laag energie woning k38 e 47

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

heb van de epb mijn verslag van onze woning gekregen.
het k pijl is k38 e is 47 .
ik denk dat het een laag energiewoning is omdat ik een lager e pijl heb dan e 70 .

Reacties

Onze gegevens zijn ingediend bij Vlaams Energie Agentschap.
Voorlopige gegevens voor een open bebouwing +- 300m².

K32
E21

Blijkt te komen door 1) zuidgericht met aandacht voor oververhitting (4seizoensglas op zuiden + grote oversteken). 2) leefruimtes en badkamer op vloerverwarming (max 30°). 3) vacuum zonnecollector met zonneboiler voor ssw en woningverwarming. 4) Ventilatiekit C+. 5) Isolatiebeleid (8cm PUR / 10cm PUR / 20cm Rockwool)

Het lage Epeil was voor ons een complete verassing (lijkt me bijna 'fout' te zijn) maar is intussen herrekend en geeft hetzelfde resultaat. Tjah ...

Ik heb hier een woning ontwerp van een kleine woning (118m²) met

E: min! 16
K: 15

Luchtdichtheid gewoon en natuurlijk geventileerd. (geen recuperatie, ben geen aanhanger van luchtdichte dozen met mechanische ventilatie)
28cm vlas isolatie in muren, 46cm in dak en 44cm in vloer boven kruipruimte.
Passieframen + Isolerende houten luiken (voor s' nachts)

4000Wp PV installatie
4m² zonneboiler

Grootste verliespost: ventilatie
E-peil is negatief door de hoge opbrengst van de PV en boiler.

Zonder die installatie zou de EPB:
E27 en K15

Hiermee is duidelijk hoe afhankelijk de EPB berekening is van de energie-input.
Niettemin is de E-peil berekening een goeie parameter, omdat het weergeeft hoeveel primaire energie je verbruikt.

Op energievlak scoor je tenslotte ook perfect als je je kasteel zijn E-peil uitvlakt door zonnepanelen. De zon schijnt tenslotte voor niks.

En deze nonsense:

"Verder zal uit een silicium paneel zelfs na 100j niet de energie uitgehaald worden die er bij productie in gestoken is, dus ecologisch ook niet goed!"

is recentelijk wetenschappelijk weerlegd.

De kunst is gewoonweg, een LEW bouwen/renoveren zonder die zonneboiler, warmtepomp en PV-panelen. Wij gaan een K26 E48 woning bouwen, wel met balansventilatie, maar zonder die bovenvermelde accesoires. Gewoon een kwestie van goed te isoleren, huis compact te houden en orientatie!

Om even het verschil tussen een goed geïsoleerde en een slecht geïsoleerde woning duidelijk te laten zien zijn hier mijn cijfers:

K123 woning
Gebouwd: 1955
Oppervlakte: 120 m²
Verwarmde oppervlakte: 50 m²
4 personen
verwarming + warm water: 1500 liter mazout (+/-15000kWh)
water: 81m³ (geen regenwater systeem)
electriciteit: 3500 kWh (koken electrisch)

Dit jaar overgeschakeld op hout voor verwarming (speksteenkachel).

Plannen:
Warm water blijft voorlopig op mazout.
Vervanging oude ramen/deuren.
Isolatie buitengevel.

"De kunst is gewoonweg, een LEW bouwen/renoveren zonder die zonneboiler, warmtepomp en PV-panelen. Wij gaan een K26 E48 woning bouwen, wel met balansventilatie, maar zonder die bovenvermelde accesoires. Gewoon een kwestie van goed te isoleren, huis compact te houden en orientatie!"

Bouwtechnisch is daar eigenlijk geen kunst aan hé

De keuze voor zonnepanelen is vooral omdat ik geen geld meer wil pompen in de olie-economie... De zon schijnt gratis en voor niks, waarom zou je geld uitgeven aan olie???

SG :
"De kunst is gewoonweg, een LEW bouwen/renoveren zonder die zonneboiler, warmtepomp en PV-panelen. Wij gaan een K26 E48 woning bouwen, wel met balansventilatie, maar zonder die bovenvermelde accesoires. Gewoon een kwestie van goed te isoleren, huis compact te houden en orientatie!"

Ik weet natuurlijk niet wat voor woning het is bij SG, maar met K27 lijkt me E48 zeer realistisch en een mooi resultaat, gelet op het feit dat het zonder zonneboiler, warmtepomp en PV-panelen is.

