programmeerbare thermostaatkranen Honeywell HR40

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik overweeg om programmeerbare thermostaatkranen Honeywell HR40 te plaatsen op elke radiator in mijn woning, ook in de living waar de kamerthermostaat geplaatst is. Mijn doel is: enerzijds wil ik elke kamer afzonderlijk op de door mij gekozen tijdstippen verwarmen tot comforttemperatuur en anderzijds wil ik ’s morgens de living niet verwarmen terwijl dit niet nodig is. DUS: Op de momenten dat er warmte moet zijn in de living zou ik de thermostaatkranen in de living programmeren op “volledig open” en kamerthermostaat op de gewenste temperatuur. ‘s Morgens wanneer er geen warmte nodig is in de living zou ik de kranen uit de living programmeren op “volledig dicht” en de kamerthermostaat op een hogere temperatuur instellen zodat brander en pomp in werking treden om warmte naar de andere ruimtes te steken gedurende een bepaalde tijdspanne. Mijn vraag is nu: Is dit rendabel / een goede oplossing of zijn er betere alternatieven? (Kamerthermostaat is type Honeywell CM67)
Alvast bedankt voor uw reactie.

Reacties

Beste

wat is de kostprijs van dergelijke thermostaat?

Rond de 80 EUR.

Idv,

Goede oplossing, vooral voor badkamer en andere kamers behalve de living.
Doe dat niet voor de keuken (spaar die 1 programmeerbare TK uit). Je kan ook die voor de living uitsparen als je er niet mee zit om daar de TK zelf te bedienen.

Rik

Beste Rik,
Heel erg bedankt voor uw antwoord. Met "behalve voor de living", bedoel je daar dan mee dat ik de thermostaatkranen zelf maar moet bedienen of zijn er andere redenen? Omdat ik technisch niet echt onderlegd ben in de materie, stel ik mij de vraag of het wel nuttig is om de living niét te verwarmen 's morgens, aangezien ik in dat scenario de pomp+brander tóch laat werken volgens de tijdspanne ingesteld via de kamerthermostaat. M.a.w. wordt het verbruik mede bepaald door het totale debiet warm water dat door de woning gaat? Hopelijk formuleer ik dit een beetje duidelijk...

Idv,

Ik bedoel dat je, als je een paar radiatoren in de living hebt, je evenveel programmeerbare TK kan besparen als het niet teveel moeite is om die TK van de living manueel te bedienen.
Je hoeft ze dan alleen maar, als de thermostaat op nacht schakelt (of als je dit zelf doet), open te draaien.
Dan komt het 's morgens vanzelf goed als de thermostaat weer op dag schakelt.
Daar dient die thermostaat in de living juist voor.
En dat zal geen verschil maken in wat er gebeurt met het waterdebiet.

Mvg

Rik

ik pas net hetzelfde systeem toe, ook met die honeywell thermostaten.
overdag staan de kranen beneden volledig open en regelt de kamerthermostaat de temperatuur in de living en de open keuken. 's nachts gaan de thermostaten beneden dicht. De kamerthermostaat gaat op hetzelfde moment lager - zodat de brander enkel aanslaat als het koud is. Immers als het buiten niet koud is gaat de livingtemperatuur niet veel zakken en is verwarming in de slaapkamers niet nodig.
De thermostaten in de slaapkamers staan op 18 graden manueel.

Het systeem werkt perfekt. Toch twee nadelen : je moet de nacht temperatuur van de kamerthermostaat goed regelen zodat de brander 's nachts niet onnodig aan blijft staan, maar ook dat hij aanslaat als het te koud wordt. Tweede nadeel : het is onmogelijk om de badkamer echt heel warm te krijgen.

Honeywell heeft ook elektronische thermostaten die via RF (radiogolven) verbonden zijn met de kamerthermostaat aan de muur en met een aan/uit schakelaar aan je brander.
Je kan het systeem op twee manieren laten werken : de kamerthermostaat dikteert de temperatuur van de individuele thermostaten - die je in een groep kan plaatsen - of elke radiator thermostaat werkt zelfstandig en stuurt een signaal naar de branderschakelaar wanneer hij warmte nodig heeft. De branderschakelaar gaat de brander aanzetten wanneer minstens één radiatorthermostaat warmte vraagt. Op die manier kan je dus elke ruimte individueel regelen en staat je brander nooit aan als het niet nodig is.
Als de branderschakelaar de brander ook zou kunnen moduleren (in combinatie met een buitenvoeler bv) dan zou het systeem perfekt zijn.

