warmtepompboiler gecombineerd met AWW en balansven

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

De opstelling is alsvolgt :
-Balansventilatie met warmteterugwinning
-WP (lucht-water)
-AWW
-haard met warmtewisselaar (voor de gezelligheid + in nood)
-boiler 750l

Dus : de lucht die naar de balansventilatie gaat is eerst 'geconditioneerd' door de AWW.
De vuile lucht die dan uit de balansventilatie gaat heeft ongeveer een temperatuur tussen 10 en 15°C.

De vraag is nu : heeft deze lucht nog voldoende energie om eventueel naar een WPboiler te sturen (voor sww)? Of is door te warmteterugwinning te veel energie er uit verdwenen? (mede door bv. condensatie?)

Een andere optie is de WP een aparte boiler te laten opwarmen. (met minder inhoud, die dan sporadisch naar 60°C gaat tegen legionella)

Reacties

Hans

Als je een goede balansventilatie kiest heb je een rendement van ca 85%; bij 2 graden buiten en 20 binnen is de afgevoerde lucht dan 3a 4 graden; een warmtepompboiler heeft water van ca 15 graden nodig om een cop van 3 te halen, geen goed idee dus, bij buitentemperaturen onder de 5 graden krijg je geen warmwater

Beter een combinatieapparaat kopen zoals de Genvex EC 185, dit is balansventilatie, warmtepomp voor SWW en luchtverwarming (ca 1500 watt via warmtepomp) ineen; de sfeerhaard dient dan als noodverwarming en via de extra spiraal kun je daar ook warmwater mee maken

Mg Arnold

Beste Arnold,
De lucht wordt eerst opgewarmd via de AWW.
Is het verdict dan nog het zelfde?

ik ga ook eenlansventilatie instaleren 90 rendemet heb gedacht om mijn warmtepompwarmtepomp boiler er tussen te schakelen en voorkeur te geven . dus de balansventilatie uitschakelen.

Hans

Ja, want de AWW warmt lucht van 0 graden op naar een graad of 6-7,lucht van -10 wordt misschien 1 graden en lucht van 12 graden wordt zelfs afgekoeld.

Ben zelf ook een woning aan het ontwerpen welke bijna passiefniveau wordt; ik heb 2 keuzes:

a. Een compactapparaat zoals ik hierboven aangaf, alles in 1 (warmwater, ventilatie met wtw en verwarming)

b. Een zonneboiler met electrische doorstroomverwarmer erachter geschakeld voor warm water, een standaard WTW zonder AWW plus een lucht-lucht warmtepomp (ook wel airco genoemd) met een COP > 5 bij 7 graden.

Voordeel van eerste systeem is dat de verwarmde lucht over alle ruimtes wodt verdeeld en alles compact in 1 is; voordeel van tweede is het betere rendement van de verwarming en iets goedkoper.

Ben er ook nog niet uit... Weet niet hoe belangrijk de warmteverdeling is of dat de slaapkamers boven ook zonder verwarming wel 18 graden blijven door de onderliggende verwarmde ruimte. Een eli PTC element na de WTW unit zou dan de ''angstverwarming'' worden.

Mvg Arnold

Mvg Arnold

Arnold, waarom BIJNA passiefhuisniveau?
Mon

Mon,

Herstel, passiefhuisniveau maar met niet-passiefhuis gecertificeerde technologie

Dak en wand 120mmPIR+80mm steenwol
Vloer 120mm PS (omdat meer isolatie onder vloer m.i. geen zin heeft)

Glas u-0,8, 36 m2 op zuid, 2 m2 op oost en 1 m2 op west, niets op noord

Overstekken 1 tot 3,5 m op zuid

Omdat woning niet permanent bewoond gaat worden twijfel ik aan de technologie

Arnold

,,Omdat woning niet permanent bewoond gaat worden twijfel ik aan technologie,,? Wel dan zou ik het zeker doen. Beperkte ,,senkung,, temperatuur impliceert vlug op temperatuur brengen met het systeem 3 in 1 maar gekoppeld aan een zonneboiler voor SWW. Je kan alles automatisch instellen en de zon doet het belangrijkste. Trouwens de ,,compactsystemen,, hebben zich voldoende bewezen op de ,,passivhaus en nahe- passivhaus,, markt.
Mijn bescheiden mening natuurlijk.
Mon

arnold

" een standaard WTW zonder AWW plus een lucht-lucht warmtepomp (ook wel airco genoemd) met een COP > 5 bij 7 graden. "
COP van meer dan > 5 voor lucht/lucht WP? brontemperatuur 7°, secundaire 50°?
welk wondertoestel mag dat dan wel zijn?

