sneldekpannen Eternit

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo,

Voor onze nieuwbouw moeten we kiezen welke dakpannen we gaan gebruiken. Onze archtect stelt sneldek voor van Eternit en stelt dat dit ecologisch de meest verantwoorde keuze is ... terwijl wij meenden dat keramische veel beterder scoorden maar het bakken op zeer hoge temperatuur zou een negatief element zijn waardoor betondakpannen ecologischer zijn ???

Tot nu toe hebben wij de voorstellen van de architect goed gevolgd en hebben nu een ontwerp met een k-waarde 25 en eigenlijk vinden we het jammer om daar betondakpannen op te leggen .

Wij hebben moeite om deze denkpiste te volgen en willen graag jullie advies, waarvoor dank !

Reacties

Volgens de NIBE classificatie van vorig jaar heeft je architect wel gelijk ja.

Het verschil is in ieder geval niet zo groot dacht ik.

Geert

De bovenstaande bewering is absoluut te negeren.
Keramische dakpannen worden van klei gemaakt en al of niet met glazuur gestookt tot gemiddeld 1000 °C
In tegenstelling tot betonpannen die snel hun kleur verliezen door o.a. vervuiling, geven keramische pannen een fraaier uiterlijk en zijn vooral duurzamer.
Een bijkomend voordeel is, dat keramische pannen de waarde van de woning gehoogd.

Ruud

Ruud,

het is hier een forum. Iedereen heeft een mening en de ene heeft al een meer gefundeerde dan de andere (betrokkene?). Laat Pat maar zelf beslissen welke meningen hij wil negeren.

Volgens de vorige NIBE classificatie waren betonnen dakpannen te verkiezen omdat hun milieudruk lager was dan dakpannen van klei.

De details heb ik niet meer ter beschikking (NIBE cataloog is niet publiek, maar aan te kopen), ik weet dus niet of het bij de recente versie ook zo is, maar de redenen toen waren o.a. het vermijden van hoge baktemperaturen.

Dit lijstje heb ik nog teruggevonden. Ik weet niet van welke NIBE uitgave dit is:

(1 is een betere milieklasse dan 2 en a is een betere subklasse dan b)

riet 1a
houten shingles - Europees lariks 1c
betonpannen (20% granulaat) 1c
betonpannen 1c
keramische pannen 2a
natuurleien 2a
houten shingles - N-Amerikaans wrc 2b
aluminiumplaten (20% recyceld) 2c
staalplaten (verzinkt) 4c
zinkplaten 4c
koperplaten (20% recyceld) 5c

Natuurlijk, heel de ecologische sector promootte dakpannen van klei, omdat dit een 'natuurlijk' materiaal is. Maar een oven van 1000°C trekt de milieuscore een stuk naar beneden.

Wie dus 'echt' ecologisch wou bouwen en dat wou baseren op gecijfer, moest plots betonnen dakpannen plaatsen.

Gelukkig is het verschil in milieudruk vrij klein tussen de twee soorten dakpannen, zodat je als overtuigde ecobouwer nog steeds een iets meer 'filosofische' keuze kan maken en toch voor klei kan kiezen

Maar het toont wel aan dat wat natuurlijk aanvoelt, niet altijd de meest ecologische keuze is.

Anderzijds is al dat gecijfer een momentopname (en een subjectieve weging van een zevental parameters)en kan klei het jaar erop weer voor beton staan als ze hun productieproces verbeteren. Wat op zich natuurlijk wel een goede stimulans is voor de producenten...

Geert

bedankt voor de reactie !

de zinsnede " het toont wel aan dat wat natuurlijk aanvoelt, niet altijd de meest ecologische keuze is" leunt aan bij de mening van de architect maar ook "Gelukkig is het verschil in milieudruk vrij klein tussen de twee soorten dakpannen, zodat je als overtuigde ecobouwer nog steeds een iets meer 'filosofische' keuze kan maken en toch voor klei kan kiezen " telt voor ons ...

jammerlijk genoeg zal het wel weer de portemonnee zijn die zal beslissen en dit in het voordeel van betondakpannen die we momenteel kunnen kopen aan 6.83 euro per vierkante meter ! durf bijna de zoektocht naar 'betaalbare' kleidakpannen niet te beginnen maar misschien heeft iemand tips of aanbevelingen ?

gr,

pat

Heb na 22 jaar eindelijk mijn sneldekpannen eraf gekegeld en vervangen door een degelijke pan, omdat ze geen kleur meer hadden, begonnen te mossen en poreus werden. Neen had ik dit (eigenlijk begon het na een jaar of 5 al) 22 jaar geleden geweten dan waren ze er nooit opgekomen, Maar toen telde ook alleen het goedkope zoals nu bij jou het geval is. Dus bezin eer je begint.

Houdt die NIBE klassificatie wel rekening met de duurzaamheid zelf? Want ik zou zo denken dat koper het allerduurzaamst is en beton het snelst zal moeten vervangen worden. Hoe duurzaam is een betondakpan als je ze om het decenium moet vervangen?

Nils,

goede vraag. Dit vond ik nog terug van de NIBE classificatie 2002.

"Standaard wordt voor alle vergelijkingen uitgegaan van een levensduur van 75 jaar.
Wanneer een bouwproduct “slechts” 25 jaar meegaat, wordt het product gedurende
de beschouwingsperiode van 75 jaar, drie maal volledig vervangen.
Voor de levensduur van bouwproducten wordt in principe uitgegaan van de praktijkwaarden
voor de levensduur van bouwproducten zoals gepubliceerd door de Stichting Bouwresearch
(1998)."

Ik denk dat er bij koper heel wat andere problemen zwaarder doorwegen (uitloging..).

Geert