Begrip oude stookketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben onze stookketel op gas van Renova Bulex van het jaar 1999 (HR+) vervangen door een condensatieketel.
Normaal komen we in aanmerking voor de belastingaftrek van 40% van deze uitgave.
Ik vind overal terug dat die geldt voor de vervanging van een oude stookketel door een nieuwe condensatieketel, maar ik heb nog nergens een definitie gevonden van een "oude stookketel".
Weet iemand vanaf wanneer een oude stookketel als "oud" beschouwd wordt ?

Reacties

Dag Joost,

Ik heb eens snel door de informatiefolders van de Vlaamse overheid, de folder van het ministerie van Financien en de tekst in het staatsblad gebladerd. Er staan nergens vereisten vermeld, behalve dat het om de vervanging van een bestaande verwarmingsketel in een bestaande woning moet gaan. Je kan 'oude' dus als 'bestaande' lezen. Wat niet mag is een condenserende ketel in plaats van bv. losse kachels.

Zoals het er staat:
A. Met betrekking tot de oude stookketels : de geregistreerde aannemer bevestigt dat hij de oude stookketel vervangt en vermeldt de beschikbare kenmerken van de
oude stookketel (merk, type en serienummer van het toestel);

Joost

Er van uitgaande dat een stookketel het 20 tot 25 jaar volhoud ... de uwe is al 9 jaar oud en dus op middelbare leeftijd en zal wel al in aanmerking komen om onder de noemer " oude " te vallen denk ik en ook al was het al een HR+ label, want de hedendaagse stookketels zullen toch wel nog een hoger rendement hebben ( hoop ik voor u ) en een schonere uitstoot en lger verbruik daar gaat het tenslotte toch om

Ulrik

Ivm het plaatsen van energie zuinige ketels:
Natuurlijk, iedereen doet waar hij zin in heeft, en als de overheid je hiervoor 40% belastingsvoordeel geeft is dit als consument meegenomen. Ik vraag me enkel af, als belastingsbetaler, of in dit geval 40% subsidie wel goed besteed is.

Ik heb bv. een probleem met die verkopers-praatjes ivm tot 30% zuiniger ketels die je regelmatig ziet opduiken.
Voor zover ik weet produceert een ketel de energie die nodig is om de warmteverliezen van het huis te compenseren.
Je hebt dus een veel grotere invloed op het energieverbruik door de warmteverliezen aan te pakken. Stel dat je de perfecte ketel neemt met een rendement van 100% (bij condensatie ketels wil men zelfs wel eens rendementen voorschotelen die boven de 100%, van creatief rekenen gesproken..), dan moet die oude ketel toch wel absoluut barslecht zijn om hierdoor tot 30% te besparen.
Voorbeeldje uit mijn omgeving, mijn ketel is een Buderus (Blauwe vlam type) van 1993. De man die jaarlijks de ketel en schouw komt kuisen doet dan ook een meting op de rookgassen (O2, CO, temperatuur whatever) en berekent een rendement van 94 tot 96%. Met een jaarljks verbruik van 1600-1800 l/jaar betekent dit dat grosso modo 80-90 liter mazout de schoorsteen ongebruikt verlaat. Indien ik deze ketel zou vervangen door een nieuwe 'super' ketel is de besparing ongeveer 60-70 euro/jaar aan de huidige mazout prijzen. Ik denk gewoon niet dat een nieuwe ketel een economisch alternatief is. Beter kan ik hier en daar nog iets doen aan de isolatie.

Dat je graag een renova Bulex HR+ uit 1999 met een condensatie ketel vervangt is uw goed recht. Ik weet echter niet of het zo'n groot verschil in verbruik zal geven. Ik ben wel van mening dat de overheid niet zou moeten tussen komen om ketels van enkel 11 jaar al te vervangen.

Beste Marc,

Indien we het hebben over een besparing van 30% dan hebben we het over het installatie rendement, niet over het verbrandingsrendement.

