zonneboiler in serie met elektrische boiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,
Momenteel heb ik een elektrische boiler van 200 l. Ik heb vorige week een zonneboiler gekocht van 120l. Deze zou ik in serie willen plaatsen met de bestaande boiler van 200l.
Op de bestaande boiler staat een veiligheidsgroep geplaatst. Indien ik nu de zonneboiler in serie plaats, moet er dan ook een veiligheidgroep op deze geplaatst worden? Zo ja, waar wordt deze dan best geplaatst?
mvg

Reacties

Ik neem aan dat je de elektrische boiler wilt vullen met
het water uit de zonneboiler. En dat het hier niet gaat om
een drukloze boiler zoals die in termosifonsystemen wordt
gebruikt. Je moet in ieder geval een overdrukklep van 7 bar
op de koudwaterleiding van de zonneboiler plaatsen. Als je
geen mogelijkheid hebt om deze uit te laten komen op de
riolering, dan kun je een sanitair expansievat plaatsen.
De elektrische boiler kan gewoon zijn eigen overdruk
beveiliging blijven behouden.
Maar je kunt best ook een bypass maken die de elektrische
boiler dmv een kraan kan overbruggen. Anders heb je in de
zomer de kans dat de zonneboiler bijvoorbeeld 60 graden is
en de elektrische boiler die uit staat volledig is
afgekoeld. Je moet dan eerst 200 liter water laten
wegstromen voordat het warme water van de zonneboiler uit
de kraan komt.

Zie eens mijn uitgebouwde zonneboiler
die mijn oude boiler bijvult met zonnewater in de winter en naseizoen.In de zomer ligt de oude boiler volledig uit.
Zie de site fotos zonneboiler.
groeten stef

http://www.zonstraal.net
indien vragen en of opmerkingen stuur een mailke
of bezoek mijn forum ff lopen ook topics over zonneboiler etc

Ik zit hier ook met hetzelfde .
Mag je beide boilers in serie plaatsen en de overdruk klep verplaatsen naar de inlaat van de zonneboiler ?
Zo staat de warme kant van de zonneboiler in direct contact met de bestaande boiler .

Volgens mij is het verplaatsen van de overdrukklep niet echt nodig omdat de druk in een vloeistof zich gelijkmatig voortplant en bij mij is de klep op de ingang van de elektrische boiler blijven staan ( en ook de installateur waar ik het later aan vroeg bevestigde dat nadat mijn zonneboiler al in werking was )

De overdrukklep kan niet weten of zij aan de ingang van beide boilers staat of tussen beiden omdat de druk hetzelfde zal zijn op beide plaatsen want de beide boilers werken als een grote boiler volgens mij

Tot op heden heb ik ook nog geen probleem ondervonden maar wel is het zo dat als je de temperatuur van de zonneboiler boven de 60°C gaat instellen er meer kalkafzetting zal zijn in de overdrukklep

Ulrik

bert

naar mijn bescheiden mening is 1 overdrukventiel voldoende.
Ik denk ook dat dit het best bij de koudwaterinvoer staat, in uw geval de zonneboiler, zoniet zal de overdrukbeveiliging waarschijnlijk wel voldoende zijn en werken echter er zal warm water vanuit de zonneboiler in de koudwaterleidingen terechtkomen wat voor leidingbreuk kan zorgen.
Zelf heb ik dit meegemaakt daar er juist voor de boiler een ontkalkinstallatie was die blijkbaar niet tegen het warme water in de zomer kon.

zet op iedere ingang van je boilers een overdrukbeveiliging.
Dan ben je zeker van een bedrijfszekere installatie.

Een dergelijke overdrukbeveiliging bevat ook een terugslagklep die de leidingen stroomopwaarts tegen te hoge druk moet beschermen.
In dit opzicht staat de veiligheidsklep best voor de eerste boiler.
Zoals Gino het ook opmerkt kan een expansievat helpen. Dan heb je geen lekkend overdrukventiel bij het opwarmen van het water in de ketel. ( water zet méér uit dan de ketel bij het opwarmen, waardoor de druk in de ketel stijgt. Zonder maatregelen zou de druk zo hoog kunnen oplopen dat leidingen kunnen barsten. )

bert

Eén overdrukklep kan, maar dan moet de installatie zo
gemaakt worden dat er geen afsluitkraan tussen de 2 boilers
komt !! Tussen een overdrukklep en het te beveiligen vat
mag nooit een afsluiter worden geplaatst. Als iemand een
bedieningsfout maakt, kan er een gevaarlijke overdruk
ontstaan. Het eerst dat begeeft is de boiler zelf dan. Ik
zou elke boiler zijn eigen overdrukklep geven. Zeker als je
ook nog een bypass wil voorzien, is dit wel zo veilig.

