Te hoge netspanning ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een algemene vraag :

Zijn er al bezitters van fotovoltaïsche panelen waarbij de netspanning soms te hoog oploopt (kort bij 252VAC) omdat het electriciteitsnet (omgekeerd) wordt belast. Omgekeerd = terugvoeden van stroom

Reacties

Het lijkt mij niet maar goed wie weet.

Als jij een te hoge spanning hebt hebben je buren en de straat er ook last van.

Beste Molenman,

Ik heb 248V gemeten bij injectie van 5KW AC bij een klant in Rijmenan.

Bij 5KW belasting gaat de spanning ook 12V naar beneden (gemeten bij de overbuur)!

Reden is het te zwakke net ter plaatse.

Indien omvormer uitvalt is het probleem van Eandis en moeten zij dit oplossen.

mvg

JB

"Ik heb 248V gemeten bij injectie van 5KW AC bij een klant in Rijmenan."

Dat zou dus betekenen dat als je geen zonnepanelen hebt en de wasmachine en wasdroger tegelijk aan hebt (dit komt over een met zo`n 5 kw) de spanning zou dalen tot 212 volt. Er van uitgaande dat de netspanning uit het net 230 volt zou zijn.

Als dat zo was zou ik de installatie eens nakijken op slechte verbindingen.

Ps. op welk punt heb je deze spanning gemeten in de installatie?

Chathanky,

De netspanning mag tot 230V -15% dalen vooraleer de netbeheerder dient in te grijpen. 212 V is dus nog binnen de normen.

heb je gemeten met een goede meter, ik had het zelfde fenomeen, maar de meting lag te wijten aan een te lage baterijspanning van mijn meettoestel, zo creërde ik een foutieve meting, eandis was niet blij met mijn meting, dus zeker meten met een goed en betrouwbaar toestel.

Molenman:
De netspanning mag -15% afwijken gedurende 10 minuten per week. Voor overspanning geldt 10% met dezelfde intervaltijden.

Ik kan me niet voorstellen dat je collectoren slechts 10 minuten op een zonnige dag de piek zouden veroorzaken.

Daarbij hangt het wel af waar je de meting uitvoert of je daadwerkelijk de spanning overschrijdt.
Direct achter de omvormer zal je de hoogste spanning meten.
Bij de meterkast kan dit een stuk minder zijn. De lengte van de aansluiting, het afgegeven vermogen en de gebruikte draaddikte bepaalt wat je onderweg verliest.

Je kunt wel 250 volt meten direct achter je omvormer maar dit zal in de meterkast zo goed als teniet gedaan zijn door de verliezen van je panelengroep.
Aangekomen in de meterkast is de netimpedantie zo laag dat de netspanning nagenoeg niet zal afwijken.
Mocht dit wel zo zijn is het de hoogste tijd om de meterkast eens te inspecteren op slechte verbindingen. Mocht de eerste beste buurman honderden meters van je vandaan wonen kan het zijn dat je netspanning wat hoger zal uitvallen maar die mag nooit de gestelde toleranties overschreiden. De netspanning moet gegarandeert zijn op de hoofdzekering van je leverancier.
Dit is dus voor een 35 ampere aansluiting anders dan voor een 80 ampere aansluiting.

25 ampere is voor nederland het minimum wat je van je leverancier krijgt. (de standaard is meestal 35 ampere) dit is dus meer dan de 5 kw die de panelen kunnen leveren. Heb je 15 kw aan panelen kan het dus betekenen dat de voedingskabel van de leverancier verzwaard moet worden om het vermogen te kunnen terug te leveren aan het net. De kosten zullen dan aan jou doorberekend worden.

chathanky,

Helaas heeft het in dit geval niks te maken met verliezen in de keten...

Bij 5000W belasting bij zelfde klant gaat aan de overkant de spanning 12V naar beneden. Uiteraard op dezelfde fase gemeten. Op deze manier heb ik kunnen bekomen dat beide klanten, beiden met 5,52KWpiek, op een verschillende fase injecteren.

Het gaat hiet wel om een bovenleiding van slechts 4*70mm² aluminium. Beide klanten zitten op +-450m van de middenspanningscabine (15,6KV). Netwerk 230/400V.

EAndis krijgt trouwens massa's klachten binnen over dit soort problemen. Meestal op lange lijnen op het platteland.

mvg

JB

"Helaas heeft het in dit geval niks te maken met verliezen in de keten..."

Waar heeft het volgens jou wel mee te maken dan?
Als er geen verliezen zijn (die er altijd zijn) dan is de aangeleverde netspanning te hoog. Het han niet zo zijn dat je het complete trafostation + eventueel het middenspanningsnet terug kan voeden met 5 kw.

"Het gaat hiet wel om een bovenleiding van slechts 4*70mm² aluminium. Beide klanten zitten op +-450m van de middenspanningscabine (15,6KV). Netwerk 230/400V."

Deze gegevens zeggen bar weinig of je over slechts moet spreken.
Wat is het trafovermogen en over hoeveel richtingen wordt de laagspanning verdeelt.

Je spreekt over 2 woningen met panelen, zou een 4x70mm2 geen 10kw kunnen terugvoeden over deze afstand waardoor de spanning gaat pieken op zonnige dagen?
En zou er op dat moment nergens elektravraag zijn op dat stukje 4x70mm2?
Komt alle vermogen voor rekening aan het einde van de 450 meter lange kabel? Ik neem aan dat er tussen het station en het einde van het bovengronds net tussendoor ook wel vermogen wordt afgenomen.

Ik vind het nog steeds een vreemde redenering zo als ik zo vrij mag zijn.

Wij hebben zonnepanellen geinstaleerd. De panellen worden regelmatig door beveliging uitgezet de spanning loopt dan op tot boven 253 volt. Pieken gemeten van 276 volt.

Wie weet wat ik er aan kan doen.
De leverancier heeft nu een registermeter geplaats om precies vast te leggen hoe hoog de netspanning is.

Wij gebruiken al jaren zeer veel stroom 7000 kWh per jaar. Gewoon als particulier ik weet nu dus hoe het komt 20 % teveel spanning betekend 20 % meer verbuik.

mvg
SB

Het vermogen neemt kwadratisch toe SB.
Als bij een ohmse belasting de spanning toe neemt neemt ook de stroom toe.

Bij 20% teveel spanning neemt het verbruik met 44% toe.

Beste SB,

Gewoon de storingslijn van de netbeheerder bellen.

Zij moeten dit oplossen.

Wat zegt een medewerker van EANDIS :" Indien een technieker met zijn eigen voltmeter een spanning vaststelt van meer dan 230VAC, zijn wij verplicht een toestel te plaatsen voor datalogging van de spanning"

De netwerken zijn niet berekend op injectie. Vaak wordt op een lange lijn, de spanning aan de cabine hoog genoeg gezet om op het einde nog voldoende spanning over de te houden.

Stel dat de spanning aan de cabine 240V bedraagt. Door de omgekeerde spanningsval kan je dus, bij weinig afname op de lijn, na 500m van de cabine makkelijk spanningen krijgen van boven de 250VAC.

Onder andere om die reden wordt monofasige injectie vanaf januari beperkt tot 16A. Uiteraard is deze maatregel goedkoper (voor de netbeheerder) dan het net te verzwaren.

Mvg

Jeroen Beeckx