Speksteenkachel 2700/4 hoe stoken
Beste Ulrik,
Kan jij een beschrijven hoe de stookcyclus bij hoe verloopt?
Volgens Geerts, moet ik zo vlug mogelijk de luchtklep smoren onderaan de asbak als de kachel voldoende vuurhaard heeft, en ook de klep aan de kacheldeur bij verminderde vuurhaard zo snel mogelijk indrukken ( = dichtdoen)
Wanneer U de kachel aansteekt, zet je dan de asbakdeur open ?
groeten
henri
Reacties
Henri
Ik heb een TU 2200/4H die ook door Geerts is geplaatst
Hoe je precies moet stoken met een TTU 2700/4 zal ik een dezer dagen weten want mijn buur heeft dit type eveneens door Geerts laten plaatsen en ik zal hem instoken
Hoe je moet stoken hangt ook af van de houtsoort die je zal gebruiken
Palettenhout stook je anders dan massief eikenhout of hardcompactbriketten maar dat hangt ook af van de trek van de schouw en is in 1 2 3 niet zomaar te beantwoorden
Je zegt : Volgens Geerts, moet ik zo vlug mogelijk de luchtklep smoren onderaan de asbak als de kachel voldoende vuurhaard heeft, en ook de klep aan de kacheldeur bij verminderde vuurhaard zo snel mogelijk indrukken ( = dichtdoen)
De luchtklep smoren ... daarmee bedoeld men zeker niet volledig dicht want dan kan je rook krijgen die er langs de luchtklep boven de deur weer uitkomt
De eerste 5 minuten gaat bij mij de deur van de aslade volledig open en na het sluiten staat de shuif in de middenstand ( op 2 streepjes )
Hoe jij moet stoken moet je leren zien aan het vuur want dat moet voldoende hevig zijn om het max rendement uit het hout te halen zonder er echter een " hoogoven " van te willen maken
Na een stookbeurt moet de verbrandingsruimte er grijs uit zien en zeker niet zwart
Is dat toch het geval dan stook je op een te lage temperatuur en krijg je een onvolledige verbranding waardoor de verbrandingsruimte en soms zelfs het glas van de deur zwarte aanslag vertoond en dan MOET je meer zuurstof geven
De verbrandingsruimte moet er als volgt uitzien na een stookbeurt
http://picasaweb.google.nl/ulrik.deman/Stookruimte?authkey=EisYLsg1vHg#
Je mag zeker niet denken dat " traag " stoken ( veel smoren ) de kachel beter zal opwarmen in tegendeel !!! want de speksteen is snel genoeg om de warmte op te nemen
De klep boven de deur gaat bij mij pas dicht als er nog wat rode gloed in de kachel is en dan gaat de klep onderaan volledig open waarbij je een prachtig " vuurwerk " te zien krijgt waarbij de temperatuur nog een aantal graden stijgt ( gemeten )
Als er alleen nog wat rode gloed in de verbrandingsruimte is heb je ook zo goed als geen rookgassen meer die kunnen ontbranden door de extra injectie van zuurstof ( de functie van de klep ) en heeft het dan ook nog weinig zin om de tertiaire opening boven de deur open te laten voor extra zuurstofaanvoer
Pas als alles bijna is opgetookt gaat alle kleppen potdicht
Ik hoop u daarmee al een stuk op weg te hebben geholpen en veel sucses met de goede keuze voor 2890 kg speksteenmassa !!!
Ulrik
Henri
Op 4 / 9 zeg je in deze topic het volgende
en ook de klep aan de kacheldeur bij verminderde vuurhaard zo snel mogelijk indrukken ( = dichtdoen)
Indrukken = dichtdoen
Dat is verkeerd !!! want als jij de klep indrukt ( weg van de deur richting verbrandingsruimte voor de goede verstandhouding ) dan gaat de klep juist open en dat doe je van in den beginne als je het vuur aansteekt
Doe je dat verkeerd dan krijg je een blijvende trek in de schouw omdat de schouwklep niet volledig afsluit waardoor je een hoop warmteverlies krijgt en de kachel sneller gaat afkoelen
Kijk maar eens naar de bijgeleverde CD
Ulrik