Eén overdrukklep kan, maar dan moet de installatie zo
gemaakt worden dat er geen afsluitkraan tussen de 2 boilers
komt !! Tussen een overdrukklep en het te beveiligen vat
mag nooit een afsluiter worden geplaatst. Als iemand een
bedieningsfout maakt, kan er een gevaarlijke overdruk
ontstaan. Het eerst dat begeeft is de boiler zelf dan. Ik
zou elke boiler zijn eigen overdrukklep geven. Zeker als je
ook nog een bypass wil voorzien, is dit wel zo veilig.

Het is waarschijnlijk al te laat vermits je die nieuwe zonneboiler al hebt. Maar heb je er niet aan gedacht om een zonneboiler te nemen waar je een elektrische weerstand kan bijplaatsen zodat je de twee in één hebt?

m.v.g.

Bert,

Een bestaande elektrische boiler gebruiken als naverwarming voor een zonneboiler heeft eigenlijk weinig zin.

Je plaatst toch in de eerste plaats een zonneboiler om energie te sparen !

Elektrische boilers zijn vaak zeer slecht geïsoleerd (slechts enkele cm) waardoor de stilstandverliezen hoog kunnen oplopen. (als de boiler buiten het geïsoleerde volume staat is dat puur verlies)

Bovendien moet in de zomer de elektrische boiler steeds (elektrisch) op temperatuur gehouden worden, terwijl er op dat moment een overaanbod aan zonnewarmte is.

Ik heb in het verleden al enkele installaties gezien waar de boilerverliezen (zonneboiler+elektrische boiler) zo hoog waren dat het systeem nauwelijks energie bespaarde !!!!

Als je er toch absoluut wil mee doorgaan zou ik er in elk geval voor zorgen dat beide boilers minimum 10cm isolatie rondom hebben, dat ook alle leidingen perfect geïsoleerd worden, en dat ze in het geïsoleerde volume van de woning staan.

Dirk

@bert

een expansievat wordt hoofdzakelijk gebruikt om minder waterverlies te hebben bij expansie (financiële verkoopsargument), maar hoofdzakelijk sinds de invoering van keramische kranen welke drukschokken geven (technisch argument). Een overdrukbeveiliging kan nooit helemaal weggelaten worden.

@jan
er mogen in principe geen kranen meer komen na een overdrukventiel, tenzij de aftapkranen. Het afsluiten doe je met het overdrukventiel

@wouterk
Inderdaad bestaat in 1 echter meestal is het elektrisch op te warmen gedeelte redelijk groot bij grote zonneboilers. Eigenlijk te groot voor hetgeen je elektrisch wenst op te warmen bij te weinig zon.

@dirk
we gaan ervan uit dat iemand die milieubewust is al boilers heeft met goede isolatie. Het idee is eigenlijk niet slecht en het verbruikt niet méér. Initieel heb je de opwarming van de elektrische boiler, daarna wordt hij gevoed door de zonneboiler. Enkel indien de temp van de ZB te laag is dient de elektrische naverwarming te werken.
Enig nadeel is dat je niet kan, wat mensen met het geinegreerde systeem zoals bij wouterk en mij staat wel hebt, is het systeem bij lage temp niet opwarmen als je weet dat het de volgende dag mooi zonnig zal zijn. Je zal immers ten alle tijde de elektrische boiler op temp moeten houden.

Beste Marc,

Je schreef :

...Het idee is eigenlijk niet slecht en het verbruikt niet méér. Initieel heb je de opwarming van de elektrische boiler, daarna wordt hij gevoed door de zonneboiler. Enkel indien de temp van de ZB te laag is dient de elektrische naverwarming te werken.....

Heb je mijn reactie eigenlijk wel gelezen ?

Je verbruikt wel degelijk meer !