hans

hans

Die zijn er van Mitsubishi Heavy Industries en ook van Daikin; schijnt dat Toshiba er dit jaar ook mee komt; de truc is om de binnenunit op een relatief hoog debiet te laten draaien (bijv. 700 m3/h) zonder overlast te geven (goede luchtverdeling) om dan bijv. 2,5 kW vermogen te leveren is maar een delta T nodig van iets van 11 graden dus secundair niet 50 maar 31.

Opgenomen vermogen is dat incl. ventilator ca 500 watt

Mon

Ik zit ook aan de solarventi te denken in hybride uitvoering, dan i.c.m. de bovengenoemde unit; dan zou de wtw unit vervallen. Bij afwezigheid draait de solarventi en zorgt voor voldoende ventilatie en houdt de woning op delijke temperatuur; bij aankomst pakt de lucht/lucht warmtepomp dan snel op en kan in korte tijd de woning op 20 graden brengen indiennodig. Warm water hebben we dan ook via de solarventi (hybrid 30) met doorstroomverwarmer erna.

Voordeel is dat het verbuik van de wtw unit vervalt, de solarventi draait op zichzelf via ingebouwde pv cel.

Kosten compactunit met zonnepaneel en luchtleidingen totaal incl. montage en AWW ca 15000 euro (genvex, drexel en weiss komt nog een paar 1000 euro duurder)

Lucht/lucht WP 2000 euro
Solarventi hybrid 30: 3000 euro incl. boiler
mech. afzuiging itho 166EC incl. afzuigkanal 500 euro
doorstroomverwarmer (siemens of stiebel) 500 euro incl. 40v groep.

totaal 6000 euro

Verbruik?

Mvg Arnold

Voor zoveel ik er van weet draaien de beste balans ventilatie units op MAX 380 m³/h (paul). wellicht omdat de woningen in het land waar deze geproduceerd worden kleiner zijn.
het verbruik van deze toestellen ligt ook beduidend lager (60w).
lijkt het dan niet logischer Als we goed geïsoleerd hebben een balans ventilatie te plaatsen in een woning die niet dagelijks gebruikt wordt en als we er zijn gewoon een halogeen spot van 300W aan steken. De lamp geeft zowel licht als warmte en is in elke doe het zelf zaak te bekomen voor een appel en een ei.

Hoeveel vermogen denkt men te genereren met zo`n warmtepomp achter een ballansventilatie?
Met 300m3 begin je niet veel. Achter een wtw hou je maar een paar graden over om nog wat uit terug te winnen en om en nabij het vriespunt houd het wel op anders vriest de verdamper in.

Als je nog 10 tot 15 graden terug kan winnen mag je in je handen knijpen.

Voor ruimteverwarming kan je bij balansventilatie als wtw een lucht-lucht WP plaatsen die de warmte afgeeft aan een mengsel van verse lucht + gerecycleerde lucht (waar recyclagelucht toegelaten is : de living) of aan louter verse lucht (waar geen recyclagelucht toegelaten is : slaapkamers, studeer- of speelkamer).

Hans (HVH)'s oorspronkelijke vraag betrof echter (op de afgevoerde lucht als warmtebron) een WP-boiler voor tapwater.
Arnolds en Mons antwoorden waren to the point, en 50° opwarming van bvb 40 liter water/dag per persoon is met meerekening van wat verliezen nog steeds minder vermogen dan 250 W = 1/10 van wat je voor ruimteverwarming kan nodig hebben = minder dan een "300 W halogeenspot".

Bij een lucht-lucht warmtepomp (niet de oorspronkelijke vraag, maar kwam in antwoorden voor) telt eerder de SPF dan de COP. Met COP > 5 zou dat idd een wondertoestel zijn.
Je mag al blij zijn met SPF > 4.

Wtw op ventilatie is één zaak en interessant 's winters; warm water maken is een andere en over het hele jaar nodig.
Je kan vele concepten bedenken om ze te combineren, maar niet alle hebben evenveel zin.

