horizontale vs verticale boiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mijn oude boiler is aan vervanging toe. Dit is een verticale elektrische boiler.
Maar ik zit met wat plaatsgebrek en had graag een elektrische horizontale boiler geplaatst in mijn kruipkelder. Zijn er voor of nadelen tussen een horizontale en een verticale boiler?
groetjes

Reacties

ik denk dat er geen verschil is.
principe is het zelfde.

horizontale is potentieel beter belaagd: 't is te zeggen dat je langer water kan afnemen zonder dat aangevoerd koud water zich mengt met het warme water in de boiler.
Je hebt dus langer heet water ter beschikking (waarna het dan plots op is).

Walter

Rik,
ik denk dat je je niet zozeer moet afvragen of dat horizontaal of vertikaal nu voor- of nadelig is, ik denk dat vooral dat "elektisch" nadelig is: veel te duur in verbruik, en bovendien een ecologische vloek.

Er is geen verschil. Zowel als bij de horizontale of de verticale boiler wordt het binnen komend koud water gescheiden van het warm water.

De verticale boiler is altijd iets beter dan de horizontale boiler.

Het grootste voordeel is de thermische gelaagdheid. Een hoge waterkolom dus.

Dan de vermenging van de lagen. Doordat een horizontale boiler een groot oppervlak creeert tussen de verschillende temperatuurslagen zal er een grotere overdracht plaats vinden tussen warm en koud water.

Dan nog de verliezen aan de boiler wand, die zijn voor de horizontale boiler hoger. de gemiddelde temperatuursverschil tussen water en omgeving is hoger omdat de gelaagdheid minder is

Kleine uitleg van gelaagdheid: neem een kollom van 1 meter en 1 van een halve meter. Onderin de boiler is het 10 graden en boven 60 graden.
voor elke cm hoogte stijgt de temperatuur 1 graad bij een halve meter kollom en 0,5 graden bij de 1 meter kollom.
Met deze wijsheid kun je zelf de meest optimale boiler bedenken die het minste warmte verlies aan de boilerwand.