De meeste in de handel verkrijgbare elektrische boilers zijn zeer slecht geïsoleerd, en hebben zeer grote stilstandverliezen. (Warmteverlies door de wand van de boiler zonder dat je ook maar één druppel water tapt)

Voor een boiler van 200 liter kan dat makkelijk een continue verlies van 100 watt betekenen (afhankelijk van isolatiedikte en watertemperatuur.)

Op jaarbasis is dat bijna 900 Kwh verlies.

Tel daar nog de boilerverliezen en leidingverliezen van je zonneboiler bij, en je zit al snel aan meer dan 1000 Kwh verlies/jaar.

Bij een zonnecollector van 4m² ben je dus al meteen 50% van je opbrengst kwijt aan transmissieverliezen!

Merk je niks van hoor, de elektrische weerstand vult deze verliezen netjes bij.

Het ergste is misschien nog dat sommige installateurs van zonneboilers deze combinatie warm aanbevelen, en daarbij zonneboilers verkopen met een schamele 60mm isolatie rondom.

Dirk

Dirk,

Ik volg je redenering, maar geldt hetzelfde ook bij een bestaande WP boiler, goed geïsoleerd die op 55°C wordt gehouden? Is de situatie daar niet net andersom?

Als de zon een kleine zonneboiler (100l?), in serie met de WP boiler, op een temperatuur hoger dan 55°C kan houden, en de WPboiler verliest die niet te snel nadat hij gevuld wordt vanuit de zonneboiler, is dit vlgs mij een superzuinig systeem.

Zelfs bij kleine verbruiken is de opgeslagen zonnewarmte in de zonneboiler snel weg, het water koelt snel af (doordat het naar de WP boiler stroomt wanneer warm water wordt gevraagd) en 's anderdaags mag de zon een koude boiler terug opwarmen, waardoor alle zonne-energie maximaal wordt benut, ook in de winter.

Enfin, 't is maar omdat ik in die richting aan het denken ben, dat ik hier de vraag stel. Ik overweeg een zonneboiler en kan geen warmtewisselaar plaatsen in mijn reeds 5 jaar actieve WP boiler, en dacht dat dit een goed alternatief zou zijn.

Guy

Bert,
Sowieso zal profijt doen indien je (gratis) warm water uit je zonneboiler in je elek boiler steekt. Jou elektrische boiler zal veel minder energie moeten gebruiken om de gewenste temp. te bereiken. Je elektrisch verbruik zal zeker en vast dalen en uw factuur ook.

Beste dirk anderholfs

Jij zegt : Voor een boiler van 200 liter kan dat makkelijk een continue verlies van 100 watt betekenen (afhankelijk van isolatiedikte en watertemperatuur.)

Op jaarbasis is dat bijna 900 Kwh verlies.

Dat zou 100 Watt/uur zijn of 2,4 KW per dag, jij hebt iets tegen elektrische boilers dat is duidelijk ... maar dat klopt helemaal niet wat jij zegt !!!

Ik heb zelf een zonneboiler geplaatst van 200 l die in serie staat met een elektrische boiler van 150 l met goed geisoleerde buizen in Armaflex

http://picasaweb.google.nl/ulrik.deman/PlaatsingZonneboiler?authkey=RlOpZWEce0g#

900 KW/U verlies op jaarbasis laat mij niet lachel

Wij zijn met twee personen en wij stinken niet want wij wassen ons dagelijks

Omdat ik zinnens was een zonneboiler te ( laten ) plaatsen vroeg ik mij af hoe snel dit kon afgeschreven worden voor twee personen en daarom plaatste ik een verbruikesmeter tussen de elektrische boiler gedurende één jaar en kwam ik tot de vaststelling dat ik nog geen 2000 KW/U verbruik had met een ingestelde temp van 55 °C met een volgens u zéér slecht geisoleerde boiler met 4 cm in polyurethaneschuim

Bij een ingestelde temperatuur van 65 °C kan ik zowel bij de zonneboiler als bij de elektrische boiler geen warmte voelen als ik hand op de boiler leg hoe verklaar je dan dat deze zoveel warmte zouden verliezen als de boiler koud aanvoeld

Een vol bad nemen vraagt in de zomer 3,6 KW/U energie en in de winter 4 KW energie ( koudere aanvoer van water )

