De zon heeft afgelopen jaar goed zijn werk gedaan

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onze PV-installatie (4kWp) werd verleden jaar in gebruik genomen op 9 september. Dus net geen jaar (nog 5 dagen). De verwachte opbrengst was 3400 kWh per jaar(=850 kWh/kWp).

Momenteel hebben we een opbrengst van 4000 kWh, dus de kaap van 1000 kWh/kWp is bereikt. Dit is een meeropbrengst van ongeveer 17.5% tov de verwachtingen. (en we hebben nog 5 dagen te gaan)

Zie mijn website voor meer gedetailleerde informatie.

Rik
_________________
Photovoltech 2x10 MSTD 200 / Solarmax 4200C /SolarLog100e

Live monitoring PV-installatie: http://www.SunForFree.net

Reacties

Proficiat Rik!
En ook nog eens proficiat,ik krijg hier van telenet een mail met de link naar een wedstrijd om zonnepanelen te winnen.En welke foto herken ik daar?Juist ja deze van uw huis

Christophe
Mijn zonnepanelen live : http://users.telenet.be/fotogallery/pv/

't is inderdaad een goed zonnejaar geweest. Wij hebben dezelfde ervaring.
2.9 kwpiek instalatie geplaatst op 21 juli van vorig jaar. Na 1 jaar werking 2900 kWh opgeleverd (berekening http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps3/pvest.php# was 2500 kWh)

De ervaring die ik reeds heb met onze panelen die er nu reeds een goede 3 jaar liggen is dat ze ongeveer opbrengen in kWh wat er ligt in kWp. Of omgerekend vaak 1000kWh/kWp op jaarbasis (voor poly- of monokristallijne cellen).

Ofwel hebben we heel goede jaren, ofwel wonen we in een heel goede regio (W-vl of Limburg), zodat we boven de 850kWh/kWp uitkomen die door verkopers gehanteerd worden.

Wat ik wel positief vind is dat de verkopers zich aan 850kWh/kWp houden. Bijna iedereen is tevreden dat zijn systeem toch maar mooi meer maakt, en de verkopers zijn ook op hun gemak want er gaat niemand klagen als het systeem meer maakt dan voorzien (andersom wel).

MVG, Piggy

Hier toch ook 850Kwh/kWp.
Maar een meer opbrengst van zoveel procenten kom ik bij god niet aan, eerder tussen de 0 en 3%

Vraag me ook af hoe betrouwbaar die site is om je opbrengst te berekenen. Momenteel liggen mijn 3kW panelen ZO, -30°
Dit geeft 2450 op jaar basis. Maar idem voor bv. ZW +30°
En als ik pal zuid neem 0°, dan kom ik op 2510, dus amper 60° meer bij ideale richting.

Ik zie in vergelijking met andere mede eigenaars heel duidelijk dat een ZW orientatie heel wat meer opbrengt. Dat zie je niet via deze site.

Begrijp dus niet hoe jullie zoveel meer kunnen produceren.
Verschil in panelen, zou kunnen maar geen 10 of 15%.

belgie heeft naar het schijnt gemiddeld evenveel diffuus licht als direct zonlicht, daarmee dat de % niet sterk uiteen liggen : diffuus licht is geen rechtstreekse instraling, dus min of meer onafhankelijk van de orientatie...

Lambert,

hangt ook van je omvormer af. Als je 3kWp panelen op en 2,5kW omvormer zet (of 4kW op een 3,3kW omvormer), dan ga je steeds een deel verlies hebben op het moment dat de rechtstreekse instraling groot is (omvormer kan niet mee).

Heb je echter een 2,5kWp installatie met een 2,5kW omvormer dan gaat dit al heel wat minder zijn.

Nog mogelijk is een 2,3kWp installatie op een 2,5kW omvormer, dan ga je alle mogelijke pieken binnenhalen.

MVG, Piggy

Die pieken maken toch niet zoveel verschil hoor.

Wij zitten met 2900 Wpiek panelen op een SMA Sunny-boy 2500. In de zomer zien we op zonnige dagen dat onze opbrengst afgesneden wordt op 2520 Watt. Infeite zou er dan net nog iets meer opbrengst kunnen bereikt worden. Maar als ik nu mijn opbrengst vergelijk met anderen scoor ik toch erg goed (wel pal zuid geplaatst).

Dus volgens mij ligt het niet aan pieken die iets afgevlakt worden (tenzij het wel erg drastisch is).

Wat is eigenlijk het probleem van het plaatsen van een iets grotere omvormer ?

Er zal wel een reden zijn, waarom die omvormers zo kritisch gekozen worden ?