afwerking binnenmuren houtskeletbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Aangezien men meestal de binnenwanden van een houtskeletbouw afwerkt met gipskartonplaten vraag ik mij af hoe je daaraan iets bevestigd. Van een kadertje ophangen tot een zware hangkast in de keuken. Want uit mijn ervaring heb ik gemerkt dat je aan een gipskartonplaat niet veel kan ophangen. Of zijn deze wanden verstekt?

Reacties

er bestaan ook gipsvezelplaten, deze zijn veel sterker (wel ietwat duurder) .
bij belangrijke belastingen kan je zéker bij gipskartonwanden best versterkingen inbouwen .
dit houdt wel in dat je precies weet waar de gaten zullen komen ...

met de zoekmachine van het forum vind je wel enkele threads terug die specifiek gaan over de verschillen tussen de twee soorten platen ;

vriendelijke groeten,
bart humbeeck .

Bart,

Dank je wel voor de reactie
Zijn die versterkingen van hout?

Tevens bestaan er speciale pluggen waarmee de belastingen al heel wat hoger mogen zijn.

Er bestaan speciale pluggen voor gipskartonplaten. Dan kan je gaan van 30 Kg bij een enkele plaat en 50 Kg bij een dubbele plaat.

Een collega heeft in zijn HSB woning eerst een OSB plaat van 18mm met daarop een gipskartonplaat, rechtstreeks op elkaar. Heel zijn huis is zo gedaan. Een meerprijs voor heel zijn woning van een 2000 Euro maar zijn muren zijn een stuk steviger, je kan er overal in vijzen zonder speciale pluggen.

Ja, ook zo gedaan, achter elke gyproc zit eerst een 15 mm vezelplaat. Kost meer, maar het is o-zo-handig als je ergens iets wil ophangen, ja ook zware zaken zijn zonder meer mogelijk: Gewoon een zelfborende vijs op de viseuse en vijzen maar. Hup klus in een wip geklaard.

Er zijn verschillende oplossingen (zie ook al hierboven)

slechtste keuze (goedkoopste natuurlijk) : enkel Gyproc
iets beter : dubbele Gyproc platen of enkele Fermacell
nog iets beter : dubbele Fermacell of OSB+Gyproc
nog beter : OSB+Fermacell

let ook op : zowel in Gyproc, Fermacell als OSB heb je verschillende diktes

(met mijn excuses voor de merknamen, maar maakt het wel iets duidelijker)

Zelf heb ik ook de slechtste situatie, om een klein kastje of zware spiegel op te hangen volstaat het om een triplex plank van 4 à 5 mm dikte te voorzien achter het op te hangen object. Deze plaat kan je dan op meerdere punten bevestigen zodat je het gewicht verdeelt. Een metalen plaatje van 2 mm dikte kan ook helpen.

Succes!

Bij mij is het enkel gyproc op houtskelet.

Alle zware voorwerpen zijn bij in de houten constructie geschroefd. Bijvoorbeeld badkamer en keukenkasten, radiatoren, ...
Alleen voor de boiler heb ik wel een extra OSB-plaat voorzien.

Voor lichtere spullen heb je speciale pluggen.

Beste mensen,

Dank U voor uw reacties, dit was de laatste drempel die me nog tegenhield om voor houtskeletbouw te kiezen.

Oh maar, mijn beste,

Ik woon nu bijna een jaar in een houtskelet, LEW, en elke keer ik daar weer enen zie brikskes op mekaar stapelen, denk ik een beetje triestig, van wat een onzin toch, het kan veel makkelijker en vooral energetisch veel voordeliger. Het verbruik van grondstof is ook veel kleiner, bovendien is de grondstof hernieuwbaar, een baksteen is dat in principe niet, behalve bij recyclage.

Mijn houtskelet is 9 mm hoog in open veld. We moeten de eerste 'krak' nog horen. Als het goed gezet is, staat je gebouw zo stijf als wat.

Voor bv. het plaatsen van deuren of decoratieve elementen is een vijs genoeg, niet meer boren, plug, vijzen. Nee, gewoon een vijs op de viseuse en het draait bijna als vanzelf vast.

Ik zou geen ander meer overwegen.