Rik

Ik zou een andere vraagstaart kunnen starten, maar plak mijn vraag toch maar hierbij aan:

Stel we hebben een balansventilatie met WTW en AWW

Aanvoer AWW 10°, aanvoer vervuilde lucht 20°
Afvoer naar buiten 11°, toevoer verse lucht 19°

Ik wil niet discussieren over de cijfers na de komma, maar bestaat er een aparaat op de markt dat met een warmtepomp de afgevoerde lucht verder afkoelt naar 0.5° en met de gerecupereerde warmte de toe te voeren lucht iets opwarmt.

Ik ben niet geïnteresserd om hier een WWboiler aan te hangen. Ik denk dat dat wat energie betreft een vestzak-broekzak operatie is die veel geld kost en weinig opbrengt.

Dank U

Als je 300m3 afvoerlucht hebt van 11 graden en verder afkoelen tot 0,5 graden heb je 1kw terug gewonnen. Met cop 5 kom je totaal op 1,2 kw
Onvoldoende dus om daar je hele huis mee te verwarmen.

Daarbij komt dat de verdamper niet alle lucht mee pakt, er stroomt een deel lucht door de wisselaar die niet in contact komt met de wisselaar.
Stel je dit wel zo af dan moet de verdamper onder het vriespunt zitten wat betekend dat deze gaat invriezen.

Chathanky,

Het is niet de bedoeling om het huis te verwarmen, wel om zo weinig mogelijk energie te laten verloren gaan.

+ in een LEW zal het misschien toch al de moeite zijn

Zou je de warmte toevoegen aan de inblaas van de wtw dan heb je een inblaas van zo`n 32 graden.

Als je het puur als terugwinning gebruikt kun je beter een wtw systeem gebruiken die enkel is uitgevoert met een warmtepomp.

Dus toch voldoende voor verwarming ?

Of in elk geval misschien de moeite om te overwegen ?

Bestaat het of niet ?

Dank U

Chathanky, onze berichten hebben elkaar gekruist...
Kan je een voorbeeld geven van dergelijk toestel ?
Thnks

300 m³ lucht op 32° gebracht of 14° boven gemiddelde binntentemperatuur, is 1400 W = het in een 140 m² groot PassiefHuis (à 10 W/m² vloer) nodig vermogen voor ruimteverwarming.

1,2 kw Rik, zoals daarvoor is beschreven.( gemiddelde ruimtetemperatuur is 20 graden uit patricks voorbeeld)

Tevens heb je de beperkingen niet mee genomen zoals het invriezen van de verdamper waardoor je op een lager praktisch vermogen uit komt dan waar je in het voorbeeld naar toe wil.

De verdamper zet je uit invriesbeveiliging op een graad of 3 minimaal de uitblaastemperatuur zal dan met een goede verdamper uit komen op 5 graden. je hebt in de praktijk zo`n 6 graden terug te winnen ipv. 10,5.

Dank U Chathanky en Rik,

Ik ben ondertussen een beetje op zoek geweest (wat ik misschien beter gedaan had voor de vraag te stellen) en vind op huishoudelijke schaal de
Genvex Mini
en Genvex 315VP

Iemand ervaring met deze toestellen?

Chathanky

1,2 kW inderdaad bij binnentemperatuur 20° uit patricks voorbeeld (ipv 18°)

Je beperkingen (invriezen van de verdamper) waardoor je op een lager praktisch vermogen uit komt, gelden niet de hele duur van het verwarmingsseizoen.
In de praktijk moet je zien over welke fractie van het verwarmingsseizoen je het bendodigd vermogen volledig haalt, en over welke fractie je maar een deel daarvan haalt.

Rik

Dat klopt maar het vervelende is wel dat je het maximaal vermogen normaal pas nodig hebt als het dus vriest.
Als het 10 graden is buiten kan de pomp meer leveren dan als het vriest. Dit staat wel haaks op elkaar.

Oplossing is dan om de WP-selectie en het wtw- en ventilatieconcept tot overeenstemming te brengen.
Dat doe je door 's winters op minimaal ventilatiedebiet te werken zo het benodigd vermogen te verkleinen, en anderzijds de WP zo te selecteren dat je dat kleiner vermogen wèl volledig kan halen door bvb gerecycleerde lucht bij te mengen.
Dat is een geschikte oplossing overdag, omdat dan alleen in de dagzone (living) ventilatielucht toe te voeren is en deze met gerecycleerde lucht mag gemengd worden (NBN D560-001).
's Nachts verwarm je ofwel niet ofwel op minimumtemperatuur, en kom je ook wel toe.

