koude brug piramide dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Geachte,

Wij zijn gestart met de bouw van een K28 E48 woning.
Koude brug aan de vloer lossen we op met een Ytong.
Maar voor ons pyramide-dak wordt er gewerkt met een ringbalk van gewapend beton op onze welfsels en daarop een houten balk vastgemaakt. Daaruit loodrecht vertrekt men met spanten.
Hierdoor wordt de isolatie van onze spouw tot onze zoldervloerisolatie onderbroken door die ringbalk uit gewapend beton en hout. Heb ik hierdoor een koude brug?

Reacties

K28 E48 woning....hmmm, hoe doe je dat voor die E48 ?

"Koude brug aan de vloer lossen we op met een Ytong."
Bedoel je de vloer gelijkvloers ?
Zonder speciale maatregelen blijft dat een koudebrug

"Maar voor ons pyramide-dak wordt er gewerkt met een ringbalk van gewapend beton op onze welfsels en daarop een houten balk vastgemaakt. Daaruit loodrecht vertrekt men met spanten.
Hierdoor wordt de isolatie van onze spouw tot onze zoldervloerisolatie onderbroken door die ringbalk uit gewapend beton en hout. Heb ik hierdoor een koude brug?"

Zeker.
Tenzij je die ringbalk geheel ONDER het peil van je zoldervloer laat blijven en je vloerisolatie tussen de spanten er overheen gaat om je spouwmuurisolatie te ontmooeten.
Isolatiejasje aan !

Rik
t gaan oldervlero steekt

Tja, dat kwam onze EPB verslaggever uit met onze gegevens...

Inderdaad die ytong is voor de gelijkvloers.

Dus eigenlijk kan ik die ringbalk inpakken met de isolatie van de muur enerzijds, bovenop isolatie leggen op die ringbalk en dat aansluiten met de zoldervloer isolatie. Maar die spanten onderbreken natuurlijk die isolatie schil, dus de koude van die spanten dringt tussen de isolatie door naar die ringbalk en onze binnenspouwblad. Zijn dit dan ook koude bruggen? (op elke punt waar een spant vast gemaakt is aan die ringbalk)
Of is dat een beetje te vergaand voor een LEW?

Koudebruggen... die kwam je EPB verslaggever uit met jullie gegevens ? Wat heeft hij dan wel gebruikt ? In de EPB software zit niets om koudebruggen te bepalen of te berekenen. Je moet ze uit je duim zuigen, of ze levensgroot op je plan zien getekend staan.

't Zullen niet meer die 32 mm brede spantjes zijn om de 40 cm die nog gaan doorwegen, als je tenminste de zoldervloerisolatie al kon laten aansluiten met de spouwisolatie.

Rik

Over die K26 E48, ik weet niet of hij rekening heeft gehouden met (oplossing voor) koude bruggen.
Die K en E peil heb ik bereikt dankzij onze balansventilatie met warmterecup, zuinige gas condensatie ketel, muurisol. 12.5cm, vloerisol. 12cm en dakisolatie van 20cm.
3-voudig glas voor de grote ramen de rest 1.1. Overal vloerverwarming en korte warmwaterleidingen.
Op basis daarvan is deze voorlopige K en E-peil gekend.

Dus, met die verbinding ringbalk - spanten, zijn deze koude bruggen te verwaarlozen?

Hout is nu niet echt een goede geleider...
En volgens mij wel verwaarloosbaar, en hou je ze zou kunnen vermijden interesseert me ook wel.