Jochem zegt:
"Bouwtechnisch is daar eigenlijk geen kunst aan hé"
en zou zonder PV en/of zonneboiler K15 E27 hebben.
K15 is sterk, maar E27 dat geloof ik toch niet hoor.

Patrick met K38 (zwak !) heeft E47 maar met water-water WP en warmtepompboiler, heb ik begrepen.

Bart (Humbeeck) vindt "E-peil= vergif".
Maar niemand zegt dat je het moet innemen door erom te doen om uitgerekend op E100 uit te komen, want op dat scherp van de snede kan je net zo goed een boete oplopen wanneer in de berekening (ook ongewild) iets mis is.

Wie K-peil (=isolatieprestatie) het belangrijkst vindt heeft voor mijn part veel meer gelijk dan wie E-peil (zgn."energieprestatie") het belangrijkst vindt.
Allebei noodzaken ze echter om de referentie erbij te zeggen, maar niemand doet het.
En dan zeg je maar weinig met die peilen.

Voor het K-peil ligt de (in functie van compactheid te bepalen) referentiewaarde (Um,T voor K100) die tussen 1 en 2 W/m²K ligt, en 100 berekenend gemiddelde transmissiecoëfficënt Um,T)/referentie = K-peil.
Voor het E-peil is de referentie het totale primaire verbruik bij referentiepeil E100.
Stelt men die verbruiksreferentie per m² vloer dan bekijkt men het berekend verbruik/m² vloer (zoals nodig voor het certificaat) t.o.v.die referentie; 100 berekend totale primair verbruik)/referentieverbruik = E-peil.

Het E-peil zegt echter veel minder dan het K-peil, omdat bij het K-peil de referentie uitsluitend van de compactheid afhangt, en bij het E-peil het (E100-)referentieverbruik afhangt van wel drie verschillende parameters zodat het allesbehalve transparant is.

Een feit is echter dat, bij gegeven energie- en systeemkeuzen, er tussen K- en E-peil een verband is dat voor elke woning anders ligt doordat winsten en luchtdichtheid en ventilatie(+ wtw)-keuzen (en m-factor) bepalend zijn voor dit K-E verband, en doordat de aan elke woning eigen 3-voudige configuratie (naast isolatie) zelf erg bepalend is voor het K-peil.
Bij gegeven isolatie hetzij U-waarde van diverse opake wanden (en vensters) weet je langs geen kanten het K-peil waarop je uit komt, omdat de 3-voudige configuratie haar zeg heeft :
- algemene, met V en At (en dus compactheid
- beglazingsconfiguratie :% beglaasd p m² vloeroppervlakte
- configuratie A/P van onderste vloer in beschermd volume

En laten we dan nog maar eens zeggen :
dat compactheid enkel dient tot referentie voor het K-peil, maar geenszins als ontwerpkwaliteit te aanzien is (bij rijbouw valt ze in de schoot);
en dat oriëntatie nauwelijks van tel is in verwarmingsbruik, maar wel des te meer in oververhitting.

rik

heb verleden maand mijn EPB-aangifte ingediend.
K15 en E17

Dit zal waarschijnlijk wel zijn omwille van de PV-panelen die ecopower op mijn dak heeft gelegd (2,04 kW).

@ allen :
Eerst sorry want het was Raf ("E-peil= vergif") en niet Bart (Humbeeck) die vond dat alleen maar van E100.

@ Peter B
K15 , proficiat.

E17 dat komt door je PV panelen.
Want zonder dat en/of zonnecollectoren heb je al zowat 17 à 19 E-punten aan je broek voor warmwater, hulpenergie en ventilatoren alleen.

Allen, inderdaad onze woning haalt een K13, maar een E-peil van 36.

Geen PV-panelen, geen zonneboiler, geen warmtepomp. Alle leidingen zijn voorzien om PV en zonneboiler toe te passen, waardoor we heel wat E-punten zullen dalen.

Tevens wordt ons 9 E-punten aangerekend voor koeling, terwijl er geen koeling is.

Hallo Roel,

Heel goed bezig!

Ik denk dat het zeker de moeite loont om eens te kijken waar je E peil terecht komt met PV/zonneboiler.

Zoals je waarschijnlijk wel weet: Indien je E0 haalt krijg je maar liefts 1600 Euro per jaar belastingsaftrek gedurende 10 jaar. Dat is 16.000 Euro zonder de index mee te rekenen.

Daar kan ja al heel wat voor investeren.

Makkelijk terug te verdienen denk ik.

Roeland