wtw uit afvalwater

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb hier al gelezen over wtw bij een douche, maar aangezien deze bij ons beneden staat moet het een DWTW worden : niet alleen veel geld, maar ik vraag mij af wat bij een defect? Alles openbreken?

Vandaar het volgende gedacht :
Wij zitten dus met de riolering boven onze rioleringsbuizen. D.w.z. dat we alles moeten oppompen.
Hiervoor hebben we een put van 1500l gekozen zodat het pompen op nachttarief kan gebeuren.
Dus alvorens te pompen hebben we afvalwater met een temperatuur die zeker boven de 12°C zal liggen. (pompput op 2,5m diepte)
Is het een goed idee om eventueel de warmte hieruit te recupereren met een kleine wp? Dit moet enkel maar dienen voor sww.

Graag jullie feed-back hierover.

Reacties

Zeker geen slecht idee. Is al toegepast op grotere schaal (op collectoren). Of het economisch interessant zou zijn is nog maar de vraag maar als je al een warmtepomp hebt met bijvoorbeeld een captatienet dan is het maar een kleine kost om de warmtedrager eventjes door eeen warmtewisselaar in die put te leiden. Best een RVS-warmtewisselaar gebruiken ivm chemisch agressieve omgeving. Een laagje isolatie rond de put lijkt mij ook niet overbodig maar daarvoor is het wel al te laat waarschijnlijk.
Hou ons op de hoogte.

www.gstt.de/doks/pdf/PR_TECM_%2009.06.pdf

http://www.baunetzwissen.de/standardartikel/Heizung_Waermerueckgewinnung-aus-Abwasser_161422.html

http://wwx.baunetz.de/sixcms_4/sixcms_upload/media/2467/potenzialstudie_abwasser.pdf

Een beetje Duitse kennis is gewenst... Blijkbaar is er al heel wat mee geexperimenteerd, met redelijk overtuigende resultaten maar wel telkens op basis van collectoren (dus voor meerdere gebouwen tegelijk).
Boeiend onderwerp eigenlijk! Waarom warmte pompen uit het freatisch oppervlak aan 12°C als er vanuit uw huis een buis loopt met water (welja,...ongeveer water) van meer dan 20°C? Uit één van die studies blijkt het afvalwater na enkele honderden meters in de riolen nog altijd warmer dan 20°C. Elegant systeem eigenlijk: je hergebruikt constant een deel van je geproduceerde warmte, waardoor de COP van je warmtepomp stijgt.