Glycol

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wie kan mij helpen?

Ik wil in mijn centrale verwarming een anti vries tot -25 graden. Wat moet er dan in? En waar kan ik het halen?
Groet Piet

Reacties

Piet, waarom zou je in je CV antivries willen, woon je in Siberië ?

Piet,
Je kan bij www.tyfo.de proberen.
Ze hebben ook speciale formulaties voor bodem warmtewisselaars.
Hoewel, ik heb dezelfde vraag als Stef .. waarom?
groeten
Marc

Piet

Koop het product Tyfocor LS dat is een 1,2-propylene glycol dat men in het circuits voor zonneboilers gebruikt deze is bestand tegen temperaturen tot min 28°C ( als je dan toch in Siberie woont ... ) maar denk er aan dat deze verouderd zoals in een auto en om de 4 tot 5 jaar moet gemeten worden en eventueel vervangen als de temperatuur niet meer toereikend is ( dat is eveneens een anti roest middel )

Ulrik

Tevens vervalt in de meeste gevallen de garantie van je ketel.
Vele fabrikanten staat er in de voorwaarde dat er geen toevoegingen mogen zitten in het cv water.

Piet

Niet alle dichtingen die in de circulatiepompen gebruikt worden ( ik heb er nog in gewerkt ) kunnen tegen glycol en zullen dan gaan uitzetten met als gevolg dat de afdichting tussen rotor en stator begint te lekken waardoor het water in de wikkelingen loopt en als dat gebeurt kan je een nieuwe pomp kopen en dat is de reden waarom bij de meeste installateurs de garantie vervalt als je iets anders dan water in het circuits kiepert maw pompen die tegen glycol moeten kunnen zijn meestal speciale uitvoeringen maar er zijn ook fabrikanten die ze al standaard gebruiken omdat zij dan ook meteen voor zonneboilers kunnen ingezet worden

Ulrik

Zou het expansievat wel bestendig zijn tegen Glycol? Ik vraag me af of die rubberen zak in het vat sterker gaat verouderen door de glycol.

Een mengsel van 45% PG en 55% water heeft een kookpunt van 106 graden C. en een vriespunt ergens in de buurt van -30 graden (ik heb mijn tabel hier niet voorhanden).

Een mengsel tot 50% propyleenglycol met water tast ook de natuurrubberen ballon in het overdrukvat NIET aan.
(Ik heb het dan over de klassieke 'rode' overdrukvaatjes die je wel eens ergens aan een chaufage-installatie hebt zien hangen.)

Bovendien is de warmteoverdracht van het propyleenglycol/water mengsel hoger dan zuiver PG.

Ik zou ook liever opteren voor zuiver propyleenglycol maar in de zin dat het in de richting van overkookveiligheid beter is maar dan moet je véél duurdere expansievaten en véél duurdere overdrukventielen kopen.
(Opm.: De installatie zelf moet dan OOK tegen die hoge temperatuur bestand zijn!).

De membranen van de expantievaten moeten ook nog eens bestand zijn tegen zuiver propyleenglycol.
En: De overdrukventielen moeten in dit laatste geval bestend zijn tegen de veel hogere temperaturen (100 - 190°C) die ze in geval van nood moeten kunnen verdragen.