Nu met de zonneboiler trek ik dus warm water in de elektrische boiler waardoor deze niet moet opwarmen bij het nemen van een bad en om de zonneboiler terug op temperatuur te krijgen vraagt dat voor één bad nu maar 0,55 KW/U stroom ( ook gemeten )

Mijn elektrische boiler kan alleen s'nachts bijverwarmen indien nodig op het goedkope nachttarief

De zonneboiler is eveneens maar 4 cm geisoleerd en zo een boiler verliest ( is rechtstreeks af te lezen op de sturing dus gemeten ) zonder waterafname 4°C op 24 uur bij 65 °C vertrektemperatuur dus zo een ramp is dat nu ook weer niet maar je moet eens kijken wat de prijs is voor een boiler die 10 cm is geisoleerd, daarmee verleng je de afschrijftijd met 10 jaar want voor dat beetje extra schuim vraagt men stukken van mensen in verhouding en is dus zeker niet rendabel tenzij je spreekt over een boiler van 800 of 1000 l die je ook gebruikt voor warmterecuperatie voor de CV en als die ergens in een niet verwarmde garage staat dan kan ik er nog inkomen maar voor het nemen van een bad ????

Ulrik

Wat de afkoelingsverliezen van een boiler betreft helpt het
ook om behalve de boiler van extra isolatie te voorzien de
leidingen in kunststof uit te voeren ipv koper. en uitraard
ook te isoleren.

Ulrik,

Jouw boiler zal inderdaad geen 900Kwh/verlies hebben.
Zal waarschijnlijk een paar honderd kwh lager liggen.

Het is dan ook niet de boiler uit mijn voorbeeld.
(150 liter ipv 200, 4 cm isolatie ipv 3, 55° temp ipv 65..)

De warmteverliezen zijn echter wat ze zijn.

Je kan ze ook zeer makkelijk zelf berekenen aan de hand van : oppervlakte boilerwand, isolatiewaarde wand, temperatuurverschil boilerwater-omgeving ....

Een deugdelijke fabrikant vermeld in zijn technische documentatie hoeveel de verliezen per 24u zijn. (volgens DIN normering)

Als er in de technische gegevens geen exact cijfer staat, maar bvb "gering verlies" dan mag je al onraad ruiken.

Ik hoop in elk geval dat je verder blijft meten, zodat je volgend jaar perfect kan zien hoeveel elektriciteit je bespaard hebt (bij gelijk waterverbruik natuurlijk)

Ik ben in elk geval benieuwd naar de cijfers van mei tot nu.

Een zonneboiler met slechts 4cm isolatie is niks om fier over te zijn. Je schrijft dat je 4° temperatuurverlies hebt gemeten op 24 uur .... zeker dat de panelen binnen die 24 uur niet voor extra energie hebben gezorgd ?

Dirk

Ulrik,

Mss je panelen uitbreiden, anders oriënteren, of je buffer extra isoleren. Bij ons was het buffervat gisteren nog steeds 65 °C (wel met 12 cm isolatiemantel)

Patrick

Dag Ulrik

Mag ik weten hoeveel een warmtewisselaar die tegen een massieve speksteenkachel is aangebouwd ongeveer kost

Is het een warmtewisselaar van tulikivi op heb je iemand gevonden die een maat gemaakt heeft?

Op de web speksteenkachel.be vond ik volgende info terug
De oplossing komt opnieuw uit de hoek van de accumulerende speksteenkachels. In plaats van een groot waterreservoir in kontakt te brengen met het vuur, werd een uiterst dunne warmtewisselaar ontworpen die tussen de binnen- en buitenwand van de speksteenkachel wordt geplaatst.

!!!Wat indien er een lek is moet de kachel dan gedeeltelijk worden afgebroken????