Beste lezers,

we zouden zeer binnenkort traditioneel gaan bouwen (plannen al helemaal klaar), maar nu blijkt de ondergrond niet zo stabiel te zijn. Extra kosten voor stabilisatie ondergrond : 10000 euro. Eigenlijk nutteloze kosten. We zijn nu toch skeletbouw aan het overwegen. Maar onze architect heeft hier geen ervaring mee. Wat nu? Is skeletbouw in pricipe duurder? Zijn er in de skeletbouw ook aan te bevelen firma's waarbij je op je 2 oren mag slapen? Graag jullie bevindingen en raadgevingen

Beste Carl,

Om je een idee te geven: onze buren hebben ongeveer even hoog gebouwd als wij, zij in steen, wij in HSB. Onze funderingen zijn 60 cm diep( op 40 breed), die van hun 1 meter diep. Blauwe kleigrond.

Dus je bespaart idd al heel wat beton.

En in principe hoeft HSB niet meer te kosten dan bakstenen. Kijk wel goed uit en spendeer meer geld aan isolatie. Het is een kleine meerkost die zeker zal renderen.

Als je architect er geen kaas van gegeten heeft, wordt het natuurlijk een beetje riskant. Neem dan in elk geval een goede stabiliteitsingenieur, die er wel kaas van gegeten heeft en zorg dat beide samenwerken. Bij HSB is even veel mogelijk als bij traditioneel, maar soms wordt het anders uitgevoerd.

Ik kan je niet helpen met firma's want ik heb de mijn zelf gezet.

Per privé mail kan ik je wel een goede stabir aanwijzen.

Carl,

Waarom bouw je dan niet met een kelder, wellicht heeft de bodem op die diepte wel voldoende draagkracht.

Uw huis staat rotsvast, en dat is niet het enige voordeel:
-alle leidingen blijven toegankelijk
-veel plaats
-en last but not least minder energieverlies door uw vloer.

Veel succes

9 mm hoog op een fundering van 60 cm, zal zeker geen krak zeggen

kon het niet laten

Het is dan ook niet alleen een LEW, ook een laag profile huis

Met een lage cx!

Karl,
een goede stabir? Is dat er een die werkt met een veiligheidsmarge x5 om het toch zeker maar stevig genoeg te maken? Zo ja dan ken ik er genoeg.

Om een goed houtskelet neer te zetten is wel iets meer kennis nodig dan enkel wat sterkteberekeningen.

Wat met luchtdichtheid, correcte plaasting van de panelen, keuze van de materialen en constructiewijze?
Ik ken houtskeletbouwers die niet werken met een leidingen spouw maar de gyproc rechtstreeks tegen het skelet. Iedere schakelaar en stopcontact is een luchtlek.

Carl, van waar ben je?

Nee Peter,

Iemand die wel degelijk iets weet van HSB. Maar je opmerking is wel terecht in die zin dat niet alle zaken die een stabir voorschrijft zomaar uit berekeningen voortkomen. Er is ervaring nodig en idd soms overdimensionering. Ik geef persoonlijk liever 5000 euro meer uit voor een stevig huis dan voor dat 'klein' bedrag een wankel ding neer te poten.

Nu is de basis van een goed en stevig houtskelet nog steeds de schijfwerking die van het huis een stevig geheel maakt. Daarnaast moet goed gekeken worden naar (punt)belasting en natuurlijk oversteken. Bij ons zijn jammer genoeg een aantal kerto balken wat beginnen doorhangen (nu ja, over 4,5 m eigenlijk niet onverwacht). Niet dat het een probleem was, maar ze hingen toch een cm door.

En zoals je aangeeft: skelet + leidingenspouw en luchtdichtheid en daar is heel wat over te vinden op het net (zet nooit een huis zonder zelfstudie). Maar het is even goed de taak van de architect om op dat vlak alles bij te scholen in dit specifieke geval.

Carl,

"Maar onze architect heeft hier geen ervaring mee. Wat nu?"

Misschien wat simpel antwoord, maar toch: een andere architect

of een studie-en adviesburo inschakelen die het project omzet naar HSB , en de werf mee kan opvolgen .
vooral interessant als je je architect en/of je ontwerp wel ziet zitten .
de architect krijgt dan meteen heel wat know-how aangereikt die hij/zij in toekomstige projecten nog veelvuldig kan gebruiken .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck .

da's inderdaad ook een manier indien je absoluut het volste vertrouwen hebt in je architect op voorwaarde dat de HSB werf, tenslotte de allereerste van de architect zelf, zeer stipt en nauwgezet opgevolgd wordt door dit buro of specialist terzake. Alvast een inderdaad een handige manier om de HSB-know-how op een zeer praktische manier te verspreiden

kkkkkkkkkkkkkk