Mogelijkheden zijn er natuurlijk wel maar er zijn ook een hoop struikelpunten.

Als er meer vermogen gevraagd wordt door de warmtepomp zal je het debiet moeten verhogen.
Verwarmen stopt als de verdamper temperatuur gelijk is aan de buitenlucht.
bv 5 graden buiten en 5 graden verdampertemperatuur betekend dat je geen warmte meer toevoert in huis.
Je kunt dan wel 10.000m3 buitenlucht binnenhalen maar dit levert je geen wattje verwarmingsvermogen op. Enkel het elektrisch toegevoert vermogen van je warmtepomp verwarm je de ruimte maat dat staat gelijk aan een elektrisch verwarmen dus heel duur.
Daalt de temperatuur nog verder dan verlies je zelfs warmte door het ventileren.

De verdamper temperatuur kun je niet verder laten dalen want dan vriest de verdamper in. Met nog meer buitenlucht zullen de verliezen nog groter worden.
Je zal hoe dan ook warmte moeten toeveoren in je woning om het systeem werkend te houden.

Verwarmen kan dus wel maar enkel als je buitentemperatuur nog hoog genoeg is.
Bij de utiliteitsbouw heb ik deze fouten al aangetroffen.
Een wtw unit of een ventilatie D zonder wtw die zijn warmte terugwint uit de afzuiglucht kan je warmteverliezen in hartje winter niet dekken en dien je de totale warmteverliezen tenminste af te dekken met een appart verwarmingssysteem.

onlangs kreeg ik folder van WP-boiler en toen dacht ik, als je dit nu combineert met een ventilatiesysteem C (één centraal afvoerpunt) ben je dan ook niet goed bezig om je warmte te recupereren? = zuinig

graag opmerkingen

Stefan

Je kan dit zelf berekenen Stefan.
Neem het afzuigdebiet en de temperatuur dan kun je door de afkoeling uitrekenen hoeveel de warmtepomp ongeveer uit je ventilatielucht haalt.
Ongeveer want als de verdamper condenseert is dit buiten de droge lucht berekening nog wat extra vermogen.

Ja rendabel of niet? Ik weet niet wat je voor zo`n ding moet betalen. En hoe zie jij rendabel mag het geld kosten of wil je er aan verdienen?

@ Chathanky :

We hadden het over een recuperatiewarmtepomp en niet (meer) over een WP met buitenlucht als warmtebron.
Je struikelblok ligt in de weg bij deze laatste.

@ stefan :

Ja dat kan op een systeem C ; er wordt zelfs in de EPB rekening mee gehouden.
En het is nog efficiënter als je (voor 's zomers) koeling hebt.

Rik,jij was toch degene die aangaf dat je een passiefhuis van 140m2 mee zou kunnen verwarmen?

Ja, met 1400 W voor passiefhuis met 10 W/m² vloer benodigd vermogen.

Rik,

Bedoel je, als je net iets meer nodig hebt zelfs al is het maar een beetje meer, de investering de moeite niet waard is, en je je heil beter ergens anders zoekt ?

Grtjs

Of afkoelen van 300 m³ afgevoerde lucht (van 20 naar 6 of nar 8) nu 1,4 of 1,2 kW betekent maakt weinig verschil. Met een COP van 2,2 krijg je met een recuperatiewarmtepomp aan condensorzijde op de toevoerlucht 2,64 of 3,08 kW terug. Dat is meer dan wat een passiefhuis van 140 m² vloeroppervlakte nodig heeft.
Ik wou zeggen dat je ventilatie-/wtw- en verwarmings- en woningsconcept maar op elkaar en op de selectie van de WP moet afstemmen, en dat er dan wel een oplossing is die voldoet.

Systeem C met WP-boiler op de afvoer is een ander concept, dat niets met ruimteverwarming te maken heeft.

Woon regio Mechelen

Ben op zoek naar mooie filter voor op mijn AW

Suggesties welkom.

Peter

Woon regio Mechelen

Ben op zoek naar mooie filter voor op mijn AW

Suggesties welkom.

Peter