energie-efficient aansluiten van tweede boiler?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een discussie met mijn sanitair-man. Het gaat om het aanleggen van warm water op de tweede verdieping van de voormalige koeienstal (wordt gite).

Momenteel wordt het warmwater voor het woonhuis gegenereert door een op een mazoutbrander (wordt pelletbrander volgend jaar) aangesloten boiler. Deze heeft echter te weinig inhoud om de uitbreiding met een 12-18 persoons gite ook nog aan te kunnen. Er moet dus een flinke boiler bij.
Mijn sanitairman zegt: nieuwe boiler gewoon naast de oude plaatsen en doorkoppelen en dan lange leiding gebruiken (ca. 18 meter naar eerste tappunt, 35 meter naar verst gelegen tappunt). Eventueel voor de verhoging van het comfort te voorzien van een rondpompsysteem tbv warm water.
Nu is mijn ervaring dat dat laatste relatief veel energie kost, zowel aan warmteverlies als aan electriciteit.
Ik had zelf als alternatief bedacht: dikke voedingspijp rechtstreeks van verwarmingsketel naar boven brengen en daar in een centrale ruimte opsplitsen voor verwarming lokaal water (aansluiten op boiler) en aanvoer verwarmingssysteem (aansluiten op verdelers CV). Dit in tegenstelling tot mijn sanitairman die dus separate leidingen voor CV en warmwater naar boven wil leggen.

Mijn idee leek me als voordeel te hebben dat je naast extra comfort, maar één warme leiding gebruikt, die je goed kunt isoleren en relatief minder energieverlies oplevert. Aangezien in een gite warmtevraag en warmwatervraag vaak in korte periodes samen plaats vinden (weekends/vakanties) leek het me best efficient én comfortabel.

Wat denken jullie: wat is de beste oplossing?
Moet ik voor mijn idee verder nog wat aan specifieke sturingsmodules voorzien (mengkleppen, pompsturingen etc.)?

Overige ideeën zijn ook van harte welkom!

Reacties

oh zo

Lange leidingen voor sww en verwarming geven meerverbruik, dat zou ik ten alle tijde vermijden.

Kan u niet verwarming en sww dichter bij de verbruikers plaatsen, met desnoods twee extra toestellen ?

Jean,

Een sanitair-man moet boiler plaatsen en buizen daarvandaan leggen.
Wat je nodig hebt, behalve de raad van René (ik sluit me erbij aan) is een chauffagist; die zal goed geïsoleerde verwarmingsleidingen van je ketel naar je 2° boiler leggen, met een geschikte regeling.
Of prent dat je sanitair-man in het hoofd, en anders laat je hem opkrassen en neem je een andere die wèl blijkt geeft van verstand.

Rik