmt, onze ketel is ondertussen al terugbetaald.

Inderdaad zoals bondpeet al aangeeft is Briesco schandalig duur met zen ketels. Wij onze 40 kW ketel gekocht bij Dank Installatie techtniek (www.houtgestookteCV.nl)
Om indicatie te geven (exacte prijzen weet ik niet meer)
Bij Briesco 4000,00 euro bij Dank 2400,00 euro betaald voor dezelfde ketel.
Dank is gevestigd net boven Breda, dus vanuit de Kempen zeer goed te doen.

maar als je naar NL gaat om een ketel te kopen , is er toch geen installateur meer die nog die ketel wil komen installeren??
Welke boiler hebben jullie?

ik overweeg nu een gewone houtketel.
Kan ik ook steenkool houtzaagsel en houtkrullen stoken, samen met bestaande gasolieinstallatie, kan ik variëren naargelang de prijs.
zaagsel, krullen en kolen kunnen niet in een vergassingsketel, klopt dat??

zaagsel en krullen kunnen mijn inziens niet. Ook dien je op te letten met hout dat te vlug brand zoals afval van paletten of hout van pulieren. Indien je toch grote voorraden van dit hout wil verbranden zet je best de temperatuur van de ketel niet te hoog (vb: 74°C). Dan kan de ketel bij het bereiken van de temperatuur afremmen en komt de keteltemperatuur niet in de gevarenzone van + 85°C. Ik schep iedere morgen wat assen uit de onderste lade. Dan geraakt de verbrandingskamer niet onmiddellijk oververzadigd van assen. Eén dag branden met temperaturen onder 0 en één lading kan als 1) het buffervat reeds geladen was met warm CH. water ((als de ketel uitgebrand is neemt het vat over)) 2) men hard hout gebruikt. (eik/beuk) 3) Men de keteltemperatuur niet te hoog zet (74° is ideaal). Het water naar de radiatoren moet toch maar +/- 62 graden zijn bij vriesweer. 3) Een goede regeling zodat het CH. water dat naar de radiatoren loop de juiste temperatuur heeft.((hier opgelost met 2 temp.voelers die werken als schakelaar en schakeltechniek)) 4) Tijdens de dag een ruimte-temperatuur vraagt van 16/19°C (bij radiatoren) om het huis op temperatuur te houden terwijl we uit werken gaan. ((s'avonds als je thuis bent kan je zelf het geheel goed opvolgen en bijstoken). 4) Men op het buffervat een extra temp.sensor zet zodat de ketel in een ruststand kan komen als niemand meer warmte vraagt. 5) Er geen grote warmteverliezen zijn na de aanmaak en het transport van het CH. water. En opgelet: ik verbruik meer hout dan oorspronkelijk geraamd. Waar radiatoren hangen isoleren we nu extra de muren waartegen de radiatoren hangen. Een chauffagist vind je wel die de ketel wil plaatsen. Wij kochten bij vigasnederland.nl En centrale verwarming, ook met hout zorgt voor een conforttemperatuur in de vertrekken die warmte vragen op de ingestelde tijd. Je moet er wel voor ........... stoken.

Ik heb nog steeds geen aankoop gedaan.
Ik ga nog eens op batibouw kijken of daar iets interessant is?
Iemand een idee wat daar te zien zal zijn??
Of een betere beurs?

misschien ook eens kijken op www.ecologieforum.eu. Daar loopt een soortgelijke discussie.
grt
Wouter

Dag Bondpeet, ik ben momenteel bezig met een installatie van een vigas in combinatie met een solar en mijn bestaande mazoutketel. Ik heb mijn vigas en buffers in Duitsland gekocht. Het nadeel, mijn handleiding is in het Duits. Nu is dat wel te doen maar toch is een nederlandstalige handleiding gemakkelijker.

Daarom mijn vraag, kan er iemand mij een nederlandstalige handleiding doorsturen via email of per post.(eventueel tegen betaling).

aerts-danny@fulladsl.be

Zijn er nog die een vergasser gecombineerd hebben met een solar? en met welke sturing?

thanks Danny

Geachte ,

 

Als U nog geen beslissing hebt genomen, kom dan bij ons eens kijken. Wij hebben samen met de buur een installatie op hakselhout voor centrale verwarming en warm watter + buffervat. Alles Oostenrijkse systemen.

Wij hebben die zelf geïnstalleerd. Werkt al 2 winters.

Wij zijn ook erkend aannemer  van dergelijke installaties (pellets, hakselhout of houtblokken) alles is mogelijk, ook zonnepanelen voor heet water.

Vrijblijvend kunnen wij U al deze installaties in werking laten zien bij mensen.  Ieder huis en gezin  heeft andere behoeftes en

mogelijkheden. Dit wordt gratis voor U berekend wat U best kan nemen.

Wij kunen U ook info opsturen.

Wij wonen in B 2811  LEEST Mechelen.  Tel Jos Verbeeck 0476881488