Praktisch en milieubewust

Bij dit revolutionaire systeem wordt de warmte geleidelijk door de speksteenmassa aan het water afgestaan en valt geen enkele invloed op het verbrandingsproces te detecteren. Tot 40 % van de verbrandingsenergie kan worden afgevoerd uit de kachel, wat voor de meeste woningen kan volstaan. De centrale speksteenkachel verwarmt de belangrijkste ruimten meestal rechtstreeks. Met gemiddeld slechts tweemaal daags 2 uur stoken vallen ook heel wat praktische problemen weg. Al is ook deze inspanning niet voor iedereen weggelegd. Een extra buffervat is onnodig, tenzij voor sanitair water.
Veilig en duurzaam

De primaire waterkringloop die doorheen de kachel loopt staat niet onder druk. Moest de electrische pomp uitvallen, komt alleen een weinig waterdamp vrij. Van ontploffingsgevaar is absoluut geen sprake. Doorheen de warmtewisselaar stroomt slechts 3 tot 5 liter water. Meer is ook niet nodig om de warmte te transporteren, gezien de pomp voor een vrij snelle circulatie zorgt. De warmtewisselaar wordt nooit echt heet en er bevindt zich geen enkele schroefverbinding binnenin de kachel. En moest in de kachel dan toch een lek optreden, dan zal deze die paar liter water goed overleven.
Ook te combineren met zonnepanelen

Het warme water uit de kachel komt in een kleine, secundaire warmtewisselaar terecht. Daarop kan een andere waterkringloop worden aangesloten, zoals die van een bestaande centrale verwarming of van zonnepanelen. Het is aan te raden minimaal een kleine electrische waterverwarming in het systeem op te nemen, om een minimumtemperatuur te garanderen wanneer de kachel lang niet heeft gebrand.

Is er een tweede (SECUNDAIRE )warmtewisselaar????
Is de kleine electrische verwarming inbegrepen????

Mvg

Hier wordt veel naast de kwestie geschreven.
Ik raad aan om 2 veiligheidsgroepen te plaatsen.
Op iedere ingang van elke boiler.
grt

Ulrik, ik had jaren geleden een electrische boiler op nachttarief van 200 liter, stond in de garage. Na jaren heb ik deze volledig bijgeisoleerd met een omkasting opgevuld met 20cm perlietkorrels. Het electrisch verbruik was met de helft gedaald. Ik voelde ook geen warmte aan het oppervlak. De warmte van de boiler wordt direct opgenomen door de koelere garage. De boiler verliest ook veel warmte aan aansluitingen en weerstand door de beperkte isolatie op die plaatsen.
Mon

@pieter,

waarom 2? Eén beveiliging voor uitzettend water is toch voldoende indien correct geplaatst (op koudwaterkant en zonder mogelijkheid tot afsluiting tussen beide boilers).

Ben jij zeker indien er tussen de 2 boilers een veiligheidsgroep staat die groep tegen instroom van water temp> 65° kan?

@allen
Idealiter is dus een nieuwe goed geisoleerde elektrische boiler, nog idealiterder is een combizonneboiler waarin het bovenste gedeelte elektrisch wordt bijgewarmd, maar wat is beter voor het milieu: huidige boiler weggooien en een nieuwe zetten of de huidige verslijten en een nieuwe zetten?
En ja ik weet dat je ook warm water kan maken met andere energiebronnen maar daar gaat het in dit draadje niet om.

mon

mijn boiler staat wel in de verwarmde zone in een berging tussen keuken - gang en living centraal in de woning in een gemiddelde temp van 20°C omdat de afstanden van de buizen van de boiler naar de keuken en bovenliggende badkamer dan zo kort mogelijk konden gehouden worden ( een 5 tal meter )

Dat had ook het voordeel dat de kostprijs van de buizen en ook de warmteverliezen langs de buizen tot een minimum beperkt waren

pieter

volgens mij is 1 beveiliging ook voldoende omdat de druk in een vloeistof zich gelijkmatig voortplant ( de wet van Archimeds was dat zeker )

Voor de boiler denk ik dat wachten voor een zonneboiler geen optie is want de extra jaren dat je een elektrische boiler laat staan tot hij stuk gaat is ook niet goed voor het milieu in vergelijking met het minieme energiegebruik van een zonneboiler

Mijn zonneboiler is pas vanaf 15 augustus in dienst en tot nu merk ik in ieder geval al 100 KW minder stroomverbruik ( gemeten ) dan met de elektrische boiler alleen en wel alles gemeten hé stroomverbruik van de suring en circulatiepomp meegerekend en elke KW minder is goed voor het milieu

Ulrik

Ok Ulrik, krijg je dan geen oververhitting in de zomer?
Mon

Onder oververhitting versta ik het afstralen van warmte(warmteverlies van het boileroppervlak)in de woonruimte tijdens de zomer. Als je goed kan ventileren is dat natuurlijk geen probleem.
Mon