Andere faktoren welke een invloed hebben op het installatierendement zijn:

Vermogen ketel tov het verbruik
Stilstandsverliezen van de ketel
Watertemperatuur(distributieverliezen en regeling)
Afgiftesysteem

Veel mensen gaan nu over van stookolie naar een andere brandstof omdat stookolie gewoon te duur is geworden.

Als uw ketel bijv. van 1993 is met een grootte van 30 kW en uw verbruik is 1800 ltr incl sww en gestuurd met een vast kamerthermostaat met een verbrandingsrendement van 95%.

Volgens de tabel van de VEA komt u uit om een produktierendement van 78.2%. Een kleinere gascondenstieketel kan gemakkelijk op 105% uitkomen dus een verschil van 30% is er al bijna.

Let op ik gaf vooral dit voorbeeld omdat de 30 kW ketel hier te groot is, een kleinere ketel zal een beter resultaat geven.

Marc hoe groot is het werkelijke vermogen van uw ketel ?

Dag Rene,
Bedankt voor de informatie. Mijn ketel heeft een vermogen van 28 kw, en is waarschijnlijk te groot voor mijn huis. Vermits het een toonzaalmodel was in de firma waar mijn vader vroeger werkte heb ik deze met 40% lagere prijs kunnen kopen. In die tijd was er geen sprake van aardgas in onze straat dus waren er weinig andere mogelijkheden.

Ik heb inderdaad geen rekening gehouden met alle andere verliezen bij het gebruik van de verwarmingsketel. De stilstandssverliezen hebben vermoedelijk een sterk effect op de efficientie hoewel; de luchtinlaat vd brander enkel wordt geopend bij het starten van de brander, schouwverliezen tijdens stilstand zouden beperkt moeten blijven, en de thermische verliezen van de ketel en in leidingen in het huis terecht komen, dus zijn geen verliezen ..Ik ga dat in het najaar, wanneer ik de ketel terug start eens nakijken aan de hand van de schoorsteen temperatuur in functie van de tijd hoe het zit met de schouw-stilstands-verliezen.

Ik ben even op de site van het VEA geweest en heb spijtig genoeg de tabel niet gevonden. Kan je die link aub doorsturen?
Ik sta nogal skeptisch tegen het rekenblad: http://www.energiesparen.be/energiewinst/stookketel waar je de besparing kan berekenen als je van een mazout ketel naar een condensatie ketel:
- men gaat nogal gemakshalve uit dat de oude ketel een installatie rendement heeft van 65%. Ik zeg niet dat dit niet bestaat. Waarschijnlijk spreken we dan wel van ketels die geplaatst werden in een periode dat ook andere zaken in het huis niet echt energie efficient waren (enkel glas, geen isolatie etc). Als je dan makkelijkshalve deze optie gebruikt kom je op een terugverdientijd van ongeveer 5 jaar. Financieel en energetisch een absolute aanrader. Maar in dit geval zou je best eerst naar de andere energiebesparingsmaatregelen kijken, kan je nadien ook geld sparen door een kleinere ketel aan te kopen.
- indien je dan toch ingeeft dat het rendement van de oude(ketel rendement wel te verstaan..) 95% is heb je geen energetisch of financieel voordeel..
- Ik heb nadien een rendement van 78.2% (installatie rendement) ingegeven en kom uit op een terugverdien termijn van 9.6 jaar. Indien ik het niet doe loop ik de kans om in 2019, 93 euro mis te lopen en dat bedrag is dan 2667 euro op 2028.. gecummuleerd weliswaar.
Als installatiekost heb ik 3600 euro ingegeven ..zonder echt te weten of dit realistisch is. Ook de kosten die ivm met een aardgasaansluiting zitten hier niet in.

Ik geeft toe dat mogelijkheid 1 zeker aan te raden is, van mogelijk 3 is de economische besparing eerder beperkt. Verder heb je het probleem, zoals ook bij veel andere besparings maatregelen dat bij zelfbouw weinig overschiet van subsidie. Maar je bespaart dan weer op werkuren etc..