Het zou bij mij echter een investering van 800 euro zijn en dat gaat wat jaartjes duren eer het terugverdiend is (in vergelijking met mijn huidig systeem)

Dag Kurt,
Kan je mij het type van die thermostaatkranen 'ns meedelen?
Thx!

Gewoon ter info. Denk aan de NAAIDRAAITIJD van je CIRCULATIEPOMP van je ketel. Hangt van je systeem af maar dit mag je niet uit het oog verliezen.
Indien ALLE kranen DICHT staan net na dat de ketel AF valt, dan draait je pomp (meestal) nog een zekere tijd NA om de rest warmte te verdelen oid.
Welnu als dan geen enkele radiatorkraan nog open staat is dit mogelijks SLECHT voor je circulatiepomp.
Ofwel laat je in je keuken of badkamer steeds een kraan open staan ofwel controleer je of je BYPASS die staat op je collector goed werkt (ofwel moet je die plaatsen op je collector). Hij gaat als hij goed is ingesteld, " DOORSLAAN " en de pomp kan dan zijn DRUK kwijt.

Deze eenvoudige regeling heeft wel een groot nadeel : indien de kamerthermostaat warmte vraagt, en de radiators in de living staan dicht, blijft de ketel verwarmen + pompen op de maximaal ingestelde watertemperatuur. Ook als de temperatuur in de andere ruimtes bereikt is (thermostaatkranen regelen naar dicht), blijft de ketel stoken + pompen. In dit geval heb je eigenlijk een buitenvoeler nodig (zo laag mogelijke watertemp) en een pomp met debietregeling. Maar eigenlijk kan je dan beter gelijk naar zo een systeem overgaan, als de ketel die mogelijkheid biedt. Tenslotte kosten 6 radiatorkranen ook al 480€...

volgens mij is het een relatief klein nadeel dat de brander 's nachts aanblijft - als alle kranen dicht zijn heb je enkel warmteverlies aan je brander. Je moet inderdaad een bybass hebben - bij mij zit die ingebouwd in de gaswandketel (vaillant ecomax). Het debiet van de pomp wordt automatisch geregeld aan de hand van het verschil tussen vertrek en retour temperatuur. Als het warmteverschil groot is -> radiators vragen veel warmte -> debiet omhoog. Kranen dicht -> debiet naar beneden. De nalooptijd staat ingesteld op minimum van 5 minuten.

Het type van de draadloze thermostaten is HR80
Moeilijk te vinden op de (verschrikkelijk slechte) website van honeywell, maar hier is een link :
http://www.centraline.com/EN/catalog/ecatdata/pg_hr80.html?OSNO=HR80

als je erop googeld kom je zo bij online shops terecht.
toen ik de HR40 kocht bestond de HR80 niet, of ik heb ze toch niet gevonden - anders had ik inderdaad direkt voor dat draadloze systeem gekozen.

De volgende 800 euro gaat echter in extra lagen glaswol voor de muren en de volgende 800 euro en ook de volgende en de volgende... gaan in een zonneboiler.

Dan gaat de ketel 's nachts nog minder aangaan en wordt het verschil met het draadloze systeem verwaarloosbaar...

De badkamer is reeds vernieuwd en langs binnen geïsoleerd met 15 cm glaswol. Resultaat : temperatuur zakt bijna nooit onder 22 graden en door de verminderde warmtecapaciteit (de muren zijn bedekt met glaswol en nemen geen warmte meer op) is een warme douche al genoeg om de kleine ruimte op te warmen. Dus dat probleem is eigenlijk ook opgelost.

Bedankt voor de reacties Walter en Jan!
Kurt: Met een beetje Googelen type gevonden: de HR80.
Daar hoort een draadloze kamerthermostaat bij: de Chronotherm CMT927RF.

Sinds kort ook de HR40's in gebruik in huis. Het is nog wat zoeken naar de ideale temperaturen, want wat je op de display vd thermostaat instelt is niet echt de kamertemperatuur, daar de temperatuur gemeten wordt in de thermostaat zelf (vlakbij de radiator). Maar dat is een nadeel van zowat iedere thermostatische kraan.
Vervang je circulatie pomp door een druk gevoelig exemplaar (zoals de ALPHA2 v Grundfos) deze detecteerd wanneer radiatoren open gaan, dan gaat ze sneller draaien, en wanneer ze detecteerd dat radiatoren sluiten gaat ze heel traag draaien. Zo varieert het verbruik van de pomp tussen 5 en 45 Watt (in ons voorbeeld) En zo verlies je minder warmte door warm water nodeloos rond te pompen.