De vraag is of deze data gebaseerd is op labo metingen, statistische gegevens of, of laat me even de negatieveling uithangen, gegevens uit de aardgas lobby.

Moest ik terug beginnen met de huidige realiteit zou ik zeker opteren voor een condensatie ketel met vloerverwarming etc. Maar om nu mijn 15 jaar oude ketel te vervangen ..voorlopig ben ik niet echt overtuigd.

Groeten
Marc

Beste Marc,

Het productierendement heb ik berekend met de rekenlineaal van de VEA, welke dit jaar speciaal is ontwikkeld voor de installateurs om het produktie rendement te bepalen van oude installaties(wetgeving verwarmingsaudit)

1800 liter stookolie van 0.90 cent geeft 1620 Euro per jaar.

18000 kWh/8.88*0.72=1460 m3 laag calorisch aardgas * 0.52= 759.2 Euro per jaar.

Winst 860.8 Euro per jaar bij overgang op gas indien de ketel kan condersen met uw afgiftesysteem.

Terugverdientijd is redelijk waarschijnlijk een jaar of 5-6 met huidige brandstofprijzen.

Indien u geen andere brandstoffen bijstookt(hout ed) kan u gemakkelijk met een 13 Kw ketel af.

Het verschil tussen aardgas en stookolie is nu groot, of dit zo blijft weten we natuurlijk niet. De olieprijs zakt weer en de aardgas prijzen zouden dit jaar nog flink omhoog gaan, waardoor het verschil aan het einde van het jaar misschien weer anders.

Een alternatief voor aardgas zou ook het stoken met pellets kunnen zijn. Aanschafprijs voor zo'n ketel is hoger, maar de brandstofprijs is hier ook weer lager dan gas.

Rene,
Ik ben net ook wat gaan rekenen en ik moet toegeven dat ik de kostprijs van aardgas (per KW) enorm overschat heb. Op de site aardgas.be heb ik hun rekenblad getest en daar kom ik uit op 500 euro besparing/jaar (op basis van 1800 l/jaar stookolie). Men heeft hier wel de aansluitings- en installatiekosten van het aardgassysteem erbij gerekend. Op vergelijk.be heb ik een aardgas verbruik van 1500 m²/jaar ingeven. Het aanbod lag tussen +- 950 en 1050 euro/jaar.
Daar moet je dan nog het huidig jaarlijks onderhoud en keuring vd tank etc.. Een extra kost (ten nadele van een shift naar gas) is ook het kuisen vd stookolietank.. Maar je kan gelijk hebben met die 5-6 jaar terugverdientijd. Ik ga het op een rustig moment nog eens op een rijtje zetten. Per slot van rekening is de stookolietank nog vol.

De vraag is wel wat de Russen gaan doen met de aardgasprijzen in de nabije toekomst. Ik vertrouw het huidig regime voor geen meter. .. Hoewel, een groot deel van ons gas komt nog wel uit Algerië...
Ik moet er nog eens over nadenken en 'executive' (lees 'mijn vrouw') advies vragen in deze.
Bedankt voor de tip !!
groeten uit Geel
Marc

Marc staat terecht sceptisch tegenover tegen rekenblaadje http://www.energiesparen.be/energiewinst/stookketel waar je de besparing kan berekenen als je van gewone mazoutketel naar condensatieketel overstapt.
Die VEA calculatoren bekijken alles los van elkaar.
Je moet er steeds de hele samenhang met alle andere rendementen (distributie, afgifte, regeling) mee bij beschouwen, zoals Ren& terecht opmerkt.
Anders is het boerenbedrog.

Rik

als je niet zeker bent dat ze de vervanging van de 'oude'ketel goedkeuren..laat jeje installateur/loodgieter toch gewoon iets opschrijven zeker!?. Hij weet goed genoeg weleke ketels als 'oud' worden omschreven.

1. De overheid weet niet welke cv-ketel er stond.
2. Ze gaan die echt niet gaan zoeken op het containerpark
3. Bij mij is dit zo gebeurd... en er hingen maar 2 aparte gaskacheltjes... premie op die manier toch binnengehaald.